Zonder stress op tijd op school?

Heb jij ook altijd het gevoel dat de vakantie voorbij vliegt? Volgens mij zaten er in deze herfstvakantie helemaal geen 7 dagen. Voor mijn gevoel stonden we gisteren nog op het schoolplein, maar in werkelijkheid is de vakantie al weer voorbij…

Morgenochtend begint het normale leven weer. Fijn, want dan heb ik gedurende schooltijd weer mijn handen vrij. Maar, vooral de maandag is het ook wel weer stressen om ’s ochtends de kinderen op tijd uit bed en in (bij voorkeur schone) kleren aan tafel te krijgen. Vervolgens tanden poetsen en naar school. Zonder dat je de gymtas, broodtrommel of het met zorg ingevulde vriendenboekje vergeten bent. Stresssss…

 

stressvrij op school op een schoolochtend

Dat moet (en kan) dus anders! Lees hieronder snel 5 tips om je schoolochtenden stressvrij door te komen:

Tip 1: Check het weerbericht en de schoolagenda

Check wat het weer de volgende ochtend doet. Bedenk alvast wat voor soort kleding je kind aan kan die dag. Bijvoorbeeld een korte broek met T-shirt (vergeet de zonnebrand niet als de zon gaat schijnen!). Dat scheelt je veel tijd en gedoe. Vooral wanneer je op het punt staat om weg te gaan en je kind je er opeens aan herinnert dat de juf het erg fijn vindt, wanneer je kind al is ingesmeerd. Die winterjas mag nu echt wel uit, trouwens.
Ach en nu je toch zo verstandig bezig bent, check meteen even de schoolagenda. Je zult de eerste ouder niet zijn die volledig gestresst – maar wel op tijd, hoera! – voor een dichte schoolpoort staat. Oeps, weer de studiedag vergeten…

Tip 2: Leg samen kleren klaar

Neem ’s avonds even de tijd om samen met je kind wat kleren klaar te leggen voor de volgende ochtend. Neem maar van mij aan, dit scheelt een hoop tijd en stress. Je bent namelijk echt niet de enige moeder die ’s ochtends wanhopig de wasmand induikt op zoek naar dat ene lievelingsjurkje dat je kind per se aan wil. Spreek de avond van tevoren samen af wat je kind aantrekt, dan heb je die ochtend geen discussie. Sterker nog; met een beetje geluk, maak je kind jou aangekleed en al wakker.

Tip 3: Ga op tijd naar bed

Een open deur maar alles is echt makkelijker, wanneer je goed uitgerust bent. In het weekend ben je misschien gewend om wat later naar bed te gaan. Maar doe jezelf en je kinderen een plezier en ga doordeweeks op tijd naar bed. Dan is het lang niet zo erg als de wekker weer om 6.30 uur gaat en er een stuiterkind naast je bed staat. Zelf niet als het nog niet is aangekleed.

Tip 4: Plan lunch en tussendoortjes

Denk op tijd na over lunch en tussendoortjes. Je kunt prima voor een hele week bedenken wat je kind die week als gezond 10-uurtje of in de overblijftrommel mee naar school neemt. Groot voordeel, de 10-uurtjes en gezonde lunchtrommel zijn verzekerd van een gevarieerde inhoud. Plus: je voorkomt hiermee dat je ’s ochtends moedeloos de keukenla opentrekt en grijpt naar iets ongezonds. Oh, en zet de schooltassen alvast klaar op het aanrecht zodat je alles er snel in kunt doen. Of nog beter: geef dit als opdracht aan je kind. Je kind kan namelijk best wel wat zelf doen. Als je het onderdeel van het ochtendroutine maakt, wordt het vanzelf een gewoonte en gaat het iedere ochtend een beetje sneller. Daaaaaag stress.

Tip 5: Maak het ontbijt van tevoren

Ik sluit af met een gouden tip. Wissel jij een gewone boterham of portie yoghurt graag af met een ander gezond ontbijt (lees hier 5 redenen waarom het voor kinderen belangrijk is om te ontbijten) en heb je ’s ochtends net als ik niet altijd tijd om extra vroeg op te staan? Maak dan van tevoren iets klaar. We hebben hieronder vijf ontbijtrecepten geselecteerd die gezond en lekker zijn:

Zo kom jij dus ook stressvrij op school aan. Heb jij zelf ook nog een handige tip hoe je een schoolochtend stressvrij begint? Deel hem dan met ons op Facebook. Ik ben erg benieuwd naar jouw tip!

Meer lezen over school? Lees dan ook eens: Waarom “hoe was het op school” geen goede vraag is & 9 typen schoolpleinmoeders waarin je jezelf herkent

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.