By 14 januari 2015 Read More →

Zelf cruesli maken met je kind

Een goed ontbijt staat bij iedere ouder bovenaan de lijst, als er al lijsten zijn. Een goed ontbijt is heel belangrijk voor jezelf en je gezin en het is dan ook logisch dat je er ook aandacht aan besteedt.

Een bakje yoghurt met fruit, een bord havermoutpap of een paar boterhammen gaan er ‘s ochtends wel in. Na een nacht zonder eten kan je lichaam ‘s ochtends echt uitkijken naar een maaltijd. Het zet ook direct alle organen en systemen in je lichaam aan het werk. En je krijgt direct vitaminen en mineralen binnen. Je presteert beter op school of op je werk. Wat veel voorkomt is dat we dagelijks hetzelfde eten, elke dag yoghurt of elke dag pap. Het mooiste is om te variëren en dat valt nog niet altijd mee. De cruesli in de supermarkt zit vaak boordevol suiker. Dus waarom geen cruesli maken samen met je kinderen? Nog beter, laat iedereen zijn eigen cruesli maken! Een gezonde variant en een leuke bezigheid met je kinderen. Geef de cruesli ook een eigen naam. Wat dacht je van : Eva’s Cruesli of de Mix van Coen?

Bereid je voor door producten te kiezen die iedereen lekker vindt zoals gedroogd fruit (appel, mango, ananas, cranberries, dadels of abrikozen). Gebruik noten en zaden voor de goede omega 3 vetten die kinderen en volwassen nodig hebben. Denk aan lijnzaad, maanzaad, sesamzaad, pompoenzaden, zonnebloempitten, pijnboompitten, walnoten, hazelnoten of paranoten.

Per persoon kies je voor 2 soorten gedroogd fruit (zodat je niet te veel suikers binnen krijgt), 3 soorten zaden, pitten of noten per persoon voor de o-zo nodige omega 3 vetzuren. Je kunt er zelfs stukjes pure chocolade (>70% cacao) bij doen als extraatje.

Zelf cruesli maken samen met je kind is hartstikke leuk! Het recept vind je op onze website.

Recept doe-het-zelf Cruesli maken

voor 4 personen

 • 4 weckpotten (te koop bij de Dille & Kamille, Blokker of Xenos)
 • aluminiumfolie
 • bakjes
 • lepels
 • 4 kaartjes
 • stiften
 • stukje draad
 • 100 gram rozijnen (25 gram p.p.)
 • 30 abrikozen
 • 20 (medjool-)dadels (ieders 5)
 • 80 gram gedroogde cranberries
 • 80 gram lijnzaad
 • 80 gram pompoenzaden
 • 80 gram zonnebloempitten
 • 80 gram walnoten

Aan het werk: zo maak je het.

Bekleed de tafel met aluminiumfolie en maak ook van de aluminium een opstaand randje zodat er zo min mogelijk op de grond valt. Dit kun je later weer in de potjes doen.

Snij vooraf de abrikozen en medjooldadels in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in aparte bakjes en zet op elke plek een potje. Iedereen kan een lepel van de ingrediënten pakken (het liefst maximaal 2 soorten gedroogd fruit) en in het eigen potje doen. Zijn alle bakjes leeg en de weckpotten gevuld? Schrijf dan op je kaartje de naam van de zelfgemaakte cruesli  en hang het kaartje met het draad aan je weckpot. En klaar ben je! Eet smakelijk!

Gezonde groet, Saskia van Ommen

saskia Saskia van Ommen schrijft op haar blog over anders eten, smoothies, groentesappen en andere lekkere recepten met voedzame ingrediënten. Het is haar passie om zo veel mogelijk mensen bewust te maken van natuurlijke voeding.Aan de hand van workshops, lezingen, artikelen op haar blog en persoonlijke begeleiding laat ze zien hoe je gezonder, fitter en vitaler kunt worden.meer info: www.saskiavanommen.nl

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: #hello15, Kookboeken

Auteur:

Dit artikel is geschreven door een gastblogger. In het artikel staan een of meerdere links naar de betreffende blogger website. Klik er eens op en laat je inspireren!