MoodKids https://www.moodkids.nl hét meest complete online magazine voor de allerleukste moeders & vaders. Wed, 18 Jul 2018 08:00:11 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.7 Trakteren op aardbeien kwarktaart in een glaasje https://www.moodkids.nl/food/2018/07/18/kwarktaart-in-een-glaasje Wed, 18 Jul 2018 08:00:11 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37139 Ik bak graag taarten. Cheesecake, chocoladetaart en ook de wat moeilijker lemon curd merengue taartjes. Maar de kids vinden de aardbeien kwarktaart van Dr. Oetker altijd het allerlekkerste. Dus voor hen hoef ik me niet uit te sloven haha. Ik bedacht dat als je deze kwarktaart in een glaasje doet je een hele leuke en makkelijke […]

The post Trakteren op aardbeien kwarktaart in een glaasje appeared first on MoodKids.

]]>
Aardbeien en kwarktaart: beste combi die er is. Serveer het leuk in een klein glaasje.

Ik bak graag taarten. Cheesecake, chocoladetaart en ook de wat moeilijker lemon curd merengue taartjes. Maar de kids vinden de aardbeien kwarktaart van Dr. Oetker altijd het allerlekkerste. Dus voor hen hoef ik me niet uit te sloven haha. Ik bedacht dat als je deze kwarktaart in een glaasje doet je een hele leuke en makkelijke traktatie hebt.

Ik koos voor een doorzichtig bekertje, zodat je de laagjes goed zou kunnen zien. In totaal heb ik er nu 22 gemaakt, maar als je de verhoudingen een beetje aanpast kun je het aantal ook aanpassen.

Kwarktaart in een glaasje als traktatie. Lekker en makkelijk! Hier lees je hoe je deze traktatie maakt.

Trakteren op aardbeien kwarktaart in een glaasje

Benodigdheden:

 • 1 pak Kwarktaart aardbeien van Dr Oetker
 • 500 gram magere kwark
 • 250 ml slagroom
 • 50 gram boter
 • 2 bekers opgeklopte slagroom
 • fruit als topping; bijvoorbeeld aardbeien en blauwe bessen
 • doorzichtige bekers
 • (ijs)lepeltjes
 • mixer
 • eventueel spuitzak

Zo maak je het:

Smelt de boter in de pan en roer de koekkruimels er daarna doorheen. Schep met een lepel de koekkruimels in het bekertje en druk het een beetje aan. Maak daarna de vulling zoals beschreven op het pak. Ik heb de vulling met 2 lepels in de bekertjes geschept. Maar terwijl ik daarmee bezig was dacht ik had ik het nou maar even in een spuitzak gedaan. Dat werkt toch makkelijker en netter. Zet de bekertjes daarna een paar uur in de koelkast zodat de vulling kan opstijven. Daarna een toef slagroom erop. Deze kun je zelf maken of je gebruikt de kant en klare opgeklopte slagroom uit die bekers want die slagroom is lekker stevig. En om het af te maken kun je er nog wat (zomers) fruit op doen. Krijgt de traktatie toch nog een healthy tintje! 😉

Kwarktaart in een glaasje als traktatie. Lekker en makkelijk! Hier lees je hoe je deze traktatie maakt.

 

The post Trakteren op aardbeien kwarktaart in een glaasje appeared first on MoodKids.

]]>
De mijlpalen die we nooit mogen vieren https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/07/17/mijlpalen-die-we-nooit-mogen-vieren Tue, 17 Jul 2018 08:00:25 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37275 Je kind lacht voor het eerst, het doet zijn eerste stapjes en leert fietsen. Het leven van een opgroeiend kind hangt aan elkaar van mijlpalen. En die moeten gevierd worden, dat is hier thuis niet anders. Maar elke mijlpaal heeft hier ook een randje. Ze zijn een bevestiging dat wij die mijlpalen nooit zullen vieren […]

The post De mijlpalen die we nooit mogen vieren appeared first on MoodKids.

]]>
Je kind lacht voor het eerst, het doet zijn eerste stapjes en leert fietsen. Het leven van een opgroeiend kind hangt aan elkaar van mijlpalen. En die moeten gevierd worden, dat is hier thuis niet anders. Maar elke mijlpaal heeft hier ook een randje. Ze zijn een bevestiging dat wij die mijlpalen nooit zullen vieren met onze overleden dochter.

Wat ben ik ongelooflijk trots op die opgroeiende kinderen van ons. Laat daarover geen misverstand ontstaan. Zo zwaaiden wij onlangs onze vierjarige zoon uit op weg naar zijn eerste schooldag. Fietste hij na lang oefenen helemaal alleen weg op zijn fietsje, zonder zijwieltjes. Maar vierden wij ook de verjaardag van onze tweejarige zoon, waarvan de mijlpalen momenteel al helemaal niet bij zijn te houden.

Maar bij elk juichmoment, hoort ook een traan. Want hoewel het ruim vijf jaar geleden is dat we afscheid namen van onze pasgeboren dochter, nog veel denk ik aan wat we met haar moeten missen. Zo mag ik haar nooit voor het eerst naar mij zien lachen. Zal ik haar niet haar eerste stapjes zien maken. En haar zien leren fietsen, zal ik ook nooit.

Lastig om mijlpalen te vieren

Vaak denk ik aan hoe onze dochter zou zijn geworden. Zou ze zo pienter zijn geweest als onze oudste zoon is? Had ze haar mannetje gestaan, zoals haar jongste broertje doet? Wanneer ik onze oudste zoon naar school breng, zou ze dan naast mij hebben gefietst op haar roze fietsje? Hoe groter onze jongens groeien, hoe verder weg onze dochter lijkt en hoe lastiger ik het soms vind om sommige mijlpalen te vieren.

Je kind lacht voor het eerst, loopt voor het eerst en leert fietsen. Het leven van een kind hangt aan elkaar van mijlpalen. Maar wat als je kind vroegtijdig overlijdt en je al deze mijlpalen moet missen?

Ik zou er veel voor over hebben om onze dochter te mogen zien opgroeien. Om één keer mama uit haar mond te mogen horen. Om haar toe te juichen, wanneer zij voor het eerst op het potje gaat. Of om haar handje vast te houden op haar eerste schooldag. Ik zou hemel en aarde willen bewegen om één mijlpaal met haar te mogen vieren.

Het verlies van een kindje doet pijn. Niet alleen in die eerste tijd kort na het overlijden. Maar ook nog ver daarna. Misschien zelfs wel tot in de lengte van dagen, wie zal het zeggen. Want mijlpalen, hetzij van je eigen kinderen hetzij van die van andere kinderen, maken dat het gemis weer even gemeen steekt.

Verdriet maar ook blijdschap

Maar verdriet en blijdschap gaan hand in hand. Gelukkig bij ons althans. Want als ik onze zoon zelfstandig voorbij zie fietsen, zie ik in gedachten ook onze dochter. En als ik aan onze dochter denk, zie ik onze zoons. En weet je? Ik prijs mij dan extra gelukkig, dat wij nog twee gezonde kinderen mochten krijgen, waarmee wij wél alle mijlpalen mogen vieren.

(c) Can Stock Photo / ccaetano

The post De mijlpalen die we nooit mogen vieren appeared first on MoodKids.

]]>
Meloen keer dank voor de juf of meester (+gratis printable) https://www.moodkids.nl/diy/2018/07/16/meloen-keer-dank-juf Mon, 16 Jul 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37346 De juffen van Job krijgen elk jaar een klein cadeautje aan het eind van het schooljaar. Al brainstormend kwamen we op ‘meloen keer dank’. Het is inmiddels al een klein beetje een familiegrapje aan het worden.  Wij gaan altijd voor een leuk, persoonlijk cadeautje. Een cadeautje waar aandacht aan geschonken is. En die hoeven echt […]

The post Meloen keer dank voor de juf of meester (+gratis printable) appeared first on MoodKids.

]]>
De juffen van Job krijgen elk jaar een klein cadeautje aan het eind van het schooljaar. Al brainstormend kwamen we op ‘meloen keer dank’. Het is inmiddels al een klein beetje een familiegrapje aan het worden. 

Wij gaan altijd voor een leuk, persoonlijk cadeautje. Een cadeautje waar aandacht aan geschonken is. En die hoeven echt niet duur te zijn. Zo bedachten we zelf al eens de ijsthee-kit. Gingen we  voor de jammer-jam, een marshmellow zomer-kit en de juffen invulposter. Dit jaar was het proces iets moeizamer.

Job en ik hadden voor juffendag al iets leuks bedacht (note to myself, moet ik nog posten op MoodKids). Samen waren we dingetjes aan het bedenken met het woord bedankt. Ik zei miljoen en Job verstond meloen. Zo simpel kan het zijn. 😉 Wij vonden onszelf heel origineel. Totdat ik keek op Google…. Haha, wij waren zeker niet de eerste met deze woordgrap. Niet getreurd, we gingen er toch voor.

Meloen keer dank

Wat heb je nodig:

 • download: kaartje een meloen keer dank
 • leuke items met meloenprintjes of een mini watermeloen
 • eventueel: perforator, lint en/of transparant folie

Zo maak je het:

Wat ik zelf leuk vind, is een echte watermeloen geven. Lekker gezond -houden leerkrachten van 😉 – en even wat anders dan een bloemetje of chocolade. Tegenwoordig kun je leuke mini watermeloenen kopen. Ik zag deze bij de Jumbo. Groot rood lint erom heen en kaartje eraan. Ik hou hier wel van.

Maar zoonlief wilde liever een ‘echt cadeautje’ geven. Dus we gingen op pad. Op jacht naar een cadeautje met het thema ‘meloen’. Bij de Wibra kwamen we een leuke koelelement in de vorm van een schijf watermeloen tegen. En na iets verder zoeken ook nog een watermeloen oogcompres. Het thema werd dus ‘ hou je hoofd en lunch koel’!  😉

Transparant papier er omheen, mooie strik en het kaartje eraan! Klaar is kees!

Wij gaan vakantie houden!!

 

The post Meloen keer dank voor de juf of meester (+gratis printable) appeared first on MoodKids.

]]>
Op vakantie met kinderen wordt nooit meer zoals vroeger.. https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/07/15/op-vakantie-met-kinderen-wordt-nooit-meer-zoals-vroeger Sun, 15 Jul 2018 08:00:26 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37298 Het is bijna zover. Met het aanbreken van de zomer en binnenkort ook de zomervakantie, is het weer tijd om ons boeltje te pakken en op een welverdiende vakantie te gaan. Maar onze definitie van vakantie is, sinds we kinderen hebben, wel een beetje bijgesteld. Ik geef je 5x waarom vakantie met kinderen nooit meer […]

The post Op vakantie met kinderen wordt nooit meer zoals vroeger.. appeared first on MoodKids.

]]>
Het is bijna zover. Met het aanbreken van de zomer en binnenkort ook de zomervakantie, is het weer tijd om ons boeltje te pakken en op een welverdiende vakantie te gaan. Maar onze definitie van vakantie is, sinds we kinderen hebben, wel een beetje bijgesteld. Ik geef je 5x waarom vakantie met kinderen nooit meer wordt zoals vroeger.

Begrijp me niet verkeerd, op vakantie gaan met kinderen is super leuk! Ik kijk er zelfs al het hele jaar naar uit. Maar anders is het wel. Want in plaats van drie weken lang ergens cultuur te snuiven, speelt onze vakantie zich tegenwoordig meer af rondom het zwembad. Daar waar het zwart ziet van de mensen en de chloordampen zich aangenaam vermengen met frituurlucht.

5x waarom vakantie met kinderen nooit meer wordt zoals vroeger

Op vakantie gaan met kinderen is dus andere koek. Cultuur heeft plaats gemaakt voor frituur. En in plaats van op de bonnefooi erop uit te gaan, beginnen we nu al in januari onze vakantie te plannen. Ik geef je nog vijf redenen waarom op vakantie gaan met kinderen nooit meer wordt zoals vroeger.

#1 Alles MOET mee

En dan ook werkelijk ALLES! Gewapend met kratten speelgoed waarmee onze kinderen een jaar lang kunnen spelen. Kleding genoeg voor een heel weeshuis. Een EHBO-kistje vol met diarreeremmers, anti-insectensprays en andere medicijnen waar menig arts jaloers van zou worden. Een volksverhuizing is er niks bij.

#2 Uitrusten is verleden tijd

Vroeger (toen de lucht nog schoon was…) gingen we voornamelijk op vakantie om uit te rusten. Das war einmal! Want van de frisse berglucht die door ons hotelraam waait, of de zinderende hitte die onze tent tot een sauna maakt, worden onze kinderen nóg vroeger wakker dan dat ze normaal al doen. Zeg dat uitslapen tijdens je vakantie dus maar gedag.

#3 Als de kinderen het maar naar hun zin hebben

All inclusive hotels compleet met waterpark én kermis. Megacampings met onbeperkte animatie en vijf zwembaden op een rij. Wanneer je met (kleine) kinderen erop uittrekt, kies je al gauw iets waar je er zeker van bent dat zij in elk geval plezier hebben. Wij wel althans, want ‘als de kinderen het naar hun zin hebben…’

Het is bijna zover. Met het aanbreken van de zomervakantie, is het weer tijd om op vakantie te gaan. Maar op vakantie met kinderen is wel anders..

#4 Niet meer in één keer door

Wij gaan graag met de auto op vakantie. Dat doen wij al jaren zo, ook toen we nog kinderloos waren. Maar in plaats van in één keer door te rijden naar onze vakantiebestemming, kiezen we nu liever eieren voor ons geld. Anders gezegd: met (kleine) kinderen op de achterbank is vijf á zes uurtjes in de auto meer dan genoeg. En niet alleen als het op onze kinderen aankomt…

#5 Bye bye cultuur

Uren door oude stadjes slenteren en eindeloos marktjes en kerkjes bezoeken. Wij hielden wel van een beetje cultuur tijdens onze vakantie. Tegenwoordig brengen wij onze vakantietijd meer door in speeltuinen, lokale dierentuinen en aquaparken. Alles voor de kinderen…

Als de kinderen genieten, genieten wij ook!

Nu zal het voor ieder gezin weer anders zijn, schat ik. Maar onze vakanties zijn toch echt wezenlijk anders geworden toen we kinderen kregen. Niet minder leuk, integendeel. De blije kindersnoetjes, bij het zien van het zwembadcomplex op de familiecamping waar we staan, zou ik voor geen kerk willen ruilen. Maar die kerk? Die zien we nauwelijks meer.

En weet je? Het is prima! Want cliché (daar heb je hem weer…): ‘als onze kinderen genieten, genieten wij ook!’

(c) Can Stock Photo / Paha_L

The post Op vakantie met kinderen wordt nooit meer zoals vroeger.. appeared first on MoodKids.

]]>
Unicorn cupcakes https://www.moodkids.nl/food/trakteren/2018/07/13/unicorn-cupcakes Fri, 13 Jul 2018 08:00:33 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37145 Unicorns blijven populair en dat kan ik me goed voorstellen. Dat lieve gezichtje, de mooie kleuren, de fantasie…. Heerlijk! Mijn kinderen houden van traditie en willen het liefst ieder jaar cakepops trakteren. Die ik met veel stress, zwoegen en liefde voor ze maak. Elk jaar gaat er namelijk wel iets bij mis. De candy melt […]

The post Unicorn cupcakes appeared first on MoodKids.

]]>
Unicorns blijven populair en dat kan ik me goed voorstellen. Dat lieve gezichtje, de mooie kleuren, de fantasie…. Heerlijk!

Mijn kinderen houden van traditie en willen het liefst ieder jaar cakepops trakteren. Die ik met veel stress, zwoegen en liefde voor ze maak. Elk jaar gaat er namelijk wel iets bij mis. De candy melt wil niet smelten en blijft korrelig bijvoorbeeld.

Of vorig jaar nadat ik alles na uren werk af had en mijn zoon ze perse zelf wilde dragen. Hij stapte de auto in, ik zag het bord scheef gaan, wilde nog roepen ‘hou hem recht’! Maar het was al te laat, alles donderde zo achterin de auto. Je kunt je vast voorstellen dat ik toen niet rustig bleef, maar een oerkreet sloeg. Zucht.

Hopelijk kan ik mijn dochter met deze leuke unicorn cupcakes overhalen om eens iets anders te trakteren.

Unicorn cupcakes

Benodigdheden:

Voor 12 cup cakes:

 • 125 gram boter (zacht)
 • 125 gram kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 eetlepels melk
 • cup cake plaat
 • cup cake vormpjes

Unicorn botercrème:

 • 125 gram ongezouten roomboter (zacht)
 • 1 theelepel vanille extract
 • 250 gram poedersuiker
 • 2 eetlepels melk
 • kleurstof in 3 kleuren (ik gebruikte de kleurstof van Dr Oetker in de kleuren geel, blauw, en rood)
 • spuitzak
 • prikkertjes

Zo maak je de Unicorn Cupcakes

Cupcakes:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Klop de boter en suiker in een kom tot een luchtige massa. Voeg de eieren, zelfrijzend bakmeel en melk toe en klop het tot een glad beslag. Vul de vormpjes met het beslag. Zet daarna 15 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze goed afkoelen voordat je ze versierd met botercrème. Anders smelt de botercrème namelijk.

Unicorn Botercrème:

Klop de boter met de mixer op middelhoge snelheid tot deze wat lichter van kleur en luchtig wordt. Voeg de vanille toe en een gedeelte van de poedersuiker. Mix deze voorzichtig (i.v.m. poederwolken) door. Voeg steeds wat meer poedersuiker toe. Voeg de melk toe en klop alles tot een luchtig geheel.

Verdeel de botercrème dan over 3 bakjes. In ieder bakje voeg je wat voedingskleurstof toe. Niet teveel, anders wordt de kleur te donker. Gewoon met een klein beetje beginnen en kijken hoe de kleur wordt. Daarna doe je de 3 kleuren botercrème samen in een spuitzak. Verdeel de crème in drie denkbeeldige vakken in de spuitzak.

Bij mij was de blauwe kleur net iets teveel naar onderen gezakt, dus ik heb eerst wat proef gespoten. Totdat ik zag dat alle kleuren zich vermengden. Daarna spuit je op de afgekoelde cupcakes een mooie swirl van je Unicorn Botercrème.

Om het helemaal af te maken kun je er nog een leuke prikker insteken. Ik heb de superschattige eenhoorn cup cake set van Meri Meri gebruikt.

I believe in unicorns! Jij toch ook? ;-

Bekijk ook deze leuke unicorn traktatie

The post Unicorn cupcakes appeared first on MoodKids.

]]>
Hoe haal je het beste uit je kind? https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/07/12/het-beste-uit-je-kind-halen Thu, 12 Jul 2018 08:00:23 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37234 Willen we als ouder niet allemaal dat kinderen authentiek en passievol leven en alles uit het leven halen? Maar hoe bereid je je kind nu het beste voor zodat zij hun ‘mannetje’ kunnen staan in deze wereld? Een wereld die steeds meer verhardt en best competitief ingesteld is? Hoe geef je je kinderen vaardigheden mee […]

The post Hoe haal je het beste uit je kind? appeared first on MoodKids.

]]>

Willen we als ouder niet allemaal dat kinderen authentiek en passievol leven en alles uit het leven halen? Maar hoe bereid je je kind nu het beste voor zodat zij hun ‘mannetje’ kunnen staan in deze wereld? Een wereld die steeds meer verhardt en best competitief ingesteld is?

Hoe geef je je kinderen vaardigheden mee waardoor ze later succesvol zijn? En met succesvol bedoel ik niet perse een hoge opleiding en/of een hoge functie. Nee, met succesvol bedoel ik het bereiken van je persoonlijke doelen, terwijl je je prettig voelt over de weg daarnaar toe. Hoe verweef je dat in de opvoeding van je kind?

Het beste uit je kind halen

Hoe kunnen we ons kind stimuleren om alles uit het leven te halen? Om net dat stapje meer te nemen zodat hij zijn doelen wél haalt? Dit zijn onze tips.

# Maak je kinderen emotioneel intelligent

Emotionele intelligentie is de mate waarin mensen emotioneel vaardig zijn door middel van expressie, zelfkennis en empathisch vermogen en die hierdoor maatschappelijk succes kunnen bewerkstelligen (bron: Wikipedia). Deze emotionele vaardigheden leer je als kind van je ouders. Kinderen kijken naar jouw gedrag en imiteren dat. EQ is tegenwoordig erg belangrijk. Wie al van kinds af aan een hoog EQ-niveau heeft, heeft een groot voordeel als volwassene.

# Het gaat niet alleen om het individuele resultaat

CITO-toetsen, AVI-scores en rapportcijfers: we sturen onze kinderen al op jonge leeftijd op resultaten. En wellicht zeg jij net als wij ‘cito-scores zijn voor mij als ouder niet zo belangrijk’, maar onze kinderen weten echt wel hoe het zit. Job weet feilloos van alle kinderen in de klas te benoemen welke AVI-niveau ze hebben, of ze een zonnetje of een sterretje zijn of hoeveel plus ze hebben in Snappet. Resultaten worden door de juf van Job niet in de klas gedeeld. Kinderen delen dit dus onderling.

Maar is het nou echt slim om alleen zo op individueel resultaat te sturen? Onze maatschappij focust vooral op individueel succes. Maar de meest succesvolle mensen hebben juist die mensen om zich heen waarmee ze samen iets bereiken. Deze mensen weten dat ze niet alles weten en kunnen en dat ook niet hoeven. Zij zetten juist anderen in die hun verder kunnen helpen. Vaardigheden als samenwerken, initiatief tonen en hulp durven vragen zijn mijn inziens ook belangrijke competenties. Waarom sturen we daar onze kinderen niet veel meer op?

Samen spelen

Met vriendjes spelen is iets waar Dennis en ik als ouders ruimte voor willen blijven maken. Met drie keer in de week voetbal en ook nog eens een musicalclub zit de week al best vol. Job wil ook graag trompet leren spelen, maar we remmen dat bewust een beetje af. Omdat het in onze ogen ten koste gaat van speeltijd. Vorige week speelde Jobs beste vriend bij ons. Ik kan dan echt genieten van hun spel. Beide jongens zijn zo verschillend, maar daardoor enorm complementair aan elkaar.

Willen we als ouder niet allemaal dat kinderen gelukkig zijn en alles uit het leven halen? Maar hoe haal je met opvoeden nou het beste uit je kind?

Een voorbeeld? Mees durft bijvoorbeeld net iets meer. Wij zien dat Mees, Job motiveert om soms een beetje buiten zijn comfortzone te treden. Om toch in die boom te klimmen of die salto op de trampoline te proberen, terwijl ik aan zijn hoofd zie dat hij het best spannend vindt. Doordat Job, Mees vertrouwt, probeert hij dingen en ervaart hij dat hij dingen wél kan.

# Leer je kind moedig te zijn

Om succesvol in het leven te zijn, moet je risico’s nemen. Je moet moedig zijn. Durf hebben om risico’s te nemen en de consequenties daarvan te ervaren. ‘Helikopterouders’ cirkelen alleen maar boven hun kind om te voorkomen dat hun kind ongelukkig is, stress ervaart of verdriet heeft. Ze houden alles in de gaten om hun kind optimale kansen en erkenning te geven. Stellen alles in het werk om hun kind succesvol te laten zijn. Als het kind niet succesvol is, falen zij als ouders.

Overbescherming van je kinderen belemmert dat je kinderen risico’s durven nemen. Deze kinderen kunnen mislukkingen niet aanvaarden, omdat ze dat nooit hebben ervaren. Steun je kinderen uiteraard als iets op niets uitdraait, maar pamper ze niet.

Ruzie met vriendjes, het ergens niet mee eens zijn, stress van iets ervaren? Kinderen moeten leren om op eigen benen te staan. Als je als ouder alsmaar dingen bij je kind uit handen neemt, dan verwachten ze dat dit ook zo gaat in hun latere leven. Kinderen moeten leren zelf verantwoordelijkheid te nemen. Zelf moedig te zijn. Want het beste zit in jou (zelf).

#hetbestezitinjou

LU Prince (je weet wel van de koekjes) vindt ook dat het beste in jouw kind zit. En heeft daarom een prachtige campagne gelanceerd met het thema ‘ het beste in jou’. Waar vriendschap, moed en gaan voor wat je wilt op een prachtige manier verbonden zijn. Die kinderen laat zijn wie ze zijn.

Kijk je mee?

Moed tonen

Hiervan heb ik een mooi (vrij actueel) voorbeeld. Job is erop gebrand om een keer een 10 te halen met topo. Hij zit er steeds tegenaan, maar haalt het net niet. De topo-toetsen die hij heeft, worden achteraf nauwkeurig door hem bekeken en hij leert echt anders te denken bij het leren. Hij geeft meer lading aan topo dan alleen het leren van plaatsen. Erg leuk om te ervaren als ouder. Een paar maanden terug kwam hij verontwaardigd thuis. De juf had iets fout gerekend, wat volgens hem goed was.

Ik vroeg hem wat hij daarmee had gedaan. ‘Niks’, was zijn antwoord. Ik vroeg waarom hij er niks mee had gedaan. ‘Omdat ik niet wil dat de juf boos op me wordt’. Op mijn vraag waarom de juf dan boos zou worden had hij niet echt een antwoord. Ik vertelde hem dat als hij van mening was dat hij gelijk had, hij dit rustig met haar kon bespreken. ’s Avonds kwam hij erop terug. Maar hij vroeg wel of ik dan mee wilde naar de juf.

Ik antwoordde dat ik van mening was dat hij dat prima zelf zou kunnen. We bespraken samen hoe hij dat kon vragen. De volgende dag kwam hij ’s middags triomfantelijk thuis. Hij had er 0,7 punt bij gekregen. De juf vond eigenlijk ook dat de vraagstelling niet helemaal helder was.

# Geef je kind grenzen

Als je je kind teveel keuzes geeft, geef je je kind teveel verantwoordelijkheid. Een klein kind kan nog niet kiezen wat het die dag wil eten, dat moet jij gewoon bepalen. Je geeft het kind te weinig grenzen waardoor het angstig wordt en het idee krijgt dat het teveel zelf moet doen.

Door je kind te veel ruimte te geven, geef je het ook weer teveel verantwoordelijkheid. Omdat je je kind niet ongelukkig wil zien, geef je geen grenzen aan. Soms moet je gewoon ‘nee’ zeggen. Kinderen moeten leren om te werken voor dingen die belangrijk zijn.

# Complimenten geven is goed, maar overdrijf niet

Complimenten versterken het zelfvertrouwen en beïnvloeden gedrag. Dus wat is er mooier dan een goed compliment geven? Eentje waarmee je de ander echt raakt?Je prijst je kind de hemel in, waardoor het kind de indruk krijgt dat het geweldig is. Dat het alles kan. Of dat het juist heel goed weet dat het nog veel moet leren. Dat het nog niet zo goed is als jij hem soms doet geloven. Daar kan je kind faalangst van krijgen.

Zorg er daarom voor dat je gedrag complimenteert. Als je altijd tegen je kind zegt wat ben je slim, kan dat tot faalangst leiden.

# Laat zien dat jij ook fouten maakt

Iedereen maakt fouten. Jij dus ook. Als ouder tonen dat jij ook fouten maakt, toont je kwetsbaarheid. Het laat zien dat je moedig bent. Dat ook jij soms een afweging maakt, die misschien niet zo handig was. Ook jij leert van fouten.

Als ouder ben je rolmodel in alle opzichten. En laten we eerlijk zijn, we doen allemaal ons best. Maar ook qua opvoeden maken we allemaal fouten. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Heb je aanvullingen hoe jij dit doet, dan hoor ik die heel graag,

Hoe zorg jij ervoor dat jouw kind het beste uit zichzelf haalt? Op welk moment was jouw kind moedig? Wat vind jij belangrijk in de opvoeding? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze met ons op Facebook met #LUprince en #hetbestezitinjou. 

Dit artikel is in samenwerking met LU Prince geschreven. 

 

Willen we als ouder niet allemaal dat kinderen gelukkig zijn en alles uit het leven halen? Maar hoe haal je met opvoeden nou het beste uit je kind?

 

The post Hoe haal je het beste uit je kind? appeared first on MoodKids.

]]>
Oefeningen voor thuis samen met je kind https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/07/11/de-speeltuin-van-de-kindertherapeut Wed, 11 Jul 2018 09:00:09 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36795 Ik geef workshops aan kinder- en jongerencoaches die praktische werkvormen willen gebruiken in hun praktijk. Mijn boek: ‘Hoe houd je het gezellig thuis?‘ neem ik daarvoor als basis. De workshops zijn altijd een feest van inspiratie en uitwisseling. Ook voor mij. De Speeltuin van de Kindertherapeut Zoals een beginnende coach liet weten: “Dank je wel […]

The post Oefeningen voor thuis samen met je kind appeared first on MoodKids.

]]>
Ik geef workshops aan kinder- en jongerencoaches die praktische werkvormen willen gebruiken in hun praktijk. Mijn boek: ‘Hoe houd je het gezellig thuis?‘ neem ik daarvoor als basis.

De workshops zijn altijd een feest van inspiratie en uitwisseling. Ook voor mij.

boek charlotte

De Speeltuin van de Kindertherapeut

Zoals een beginnende coach liet weten: “Dank je wel voor de leuke en inspirerende workshop vorige week vrijdag en al het toegestuurde materiaal. Ik heb dit als waardevolle aanvulling ervaren op al het materiaal dat ik al had aangeschaft en de opleidingen die ik heb gevolgd. Nu de laatste loodjes om mijn eigen praktijk daadwerkelijk te starten.”

Deze coach had een ander boek bij zich, dat ik zelf ook meteen heb besteld: De Speeltuin van de Kindertherapeut. Een boek met een schat aan werkvormen bij elkaar gebracht door allerlei therapeuten van verschillende stromingen.

Omdat ik erg hou van praktische werkvormen in de coaching van kinderen en jongeren, is dit voor mij een ideaal boek. Het heeft me zoveel nieuwe ideeën en tools gegeven! Ik ben er erg enthousiast over dat zoveel verschillende therapeuten en coaches hun successen hebben gedeeld. Maar niet alleen voor professionals is dit een fijn boek, ouders kunnen er ook heleboel uithalen als ze hun kind willen helpen om de vele uitdagingen van het leven aan te gaan.

Inspiratie voor werkvormen met kinderen

Ik noem er een paar uit het boek waarmee jij als ouder ook aan de slag kan thuis.

# De vragen van de vingers van je hand

Doel: kinderen op een speelse manier laten nadenken over zichzelf. Stel je kind wil iets veranderen, bijvoorbeeld minder ruzie maken met z’n broertje. Je kan dan samen met hem spelenderwijs zoeken naar manieren om dat te gaan aanpakken.

Alle vingers van je hand hebben een vraag in zich: de duim vraagt: ‘Waar ben je goed in?’ Als je kind bijvoorbeeld zegt: ”Ik kan goed grappen maken”, dan is dat handig om in te zetten om op een leuke manier met zijn broertje te spelen.

De wijsvinger: ‘Waar wil je naartoe?’ -> “Ik wil leuk spelen zonder vechten”.

De middelvinger: ‘Waar heb je een hekel aan?’ (Erg fijn voor kinderen om nu eens hun middelvinger zonder problemen op te kunnen steken!)-> “Dat je je niet met ons bemoeit als we ruzie maken. We kunnen dat best zelf oplossen”.

De ringvinger: ‘Waar voel je je verbonden mee?’ Of:’ Waar houd je van?’ -> “lekker stoeien”.

De pink: ‘Wat kan je nog niet zo goed?’ -> “Ik kan nog niet zo goed luisteren als mijn broertje Stop hou op zegt”.

Vervolgens kan je afspreken hoe hij dat gaat oefenen en waar hij hulp van jou (of van een ander) bij nodig heeft.

Ik als held

Doel: versterken van het zelfbeeld van je kind. Stel dat je dochter onzeker is over hoe ze in een nieuwe klas vriendinnen kan maken.

Laat haar een tekening van zichzelf als held maken. Stel vragen als: welke held is getekend? Wat kan die allemaal? Waar is de held goed in? Waar heeft zij nog hulp bij nodig? Welke krachten heeft je held? En welke mist zij? Wie kan haar helpen?

Zo kan je samen uitvinden waar je dochter nog hulp bij nodig heeft. Misschien leren op zichzelf te vertrouwen, want ze heeft immers eerder ook vriendinnen kunnen maken. Of samen met jou iets leuks organiseren voor een groepje nieuwe klasgenoten.

Allemaal vragen waarmee je een leuk en verdiepend gesprek kan voeren met je kind over wat zij al kan en wat zij voor kwaliteiten heeft. En welke hulp zij nog nodig heeft.

Het piekermoment

Doel: voorkomen dat je kind (of jij) ’s nachts ligt te piekeren.

Ga elke avond (niet vlak voor dat je slapen gaat) zitten met pen en papier en schrijf alles op waar je over piekert of zou kunnen gaan piekeren. Maak een to-do lijst en zeg tegen jezelf: dit komt morgen. Ga nog even goed nadenken wat er nog meer op de lijst zou kunnen komen.

Leg dat papier en pen eventueel op je nachtkastje, zodat je ’s nachts als je wakker wordt, je piekergedachten meteen op kan schrijven en weer kan gaan slapen.

# Het toverlaken

Doel: leren samenwerken en overleggen. Ook leuk voor met een groep of in de klas.

Stel je wilt een groepje kinderen leren hoe ze moeten overleggen voordat ze aan een groepsopdracht beginnen. Dan kan je op een leuke manier laten voelen hoe belangrijk het is om te overleggen, in plaats om meteen aan de slag te gaan (en dat wordt dan meestal elk voor zich). Dat kan thuis ook bij: wat gaan we doen in de vakantie? Of als je met z’n allen het huis wil opruimen.

Neem een laken en vraag de kinderen erop te gaan staan. Geef ze dan de opdracht dat ze het laken moeten omdraaien zonder er vanaf te gaan. De eerste poging gaat meestal mis, omdat iedereen gewoon begint. Laat ze zo een tijd aanmodderen, waarna je hen de opdracht geeft om het weer een keer te doen, maar nu door eerst met elkaar te overleggen en naar elkaar te luisteren. Bespreek dan hoe handig het is om eerst te overleggen en niet meteen te beginnen.

Bestel hier:

De Speeltuin van de Kindertherapeut, Dominiek Huis in ’t Veld-Verhoeven (Red.) Uitgeverij Pelckmans Pro

In de coaching van kinderen worden verschillende werkvormen gebruikt die je thuis of in de klas ook kan toepassen. In dit boek vind je veel inspiratie.

The post Oefeningen voor thuis samen met je kind appeared first on MoodKids.

]]>
Een nieuwe sprong in zelfstandigheid #autisme 123 https://www.moodkids.nl/lifestyle/leven-met-autisme/2018/07/10/logistieke-chtendstress-autisme-123 Tue, 10 Jul 2018 08:00:55 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37320 Sinds Linda op school zit, heb ik logistieke stress. Linda’s school begint om 8:30 uur en Daniëls school begint om 8:45 uur. Qua rijden zit hier (afhankelijk van de stoplichten) 10 tot 12 minuten tussen. Dus als we net iets te laat bij Linda’s school wegrijden, ben ik te laat op de school van Daniël. […]

The post Een nieuwe sprong in zelfstandigheid #autisme 123 appeared first on MoodKids.

]]>
Sinds Linda op school zit, heb ik logistieke stress. Linda’s school begint om 8:30 uur en Daniëls school begint om 8:45 uur. Qua rijden zit hier (afhankelijk van de stoplichten) 10 tot 12 minuten tussen. Dus als we net iets te laat bij Linda’s school wegrijden, ben ik te laat op de school van Daniël. Bloedirritant, maar het went.

Ons buurmeisje zit bij Linda op school, dus we carpoolen een paar dagen per week. Dat is helemaal prima. Tot begin van dit  jaar… Het jongere zusje van de buren ging ook naar school. Ja, dan heb je drie kinderen op de achterbank en één voorin. Groot punt hierbij is dat de auto te smal is om drie autostoeltjes naast elkaar te zetten. Met als resultaat dat Daniël als een sardientje tussen de twee stoelen zit ingeklemd. En bijpassend resultaat, een gillende Daniël… Niet fijn, dus.

Carpooldag

De carpooldag (donderdag) was dus geen goede dag voor Daniël. Tot voor kort. Want, hij heeft zijn fietsexamen gehaald! Hij was vroeger erg onveilig in het verkeer. Hij stak zijn arm uit en maakte de bocht zonder te kijken of er wat aankwam. Sinds een maand of wat merkten we dat hij echt wel heel goed om zich heen kijkt. Dus we hebben twee keer naar school ‘proefgereden’ met hem. Daniël fietst naar school en mijn man fietst achter hem aan, terwijl hij doet alsof hij er niet is. 😉 Dat ging steeds hartstikke goed. Dus hij mocht van ons wel met de fiets naar school.

Toen ik dus een week later op donderdag tegen Daniël zei dat hij op de fiets naar school mocht, kon hij het eigenlijk niet geloven. Ik was mijn lunch aan het smeren, toen ik Daniël hoorde. ‘Papa? Van mama mag ik op de fiets naar school. Mag dat van jou ook?’ Superschattig. We hebben wel afgesproken dat hij even belt als hij aangekomen is op school. WhatsApp is nog te moeilijk voor hem. Al snap ik niet wat er moeilijk kan zijn aan WhatsApp, maar dat terzijde.

Geen logtistieke ochtendstress meer

Dus nu fietst Daniël op donderdag en soms op woensdag naar school. En heb ik op die dagen geen ochtendlogistieke stress meer. Wat een heerlijkheid! Daniël geniet met volle teugen van deze nieuwe vrijheid. Zo ging hij laatst ook een keer met de fiets naar opa en oma om een tekenblok te halen. Volgens mij is hij de afgelopen weken ook een paar centimeter gegroeid. Erg leuk om te zien. Al is dat ook een beetje wennen, natuurlijk. Nog een klein stukje en dan is hij al net zo groot als ik. Lijkt me heel raar. Maar ach, daar groei je ook wel weer in mee.

Straks gaat hij ook naar een nieuwe bso. Met als grootste voordeel dat hij van daaruit naar huis kan fietsen. Dus dan hoeft hij niet donderdag naar school te fietsen, fiets laten staan en vrijdagmiddag pas weer naar huis te fietsen. En qua reistijd scheelt het mij ook heel veel als ik niet heen en weer hoef te rijden tussen de scholen steeds. Dus ik zie alleen maar voordelen hierin. Al is het stiekem wel spannend, hoor!

Kleine jongetjes worden groot. En dat is helemaal prima.

Naschrift:

Na drie jaar bloggen voor MoodKids hou ik het voor gezien. Ik heb erg genoten van het schrijven en om jullie reacties te lezen. Ik ben ook dankbaar voor het platform dat me geboden is om te kunnen vertellen over mijn leven met een kind met autisme. Ik vond het ook fijn om te merken dat mensen herkenning en steun vonden in mijn blogs. Dank voor jullie input en medeleven. Het heeft me erg gesteund!

Daniëlle schreef bijna drie jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.

(c) Can Stock Photo / colematt

The post Een nieuwe sprong in zelfstandigheid #autisme 123 appeared first on MoodKids.

]]>
Win kaarten voor de film De kleine heks https://www.moodkids.nl/trend/digi/2018/07/09/winactie-film-de-kleine-heks Mon, 09 Jul 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37178 Alweer bijna zomervakantie. Dit jaar gaan we weer niet op vakantie in verband met werk. Nou ja niet.. We gaan een weekje naar Welcome to the Village in Friesland. Daarnaast hebben we jaarlijks een ‘ik kies lijst’. Job is al druk met de samenstelling. En daar prijkt dit jaar ook een bioscoopbezoek op. Defilm ‘De […]

The post Win kaarten voor de film De kleine heks appeared first on MoodKids.

]]>
Alweer bijna zomervakantie. Dit jaar gaan we weer niet op vakantie in verband met werk. Nou ja niet.. We gaan een weekje naar Welcome to the Village in Friesland. Daarnaast hebben we jaarlijks een ‘ik kies lijst’. Job is al druk met de samenstelling. En daar prijkt dit jaar ook een bioscoopbezoek op.

Defilm ‘De Kleine Heks’ lijkt mij een leuke keuze. Meneer heeft echter ‘Incredibles 2’ in gedachten. Nou weet ik toevallig dat hij daar volgende week al met een kinderfeestje naar toe gaat, dus wie weet heb ik geluk… ;). De film De Kleine Heks draait vanaf 18 juli in de bioscoop.

Het verhaal van De Kleine Heks

De Kleine Heks woont samen met haar raaf Abraxas diep in het bos. Ze is pas 127 – wat nog heel jong is voor een heks – en mag nog niet naar het grote heksenfeest op de Bloksberg. Maar de Kleine Heks wil heel graag dansen met de andere heksen en rondjes vliegen op haar bezemsteel, dus ze besluit er stiekem heen te gaan. Als ze wordt betrapt mag ze alleen terugkomen als ze binnen één jaar alle spreuken van het grote magische boek uit haar hoofd leert. De Kleine Heks oefent dagenlang op de gekste heksenspreuken, haalt heel wat streken uit en rolt van het ene avontuur in het andere met Abraxas en haar vriendjes Thomas en Fietje. Lukt het haar alle toverspreuken te onthouden en iedereen in het bos te overtuigen dat ze de állerbeste is?

De Kleine Heks is gebaseerd op de wereldwijde bestseller van Otfried Preußler met de Nederlandse stemmen van Vivienne van den Assem, Tygo Gernandt en Sterre Koning.

Bekijk de trailer van De Kleine Heks

Winactie De Kleine Heks

Doe je mee aan onze winactie? In samenwerking met Dutch Filmworks mogen we 2x 2 bioscoopkaarten plus het boek weggeven. Wil je deze zomer wel naar de film met je dochter of zoon? Laat dan je gegevens hieronder achter.

Gefeliciteerd!

Michelle Visser uit Epe en Rosemary van Duinen uit Nieuwegein.

Ik heb jullie gegevens doorgegeven aan Dutch Filmworks. Veel plezier bij de film. Laten jullie via social media nog even weten hoe het was? #moodkidsnl

The post Win kaarten voor de film De kleine heks appeared first on MoodKids.

]]>
Bak een zomers bloemenbrood https://www.moodkids.nl/food/algemeen-food/2018/07/08/bak-een-zomers-bloemenbrood Sun, 08 Jul 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37202 Dit zonnige zomerbroodje is ideaal om te delen. Leuk om mee te nemen naar die ene picknick of om mee te stralen op een feestje. Het is heerlijk luchtig en zacht. En je kunt hem makkelijk scheuren, dippen of vullen met hartig of zoet naar wens. Maak een zomers bloemenbrood Ingrediënten voor 1 brood voor ongeveer 4 […]

The post Bak een zomers bloemenbrood appeared first on MoodKids.

]]>
Dit zonnige zomerbroodje is ideaal om te delen. Leuk om mee te nemen naar die ene picknick of om mee te stralen op een feestje. Het is heerlijk luchtig en zacht. En je kunt hem makkelijk scheuren, dippen of vullen met hartig of zoet naar wens.

asmijn deelt haar recept voor een heerlijk, luchtig, zacht bloemenbrood. Leuk om mee te nemen naar die ene picknick of om mee te stralen op een feestje.

Maak een zomers bloemenbrood

Ingrediënten voor 1 brood voor ongeveer 4 personen

Voorbereidingstijd: +/- 25 minuten, rijstijd  60 minuten / baktijd  30 minuten

 • 500 gram zelfrijzend bakmeel
 • 300 ml volle melk, handwarm
 • 10 gram gedroogde gist, Dr.Oetker
 • 1 theelepel zout
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel erythritol, van Greensweet Stevia (of anders 1 eetlepel honing of rietsuiker kan ook)
 • 1 ei, M
 • een handje vol maanzaadjes voor de versiering. En twee kruidnageltjes voor de ogen. Je kunt ook nog sesamzaadjes of zonnebloempitjes gebruiken.
 • Een beetje olijfolie om het brood mee te bestrijken

Keukenbenodigdheden: bakmat of bakpapier & oven.

Zo maak je een bloemenbrood

Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed het deeg net zo lang tot je er een bal van kunt vormen. Mocht het nog wat nat zijn, voeg dan nog een klein beetje bakmeel toe en maak er een rol van.

Verdeel het deeg in 14 gelijke stukken waar je 12 stukken van gebruikt voor de ‘bloemblaadjes, 1 stuk voor het gezicht en 1 stuk voor een vlecht rond het gezicht van het bloemenbrood.

Verwarm de oven voor op 40 graden Celsius. Deze temperatuur is zo laag omdat we de oven straks gaan gebruiken als een soort rijskast. Daar zetten we het brooddeeg in en rijst het mooi omhoog. (Duidelijker gezegd voor kinderen: dan groeit je brood deeg extra snel groot! 😉 )

Rol bolletjes van de 12 stukken. Nu ga je ze één voor één platdrukken en oprollen tot een soort bolle puntjes. Leg ze daarna in een ruime cirkelvorm direct op de bakplaat bekleed met met een bakmat of bakpapier. Waarbij je een lege cirkel in het midden vrijlaat.

Rol van één stukje een mooie gladde bal en leg deze in het midden van de cirkel.

Maak van het laatste overgebleven stukje deeg drie gelijke rolletjes en maak er een vlecht van. Leg deze rondom het balletje deeg (het gezichtje van de bloem) in het midden.

Versieren, rijzen en bakken

asmijn deelt haar recept voor een heerlijk, luchtig, zacht bloemenbrood. Leuk om mee te nemen naar die ene picknick of om mee te stralen op een feestje.

Tijd om te versieren! Bestrijk het brooddeeg met een beetje olijfolie en versier je bloemenbrood met verschillende zaden of zelfs met nootjes. Ik maakte een gezichtje in het midden van twee stukjes kruidnagel als ogen van het bloemetje en voor het mondje gebruikte ik wat maanzaad.

Laat het brood één uur rijzen in je oven die je op een klein kiertje zet.

Ik had hem namelijk veel langer laten rijzen (de hele nacht hihi..want ik maakte hem de avond ervoor) en daardoor is het gezichtje en de vlecht niet meer zo duidelijk zichtbaar. En dat is natuurlijk een beetje zonde maar hij ziet er alsnog erg leuk uit zo, toch?! ^_~

Als het brooddeeg ongeveer 2 keer zo groot is geworden mag je hem voorzichtig uit de oven tillen. Zodat je de oven kan voorverwarmen om het brooddeeg af te bakken tot een echt bloemenbrood. Doe het echt voorzichtig, als je het deeg stoot, kan het deeg ‘schrikken’ en weer helemaal inzakken.

Verwarm de oven tot 200 graden Celsius. Als hij op temperatuur is, dan mag je het brooddeeg er zachtjes inschuiven.

Bak het af in ongeveer 30 minuten. Je brood is klaar en gaar als hij mooi goudbruin gekleurd is en hol klinkt. Dit laatste check je door zachtjes op het midden van de bovenkant van het brood te kloppen. Klinkt ie hol, dan is ie gaar. Laat het brood afkoelen op een keukenrek voor je hem afdekt.

asmijn deelt haar recept voor een heerlijk, luchtig, zacht bloemenbrood. Leuk om mee te nemen naar die ene picknick of om mee te stralen op een feestje.

Je kunt het brood 2 dagen bewaren in een afgesloten bak of zak.

Geniet ervan en een hele fijne zomer toegewenst!

Liefs, Mijntje.

The post Bak een zomers bloemenbrood appeared first on MoodKids.

]]>