MoodKids https://www.moodkids.nl hét meest complete online magazine voor de allerleukste moeders & vaders. Tue, 25 Sep 2018 08:00:00 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Banaan pannenkoek sushi trakteren https://www.moodkids.nl/food/2018/09/25/traktatie-pannenkoek-sushi Tue, 25 Sep 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37536 Eindelijk zijn we eens naar onze lokale sushitent geweest. Job heeft er al heel vaak om zitten ‘zeuren’, maar Dennis en ik hebben niet zoveel met het ‘all you can eat’ recept.  Job dook in de kaart. Of beter gezegd de tablet (dol op gadgets) en had enorm veel inspiratie om dingen te bestellen. Zijn […]

The post Banaan pannenkoek sushi trakteren appeared first on MoodKids.

]]>
Eindelijk zijn we eens naar onze lokale sushitent geweest. Job heeft er al heel vaak om zitten ‘zeuren’, maar Dennis en ik hebben niet zoveel met het ‘all you can eat’ recept.  Job dook in de kaart. Of beter gezegd de tablet (dol op gadgets) en had enorm veel inspiratie om dingen te bestellen. Zijn favoriet? Sushi met banaan.

Oftewel banaan met sushirijst er omheen. Ik was niet zo heel enthousiast over de combi (beetje flauw), maar bedacht me dat banaan toch wel het fruit is wat veel kinderen lekker vinden. Gecombineerd met pannenkoek en aardbeienjam maken we gewoon een alternatief als traktatie. Job zag ze, proefde en zei: “banaan-pannenkoek-sushi”.

Pannenkoek-sushi is bij ons echt een begrip. Toen Job nog klein was, lustte hij geen sushi. Voor hem maakten we dan meestal kindersushi. Dan had hij wel de beleving (o.a. van eten met stokjes) en konden we lekker samen genieten van sushi. En dat zonder gezeur! 😉

Anyway, een nieuwe traktatie is geboren!

Bekijk hier al onze traktaties

Banaan-pannenkoek sushi

uit één pannenkoek haal je circa 5-7 traktaties

Wat heb je nodig?

 • (volkoren) pannenkoeken (zelf gebakken of kant en klaar gekocht)
 • bananen (ca. 1,5 banaan per pannenkoek )
 • aardbeienjam (of liever zonder toegevoegde suiker trakteren? Pureer dan wat aardbeien met een staafmixer.
 • aardbeien
 • blauwe bessen
 • prikkertjes

Bereidingswijze:

Bak de pannenkoeken. Laat ze goed afkoelen. Gebruik je kant en klare pannenkoeken dan kun je ze direct gebruiken. Was de aardbeien en blauwe bessen en droog goed af. Snijd de aardbeien (als ze groot zijn doormidden).

Besmeer de pannenkoeken met aardbeienjam of (liever zonder suiker) pureer een paar aardbeien in de staafmixer. Leg (ongeveer) 1,5 banaan op de pannenkoek, rol strak op en snijd in plakjes van circa 3 centimeter dik. Prik op je prikkers blauwe bessen, een (halve) aardbei en een pannenkoekrolletje met banaan.

Gezellig op een schaaltje zetten en klaar!

P.S. Dit is een zoete variant. Roppongi maakte voor ons eerder ook al een hartige variant.

P.S. 2 Ook lekker  voor in de lunchtrommel als hapje

 

The post Banaan pannenkoek sushi trakteren appeared first on MoodKids.

]]>
Vriendenboek voor volwassenen: leuk als cadeautje! https://www.moodkids.nl/trend/2018/09/24/vriendenboek-voor-volwassenen Mon, 24 Sep 2018 09:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37607 Het is denk ik zo’n anderhalf jaar geleden dat mijn zusje en ik aan de praat raakten over vriendenboekjes. De aanleiding weet ik niet meer exact. Ik denk dat Job Chantal vroeg om in zijn vriendenboekje te schrijven. Chantal mijmerde wat en verzuchtte ‘dat het toch best leuk zou zijn als er ook een vriendenboekje […]

The post Vriendenboek voor volwassenen: leuk als cadeautje! appeared first on MoodKids.

]]>

Het is denk ik zo’n anderhalf jaar geleden dat mijn zusje en ik aan de praat raakten over vriendenboekjes. De aanleiding weet ik niet meer exact. Ik denk dat Job Chantal vroeg om in zijn vriendenboekje te schrijven.

Chantal mijmerde wat en verzuchtte ‘dat het toch best leuk zou zijn als er ook een vriendenboekje voor volwassenen zou zijn’. Ik was het helemaal met haar eens. Al grappend bedachten we de vragen die er dan in zouden moesten staan. Die opmerking van haar heeft zich op een of andere manier in mijn geheugen genesteld. Best knap, want ik vergeet veel… Maar toen ze twee weken geleden jarig was en ik weer eens geen idee had wat ik voor haar moest kopen, liep ik tegen dit boekje aan: het geweldige vriendenboek voor volwassenen van Paperstore  (uitgeverij Deltas).

Lees ook:

Vriendenklets! Dit ben ik en dit vind ik van jou

Eindelijk een vriendenboek met leuke vragen!

Review vriendenboekje voor volwassenen

Een strak vormgegeven boekje met per persoon vier bladzijden die je moet invullen. Dat is wat mij betreft ook meteen het grootste voordeel én nadeel van dit boekje. Invullen kost met vier pagina’s best wel wat tijd. Dus je vraag toch wel iets aan iemand in deze tijd dat iedereen ‘druk, druk, druk’ is. Daarentegen is een volledig ingevulde vragenlijst wel een prachtig cadeau! De vragen zijn eigentijds (wat is je instagramaccount) tot soms iets diepzinniger (‘hierom ben ik stiekem jaloers op jou’). Invullen kost dus wel even wat tijd. Ik wist niet altijd direct een antwoord op een vraag. Maar het zijn tegelijkertijd ook mooie vragen waar het leuk is om over na te denken.

 

Chantal heeft het boekje inmiddels gekregen. Was blij verrast en herinnerde zich gelukkig ons gesprek ook nog. Ik mocht als eerste erin schrijven van haar. En dat bracht me dus op het idee om er ook een artikel over te schrijven. Misschien zijn er meer mensen die een vergelijkbaar gesprekje hebben gehad.

Leuk om cadeau te geven! Of om jezelf cadeau te doen! Het past in ieder geval helemaal in de trend van notitieboekjes die al een tijdje gaande is.

Bestel hier

Het geweldige Vriendenboek voor volwassenen – Paperstore – Uitgeverij Deltas – 14.95 euro

https://partner.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=18465&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fhet-geweldige-vriendenboek-voor-volwassenen%2F9200000080223701%2F%3FReferrer%3DADVNLGOO002038-G-59727982524-S-472220945947-9200000080223701%26gclid%3DCjwKCAjwt7PcBRBbEiwAfwfVGFbyVowNORYzuLmdoZjALgfynmrLYWSk3CmLmyTtLTM63XOJFzovbBoC63YQAvD_BwE%26gclsrc%3Daw.ds&name=Vriendenboek%20voor%20volwassenen&subid=afbeelding

The post Vriendenboek voor volwassenen: leuk als cadeautje! appeared first on MoodKids.

]]>
Pinterest top 5 week 38 https://www.moodkids.nl/trend/digi/2018/09/22/pinterest-top-5-week-38 Sat, 22 Sep 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37551 Iedere week publiceren we de top 5 van meest gerepinde plaatjes van ons Pinterest-account. Ter inspiratie en vermaak! Volg je ons Pinterest account al? Hier vind je heel veel leuke ideeën die wij voor je verzamelen. Inmiddels bekijken 2,5(!) miljoen mensen maandelijks ons Pinterest account! > Bekijk hier de andere populaire repins Populaire repins van week 38– 2018 Dit […]

The post Pinterest top 5 week 38 appeared first on MoodKids.

]]>
Iedere week publiceren we de top 5 van meest gerepinde plaatjes van ons Pinterest-account. Ter inspiratie en vermaak! Volg je ons Pinterest account al? Hier vind je heel veel leuke ideeën die wij voor je verzamelen. Inmiddels bekijken 2,5(!) miljoen mensen maandelijks ons Pinterest account!

Bekijk hier de andere populaire repins

Populaire repins van week 38– 2018

Dit zijn (in willekeurige volgorde) de pins die vorige week het meeste gerepind zijn van het MoodKids Pinterest-account. En deze week heel veel eigen pins. Leuk! Klik op de afbeelding om direct naar de pin op Pinterest te gaan. En hem op je eigen pagina te pinnen. In de kop vind je een directe link naar het achterliggende artikel op de betreffende website.

# slinger maken van herfstbladeren van Zelfmaakideetjes 

knutselen herfst bladeren bron zelfmaakideetjes

#Sinterklaas cheesecake met pepernoten en gezouten caramel van Brenda voor MoodKids

Cheesecake vind ik persoonlijk altijd een goed idee. Met de Sint in aantocht bedacht Brenda deze Sinterklaas cheesecake met pepernoten en gezouten caramel.

# Zelf een vogelvoerhuisje maken van Liza voor MoodKids

Knutsel in de herfst of de winter samen met je kind(eren) zo'n leuk vogelvoerhuisje. #vogelvoer #knutselen #herfst

# 17 ruimtebesparende ideetjes voor de kinderkamer van MyBabydoo.com

# herfstgordijn maken (met werkomschrijving) van Groei & Bloei

 

The post Pinterest top 5 week 38 appeared first on MoodKids.

]]>
Kinderen informeren over dementie: hoe doe je dat? https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/09/21/kinderen-informeren-over-dementie Fri, 21 Sep 2018 15:00:29 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37768 Het bericht delen dat mijn vader een hersensyndroom (vorm van dementie) heeft, vond ik enorm spannend. Overweldigd door alle lieve reacties die ik van iedereen heb gekregen. Ik wil gebruik blijven maken van het bereik van MoodKids om informatie te delen over (alle vormen van) dementie. Toen wij destijds het bericht kregen dat mijn vader […]

The post Kinderen informeren over dementie: hoe doe je dat? appeared first on MoodKids.

]]>

Het bericht delen dat mijn vader een hersensyndroom (vorm van dementie) heeft, vond ik enorm spannend. Overweldigd door alle lieve reacties die ik van iedereen heb gekregen. Ik wil gebruik blijven maken van het bereik van MoodKids om informatie te delen over (alle vormen van) dementie.

Toen wij destijds het bericht kregen dat mijn vader ziek was, kwam dat enorm binnen. Allerlei emoties razen op dat moment door je hoofd. Hetzelfde zag ik bij Job, toen ik hem vertelde dat opa ziek was. Ik heb van te voren veel informatie verzameld over hoe ik dit het beste kon vertellen en wat ik hem kon meegeven. Daarom wil ik graag ons verhaal delen. Omdat de kans er is dat jij misschien ooit in eenzelfde situatie belandt.

Informatie over dementie en kinderen

Gemiddeld krijgen namelijk elk uur vijf mensen in Nederland dementie*. Toch is er niet heel veel informatie over dementie in relatie tot (klein)kinderen te vinden. Het laatste jaar wordt dementie steeds meer besproken en wordt informatie dus ook steeds meer gedeeld. Er zijn veel publicaties (check de lijst bronnen onderaan het artikel), maar ook op tv komt dementie – gelukkig – steeds meer aan de orde. Misschien heb je twee weken geleden wel het laatste stukje van het laatste stukje van Hello Goodbye gezien waarin Joris Linssen sprak met een mevrouw en haar man, die Alzheimer had. Dat stukje is alleen op Facebook al meer dan een miljoen keer bekeken. Of de prachtige serie ‘Voor ik het vergeet‘ dat Angela Groothuizen vorig jaar maakte.

> lees hier mijn persoonlijke verhaal over de diagnose van mijn vader en de tijd daarna.

Kinderen informeren over dementie: wanneer doe je dat?

Wat ik overal lees, is dat het belangrijk is dat (klein)kinderen, hoe jong ze ook zijn, begrijpen wat er aan de hand is. Open zijn over dementie is belangrijk. Begrip over de ziekte, duidelijkheid geven dat het niet aan het kind ligt. Toch hebben we het Job niet direct verteld. Mijn vader heeft frontotemporale dementie (FTD). Er zijn maar weinig mensen in Nederland die dat hebben. Er is dus relatief weinig over de ziekte bekend. Dit is een zeldzame vorm van dementie, waarbij bij mijn vader vooral veranderingen in gedrag en emoties een rol spelen. Wij spreken dan ook vaak (in overleg met VUmc alzheimercentrum) over een hersensyndroom. Omdat mensen bij dementie bijna altijd denken aan Alzheimer. Maar FTD is echt wat anders.

Mijn vader heeft geen ziekte-inzicht en beseft niet dat hij soms anders doet en reageert dan vroeger. In het begin werd papa ook boos en verdrietig als we tegen anderen vertelden dat hij ziek was. Hij was niet ziek! We konden dus niet goed inschatten hoe Job zou reageren als hij het wist. Zou hij teveel laten doorschemeren dat opa ziek was? In dat geval wist ik dat dit mijn vader erg verdrietig zou maken. Dat vond ik een lastige spagaat.

Naast open zijn, vinden Dennis en ik het heel belangrijk dat wij Job voldoende handvatten geven, zodat ook onze zoon er mee om kan (leren) gaan. Op een gegeven moment viel het me op dat mijn vader vaker dingen begon te herhalen in een kort tijdbestek. Hetzelfde verhaal in een middag herhalen, die ene foto meerdere malen op zijn mobiel laten zien. Onze zoon van -destijds- bijna 10 jaar is slim en communicatief vaardig. Dennis en ik hadden het vermoeden dat dit Job ook moest opvallen. Het werd tijd om hem te informeren. Het was een moment waar ik erg tegenop zag. Gelukkig is er niets veranderd. Job is altijd dol geweest op zijn opa. En zijn opa op hem. En gelukkig is dat nog steeds zo!

CliniClowns is er ook voor ouderen met dementie!

Ik lees veel over FTD en dementie. Vanuit het VUmc Alzheimercentrum hebben we informatie gekregen, we hebben een hele fijne casemanager uit ons dorp, online vind je veel en ook via mijn contactpersonen bij de CliniClowns (ik ben inmiddels 2 jaar ambassadeur) heb ik veel handige tips gekregen. Dat laatste verraste mij erg. Jou misschien ook wel!

Dat de combinatie tussen kind en clown goed werkt, heb ik meerdere malen ervaren. Clowns die bij mensen op dementie op bezoek gaan, daar denk je misschien niet meteen aan. Maar volgens Hanneke Heesels van CliniClowns werkt het erg goed. Ik had een heel mooi en bijzonder gesprek met Hanneke hierover. Zij is CliniClown en werkt veel met mensen met dementie. De belangrijkste eigenschap van een CliniClown is het inzetten van verbeeldingskracht. Net zoals bij kinderen creëert de clown zijn eigen wereld. Mensen met dementie zijn vaak erg in zichzelf gekeerd en de clown zorgt ervoor dat mensen weer contact maken. Zo brengen ze een moment van contact en plezier samen. Prachtig toch? Ongeveer 30 procent van de mensen met dementie leeft in een verpleeg- of verzorgingstehuis en die bezoeken zij regelmatig. De tips die ik van iedereen heb gekregen, heb ik verweven in de tips hieronder.

CliniClowns informatie dementie

 

Kinderen informeren en leren omgaan met dementie

1# Leg uit wat er aan de hand is

Zoals gezegd is open zijn belangrijk. Kinderen merken afwijkend gedrag vaak op. Het kind dat extravert is, zal vragen waarom opa of oma zo doet. Kinderen die introverter zijn, zullen er meer in stilte over nadenken en zelf eigen theorieën ontwikkelen. Als je een kind niet vertelt wat er aan de hand is, kan het de schuld bij zichzelf zoeken, boos of angstig worden of zich buitengesloten voelen.

Een open deur, maar neem de tijd om (regelmatig) met je kind te praten over dementie. Uiteraard houd je rekening met de leeftijd van je kind. Bij jongere kinderen is het voldoende om te vertellen dat de grootouder ziek is in zijn hoofd en dat door de ziekte de grootouder soms dingen doet die afwijkend zijn van normaal. Job hebben we juist uitgelegd wat dementie is. Dat je hersens verdeeld zijn in verschillende vakjes. Dat die vakjes allemaal een eigen taak hebben en dat door de ziekte sommige vakjes van opa’s hoofd het niet altijd meer zo goed doen. Dat opa hier niks aan kan doen. Dat ook de dokters niet precies weten waardoor het komt, maar dat we opa vooral moeten helpen bij sommige dingen die hij nu lastig vindt.

Probeer specifiek te zijn voor je eigen situatie. Oriëntatie is bijvoorbeeld nu nog geen issue voor mijn vader. Ook auto rijden gaat prima (hij heeft net zijn rijbewijs weer gehaald) Maar namen en herkennen van mensen begint bijvoorbeeld nu langzaam steeds meer een ding te worden. We hebben dit heel specifiek aan Job uitgelegd. Dat opa misschien soms dingen zegt of doet, die anders zijn dan wat Job gewend is, maar dat de ziekte dit doet. Dat dit niet erg is, dat hij én wij ons hier niet voor hoeven te schamen. Hoe hij opa kan helpen, door bijvoorbeeld de naam van vriendjes te herhalen als opa binnen is. Job pakt dat echt fantastisch op.

Een prentenboek kan soms ook helpen bij het uitleggen. Het boek dat Kathleen Aerts (voormalig K3) schreef over haar dementerende moeder is bijvoorbeeld een prachtig boek dat je helpt bij het uitleggen. Ik schreef hier al eerder een review over. Onderaan dit artikel vind je een lijstje met andere kinderboeken over dementie.

2# Let op signalen en informeer de omgeving

Zodra je kind weet van de ziekte (en ook daarna) is het verstandig om je kind even iets beter in de gaten te houden. Iedereen gaat anders om met slecht nieuws. Dat geldt ook voor kinderen. Soms geven ze aan meer vragen te hebben of praten ze makkelijk over hun gevoelens. Maar andere keren trekt een kind zich terug en vindt het lastig om zich verder te uiten. Dring niet teveel aan. Ieder kind verwerkt het ook zijn eigen manier. Iedere manier van omgaan met slecht nieuws is goed. Laat dit ook merken door je kind complimenten te geven hoe je kind hiermee omgaat.

Wij hebben bij Job aangegeven welk gevoel wij erbij hebben en uitgelegd hoe we ermee omgaan. Ook heb ik verteld dat ik de laatste tijd erg druk ben geweest met opa en oma, maar dat dat niets zegt over mijn gevoelens voor hem. We hebben aangegeven dat hij altijd bij ons terecht kan en altijd vragen mag stellen. Ook hebben we zijn juf geïnformeerd. Mochten er veranderingen in gedrag komen dan kon dit een oorzaak zijn.

3# Betrek je kind bij de (mantel)zorg

Kinderen krijgen veel meer mee dan je denkt. Ze voelen spanningen en zorgen vaak feilloos aan. Zorg ervoor dat je kind zich niet buitengesloten voelt. Betrek ze daarom bij de zorg, zonder te overdrijven natuurlijk. Ze hoeven geen mantelzorger te zijn. Bedenk (samen) manieren om ze erbij te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Regelmatig een bezoekje brengen. De meeste opa’s en oma’s reageren goed op de kleinkinderen.
 • Doe samen kleine activiteiten. Denk aan een stukje wandelen, puzzelen, muziek luisteren, foto’s kijken of samen kleuren.

Houd er altijd rekening mee dat je kind niet in de situatie belandt die opa of oma vervelend vindt of verward maakt. Doe dus samen activiteiten die passen bij de interesses van opa of oma. Bespreek ‘nare’ momenten samen met je kind en leg goed uit wat er is gebeurd. Zorg dat je in de buurt blijft als je het idee hebt dat één van beiden het bezoek niet aankan.

4# Zoek uit wat er wel samen kan

Mensen met dementie zijn vaak niet zo actief meer. Dat komt onder andere omdat zij minder initiatief nemen. Of soms nog erger, omdat ze overtuigd zijn dat ze wel iets hebben gedaan door geheugenverlies. Mijn vader heeft ook van die inactieve dagen. We noemen dat thuis zijn ‘slechte dagen’. Hij voelt zich dan ook vaak lichamelijk minder goed. Kleinkinderen zijn een geweldige manier om mensen met dementie in beweging te krijgen, hebben we ontdekt.

Door positief te blijven en dingen te doen die mensen met dementie nog wel kunnen, kun je ook samen dingen doen. We hebben Job uitgelegd dat ‘meebewegen’ fijn is in het contact met opa. Best een abstract begrip voor 10-jarige. Maar we hebben het uitgelegd als: samen dingen doen, die opa leuk vindt. Zo is mijn vader dol op paarden. En nog steeds gelukkig. Inmiddels hebben mijn ouders nog één (oud) paard thuis. Samen het paard voeren is leuk en gezellig. Mijn vader kan dan ook zo ineens een verhaal vertellen over vroeger en een wedstrijd die hij ooit gereden heeft. Of samen in de tuin werken. Job geniet van die momentjes en vertelt daar thuis uitgebreid over.

5# De meeste kinderen hebben veel verbeeldingskracht

Mensen met dementie kunnen soms met verwondering naar dingen kijken. Alsof ze het voor het eerst ontdekken.  Begin dit jaar hadden we ook zo’n situatie. Mijn ouders zijn naar Tenerife geweest. Mijn vader raakte niet uitgesproken over hoe hoog een vliegtuig vloog. Voor ons is dat schrikken, want ze hebben al veel vaker gevlogen. Het is een bevestiging dat hij helaas (weer) iets vergeten/kwijt is.

Ik vind zulke situaties nog steeds lastig. Ik ben nogal een flapuit en reageer soms te impulsief. Negen van de tien keer kan ik de opmerking binnenhouden en soms flapt hij er toch uit. Niet handig, want juist voor mensen met dementie een bevestiging dat ze weer iets niet weten.

Het grappige is dat kinderen vaak veel beter mee kunnen bewegen in dergelijke situaties. Omdat ze misschien een zelfde soort verwondering over dergelijke zaken kunnen hebben. Kinderen zijn spontaan en creatief in hun manier van communiceren. Terwijl ik op mijn tong bijt om mijn mond te houden, zit Job al gezellig een gesprekje te voeren over vliegen boven de wolken en strepen in de lucht.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb geholpen. Mocht je vragen hebben of eigen ervaringen en/of tips willen delen, die ik in dit artikel kan verwerken, dan hoor ik die uiteraard graag. Je mag me mailen op nicole(@)moodkids.nl. Hieronder vind je nog een lijstje met kinderboeken. Ook daarbij geldt; heb je goede aanvullingen, let me know.

Kinderboeken over dementie

bronnen:

The post Kinderen informeren over dementie: hoe doe je dat? appeared first on MoodKids.

]]>
24x je weet dat je kleuter knutselen leuk vindt! https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/09/20/kleuter-knutselen Thu, 20 Sep 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37548 Sinds mei vorig jaar hebben wij een kleuter in huis. Een creatieve wel te verstaan. Er wordt hier in huis namelijk wat afgeknutseld. Knippen, kleuren en lijmen: onze kunstenaar in de dop doet dat het liefste elke dag en allemaal tegelijk. Geen plek in huis blijft gespaard van de artistieke uitspattingen van onze creatieve kleuter.  Sinds […]

The post 24x je weet dat je kleuter knutselen leuk vindt! appeared first on MoodKids.

]]>
Sinds mei vorig jaar hebben wij een kleuter in huis. Een creatieve wel te verstaan. Er wordt hier in huis namelijk wat afgeknutseld. Knippen, kleuren en lijmen: onze kunstenaar in de dop doet dat het liefste elke dag en allemaal tegelijk. Geen plek in huis blijft gespaard van de artistieke uitspattingen van onze creatieve kleuter. 

Sinds onze kleuter naar de basisschool gaat, staat knutselen hier dagelijks op het menu. Met enige regelmaat wordt onze woonkamer dan ook gebombardeerd tot een atelier, waar menig kunstenaar jaloers op zou worden. Glitters aan het plafond, lijmhandjes op de ramen, zelfs de hond is tegenwoordig een verlengde van zijn canvas. Ik geef je 24 herkenningspunten, wanneer je weet dat je een knutselgrage kleuter in huis hebt.

24x Je weet dat je kleuter knutselen leuk vindt,

#1 … als de glitterbuisjes qua inhoud ineens gehalveerd zijn,

#2 … waardoor je overal in huis glitters aantreft.

#3 … je dus overal waar je op gaat zitten, glitters van in je kleren krijgt.

#4 … en je diezelfde glitters nog tot een week na het knutselmoment in je schone was terugvindt.

#5 … als je een lijmstift zonder dop tussen de kussens van je bank aantreft.

#6 … en je nietsvermoedend op die open lijmstift bent gaan zitten,

#7 … je daardoor niet alleen glitters, maar nu ook lijm in je schone broek hebt.

#8… als er naast glitters ook overal strookjes papier liggen, omdat we op school geleerd hebben te knippen.

#9 … met als gevolg dat deze zelf geknipte papierstrookjes op de tafel geplakt zitten in plaats van op een tekenvel.

#10 … de zelf geknipte papierstrookjes ook aan de ramen geplakt zijn.

#11 … zelfs de hond ermee is behangen.

#12 … de hond ook al was versierd met washi tape.

#13 … de hond nu onder de glitters, papierstrookjes én washi tape zit.

#14 … de hond daardoor meer lijkt op een discobal dan een hond.

#15 … in bad gaan ineens uren in beslag neemt.

#16 … de lijm namelijk niet alleen op de tafel, de ramen en de hond is gesmeerd.

#17 … de eigen haren en ledematen klaarblijkelijk ook geplakt moesten worden.

#18 … ook de kleding meer weg heeft van een kunstproject dan op de outfit die je vanmorgen zo zorgvuldig hebt klaargelegd.

#19 … je wasmachine daardoor overuren moet draaien.

#20 … er in je woonkamer draken, dino’s en complete ridderkastelen van wc-rollen en eierdozen verrijzen.

#21 … de verzameling wc-rollen en eierdozen die je ooit besloot te bewaren er nu in een raptempo doorheen gaat.

#22 … de kunstwerken elkaar in een zo hoog tempo opvolgen dat de koelkastdeur niet meer voldoende ruimte biedt.

#23 … de kunstwerken daardoor niet alleen in de keuken, maar ook in alle slaapkamers, de gang én  de wc hangen.

#24 … jij daar ‘in the end’ toch stiekem wel heel erg trots op bent!


(c) Can Stock Photo / kaparulin

The post 24x je weet dat je kleuter knutselen leuk vindt! appeared first on MoodKids.

]]>
‘Opvoeden is samenspel’ in Week van de Opvoeding https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/09/17/opvoeden-is-samenspel-thema-week-van-de-opvoeding Mon, 17 Sep 2018 08:00:21 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37706 Voor de achtste keer wordt dit jaar de Week van de Opvoeding georganiseerd. Een week waarin het draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen, jongeren en professionals. Opvoeden doe je niet alleen. Het is een samenwerking tussen onder meer ouders,  kinderopvang, scholen, sportverenigingen en gemeente. Het thema van 2018 is dan ook ‘Opvoeden […]

The post ‘Opvoeden is samenspel’ in Week van de Opvoeding appeared first on MoodKids.

]]>
Voor de achtste keer wordt dit jaar de Week van de Opvoeding georganiseerd. Een week waarin het draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen, jongeren en professionals.

Opvoeden doe je niet alleen. Het is een samenwerking tussen onder meer ouders,  kinderopvang, scholen, sportverenigingen en gemeente. Het thema van 2018 is dan ook ‘Opvoeden is samenspel’. Hoe zie jij dat als ouder en medeopvoeder? Hoe ga je hier als professional mee om? Luister je en bewandel je wel eens een ander pad dan gebruikelijk? Overal in Nederland worden workshops, bijeenkomsten en cursussen georganiseerd. Kijk hiervoor op de website van de Week van de Opvoeding: www.weekvandeopvoeding.nl

Voor mij als kinder- en jongerencoach een leuke gelegenheid om korte workshops voor ouders en professionals te organiseren in mijn praktijk.  Ik neem mijn boek als basis: ‘Hoe houd je het gezellig thuis? 30 manieren om je kind en jezelf op te voeden’.

boek charlotte

Opvoeden is samenspel: workshops voor ouders en professionals

Ik geef maandag t/m donderdag elke avond een workshop voor ouders en professionals. Deze workshops zijn altijd een feest van herkenning, uitwisseling en inspiratie. Vorig jaar had ik leuke gemengde workshops, met ouders, studenten pedagogiek en andere professionals. Ouders konden de professionals inspireren en de professionals konden de ouders weer veel tips en trics geven. Voor iedereen heel leerzaam. En bovendien waren het gezellige avonden in mijn praktijk.

Dit jaar geef ik weer opnieuw workshops. Van maandag 1 t/m donderdag 4 oktober van 19.30 tot 22.00 uur zijn er workshop voor ouders, studenten, coaches en andere professionals. Hoe praat je met je kind? Hoe zorg je voor een positieve opvoeding? En hoe zorg je dat je je kinderen niet achter het behang plakt? Of zij jou?  Welke speelse werkvormen kan je gebruiken als je met kinderen werkt? Of als je thuis dingen wilt veranderen? Aan de hand van mijn boek ‘Hoe houd je het gezellig thuis?’ laat ik speelse, leuke en handige werkvormen zien.

Alle workshops vinden plaats in mijn praktijk in Amsterdam Centrum en kosten €25 en €15 voor het boek. Studenten krijgen €10 korting: dus €15 en €15 voor het boek.

In alle workshops gaan we met elkaar in gesprek hoe je als ouder (of professional) dingen aanpakt en hoe je met de spelletjes en werkvormen in mijn boek tot een goede communicatie en vrolijke relatie met je kind kan komen. Ik laat je zien hoe je met het kwaliteitenspel de kwaliteiten van je kind kan ontdekken, hoe je je kind kan leren op een speelse manier met faalangst om te gaan, hoe je elkaar goede complimenten kan geven, hoe je op een leuke manier dingen kan afspreken in een gezinsvergadering, etc.

Hoe houd je het gezellig thuis?

‘Hoe houd je het gezellig thuis’ is een doe-boek met praktische methodes, die ik als kinder- en jongerencoach  in mijn praktijk gebruik. Dingen die je makkelijk zelf met je kind kunt doen, gewoon als spelletje of om gezellig samen te zijn. Het boek biedt ouders houvast en helpt ouders en kinderen met onder andere het voeren van leuke en verrassende gesprekken, het ontdekken van elkaars kwaliteiten, het werken aan oplossingen, het boven water krijgen van en omgaan met gevoelens, het omgaan met verlies en scheiding en het veranderen van gedrag.

Lees ook: Kwaliteiten van je kind samen ontdekken

Het boek biedt ouders houvast en helpt ouders en kinderen op 30 verschillende manieren met:

 • het voeren van leuke en verrassende gesprekken
 • het ontdekken van elkaars kwaliteiten
 • het werken aan oplossingen
 • het boven water krijgen van en omgaan met gevoelens
 • het omgaan met verlies en scheiding
 • het veranderen van gedrag
 • …en nog veel meer

Het worden speelse en gezellige workshops met veel uitwisseling.

Lijkt het jou ook leuk om aan een workshop mee te doen? Neem dan contact op met info@charlottekindercoaching.nl of 06-10 79 90 17 voor informatie of reservering. Of kijk op www.weekvandeopvoeding.nl voor activiteiten bij jou in de buurt.

The post ‘Opvoeden is samenspel’ in Week van de Opvoeding appeared first on MoodKids.

]]>
Cultuur snuiven met kinderen https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/09/16/museum-bezoeken-met-kinderen Sun, 16 Sep 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37554 Een museum bezoeken met kinderen doen we best regelmatig. We vinden het leuk om ze af en toe wat kunst en cultuur mee te geven. Ze hebben dus beiden een museumjaarkaart (en wij ook). Zo kunnen we altijd besluiten ergens naar binnen te gaan, zonder dat je over de prijs hoeft na te denken. Soms […]

The post Cultuur snuiven met kinderen appeared first on MoodKids.

]]>
Een museum bezoeken met kinderen doen we best regelmatig. We vinden het leuk om ze af en toe wat kunst en cultuur mee te geven. Ze hebben dus beiden een museumjaarkaart (en wij ook). Zo kunnen we altijd besluiten ergens naar binnen te gaan, zonder dat je over de prijs hoeft na te denken. Soms sta je na een half uurtje alweer buiten natuurlijk. Zeker met die twee wervelwinden van mij.

Hierbij een lijstje musea waar we erg blij van werden of zelfs vaker terug gaan.

Lees ook: Coole musea voor kinderen in Nederland en Coole musea voor kinderen in Vlaanderen België

Tips voor museum bezoeken met kinderen

# Maritiem museum in Rotterdam

Vooral met mooi weer een heel fijn museum. Dan kan er uiteraard volop met water gespeeld worden. Maar ook de wisselende tentoonstellingen zijn altijd heel interactief met een speurtocht of punten die je kunt verdienen. Ook was er toen wij er waren in de hal een enorme knutselhoek met hele toffe materialen. Echt wel een paar uur vermaak dus! Meer info

# Museum Speelklok in Utrecht

Een klein maar fijn museum. Normaal zijn we niet zo van de rondleidingen, maar hier is dat echt wel een aanrader. De gids brengt je langs de normale collectie en alleen dan gaan ook de orgels en piano’s aan. Je kinderen zullen verbaasd kijken naar een piano die uit zichzelf speelt en de enorm orgels in de danszaal! Ook zijn hier regelmatig voorstellingen in de vakanties. Wij gaan in de herfstvakantie weer, want ik zag dat er een tentoonstelling komt over muziekrobots. En robots zijn cool! Meer info.

# Nemo in Amsterdam

Een leuk dagje uit met kids is een bezoekje aan Nemo. Toen wij er waren, met kinderen van 3 en 5 was het museum nog wat té groot. Ik denk dat het leuker is als ze wat ouder zijn. We hebben ons wel supergoed vermaakt op het dak bij een soort waterterras (neem droge kleren mee) en vlakbij de uitgang. Daar kun je in een hele grote zeepbel staan en met elkaar praten vanuit twee kanten van de ruimte. Meer info.

# Militair museum in Soest
Ik heb zelf wat minder met het onderwerp, maar de ligging van dit museum is fantastisch. De eerste keer dat we hier kwamen had het gesneeuwd, helemaal mooi in de bossen en hei. Alleen om het museum wandelen is al tof en de vliegtuigen en jeeps waar je in kunt zijn heeeeeel tof als je 4 bent. Binnen staan militaire voertuigen door de jaren heen en kun je ook een ridder met een zwaard slaan…dat gaat mij net iets te ver, maar de kinderen vinden het prachtig. Meer info.

Een museum bezoeken met kinderen doet Suzanne regelmatig. Ze zette haar favo spots op een rijt. Check ook zeker onze coole musea met kinderen per provincie.

foto: Pim Geerts

# Villa Zebra in Rotterdam

Helaas is in dit kindermuseum in Rotterdam de museumjaarkaart niet geldig. Toch is een bezoekje écht de moeite waard! Het museum is opgedeeld in twee delen: een gedeelte voor kinderen van 3 tot 6 jaar en eentje voor 7- tot 12-jarigen. Ik ben alleen bij het gedeelte voor de kleintjes geweest en dat was leuk! Er zijn stukjes waar alleen je kind in kan en hij of zij het dus zelf kan ervaren. En er is een groot knutselgedeelte met voldoende materiaal zonder voorbeelden om je fantasie op hol te laten gaan. De topper is het café dat midden in het museum staat. Je kind kan spelen met een groot poppenhuis terwijl jij rustig van je koffie geniet…relatief rustig uiteraard…met heel veel kinderen om je heen 😃Meer info.

# Spoorwegmuseum in Utrecht

Bijna geen museum te noemen, eerder een klein pretpark. Want wat een toffe attracties zijn er, voor alle leeftijden. Een soort achtbaan voor de ouderen, een simulatie voor durfals en een mini-treintje voor de kleintjes. Ook de treinen zelf zijn goed voor wat geschiedenisles. Maar het allerlangst staan mijn kinderen altijd bij de in-/uitgang te kijken naar de sprookjesachtige filmpjes die zich in de koffers afspelen. Meer info.

# Nijntje museum in Utrecht

Het Nijntje museum mist eigenlijk nog in het rijtje. En dat kan als Utrechtse eigenlijk niet. Dus dan toch: het Nijntje museum. Kinderen vinden het super, ik vind dat ze overprikkeld raken. Al die primaire schreeuwerige kleuren en de open ruimtes maken van mijn kinderen in ieder geval schreeuwende weglopers. Wel een leuk verkeersplein, jammer dat zelfs ouders daar ruzie kunnen maken, zoals tijdens ons laatste bezoekje. Wie recht had op de vrijgekomen driewieler…. Meer info.

Ook leuk:

 • een leuke kindvriendelijke tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. Wij waren bij Hyperrealisme, levensechte beelden. Superspannend en interessant! Waar iedereen langs de edele delen van het naakte beeld van een mevrouw liep, stond mijn dochter te wijzen ‘check die binnenkant!’. Meteen ook een lesje seksuele voorlichting gehad 😃.
 • Een leuk dagje uit met kinderen kan ook naar het Watermuseum in Arnhem. Op een interactieve manier leggen ze uit hoe ons polderlandje droog blijft. En weet jij uit hoeveel water jezelf eigenlijk bestaan?
 • Het museum voor Beeld en geluid in Hilversum met allemaal filmpjes en programma’s van vroeger. Je kunt je eigen Buurman en Buurman filmpje editen en Top Pop naspelen!

Er is ook een lijstje van musea waar onze kinderen nog niet klaar voor waren… Zo zijn we snel weggerend bij het Fotomuseum in Rotterdam toen mijn zoon op de foto’s ging slaan en stonden we snel buiten bij het Gemeentemuseum in Den Haag toen ze net iets te hard gilden.

Hebben jullie nog tips of juist flops? Ik ben benieuwd! Deel jouw tips voor leuke museum bezoeken met kinderen met ons op Facebook. En check ook MoodKids’ overzicht van coole musea voor kinderen. Handig per provincie gerangschikt!

Een museum saai? Echt niet!! Breng een bezoek aan een museum kinderen! Per provincie een lijst met de leukste musea voor kids.

The post Cultuur snuiven met kinderen appeared first on MoodKids.

]]>
Pinterest top 5 van deze week https://www.moodkids.nl/trend/digi/2018/09/15/pinterest-top-5-week-37-2018 Sat, 15 Sep 2018 08:00:13 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37734 Iedere week publiceren we de top 5 van meest gerepinde plaatjes van ons Pinterest-account. Ter inspiratie en vermaak! Volg je ons Pinterest account al? Hier vind je heel veel leuke ideeën die wij voor je verzamelen. Inmiddels bekijken 2,4 miljoen mensen maandelijks ons Pinterest account! > Bekijk hier onze andere populaire repins Populaire repins van week 37– 2018 Dit […]

The post Pinterest top 5 van deze week appeared first on MoodKids.

]]>
Iedere week publiceren we de top 5 van meest gerepinde plaatjes van ons Pinterest-account. Ter inspiratie en vermaak! Volg je ons Pinterest account al? Hier vind je heel veel leuke ideeën die wij voor je verzamelen. Inmiddels bekijken 2,4 miljoen mensen maandelijks ons Pinterest account!

Bekijk hier onze andere populaire repins

Populaire repins van week 37– 2018

Dit zijn (in willekeurige volgorde) de pins die vorige week het meeste gerepind zijn van het MoodKids Pinterest-account. En deze week heel veel eigen pins. Leuk! Klik op de afbeelding om direct naar de pin op Pinterest te gaan. En hem op je eigen pagina te pinnen. In de kop vind je een directe link naar het achterliggende artikel op de betreffende website.

# 5 leuke dingen om te doen tijdens de herfst

We zetten 5 herfstactiviteiten voor kinderen op rij #herfst #buitenspelen

# touwspelletjes: ken je ze nog? van MoodKids

We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.

# popcornballen trakteren van MoodKids

# gezonde en snelle pannenkoekjes met courgette en wortel van This Recipes

# pompoen van papier met gratis halloween printables van MoodKids

Halloween vraagt om een verlichte pompoen. Die kun je snijden uit een echte of je maakt deze pompoen van papier. Met deze gratis printables leuk om te doen!

The post Pinterest top 5 van deze week appeared first on MoodKids.

]]>
Wat als je vader ziek wordt… https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/09/14/wat-als-je-vader-ziek-wordt Fri, 14 Sep 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36502 In juni 2015 schreef ik een blog over het combineren van werk en zorg. Toen nog met een ‘what if‘-scenario. Op dat moment had ik geen flauw benul dat de situatie een jaar later al heel anders zou zijn… Dit was namelijk het moment dat mijn vader de diagnose ‘frontotemporale dementie’ kreeg. Ook wel FTD […]

The post Wat als je vader ziek wordt… appeared first on MoodKids.

]]>
In juni 2015 schreef ik een blog over het combineren van werk en zorg. Toen nog met een ‘what if‘-scenario. Op dat moment had ik geen flauw benul dat de situatie een jaar later al heel anders zou zijn…

Dit was namelijk het moment dat mijn vader de diagnose ‘frontotemporale dementie’ kreeg. Ook wel FTD genoemd. We vonden al een tijdje dat zijn karakter veranderde. We dachten toen dat hij tegen een burn-out aan zat. Een eigen bedrijf, een economische crisis, vijf personeelsleden die allemaal lange tijd ziek zijn geweest. Allemaal goede redenen om een burn-out te krijgen. Want als MKB’er is dat zwaar, heel zwaar.

Toch was er iets heel anders aan de hand. De diagnose was heftig. Vooral ook omdat mijn vader niet beseft dat hij ziek is. Zijn voorkwab is aangetast en daardoor kan hij niet altijd zijn gedrag en emoties afstemmen op de omgeving. Dat proces gaat geleidelijk. Van een vitale, krachtige en energieke man is hij in twee jaar tijd inmiddels veranderd in iemand die weinig initiatief toont, veel zit en vaak afwezig is. De afgelopen tijd hebben enkele vrienden (soms verwacht en soms onverwachts) afscheid moeten nemen van een ouder. Heel heftig en verdrietig voor hen. Maar ik heb dat gedeeltelijk ook al moeten doen. Mijn sterke, ondernemende, slimme en lieve vader is een heel ander mens geworden.

Het is zwaar als je vader ziek is…

De afgelopen twee jaar zijn erg heftig geweest. Nog los van alle emoties (die ik eerlijk gezegd ook grotendeels nog voor me uit heb geschoven), maar vooral door de enorme hoeveelheid werk die er ineens op me afkwam. Het bedrijf van mijn ouders werd verkocht en er moest enorm veel afgewikkeld worden. Dat heb ik grotendeels samen met mijn moeder gedaan. Samen hebben we vele dagen en avonden voor het bedrijf alles op een rijtje gezet en afgehandeld.

Begrijpelijk was mijn vader boos hierover. Wij namen zijn werk over. Het valt ook niet mee als je dochter binnen komt stormen en alles begint te regelen. Het leverde voor ons allemaal erg veel stress en verdriet op. Regelmatig vielen alle ballen, die ik in de lucht probeerde te houden, keihard naar beneden. Vele uren werken voor mijn ouders, naast mijn gezin en naast MoodKids. Over een sociaal leven hoef ik niet eens te reppen. Daar had ik gewoon écht geen tijd meer voor. Het werd (ook mij) regelmatig teveel…

Je verdriet delen

Ik ben vrij open over mijn gevoel. Maar ik kon in die periode slecht mijn ei kwijt. En heb me regelmatig ook heel verloren en alleen gevoeld. Ik wilde mijn moeder ook niet steeds belasten. Op een gegeven moment heb ik een goede vriendin, mijn gastbloggers en een aantal klanten in vertrouwen genomen. Ook heb ik de coach, die ik bezocht ten tijde van mijn burn-out, weer opgezocht. Dat moest, want ik kon het allemaal niet meer bijhouden. Ik liet op alle vlakken steeds meer steken vallen. Zag het gebeuren, maar had niet de tijd en puf om weer dingen op te pakken. Ik ben zo dankbaar voor iedereen die mijn ‘falen’ uit die tijd heeft geaccepteerd. Begrip toonde voor de situatie waarin ik zat, begrip toonde dat ik niet elke deadline kon halen en dat afspreken me nu even teveel was. Ik ben zo dankbaar voor mijn lieve gastbloggers, die gewoon trouw toffe content bleven aanleveren. Die snapten dat ik niet altijd even snel reageerde. Ze hebben vast ook weleens op me gemopperd, maar ze bleven tóch schrijven.

>> Lees ook:  Kinderen informeren over dementie: hoe doe je dat?

Toen was het op

Toen het zakelijke einde (van het bedrijf van mijn ouders) in zicht was, nam ik me voor om daarna full speed met MoodKids aan de slag te gaan. Maar er kwam zo weinig uit mijn handen. Ik had nog meer dan duizend mailtjes in mijn inbox, ik had totaal geen inspiratie. Ik wist gewoon niet meer waar ik moest beginnen. Het vloog me ontzettend aan. Steeds meer eigenlijk, want de mails stapelden zich op. Toen ik in juni met een groep vriendinnen naar Portugal ging, barstte de bom. Ik had last van hartkloppingen, had mijn tranen hoog zitten en trok me steeds meer terug. Ik wist dat het anders moest. Maar hoe?

Toen ik thuiskwam van die vakantie, heb ik Dennis verteld dat ik het niet meer trok. Dat ik niet meer wist wat ik moest. Ik was zo moe. Twijfelde of ik wel verder wilde met MoodKids. Ik voelde me een slechte partner, moeder, vriendin en zakenpartner. Faalde voor mijn gevoel op alle vlakken. Zag ook vooral niet meer hoe ik het weer moest oppakken. Je kan toch met goed fatsoen niet meer reageren op een mail van een jaar geleden? Wat te denken van die vriendinnen die ik al 1,5 jaar niet meer had gezien? Mijn eigenwaarde was echt naar -10 gezakt. En het ergste was, ik herkende het gevoel zo vanuit de tijd dat ik een burn-out had. Was die nu weer aanstaande?

De boel de boel laten

Dennis adviseerde me om deze zomer de boel wat meer de boel te laten. Had ik geen inspiratie, dan maar niet. Niet krampachtig vasthouden aan elke dag wat posten. En hij wilde dat ik naar de huisarts zou gaan. Beiden heb ik gedaan. Verder heb ik deze zomer heel onregelmatig dingen gepost. Soms een week elke dag en dan weer een halve week niks. Kwam de inspiratie niet, dan was het jammer. Dan maar niet… We hebben regelmatig gekampeerd, voor je caravan zitten blijkt heeeel relaxed. 😉 En we zijn een lang weekend met mijn ouders naar de Moezel geweest. Terwijl ik dit tik, word ik alweer geëmotioneerd. Het was zo fijn! Voor het eerst in twee jaar voelde ik me weer kind. Was ik weer de dochter in plaats van de mantelzorger en ad interim manager. We hebben zo genoten van elkaar. Zoals Job zo treffend zei: we hebben mooie herinneringen gebouwd!

En mijn bezoekje aan de huisarts? Na bloed prikken, bleek ik een fiks Vitamine D tekort te hebben. Ik kreeg een zogenaamde stootkuur en slik nu tabletten. Of het nu door de stootkuur of door het relaxen deze zomer komt, ik voel me elke dag sterker en energieker worden. Ook de leuke ideeën komen weer.

En nu?

Afgelopen week heb ik mijn hele mailbox tot 1 juli in een map ‘oude mail’ gedaan. In plaats van dat getal ver in de 2.000 dat me elke dag -als ik achter de pc zit- aanstaart. Helemaal deleten durf ik nu nog niet. Maar wie weet… Mocht jij nu degene zijn die nooit een reactie op haar mail heeft gehad (mea culpa en excuses!), mail me dan even opnieuw. Ik heb mijn mail nu weer (bijna) onder controle. Ook ben ik begonnen met het opruimen van mijn kantoor. En dat was heel hard nodig. Van een ‘ik-hou-van-geordend-en-opgeruimd-werken’-type ben ik in twee jaar veranderd in een ‘struikel-niet-over-de-troep-in-mijn-kantoor’-type.

En met alle rust, komt gelukkig de creativiteit ook weer terug. Ik ben momenteel volop plannen aan het maken en doelen aan het stellen voor MoodKids. Nieuwe rubrieken, waaronder een reeks over dementie. Omdat ik het bereik van MoodKids graag wil gebruiken om dementie een ander gezicht te geven. Gemiddeld krijgen in Nederland ieder uur 5 mensen dementie! Schrikbarend toch? Verder liggen er een aantal nieuwe samenwerkingen in het verschiet, zijn we bezig met een nieuwe vormgeving en een nieuwe website. En ik ga op zoek naar iemand die mij structureel komt helpen bij het runnen van MoodKids. We zijn nu volop aan het bedenken welke competenties we zoeken en waar we iemand voor in gaan zetten. Want ook met ons andere bedrijf gaat het als een tierelier. Binnenkort meer daarover!

Kortom, i’m (almost) back! 😉 Tijd voor MoodKids 3.0 en verder ga ik heel erg genieten van alle vrije tijd met mijn gezin en familie!

>> Lees ook:  Kinderen informeren over dementie: hoe doe je dat?

The post Wat als je vader ziek wordt… appeared first on MoodKids.

]]>
Vaccineren: laten we het even googelen https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/09/12/vaccineren-en-google Wed, 12 Sep 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=37547 Vaccineren is opnieuw talk of the town, nu de RIVM bekend heeft gemaakt dat de vaccinatiegraad opnieuw is gedaald. Dé aanleiding voor hordes zelfbenoemde internetgoeroes om ons te vertellen, waarom we onze kinderen vooral niet moeten vaccineren. En ik vind daar wat van! Maar eerst even dit. Want ik had namelijk weer zo’n week. Je […]

The post Vaccineren: laten we het even googelen appeared first on MoodKids.

]]>
Vaccineren is opnieuw talk of the town, nu de RIVM bekend heeft gemaakt dat de vaccinatiegraad opnieuw is gedaald. Dé aanleiding voor hordes zelfbenoemde internetgoeroes om ons te vertellen, waarom we onze kinderen vooral niet moeten vaccineren. En ik vind daar wat van!

Maar eerst even dit. Want ik had namelijk weer zo’n week. Je weet wel, waarin echt alles mis gaat of stuk. Zo hoorde ik al een tijdje een onverklaarbaar geluid in mijn auto. Maandenlang heb ik mijn hoofd op standje negeren gezet. Maar nu nam het geluid toch dusdanige vormen aan dat ik het niet meer vertrouwde. Tijd om te googelen. Ik typte ‘tikkend geluid onder motorkap’. Ja hoor, daar had je het al. Het waren de kleppen, dat ik daar niet eerder aan heb gedacht.

Google, het antwoord op alles

Ik dus onder die motorkap. Eerst dacht ik nog: ‘waar zitten die kleppen dan?’ Maar gelukkig bood Google uitkomst. ‘Kleppen vervangen’ gaf mij meteen het resultaat naar waar ik op zoek was. Dit kon ik! Als een volleerd automonteur ging ik aan de slag. Termen als nokkenas, klepveer en klepzetels vlogen mij om de oren. Maar hé: ‘who needs a mechanic, when you have Google?

Slopende uren later en onbeschrijfelijk besmeurde handen verder, was ik eindelijk klaar. Het tikkende geluid was weg. Dat had ik maar mooi even gefikst (zie nou wel?). Maar de keerzijde van het hele verhaal was dat ik die hele auto natuurlijk nooit meer aan de praat kreeg…

Ik probeerde het eerst nog even op Google. Google weet immers altijd alles! Maar uiteindelijk moest ik toch toegeven dat ik het beter aan een professional had kunnen overlaten. Zo’n iemand die er jaren voor geleerd heeft, weet je wel? Iemand die termen als ‘nokkenas’ en ‘klepzetels’ vaker voorbij heeft horen komen en ook daadwerkelijk weet hoe die dingen werken. Niet veel later reed een takelwagen onze straat in. Enkele dagen daarna kreeg ik de rekening gepresenteerd. Mijn auto was niet meer te redden, ten dode opgeschreven.

De mazelen komt akelig dichtbij

Diezelfde rekening kan je ook gepresenteerd krijgen, wanneer je kind onverhoopt ziek wordt van bijvoorbeeld een ziekte als de mazelen. Je weet wel die ziekte die vrij onschuldig klinkt, maar waar jarenlang kinderen heel erg ziek van werden en in veel gevallen zelfs aan dood gingen. Diezelfde ziekte slaat in Oost- en Zuid-Europa ineens weer wild om zich heen. En met de uitbraak in Engeland komt dat dan toch ineens wel heel akelig dichtbij. Je moet er toch niet aan denken dat jouw kind mazelen krijgt?

Hoge vaccinatiegraad, een fijne gedachte

Gelukkig komt mazelen in Nederland niet (of nauwelijks) meer voor. En dat hebben we allemaal te danken aan vaccins. Je weet wel die dingen waar eeuwenlang medisch onderzoek naar is gedaan om onze kinderen de best mogelijke bescherming te kunnen bieden. En door jarenlang een hele bevolking in te enten, hebben we in Nederland maar mooi een hoge vaccinatiegraad weten te bereiken. Een vaccinatiedichtheid die ervoor zorgt dat dodelijke ziektes als mazelen geen kans meer krijgen. Een fijne gedachte vind ik.

Vaccineren is eigen keuze

Diezelfde vaccinatiegraad daalt nu dus gevaarlijk. Zo maar, zonder wetenschappelijke achtergrond, omdat een steeds groter groeiende groep Googlelaars denkt het beter te weten… Serieus?! Is dat werkelijk mogelijk in een land waar de medische wetenschap zo ver zijn tijd vooruit is? Ja dus, en dat vind ik echt beangstigend.

Nu het kabinet heeft aangekondigd de vaccinatieplicht op kinderdagverblijven opnieuw te onderzoeken, maak ik een klein sprongetje. Want ik ben voor! Vaccineren of niet vaccineren is een eigen keuze, maar jouw keuze kan dan ook gevolgen hebben. Moet mijn kind extra risico lopen, omdat andere ouders de beslissing nemen om hun kind niet in te enten? Ik dacht het niet..

Wat vind jij? Ben jij het eens met Roelina of kies jij er juist voor om je kind niet in te enten? Praat met ons mee op Facebook.

(c) Can Stock Photo / gina_sanders

The post Vaccineren: laten we het even googelen appeared first on MoodKids.

]]>