MoodKids https://www.moodkids.nl hét meest complete online magazine voor de allerleukste moeders & vaders. Mon, 12 Mar 2018 20:18:31 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Is jouw huis veilig? + leuke DIY voor transparante etiketten https://www.moodkids.nl/diy/2018/03/12/zelf-transparante-etiketten-maken Mon, 12 Mar 2018 09:00:38 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=35787 De meeste kinderen kunnen vanaf zo’n 5 maanden omdraaien. Vanaf dan wordt op eigen tempo hun wereld stukje bij beetje groter, als ze gaan kruipen, staan en lopen. Het is onze taak als ouder om kinderen veilig de ruimte te geven om die wereld te ontdekken. Het plaatsen van een traphekje, stopcontact-, kast- of ladebeveiliging […]

The post Is jouw huis veilig? + leuke DIY voor transparante etiketten appeared first on MoodKids.

]]>
De meeste kinderen kunnen vanaf zo’n 5 maanden omdraaien. Vanaf dan wordt op eigen tempo hun wereld stukje bij beetje groter, als ze gaan kruipen, staan en lopen.

Het is onze taak als ouder om kinderen veilig de ruimte te geven om die wereld te ontdekken. Het plaatsen van een traphekje, stopcontact-, kast- of ladebeveiliging is iets wat de meeste ouders wel bedenken. Maar er zijn ook dingen waar je misschien niet direct bij stil staat, maar die wel belangrijk kunnen zijn. We geven je graag een aantal tips.

Overigens, besef wel dat het onmogelijk is om een huis 100 procent kindproof te maken. Kinderen zijn in hun jeugdige onschuld vaak veel creatiever dan jij en ik samen. Hou er echt rekening mee dat je kind wel iets zal/kan vinden dat toch gevaarlijker is dat jij van tevoren had bedacht.

Tips om je huis veilig te maken voor kinderen

# Zet kasten vast aan de muur

Kinderen trekken zich op aan meubels om te leren staan. En zijn ze al wat verder, dan heb je ook van die ‘dare devils’ die overal op klimmen en klauteren om hun wereld verder te ontdekken. Zorg dus dat meubels stevig staan en zet meubels bij voorkeur vast aan de muur, zodat kinderen ze niet kunnen omtrekken.

# Medicijnen

Medicijnen en hun verpakkingen hebben vaak opvallende, speelse kleuren en zien er daarmee verleidelijk uit voor kinderen. Zorg daarom dat medicijnen veilig opgeborgen zijn om te vermijden dat kindjes ze inslikken. Bewaar ze niet in je handtas, nachtkastje of op het aanrecht in de badkamer. Vergeet ook je vitaminepillen niet weg te zetten. Die zien we weleens over het hoofd, omdat we die niet altijd in de categorie ‘medicijnen’ plaatsen. Dat geldt nog extra voor de vitaminen van je kind. Die zijn vertrouwd en hebben vaak ook nog een lekker smaakje.

# Bind koordjes van jaloezieën of rolgordijn hoog op

Heb jij jaloezieën of rolgordijnen in je woonkamer? Of juist in de kinderkamer, omdat de kamer daardoor zo lekker donker wordt? Zorg dan dat je de touwtjes (waarmee jij de jaloezie of rolgordijn omhoog trekt) goed hoog vastzet, zodat je kind er niet bij kan. Dat losse touwtje van de raamdecoratie heeft namelijk veel aantrekkingskracht.  Kinderen raken spelenderwijs verstrikt in het trekkoord,  draaien het koord om hun hals en wurgen zichzelf. Gelukkig zien fabrikanten van raamdecoraties deze gevaren ook en bedenken ze steeds slimmere oplossingen die veiliger voor je kind zijn.

# Berg waspods veilig op

In het drukke, moderne leven zijn ouders vaak met verschillende huishoudtaken tegelijk bezig. Het is dan makkelijk om te vergeten dat zelfs gewone wasproducten schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Zoals alle producten kunnen pods (wascapsules) een gevaar betekenen voor kleintjes. Bewaar deze pods daarom buiten het bereik van kinderen. Om kinderen nog meer te beschermen, heeft Ariel een nieuw 48 wasbeurten familieverpakking ontworpen met een verbeterd kinderslot.

Het is onze taak als ouder om kinderen veilig de ruimte te geven om die wereld te ontdekken. Ook in ons huis. Sommige dingen bedenk je zelf, maar er zijn ook dingen waar je misschien niet direct bij stil staat, maar die wel belangrijk kunnen zijn. We geven je graag een aantal tips, zodat ook jouw huis veilig is.

# Gifwijzer in huis

Ondanks al je inspanningen kun je onverhoopt toch in een situatie belanden dat je kind iets eet of drinkt wat niet goed is. Zorg daarom dat je een gifwijzer bij de hand hebt. Het is een handig hulpmiddel voor ouders en verzorgers van jonge kinderen. De Gifwijzer bestaat uit herkenning en voorkomen  van een vergiftiging en wat je moet doen. Naast de papieren versie krijg je ook een app (iOs/Android). Je kunt de Gifwijzer hier bestellen.

# Houd dingen uit het zicht en berg het buiten bereik op

Houd jij ook van DIY? Wij wel! 😉 Dan heb je vast, net zoals wij ook vast allerlei gereedschap en materialen in huis liggen. Bewaar dit buiten bereik van kinderen. Bedenk: wat hoog staat en kinderen ook niet kunnen zien, is ook niet aantrekkelijk. Toen Job kleiner was, kozen wij bewust voor dichte dozen op hoge planken voor de ‘gevaarlijke’ spullen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het dan wel handig is om opbergdozen/-boxen goed te labelen. Anders moet je steeds alles van de plank afhalen om te kijken wat erin zit.

Hieronder een DIY waarmee je zelf makkelijk mooie transparante etiketten kunt maken.

Zelf transparante etiketten maken

Zelf transparante etiketten maken met een tekst of afbeelding is echt niet ingewikkeld. Met deze DIY label je dozen makkelijk. We leggen het je stap voor stap uit.

1.Kies je voor alleen een woord of een afbeelding of juist een combinatie? Maak dit zelf op in bijvoorbeeld het (gratis) opmaakprogramma Canva of gewoon in Word kan natuurlijk ook. Print het uit met een laserprinter. Belangrijk, want met een inkjetprinter werkt het echt niet!

2. Plak breed plakband over hetgeen je op je etiketten wilt hebben.

3. Wrijf met een (bank)pasje goed aan. Zorg dat er geen bubbels onder het tape zitten en de tekst/afbeelding echt goed op het papier staat.

4. Knip de afbeelding uit. Leg de afbeelding in een bakje water en zorg dat het papier goed nat wordt. Wrijf met je vinger voorzichtig het papier van het tape. Verwijder echt al het papier.

5. Plak het tape ergens op (bijvoorbeeld op de rand van je bakje) en laat het heel goed drogen totdat het weer plakt.

6. Nu kun je je transparante etiketten op een doos plakken. Mooi toch, alles in dezelfde stijl? Moet ik alleen nog recht leren plakken, 😉

Zelf transparante etiketten maken met een tekst of afbeelding is echt niet ingewikkeld. Met deze DIY label je dozen makkelijk. We leggen het je stap voor stap uit.

(c) Can Stock Photo / ajt

The post Is jouw huis veilig? + leuke DIY voor transparante etiketten appeared first on MoodKids.

]]>
Geen luizen, wel geweren… https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/03/11/geen-luizen-wel-geweren Sun, 11 Mar 2018 09:00:43 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36316 Ook hier in de VS is het succes van De Luizenmoeder in alle hevigheid losgebarsten. Wat een heerlijke harde, schurende, écht lekkere Nederlandse humor. Ik denk dat elk Nederlands gezin dat ik hier ken, nu de NPO app heeft en elke zondag zit te genieten. Een verademing bij de Amerikaanse zijigheid. Jammer dat het niet […]

The post Geen luizen, wel geweren… appeared first on MoodKids.

]]>
Ook hier in de VS is het succes van De Luizenmoeder in alle hevigheid losgebarsten. Wat een heerlijke harde, schurende, écht lekkere Nederlandse humor. Ik denk dat elk Nederlands gezin dat ik hier ken, nu de NPO app heeft en elke zondag zit te genieten. Een verademing bij de Amerikaanse zijigheid.

Jammer dat het niet in het Engels is, al denk ik dat ze zich hier lam zouden schrikken van grappen als: ‘Wat hoor ik? Lagen er gisteren twee kleuters te neuken?’. Prachtig vind ik, maar ik denk dat gemiddelde Amerikaanse moeder dat niet echt grappig vindt.

De serie heeft me ook een inzicht gegeven. Ja ja, de schrijvers moesten eens weten. Namelijk, wij hebben hier geen luizenmoeders, want we hebben geen luizen. Heel apart, maar in de vijf jaar dat ik schoolgaande kinderen heb, heb ik niet één keer iets over luizen vernomen. Toch bijzonder. Misschien vriezen ze ze allemaal dood hier in de ijzige koude Illinois winter. Hoe het komt, ik weet het niet, maar we hebben hier geen last van luizen. Heerlijk.

Geen luizen, wel geweren…

Daar staat tegenover dat we hier wel last hebben van geweren. Ok, ik geef toe, het is een raar bruggetje. Maar ik ben me kapot geschrokken van de slachting op de school in Florida drie weken geleden. 17 mensen dood, omdat je hier als instabiele adolescent een automatisch geweer in je bezit kan hebben. Welke idioot bedenkt zoiets? Je moet hier 21 zijn om een biertje te mogen drinken, maar een geweer kan je voor je 18e verjaardag cadeau krijgen. Hier gaat echt iets heel erg mis. En er gebeurt helemaal niks. We schrikken, maar veranderen doet er weinig. De wapenlobby heeft zo’n enorme vinger in de pap, vooral bij de financiering van de presidentiële verkiezingen, dat er geen president iets aan kan of wil veranderen. En van onze huidige bewindsman hoeven we op dit gebied al helemaal geen verandering te verwachten.

Natuurlijk zijn er genoeg Amerikanen die wat aan het wapengebruik willen veranderen. Zeker als er (weer) iemand in het wilde weg schiet met desastreuze gevolgen. Maar het merendeel vindt het hun recht. Daarmee bedoelen ze dat het hun goed recht is om zichzelf te mogen verdedigen. Met een geweer.

Deze sticker is op de deuren van veel openbare gebouwen hier te vinden. Bezoek uit Nederland begint er bijna altijd over. Hoe raar is het, dat er een sticker op de deur is geplakt om te laten weten dat geweren en pistolen in dat betreffende gebouw niet toegestaan zijn? Ik zie het al niet eens meer. Maar het is natuurlijk absurd en vreselijk dat er überhaupt zo’n sticker bestaat.

Tegen luizen kan je iets doen. Ik vrees dat er nooit een einde gaat komen aan het wapengeweld hier in de Verenigde Staten. Doe me dan maar luizen..

The post Geen luizen, wel geweren… appeared first on MoodKids.

]]>
Wanneer jarig zijn nooit meer wordt, zoals het was.. https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/03/08/wanneer-jarig-zijn-nooit-meer-wordt-zoals-het-was Thu, 08 Mar 2018 09:00:07 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36282 Wanneer je kind bent, kijk je weken uit naar het moment dat je jarig bent. Als je tiener bent, staat jarig zijn in het teken van feest(en). Dan word je volwassen, moeder, en krijgt jarig zijn ineens een andere lading. In mijn geval zelfs een compleet andere lading. Want vijf jaar geleden, een dag voor […]

The post Wanneer jarig zijn nooit meer wordt, zoals het was.. appeared first on MoodKids.

]]>
Wanneer je kind bent, kijk je weken uit naar het moment dat je jarig bent. Als je tiener bent, staat jarig zijn in het teken van feest(en). Dan word je volwassen, moeder, en krijgt jarig zijn ineens een andere lading. In mijn geval zelfs een compleet andere lading. Want vijf jaar geleden, een dag voor mijn verjaardag, namen wij afscheid van onze dochter.

Ik ben 24 februari jarig. Nu is dat nooit een echt fijne dag geweest om jarig te zijn, want meestal is het koud en regenachtig. Een tuinfeest of zomerse BBQ is tijdens mijn verjaardag nog nooit aan de orde geweest. Maar sinds ik moeder ben geworden, is mijn verjaardag sowieso alles behalve fijn. Want de afgelopen jaren stond mijn verjaardag in het teken van rouw en het herdenken van onze dochter.

Met lege handen thuiskomen

Ik weet het nog goed. Vijf jaar geleden, op 23 februari, kwamen wij met lege handen thuis, nadat we onze dochter lieten inslapen. Thuis was alles gereed gemaakt voor de komst van een baby. Confronterend, toch wilde ik de spulletjes ook niet weghalen. Maar alles voelde wel heel leeg. Ikzelf, maar ook in huis. De box in de kamer, het ledikantje in haar kamertje, de maxi cosi die in de gang stond. De kinderwagen…

De dag erna was ik jarig. Hoe wrang. Op dat moment had ik niets liever gewild dan nooit meer mijn verjaardag vieren, als daarmee mijn dochter zou kunnen leven. Ik voelde mij dan ook alles behalve jarig, ondanks de inspanningen van mijn lief en mijn dierbaren om mij heen. In plaats van uitbundig mijn verjaardag te vieren met verjaardagsvisite, kreeg ik die dag bezoek van de begrafenisondernemer.

We dachten na over hoe de dag dat ze begraven zou worden eruit zou gaan zien. We bespraken wat er allemaal geregeld moest worden voordien. Geen zaken waarmee je op je verjaardag bezig wilt houden. Maar ik had ook een speciale wens. En dus reisden we die dag af naar het mortuarium, waar ik mijn dochter voor de allerlaatste keer vasthield. Het mooiste cadeau dat ik op dat moment kon krijgen.

Het leven gaat door

De laatste jaren vier ik mijn verjaardag niet meer. Ik kon het simpelweg niet. Hoe kan je nou in vredesnaam in een feeststemming zijn, terwijl je de dag ervoor het afscheid nemen van je kind herdenkt. Iedereen in mijn omgeving had er begrip voor, gelukkig. Maar hoe wrang het ook is dat je jarig bent na de meest vreselijke dag uit je leven, het leven gaat ook ‘gewoon’ door.

Wanneer je kind bent, kijk je weken uit naar het moment dat je jarig bent. Als je tiener bent, staat jarig zijn in het teken van feest. Dan word je volwassen, moeder, en krijgt het in mijn geval zelfs een compleet andere lading. Want 5 jaar geleden, een dag voor haar verjaardag, nam Roelina afscheid van haar dochter.

Daarom vierde ik dit jaar voor de eerste keer in vijf jaar weer mijn verjaardag. En weet je? Het was goed. Het voelde als een overwinning. Niet omdat het verdriet om het verlies van onze dochter ineens minder is. Ook niet omdat ik het verlies ‘een plekje heb gegeven’ (ik kan je namelijk verklappen; zoiets geef je geen ‘plekje’). Maar om de doodeenvoudige reden dat ik ook nog gewoon moeder ben van twee zoons.

Vieren dat ik moeder ben, al vijf jaar!

Daarom vier ik vanaf nu weer mijn verjaardag. Voor mijn zoons, en een klein beetje voor mijzelf. Om het leven te vieren, met alle facetten die daarbij horen. Om te vieren dat ik moeder ben van twee gezonde zoons en een engelmeisje. Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste; om te vieren dat ik weer die sterke vrouw ben, die ik was voor dit alles ons overkwam. De sterke vrouw die moeder is van een heel rijk gezin. Al vijf jaar!

Lees ook: Vandaag vier ik dat ik moeder werd


(c) Can Stock Photo / RuthBlack

The post Wanneer jarig zijn nooit meer wordt, zoals het was.. appeared first on MoodKids.

]]>
Touwspelletjes: pure jeugdsentiment https://www.moodkids.nl/spelen-kinderen/binnen-spelen/2018/03/06/review-reuzeleuke-touwspelletjes Tue, 06 Mar 2018 09:00:04 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=34114 Ik denk dat ik in groep 5 van de basisschool zat en dat de meiden van de groepen boven mij allemaal een touwtje mee hadden waar ze de mooiste figuren mee maakten. Motorisch was ik niet de handigste. Nu trouwens nog steeds niet.. Maar ik was gefascineerd door hun behendigheid. Veel verder dan ‘kop en […]

The post Touwspelletjes: pure jeugdsentiment appeared first on MoodKids.

]]>
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.

Ik denk dat ik in groep 5 van de basisschool zat en dat de meiden van de groepen boven mij allemaal een touwtje mee hadden waar ze de mooiste figuren mee maakten. Motorisch was ik niet de handigste. Nu trouwens nog steeds niet.. Maar ik was gefascineerd door hun behendigheid.

Veel verder dan ‘kop en schotel’, ‘Eiffeltoren’ en ‘sok aan de waslijn’ kwam ik tot mijn grote frustratie niet. Opvallend overigens hoe al die namen zo weer terugfloepen. De post die ik deze week ontving, haalde mijn frustratie weer even terug, maar ook mijn vastberadenheid om het nu wel te kunnen. Daarover zo meer.

Reuzeleuke touwspelletjes

Reuzeleuke touwspelletjes bestaat uit een leuk doosje, met daarin een touw en diverse opdrachtkaarten. Ook wordt er een stukje geschiedenis verteld over de touwfiguren. Dat touwfiguren maken universeel is, had ik wel verwacht. Je hebt immers niet meer nodig dan een stukje touw, wat ook in de allerarmste landen ter wereld vaak wel voor handen is. Ook de figuren zijn universeel. Honderd jaar geleden hebben twee Amerikaanse wetenschappers een studie van deze touwfiguren gemaakt. Ontwikkelden zelfs een speciale taal om de figuren en handbewegingen te benoemen. In deze box wordt die taal (uiteraard vertaald in het Nederlands) ook gebruikt.

Genoeg gekletst, aan de slag! Job laat je wat verschillende figuren zien die in het boekje voorkomen.

Kattenwieg

1. Houd het touw aan de binnenkant van je handen en om je pinken en duimen heen. Het touw dat zich aan de binnenzijde van je handen bevindt, heet het ‘palmtouw’.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
2. Haak je rechtermiddelvinger onder het palmtouw van je linkerhand en trek je handen uit elkaar.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
3. Haak nu je linkermiddenvinger onder het palmtouw van je rechterhand en trek je handen weer uit elkaar.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
Je hebt nu de ‘kattenwieg’. Of de cat’s Cradle’ zoals de Amerikaanse wetenschappers dit benoemen. Van hieruit kun je ook ‘kop en schotel’ maken.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.

Kop en schotel

4. Haak je duimen achter de verste middevingertouwen en breng ze weer naar voren.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
5. Je krijgt nu deze figuur. Om elke duim zitten twee lussen.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
6. Breng je duimen omlaag en laat de onderste duimlussen wegglippen. Je hebt dan opnieuw slechts één lus om elke duim. Job gebruikt daarvoor zijn tanden. 😉
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
7. Haal je pinken uit de lussen en trek je handen uit elkaar tot alle touwtjes straks staan. Draai je handen zoals op de foto. Kijk maar: je hebt nu een kop en schotel gemaakt.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.

Review reuzeleuke touwfiguren

Ook trouwens handig voor in de auto, onderweg naar vakantie of zo. Neemt weinig ruimte in beslag. En zorgt weer voor de nodige vertier.

Bestel hier

Reuzeleuke touwspelletjes, Son Tyberg, Zuid-Nederlandse Uitgeverij N.V. / Centrale Uitgeverij, 11,95 euro

The post Touwspelletjes: pure jeugdsentiment appeared first on MoodKids.

]]>
Crunchy chocolade repen met gepofte rijst https://www.moodkids.nl/food/2018/03/05/repen-met-gepofte-rijst-maken Mon, 05 Mar 2018 09:00:55 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36242 Vandaag wilde ik samen met de kinderen iets maken wat niet teveel tijd in beslag zou nemen. Iets zoets met een gezonde insteek en een lekkere knapperige bite. Dit is wat eruit kwam. Volledig goedgekeurd door de raad van kinderen… ^_~ Psst! En het hoeft niet eens in de oven. Crunchy chocolade repen met gepofte […]

The post Crunchy chocolade repen met gepofte rijst appeared first on MoodKids.

]]>
Vandaag wilde ik samen met de kinderen iets maken wat niet teveel tijd in beslag zou nemen. Iets zoets met een gezonde insteek en een lekkere knapperige bite. Dit is wat eruit kwam.

Volledig goedgekeurd door de raad van kinderen… ^_~ Psst! En het hoeft niet eens in de oven.

Een gezonde no-bake snack die makkelijk te maken is. Chocolade (80% cacao) repen met gepofte rijst, noten, hennepzaad, rozijnen en eventueel een beetje honing. Je maakt ze in 15 minuten, daarna nog 15 minuutjes wachten en smullen maar!

Crunchy chocolade repen met gepofte rijst

bereidingstijd – 15 minuten | wachttijd – 15 minuten

voor ongeveer 4 personen

Ingrediënten:

  • 100 gram pure chocolade, 80% cacao
  • 2 eetlepels walnoten (o.a. online te koop bij Pit & Pit)
  • 2 eetlepels pecannoten
  • 8 eetlepels gepofte rijst (Pit & Pit)
  • 2 eetlepels hennepzaad (Pit & Pit)
  • 2 eetlepels fijne havermout
  • 1 eetlepel bloemenhoning
  • 2 eetlepels rozijnen

Lees ook: Healthy appel kaneel havermout muffins

Zo maak je de crunchy chocoladerepen

Doe alle ingrediënten, behalve de chocolade in een mengkom.

 

Een gezonde no-bake snack die makkelijk te maken is. Chocolade (80% cacao) repen met gepofte rijst, noten, hennepzaad, rozijnen en eventueel een beetje honing. Je maakt ze in 15 minuten, daarna nog 15 minuutjes wachten en smullen maar!

Smelt de chocolade zacht op een heel laag vuurtje onder continu roeren. Als de chocolade volledig is gesmolten, giet je deze bij de overige ingrediënten in de mengkom.

Een gezonde no-bake snack die makkelijk te maken is. Chocolade (80% cacao) repen met gepofte rijst, noten, hennepzaad, rozijnen en eventueel een beetje honing. Je maakt ze in 15 minuten, daarna nog 15 minuutjes wachten en smullen maar!

Roer het geheel goed door.

Een gezonde no-bake snack die makkelijk te maken is. Chocolade (80% cacao) repen met gepofte rijst, noten, hennepzaad, rozijnen en eventueel een beetje honing. Je maakt ze in 15 minuten, daarna nog 15 minuutjes wachten en smullen maar!

Giet het mengsel nu in een ovenschaal. Verdeel het zo dat het een plat vierkant is, waaruit je ongeveer 4 repen kunt snijden straks. Dek het af en zet het in de vriezer voor 15 minuten. Haal het uit de vorm en snijd er 4 reepjes van. Of blokjes. Of driehoekjes. En dan is het tijd om er van te snoepen.

Genietze! Groetjes en liefs, Mijntje.

P.S. Je bewaart de chocolade repen met gepofte rijst in een luchtdichte trommel, dan blijven ze een dikke week goed. Als dat bewaren je lukt. 😉

>> Bewaar dit recept op je eigen Pinterest-bord <<

 

Een gezonde no-bake snack die makkelijk te maken is. Chocolade (80% cacao) repen met gepofte rijst, noten, hennepzaad, rozijnen en eventueel een beetje honing. Je maakt ze in 15 minuten, daarna nog 15 minuutjes wachten en smullen maar!

The post Crunchy chocolade repen met gepofte rijst appeared first on MoodKids.

]]>
Home alone. Als je kind graag alleen thuis wil blijven https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/03/04/kind-alleen-thuis-laten Sun, 04 Mar 2018 09:00:51 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36249 Toen mijn dochter 3 jaar was vroeg ze me al regelmatig ‘wanneer mag ik alleen thuis blijven, mama?’ En nu ze 6 jaar oud is, is die drang naar zelfstandigheid alleen maar toegenomen. Ik vind dat ik haar redelijk goed kan loslaten en laat haar bijvoorbeeld zelf een appel snijden met een scherp mes, alleen […]

The post Home alone. Als je kind graag alleen thuis wil blijven appeared first on MoodKids.

]]>
Toen mijn dochter 3 jaar was vroeg ze me al regelmatig ‘wanneer mag ik alleen thuis blijven, mama?’ En nu ze 6 jaar oud is, is die drang naar zelfstandigheid alleen maar toegenomen. Ik vind dat ik haar redelijk goed kan loslaten en laat haar bijvoorbeeld zelf een appel snijden met een scherp mes, alleen buiten spelen met vriendjes (we hebben een binnenspeeltuin dus echt loslaten is het niet :-)) en ik betrek haar veel in keuzes.

Toch wil ze alleen thuis blijven of er zelfs alleen op uit. Vanaf welke leeftijd vinden jullie dit ok?

Lees ook: Alleen buitenspelen en loslaten

Die andere ouders doen het ook

Ik ken best veel ouders die hun kind alleen thuis laten als ze bijvoorbeeld hun andere kind bij ons komen ophalen. Ze zitten dan ook gerust nog even te kletsen, terwijl ik ondertussen steeds denk dat ze naar huis moeten. Dus ik vind dat nog niet fijn voor mijn eigen dochter. Zo lang ze nog ‘streken’ uithaalt als ik in de ruimte ernaast ben – zoals slijm tegen de muur aan gooien, kijken of het plakt – denk ik dat ze nog niet verstandig genoeg is. Zelfstandig is ze wel, maar ze heeft nog een wilde fantasie die ze ook gerust uitoefent. En volgens mij is dat ook het belangrijkste: kijk naar je eigen kind. Wat kan je kind aan, hoe zelfstandig is hij al en hoe lang is hij dan alleen?

foto: Pim Geerts

Home alone: advies van de experts

Online vond ik nogal uiteenlopende adviezen. Zo zegt een opvoedkundige dat het afhankelijk is van het kind zelf en noemt bewust geen leeftijd. Een andere site stelt dat het onder de 8 jaar absoluut niet kan. Daar adviseren ze een kind op zijn vroegst vanaf 8 jaar oud maximaal 30 minuten alleen te laten. Pas vanaf 13 jaar vinden zij dat kinderen overdag alleen thuis kunnen blijven, en nog niet ’s nachts. Ook zijn er nogal wat fora waar dit onderwerp flink besproken wordt en worden moeders die het doen flink gebasht als ze hun kind van zeg 9 al alleen thuis laten in plaats van naar de bso te gaan. Mijn nichtje in Finland mocht ook al vanaf die leeftijd alleen zijn. Dat voelt voor mij zo jong!

Nood breekt wetten

Vorige week was mijn dochter ziek, koorts maar verder geen klachten. Ik moest mijn zoontje ophalen, maar vond het nogal zielig om haar op sleeptouw te nemen. Toen ze zelf opperde dat ze wel alleen kon blijven, heb ik het toch maar gedaan. Ik ben dan 20 minuten weg en heb haar mijn telefoon gegeven zodat ze mijn werktelefoon kon bellen als er iets was. Ik had het dus niet echt goed voorbereid, want op het laatste moment heb ik ook nog even uitgelegd dat ze de deur niet open mag doen, zelfs niet voor bekenden. Ze vond het reuze-stoer van zichzelf! Toen ik bij het kinderdagverblijf was, belde ze me al om te vragen waar ik was. Misschien vond ze het toch te spannend, dacht ik nog.

Totdat ze me gister meedeelde dat ze alleen naar de Action ging om lijm te kopen. Nou, ik dacht het niet! Want alleen deelnemen aan het verkeer in de grote stad is weer een heel ander verhaal…of sta ik daar alleen in?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en mening. Praat je mee op Facebook?

The post Home alone. Als je kind graag alleen thuis wil blijven appeared first on MoodKids.

]]>
Lesjesmiddag middelbare school #autisme 117 https://www.moodkids.nl/lifestyle/leven-met-autisme/2018/02/27/lesjesmiddag-autisme-117 Tue, 27 Feb 2018 09:00:56 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36198 De activiteiten rondom middelbare scholen zijn nog niet afgerond. Afgelopen week zijn we bij een lesjesmiddag geweest. Deze was van de kleine school die we op het oog hebben. (En die mijn voorkeur heeft.) De andere school geeft alleen lesjesmiddag voor groep 8. Dus dat komt volgend jaar wel. We werden ontvangen in de mediatheek […]

The post Lesjesmiddag middelbare school #autisme 117 appeared first on MoodKids.

]]>
De activiteiten rondom middelbare scholen zijn nog niet afgerond. Afgelopen week zijn we bij een lesjesmiddag geweest. Deze was van de kleine school die we op het oog hebben. (En die mijn voorkeur heeft.) De andere school geeft alleen lesjesmiddag voor groep 8. Dus dat komt volgend jaar wel.

We werden ontvangen in de mediatheek door een aantal leerkrachten. Dit ging redelijk chaotisch. De kinderen mochten uit vier lesjes kiezen. (De verdiepingsthema’s die ze aanbieden.) Daniël keek om zich heen, kromp ineen en de tranen stonden hem in de ogen. Ik sprak een docente aan en zei dat Daniël van het speciaal (basis)onderwijs komt en dat dit een beetje druk voor hem is. Ze reageerde erg empathisch en nam hem even apart. Toen een andere medewerker deze juf aansprak, zei ze dat ze Daniël even apart aandacht gaf, want hij moest nog even landen. Ze probeerde uit te leggen welke keuzes er waren, maar Daniël kon alleen verdwaasd om zich heen kijken. Erg sneu.

Loslaten tijdens lesjesmiddag

Na een tijdje heb ik maar gekozen voor een groep. Deze bleef in de mediatheek, dus dat was makkelijk. Ik ben bij de eerste uitleg gebleven en gaf hem rugkrabbels. Er waren twee leerkrachten bij deze groep. De docent legde uit wat de bedoeling was. De andere leerkracht zag ons en ging naar Daniël. Ze probeerde hem op zijn gemak te stellen en met hem te praten. Daniël zweeg en keek naar de muur. Na de uitleg heb ik mijn moed verzameld en ben ik weggegaan. Ik bleef wel in het gebouw, in de aula. Dus als er echt iets was, kon hij me makkelijk bereiken.

De activiteiten rondom middelbare scholen zijn nog niet afgerond. Afgelopen week zijn we bij een lesjesmiddag geweest. Deze was van de kleine school die we op het oog hebben. (En die mijn voorkeur heeft.) De andere school geeft alleen lesjesmiddag voor groep 8.

Ik heb zeer regelmatig om het hoekje gekeken. Na 20 minuten kwam Daniël stralend aanlopen met die leerkracht en zei dat hij een bed ging maken. Huh?!? Ze pakten een groot zitkussen en verdwenen weer naar de mediatheek, waar de andere kinderen al druk bezig waren met de opdracht. Daniël had het zitkussen onder een tafel gedrapeerd en ging daar liggen chillen. Toen ik een tijdje later ging kijken, zat hij aan tafel met de andere kinderen. Ik kon niet zien of hij echt meedeed, maar hij leek wel opgewekt en geconcentreerd.

In de tussentijd zaten er wat kinderen in de aula. Die heb ik dus ondervraagd. Immers, op een open dag is alles geweldig en prachtig en krijg je niet helemaal een representatief beeld van de school. Alle kinderen die ik sprak, waren erg enthousiast over de school, dus dat was fijn om te horen. Ze hadden natuurlijk ook nadelen kunnen benoemen, maar ze zeiden allemaal dat ze het een fijne school vinden. Dus dat zal dan wel zo zijn.

Zorgcoördinator op school

Na een half uur ben ik ook op zoek gegaan naar de zorgcoördinator. Ik bedacht me dat ze natuurlijk kennis kunnen maken, nu Daniël even op school is. De zorgcoördinator had nu geen tijd, maar we hebben een afspraak gemaakt voor na de voorjaarsvakantie. Daniël heeft nog een paar dagen vrij die week, dus kunnen we gemakkelijk afspreken. Als de zorgcoördinator kennis heeft gemaakt met Daniël, kan hij ook beter inschatten of ze de nodige zorg kunnen leveren voor Daniël, is mijn gedachte. Ik ga dus ook contact opnemen met de zorgcoördinator van de andere (grote) school die we op het oog hebben. Kijken of we daar ook een afspraak mee kunnen inplannen.

De les was om half 4 afgelopen, maar om 15.15 uur kwam Daniël al stralend uit de les, met de betreffende leerkracht in zijn kielzog. De koek was op. Prima. Uiteindelijk heeft hij leuk meegedaan en hij was erg vrolijk. Hij huppelde er nog net niet bij, zullen we maar zeggen. Toen ik hem vroeg hoe hij het had gehad, was zijn welluidende antwoord: “Nuggets!” Het zal dus wel goed geweest zijn. (Later die middag was het al “leuk” geweest. Helemaal fijn, dus.)

De coördinator van de onderbouw kwam ook nog naar me toe en stelde zelf voor om volgend jaar aan het begin van het jaar af te spreken, zodat we een plan de campagne kunnen opstellen om Daniël zo soepel mogelijk te laten landen op deze middelbare school. Het is natuurlijk nog niet gezegd dat hij naar deze school gaat, maar ook een dergelijk initiatief doet me erg goed. Ze namen zo duidelijk de tijd om Daniël op zijn gemak te stellen. Ook het feit dat de zorgcoördinator zo meedenkt en dat ze zelf aanbieden om van tevoren proberen Daniëls overgang naar het voorgezet onderwijs zo soepel te laten verlopen, vind ik bijzonder. Ik weet niet of ze dat op andere scholen ook doen.

Beetje proeven aan een nieuwe wereld

Ik ben in ieder geval heel blij dat we nu al deze lesjesmiddag hebben gedaan. Nu heeft hij al een beetje kunnen proeven aan de wereld van het voortgezet onderwijs. Gewoon bij een andere school naar binnen, andere kinderen, andere leerkrachten. Dat is natuurlijk een wereldschok voor hem. En dan heb ik graag dat hij deze schok in groep 7 krijgt, zodat hij een jaar heeft om bij te komen hiervan. Ik ben dus zeer blij dat we er voor gekozen hebben om ons in groep 7 al serieus te oriënteren op middelbare scholen. Als we tot volgend jaar hadden gewacht, was het misschien minder goed gevallen bij Daniël. We gaan in groep 8 nog een keer lesjesmiddag op beide scholen doen, en dan kunnen we een weloverwogen keuze maken.

Ik ben aan het idee gewend en heb er inmiddels wel zin in. Hopelijk Daniël ook.

Daniëlle schrijft al meer dan twee jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.


(c) Can Stock Photo / clairev

The post Lesjesmiddag middelbare school #autisme 117 appeared first on MoodKids.

]]>
Speelmatras van SitByMeMe: mooi én functioneel! https://www.moodkids.nl/spelen-kinderen/2018/02/26/speelmatras-sitbymeme Mon, 26 Feb 2018 09:00:44 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36213 Toen Job een jaar of twee was (voelt als een eeuwigheid geleden) was hij druk in de weer met autootjes. Lange files werden er gemaakt. En er werd wat afgescheurd op een speelmat. Je weet wel zo’n speelkleed met daarop een hele stad gesitueerd. De mat vond ik handig omdat we parket hebben en dat toch […]

The post Speelmatras van SitByMeMe: mooi én functioneel! appeared first on MoodKids.

]]>
Op ShowUp spotte ik de speelmatras van SitByMeMe. Een matras waar je kind enerzijds lekker op kan snoezelen, boekjes lezen of stoeien. En anderzijds lekker op kan spelen met autootjes en je kind geen zere knieën krijgt. Plus een tof design wat past in je woon-of kinderkamer. Wat mij betreft drie vliegen in één klap.

Toen Job een jaar of twee was (voelt als een eeuwigheid geleden) was hij druk in de weer met autootjes. Lange files werden er gemaakt. En er werd wat afgescheurd op een speelmat. Je weet wel zo’n speelkleed met daarop een hele stad gesitueerd.

De mat vond ik handig omdat we parket hebben en dat toch wel hard speelt. Ik vond de speelmat echter vooral functioneel en totaal niet mooi. Dus als Job was uitgespeeld, rolden we de mat weer op en zetten we die naast de kast.

De afgelopen jaren zijn er wel toffe speelkleden gemaakt. Ik heb ze regelmatig langs zien komen. Eigenlijk zijn het meer vloerkleden, met een toffe print waardoor je kind er ook leuk mee speelt.  Zoals bijvoorbeeld deze van OYOY, onder andere verkrijgbaar bij webshop PSikhouvanjou.

Speelmatras van SitByMeMe

Op ShowUp spotte ik iets tofs in een vergelijkbare categorie. Geen vloerkleed, maar een speelmatras. Een matras waar je kind enerzijds lekker op kan snoezelen, boekjes lezen, koprollen of stoeien. En anderzijds lekker op kan spelen met autootjes of ander speelgoed. En je kind geen zere knieën krijgt. Wat mij betreft drie vliegen in één klap. Een lekkere matras om te chillen en te spelen, die er ook nog tof uitziet in je woon- of kinderkamer.

Op ShowUp spotte ik de speelmatras van SitByMeMe. Een matras waar je kind enerzijds lekker op kan snoezelen, boekjes lezen of stoeien. En anderzijds lekker op kan spelen met autootjes en je kind geen zere knieën krijgt. Plus een tof design wat past in je woon-of kinderkamer. Wat mij betreft drie vliegen in één klap.

De speelmatras van SitByMeMe zijn 120×60 cm en 5 cm dik. De matras is bekleed met de stevige en toch zachte OEKO-TEX® stof (70% katoen en 30% polyester). Met aan de ene kant een mooie grafische stof in 6 verschillende kleuren en prints.

Op ShowUp spotte ik de speelmatras van SitByMeMe. Een matras waar je kind enerzijds lekker op kan snoezelen, boekjes lezen of stoeien. En anderzijds lekker op kan spelen met autootjes en je kind geen zere knieën krijgt. Plus een tof design wat past in je woon-of kinderkamer. Wat mij betreft drie vliegen in één klap.

Aan de andere kant heeft de speelmatras een mooie speelprint gemaakt door Makii. Jawel, de leuke ontwerpstudio, die ook onze gave Sinterklaas aftelkalender maakte. Extra handig, de hoes heeft een rits waardoor je de hoes makkelijk in de was kunt gooien en op 30 graden kunt wassen.

Op ShowUp spotte ik de speelmatras van SitByMeMe. Een matras waar je kind enerzijds lekker op kan snoezelen, boekjes lezen of stoeien. En anderzijds lekker op kan spelen met autootjes en je kind geen zere knieën krijgt. Plus een tof design wat past in je woon-of kinderkamer. Wat mij betreft drie vliegen in één klap.

 

De speelmatras kost 88 euro inclusief verzending. Niet goedkoop, maar wel iets waar je jaren mee doet. En met die redenatie voor mij dus legitiem. 😉 Deze speelmatras had ik dus wel in de woonkamer laten liggen!

Te koop via de webshop van SitByMeMe

 

The post Speelmatras van SitByMeMe: mooi én functioneel! appeared first on MoodKids.

]]>
Het Mooie Kinderboekenfestival: waar boeken tot leven komen https://www.moodkids.nl/thema/er-op-uit-thema/2018/02/24/het-mooie-kinderboekenfestival-2018 Sat, 24 Feb 2018 09:00:50 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36187 Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Achttien van deze mooie kinderboeken komen tot leven tijdens de tweede editie van Het Mooie Kinderboekenfestival op zondag 27 mei. Tijdens dit bonte festival in de Amsterdamse Tolhuistuin kunnen kinderen van 4 t/m 10 jaar zich onderdompelen in […]

The post Het Mooie Kinderboekenfestival: waar boeken tot leven komen appeared first on MoodKids.

]]>
Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Achttien van deze mooie kinderboeken komen tot leven tijdens de tweede editie van Het Mooie Kinderboekenfestival op zondag 27 mei.

Tijdens dit bonte festival in de Amsterdamse Tolhuistuin kunnen kinderen van 4 t/m 10 jaar zich onderdompelen in verschillende fantasiewerelden. De eerste editie van het festival in 2017 was  uitverkocht. Dus we plaatsten dit bericht maar vroeg. 😉

Gastcuratoren zijn dit jaar Kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen. Je kent ze onder meer van de succesvolle dichtbundels Jij bent de liefste en Nooit denk ik aan niets. Hans & Monique kozen de boeken die centraal staan tijdens het festival . De ontdekkingsreis langs achttien kinderboeken voert bezoekers door alle hoeken, zalen en gangen van de Tolhuistuin. Zowel binnen als buiten. Door te laten zien welke grappige, interessante of geheimzinnige werelden boeken kunnen oproepen, wil de organisatie kinderen laten zien wat het lezen van een boek je kan brengen.

Een vrolijke beestenboel

Het wordt een vrolijke beestenboel in de Tolhuistuin. Met de échte boerderijdieren van Boer Boris, maar ook minder aaibare dieren als spinnen en slangen uit Ben niet bang voor de wilde dieren. Schone kleren zijn niet gegarandeerd, want er komen heel, heel, heel vieze activiteiten bij Heel heel heel vies boek en Pretpark de Poepfabriek.

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. 18 van deze mooie kinderboeken komen tot leven tijdens de tweede editie van Het Mooie Kinderboekenfestival in Amsterdam op zondag 27 mei 2018.

En er is muziek, van Diereliereliedjes tot Jazz voor kinderen! Met een levendig programma geleid door auteurs (o.a Brian Elstak, Edward van de Vendel, Marit Törnqvist, Annet Schaap en Ted van Lieshout), illustratoren, acteurs en voorlezers is er voor kinderen genoeg te beleven, of ze nu leesfanaat zijn of (nog) niet.

Het definitieve festivalprogramma (met jawel, een heus blokkenschema) staat vanaf begin april online.

Kaarten Mooie Kinderboekenfestival

Kaarten à € 7,50 zijn nu in de voorverkoop. Meer informatie en ticketverkoop via www.kinderboekenfestival.nl.

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. 18 van deze mooie kinderboeken komen tot leven tijdens de tweede editie van Het Mooie Kinderboekenfestival in Amsterdam op zondag 27 mei 2018.

The post Het Mooie Kinderboekenfestival: waar boeken tot leven komen appeared first on MoodKids.

]]>
Mijn kind is bang in het donker https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/02/22/kind-bang-in-het-donker Thu, 22 Feb 2018 09:00:50 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36009 “Ik doe dit lichtje ook even aan hoor, mam”, deelt mijn peuter mee wanneer hij in zijn halve hoogslaper kruipt. Hij kan zelf bij zijn bedlampje. En ook die moet tegenwoordig aan blijven ‘s nachts. Ik zeg ook, want naast dat bedlampje branden er nog tig andere lampjes. Onze peuter is een beetje bang in […]

The post Mijn kind is bang in het donker appeared first on MoodKids.

]]>
“Ik doe dit lichtje ook even aan hoor, mam”, deelt mijn peuter mee wanneer hij in zijn halve hoogslaper kruipt. Hij kan zelf bij zijn bedlampje. En ook die moet tegenwoordig aan blijven ‘s nachts. Ik zeg ook, want naast dat bedlampje branden er nog tig andere lampjes. Onze peuter is een beetje bang in het donker. En daardoor is ons huis ’s nachts net een vuurtoren.

Als de straat de zee was, kon elk in de storm verdwaald zeeschip het vaste land zo weer terugvinden. Ons huis is ‘s nachts namelijk zo verlicht als een vuurtoren. Alleen al op de kamer van peuterlief branden welgeteld drie nachtlampjes. Of vier eigenlijk, want sinds kort tellen we daar dus ook zijn bedlampje bij op.

Drie nachtlampjes en nog steeds bang in het donker

Neem nachtlampje één. Het is zo’n prachtig designexemplaar in de vorm van een dino. Het tovert ’s nachts een fijn, mintgroen schijnsel tevoorschijn, helemaal passend in het perfecte kinderkamerplaatje. Maar voor zoonlief is dit mintgroene schijnsel bij lange na niet voldoende.

We kochten daarom nog een lampje, een projectielampje. Je weet wel, zo’n ding dat je in het stopcontact duwt en een schreeuwend tafereeltje van kleurijke voertuigen op het plafond projecteert. Veel minder stylish, dat begrijp je. Maar gezellig dat het is ’s avonds op het plafond van de kamer van onze peuter. Echter, voldoende licht in de duisternis? Think again!

Nachtlampje drie deed zijn intrede. Designloeder als ik ben, kocht ik een strengetje cotton balls die het elke avond tot kerstavond maken in de kamer van zoonlief. Aanvankelijk was het niet eens de bedoeling ze de hele nacht te laten branden. Maar je denkt toch niet dat ik er mee wegkwam ze uit te doen wanneer zoonlief in dromenland was aangekomen?

Nog meer licht in huis

Al die lampjes, het bleek niet genoeg voor onze bange peuter. Soms is het net het verhaaltje van Kleine Beer die het ‘zo donker’ vindt in zijn berenhol. Geen lantaarn is voldoende om de angst van het kleine beertje weg te nemen. Grote beer besluit daarom de maan maar op te halen. Als dat niet voldoende licht is?

Zo haalden ook wij die spreekwoordelijke maan op voor onze zoon. Overal waar maar het licht aan kan in ons huis, is dat het nu. Op de gang beneden, op de overloop, in de speelkamer naast de kamer van zoonlief, zelfs de zolder is verlicht. De verlichting in onze straat is inmiddels overbodig geworden. Om maar even aan te geven hoe licht het is bij ons thuis ’s nachts.

Van al dat licht midden in de nacht, word ik overigens niet echt blij. Ik raak al in paniek bij het minste geringste streepje licht dat schijnt door het meest hermetisch afsluitbare, super verduisterend gordijn dat je maar kunt vinden. Wanneer ik tegenwoordig in het nachtelijk uur uit mijn bed moet, zet ik eerst mijn zonnebril op.

Monsters houden niet van licht

Maar het helpt! Onze zoon is een stuk minder bang in het donker. Want, zo heeft meneer zich laten vertellen: monsters houden niet van licht. En spoken zie je er ook een stuk minder door. Dus gaan alle lampen aan en hoor ik mijn energierekening in gedachten oplopen. Maar voor zoonlief doen we alles!

 

(c) Can Stock Photo / HaywireMedia

The post Mijn kind is bang in het donker appeared first on MoodKids.

]]>