MoodKids https://www.moodkids.nl h√©t meest complete online magazine voor de allerleukste moeders & vaders. Fri, 25 May 2018 11:03:26 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 Ezyroller: leuk buitenspeelgoed https://www.moodkids.nl/spelen-kinderen/buiten-spelen/2018/05/25/ezyroller-leuk-buitenspeelgoed Fri, 25 May 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36724 Buiten spelen vinden wij belangrijk. Toen Job jonger was, was dat geen enkel probleem. Eindeloos kon hij zichzelf vermaken in onze tuin. Nu hij ouder wordt, is het lastiger. De verleidingen van de tablet, X-Boxx en televisie zijn nu groter. Helaas voor onze zoon heeft hij ouders zowel wij. ūüėČ Schermtijd is beperkt en buiten […]

The post Ezyroller: leuk buitenspeelgoed appeared first on MoodKids.

]]>
Buiten spelen vinden wij belangrijk. Toen Job jonger was, was dat geen enkel probleem. Eindeloos kon hij zichzelf vermaken in onze tuin. Nu hij ouder wordt, is het lastiger. De verleidingen van de tablet, X-Boxx en televisie zijn nu groter.

Helaas voor onze zoon heeft hij ouders zowel wij. ūüėČ Schermtijd is beperkt en buiten spelen stimuleren we. Voetballen is nog steeds favoriet, maar sinds een jaartje ook de Ezyroller. Elke keer neem ik me voor om hier een review over te schrijven, maar kwam het er niet van. Nu dus eindelijk wel.

Misschien heb jij de afgelopen 10 jaar niet onder een steen geleefd, maar ik kende de Ezyroller dus niet. Terwijl dit Nieuw Zeelandse product zelfs in 2008 is uitgeroepen tot Top Toy of the Year. En terecht wat mij betreft! Het is speelgoed dat je lang kunt gebruiken. Ik vertel je meer.

Ezyroller: wat is het en hoe werkt het?

De Ezyroller is een voertuig met 3 kleine wieltjes (2 voor en 1 achter), een stoffen zitting, een trapstang en een rem. Het heeft geen ketting, pedalen en werkt niet op batterijen.

Je krijgt de Ezyroller in beweging door met je voeten om en om te duwen tegen de trapstang. De trapstang werkt ook meteen als stuur. Klinkt ingewikkeld, maar is het echt niet. Kinderen hebben het principe al snel door. Wel geldt: oefening baart kunst! Hoe meer je kind de techniek doorkrijgt, hoe harder hij zal gaan. Ezyroller is echt speelgoed dat goed is voor de motoriek en conditie van je kind.

De Ezyroller werkt prima op de stoep. Er wordt gezegd dat je er een snelheid van 15 km per uur mee kan halen. Dan heb je wel sterke benen en asfalt nodig. Job haalt die snelheid (gelukkig) niet. Op asfalt gaat hij wel sneller, maar met uitzondering van de -Eper Wielerronde- wordt de Ezyroller hier vooral gebruikt op de stoep.

Eén keer per jaar wordt onze straat namelijk voor de Wielerronde afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Je begrijpt, dan spelen de kids uit de buurt direct op straat. Job heeft afgelopen jaar de hele tijd met heen en weer gescheurd en maakt zelfs met de rem kleine drifts. Door het lage zwaartepunt is dit buitenspeelgoed stabiel en veilig en kiepert hij niet om.

Wellicht denk jij ook, weer meer troep in de garage. Dat dacht ik namelijk ook. Maar de Ezyroller kun je ook rechtop zetten en neemt zo nauwelijks ruimte in. Ook kun je hem met een haak makkelijk aan de muur hangen.

Voor wie?

Het fijne van de Ezyroller is dat het speelgoed is dat het met je kind meegroeit. Toch prettig, omdat het meeste (duurzame) buitenspeelgoed best kostbaar is. De Ezyroller kost ook rond de 90 euro.

Bij de Ezyroller zitten twee verschillende stangetjes waarmee je de afstand tussen de zitting en de trapstang kunt aanpassen aan de lengte van de benen van het kind. De Ezyroller is het best te gebruiken als je kind tussen de 1.00 en 1.80 meter is, met een maximum van 70 kilo. Leuk dus voor kinderen van ongeveer 3 tot 14 jaar.

 

Ezyroller: waar te koop?

Wij hebben dit leuke buitenspeelgoed zelf gekocht bij webshop Speelgoed & Spel naar aanleiding van een video die ik op YouTube tegenkwam. Helaas is hij daar niet meer te koop. Krijg je als je zo lang wacht met een review schrijven… Onze vrienden van Bol.com verkopen de Ezyroller¬†(uiteraard) wel.

O.a. te koop bij Bol.com

Op MoodKids maken we gebruik van affiliate links. Dat betekent dat als jij op één van deze links klikt en het product ook daadwerkelijk koopt, wij daar (een kleine) commissie voor krijgen. Het kost jou niks extra’s. Maar het levert ons wel wat op. Voor meer informatie lees onze privacyverklaring en disclaimer.

 

 

The post Ezyroller: leuk buitenspeelgoed appeared first on MoodKids.

]]>
Wandelen en ogen uitkijken bij Vitra Campus https://www.moodkids.nl/vakantie/2018/05/23/wandelen-van-vitra-campus-naar-zwitsers-kunstenaarsdorp-riehen Wed, 23 May 2018 08:00:32 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36903 Wij vinden de Vitra Campus in het Duitse plaatsje Weil am Rhein een zeer inspirerende, maar bovenal relaxte plek. We komen er graag en iedere keer blijkt dat we er weer een andere ontdekking doen. Dit keer wandelden we vanaf de campus een route langs 24 kunstwerken van de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger. De route […]

The post Wandelen en ogen uitkijken bij Vitra Campus appeared first on MoodKids.

]]>
Wij vinden de Vitra Campus in het Duitse plaatsje Weil am Rhein een zeer inspirerende, maar bovenal relaxte plek. We komen er graag en iedere keer blijkt dat we er weer een andere ontdekking doen. Dit keer wandelden we vanaf de campus een route langs 24 kunstwerken van de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger.

De route ’24 Stops’ leidt van Duitsland naar Zwitserland, van museum, naar museum. Aan de ene kant ligt Vitra, aan de andere kant het museum Fondation Beyeler in het Zwitserse Riehen. Ertussen bevindt zich een prachtige landschappelijke route van 5 kilometer die op 24 plekken wordt opgefleurd door een werk van Rehberger. Nicole, Job en ik gingen aan de wandel.

Het eerste deel van de route, leidt langs de drukke weg naast de Vitra Campus. Al gauw is die doorgaande weg totaal niet interessant meer, want we worden afgeleid door enkele kleurrijke vogelhuisjes in het landschap.¬†Het blijkt meteen al; een werk van ’24 Stops’ zorgt ‘echt’ voor een stop. Je kunt niet anders dan stoppen, er omheen lopen en er naar kijken. Stalen palen in regenboogkleuren, een enorme umpire-achtige stoel, een kast met een kraantje waar drinkwater uit stroomt, een verrekijker op een plek op de berg met een prachtig zicht op de stad. Rehberger verenigt cultuur en kunst op een prachtige wijze met de schitterende natuur.

We stijgen en dalen, we wandelen langs wijnranken, langs een rivier, over de grens van Duitsland naar Zwitserland, dwars door een woonwijkje en komen uit op een wijdse vlakte die naar het centrum van Riehen leidt. Daar laat Rehberger enkele bijenhuisjes zien. Van hieruit is het nog een paar honderd meter naar het Zwitserse museum Fondation Beyeler. De wandeling van ongeveer 5 kilometer was prachtig, grensoverschrijdend en kunstzinnig. Met dank aan de Duitse kunstenaar die hier iets over zijn ’24 Stops’ vertelt. Daar is overigens ook te lezen dat je deze wandeling met een gids kunt doen en verder is er een 24 Stops App ontwikkeld. Het is niet voor niets dat de route inmiddels ook bekend staat als de Rehberger-Weg. Een aanrader.

Vitra Campus, Weil am Rhein

Maar de Vitra Campus biedt meer, veel meer. Zo zijn er natuurlijk talloze Vitra-meubels te zien in de prachtige toonzaal, het VitraHaus. Ook dat geweldige gebouw zelf (ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron) is een kunstwerk op zich. Hetzelfde geldt voor het, door de Amerikaanse architect Frank Gehry ontworpen, Vitra Design Museum. Van welke kant je ook kijkt, het museum met haar vrouwelijke, zwierige vormen, ziet er steeds weer anders uit. In dat druk bezochte museum kijk je als kunstliefhebber eveneens de ogen uit. Er is een vaste expositie over het meubelmerk te bewonderen, er zijn immer interessante tijdelijke exposities te zien.

Toch hebben we daar nog lang niet alles gezien. Vorig jaar ontdekten we het gebouw Fire Station, ontworpen door de Irakese architecte Zaha Hadid. De naam is niet voor niets gekozen, want in de jaren tachtig heeft een vlammenzee een groot gedeelte van de productielocatie van Vitra afgebrand. Er moesten dus maatregelen genomen worden waardoor brand minder kans zou krijgen om dergelijke schade aan te richten. Hadid ontwierp een gebouw waarin de bedrijfsbrandweer van Vitra in huisde. Omdat een bedrijfsbrandweer slechts een eerste hulp kan bieden bij een brand, maar het volledige bluswerk niet op zich kan nemen, werd hij al na enkele jaren opgeheven. Tegenwoordig wordt deze ruimte gebruikt voor evenementen of tentoonstellingen van het Vitra Design Museum.

Tijdens die wandeling werd Job ook geconfronteerd met een enorme glijbaan, ontworpen door de Duitser Carsten Höller. Bij deze 30 meter hoge Vitra Slide Tower is een uitkijktoren eveneens het startpunt van een glijbaan van een 40 meter lange glijbaan waar onze zoon niet bij was weg te slaan. En ik weet nu al: de volgende keer dat we bij de Vitra Campus zijn, gaan we zeker weten weer wat nieuws ontdekken.

The post Wandelen en ogen uitkijken bij Vitra Campus appeared first on MoodKids.

]]>
Met babystapjes richting de puberteit #autisme 122 https://www.moodkids.nl/lifestyle/leven-met-autisme/2018/05/21/met-babystapjes-richting-de-puberteit-autisme-122 Mon, 21 May 2018 08:00:40 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36899 Dani√ęl is inmiddels ruim 10 jaar. Hij begint zo langzamerhand een echte tiener te worden. Hij loopt qua emotionele ontwikkeling een beetje achter op zijn kalenderleeftijd. Het is niet veel, maar bijvoorbeeld zijn peuterpuberteit kwam pas een beetje op gang toen hij 2,5 was. Die achterstand haalt hij nu ruimschoots in. Tot een maand geleden […]

The post Met babystapjes richting de puberteit #autisme 122 appeared first on MoodKids.

]]>
Dani√ęl is inmiddels ruim 10 jaar. Hij begint zo langzamerhand een echte tiener te worden. Hij loopt qua emotionele ontwikkeling een beetje achter op zijn kalenderleeftijd. Het is niet veel, maar bijvoorbeeld zijn peuterpuberteit kwam pas een beetje op gang toen hij 2,5 was. Die achterstand haalt hij nu ruimschoots in.

Tot een maand geleden legde hij netjes zijn vieze was in de wasmand. Vorige week liep ik zijn kamer in voor de rugkrabbels voor het slapen gaan, en zijn kamer was bezaaid met vieze kleding. Uhm, lieverd, dat is niet de bedoeling. De wasmand is beneden, niet op de vloer. Hij gaf geen respons en liet mij de rotzooi opruimen.

Eten als een bootwerker

Tweede teken aan de wand. Hij eet als een bootwerker. We waren een paar weken geleden bij mijn schoonouders voor een maaltijd. In het weekend maakt mijn schoonmoeder altijd een grote maaltijd. Dus we begonnen met een gevulde soep. Dani√ęl at drie borden. Ok√©, op naar het hoofdgerecht. We hadden kip en aardappels en groente. Dani√ęl at een portie spruitjes (bah), een portie aardappelpuree met jus (eerste keer geprobeerd) en een flink stuk kip. En daarna een net zo grote portie kip. Toen hij voor het derde stuk vroeg, piepte mijn schoonmoeder dat hij toch echt al genoeg gegeten had. Mijn man en ik weten dat hij echt wel stopt als hij vol zit, dus we gaven hem nog een klein stukje. Na een paar happen zat hij uiteindelijk vol. Ik heb even niet scherp of hij daarna ook nog wat fruit had gegeten. Volgens mij heeft hij ook nog wat aardbeien gegeten.

Verder, iedere maandag eten we pasta met tomatensaus. Dus meneer eet tegenwoordig standaard twee volle borden pasta. Ik heb voor de zomer maar alvast een grotere maat kleding gekocht. Leek me wel zo handig.

Puberale opmerkingen

Een ander punt, hij begint soms al een beetje verveeld uit zijn ogen te kijken, als een echte puber. En een grote mond terug. Al komt dat nog niet vaak voor. Maar ja, vorig jaar was dit nog helemaal niet, dus alle puberale opmerkingen komen voor mij als een schok. Het hoort erbij, zullen we maar zeggen. En ik ben heel blij dat hij deze ontwikkeling doormaakt op de manier waarop het ‘hoort’. Dan is deze ontwikkeling vooralsnog niet anders door zijn autisme. We gaan zien hoe hij reageert als de hormonen echt starten. Ik ben in ieder geval nu wel blij dat we langzaamaan kunnen wennen aan de aankomende fase.

Dani√ęlle schrijft al bijna drie jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen?¬†Je vindt ze hier.


(c) Can Stock Photo / kennykiernan

The post Met babystapjes richting de puberteit #autisme 122 appeared first on MoodKids.

]]>
Hoogsensitief opvoeden: interessant voor alle ouders https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/05/16/review-hoogsensitief-opvoeden Wed, 16 May 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36727 Wat me vaak opvalt als ik een nieuw kind in mijn praktijk krijg, dat het alleen al helpt dat de ouder(s) de hulpvraag van hun kind serieus nemen. Dat het kind ervaart dat er naar hem of haar geluisterd wordt en dat er hulp komt in de vorm van coaching. De ouders zeggen bij de […]

The post Hoogsensitief opvoeden: interessant voor alle ouders appeared first on MoodKids.

]]>
Leer de talenten van je kind ontdekken en versterken met het boek hoogsensitief opvoeden. Lees onze review..

Wat me vaak opvalt als ik een nieuw kind in mijn praktijk krijg, dat het alleen al helpt dat de ouder(s) de hulpvraag van hun kind serieus nemen. Dat het kind ervaart dat er naar hem of haar geluisterd wordt en dat er hulp komt in de vorm van coaching.

De ouders zeggen bij de intake al vaak: ‘toen we eenmaal een afspraak met jou hadden gemaakt, ging het al beter met mijn zoon/dochter’. Vaak logisch, als het kind ervaart dat er naar hem geluisterd wordt en dat hij serieus genomen wordt, is dat een grote stap op weg naar zich beter voelen. Dat geldt voor alle kinderen. En in het bijzonder voor hoogsensitieve kinderen.

Lees ook: Wat is een hoogsensitief of hooggevoelig kind?

Het is dus heel eenvoudig, bijvoorbeeld: heeft je kind buik- of hoofdpijn op schooldagen? Ga dan eens samen uitzoeken waar dat van komt. Eerst zoek je natuurlijk uit of het een lichamelijke oorzaak heeft. Als dat niet het geval is, onderzoek dan of het van iets komt op school of thuis. Luister goed en stel vragen als: ‘zijn er dingen waar je je gespannen over voelt? Waar je tegenop ziet?’ En als je daar achter bent: ‘ wat kun je doen om je minder gespannen te voelen? Wat kunnen de anderen doen om je te helpen?’ Et cetera. Kinderen weten vaak zelf wat helpt en hoe ze hun hulpbronnen kunnen inzetten.

boek charlotte

 

Hoogsensitief opvoeden voor alle ouders

In het heel fijne boek: ‘Hoogsensitief opvoeden. Ontdek en versterk de talenten van je kind’ kunnen ouders met hoogsensitieve kinderen de krachtbronnen van hun kinderen ontdekken en versterken. Het boek is gericht op ouders met hoogsensitieve kinderen, maar het is een handig boek voor alle ouders met kinderen, hoogsensitief of niet. Het boek leert je als ouder hoe je sensitief kan reageren op gedrag van je kind.

Ik heb regelmatig  kinderen in mijn praktijk, die nogal last hebben van de drukte in de klas en de vele prikkels tijdens school. Die zijn dan erg gebaat bij gewoon na school rustig alleen thuis te zijn, zonder allerlei speelafspraken. Niet omdat een kind geen vriendschappen moet onderhouden, maar omdat het echt de tijd moet krijgen om rust te vinden. Want lukt dat niet (en wordt er dus eigenlijk niet geluisterd naar zijn behoeften), dan kan het zich ontladen in onbeheerste woedeaanvallen of huilbuien.

Het boek staat boordevol zulke tips en voorbeelden hoe andere ouders met hoogsensitieve kinderen omgaan. Zo zegt een moeder: ‘mijn zoon sliep heel slecht ’s nachts, hij zag allemaal spoken in zijn kamer. Dat werd veroorzaakt door de schaduwen van spullen in zijn kamer. We hebben toen de kamer helemaal ontdaan van alle spullen die onrust gaven. Uiteindelijk stond er alleen een bed en een kast en sindsdien sliep hij veel beter’.

Lees ook: Prikkels zoeken of vermijden? Wat doet jouw kind?

Heb je een kind dat slecht eet? Hoogsensitieve kinderen kunnen gevoelig zijn voor textuur, smaak en kleur. Bespreek dan hoe het kind zijn eten wil: mogen aardappels en groente naast elkaar? Hoe willen ze hun appel? Geschild? In stukjes? Hoe groot?

Een vader: ‘Wij spelen regelmatig spelletjes aan tafel. Als ze bij ‘ik zie ik zie’ aan de beurt zijn, mogen ze een hap nemen. Dat werkt echt.’

Review boek Hoogsensitief opvoeden

Elk hoofdstuk is opgebouwd uit verschillende elementen. Het begint met een praktijkverhaal van een ouder, daarna de vraag: wat zit er achter? Daarna worden er een aantal krachtbronnen aangehaald, met daarbij tips hoe je ermee kan omgaan.

Er worden in het boek 8 krachtbronnen gebruikt:

 1. Zorg voor rust.
 2. Wees eerlijk.
 3. Erken de goede bedoelingen van je kind.
 4. Help je kind echtheid te ontdekken en ervaren.
 5. Denk mee en laat je kind meedenken.
 6. Laat je kind zich gehoord en geloofd voelen.
 7. Geef je kind de tijd.
 8. Zorg voor verbondenheid.

Als voorbeeld ‘slecht slapen’. Het kan zijn dat je¬†kind als het rustig in bed ligt, de prikkels van de dag verwerkt. Dan begint bij hoogsensitieve kinderen vaak het denken te werken. Ze kunnen deze gedachten dan moeilijk van zich afzetten en liggen wakker. Daarna worden een aantal¬†krachtbronnen aangehaald, met daarbij tips hoe je met de slapeloosheid kan omgaan.

Van de bovenstaande krachtbronnen worden rust, meedenken, tijd en verbondenheid nader onder de loep genomen met tips voor ouders en voorbeelden van hoe andere ouders het aanpakken. Bijvoorbeeld bij de krachtbron rust: ‘wij laten wat rustige muziek horen voordat onze kinderen gaan slapen.’ Bij verbondenheid: ‘wil je kind bij jou in bed kruipen? Kijk zelf of dat goed is voor je. Geen enkele puber ligt nog bij zijn ouders in bed. Het is dus een fase’.

 

Kortom een heel fijn opvoedboek voor alle ouders en met name ouders van hoogsensitieve kinderen en/of ouders die zelf hoogsensitief zijn. Heel prettig leesbaar, helder ingedeeld en mooi ge√Įllustreerd door Erika Verhoeven.

Bestel hier

Hoogsensitief opvoeden. Ontdek en versterk de talenten van je kind. Melissa Mertens, Lies Cattersel, Ann Bogemans en Steven Gielis, Uitgeverij Lannoo

review boek hoogsensitief opvoeden door kindercoach Charlotte Borggreve


(c) Can Stock Photo / EpicStockMedia

The post Hoogsensitief opvoeden: interessant voor alle ouders appeared first on MoodKids.

]]>
‘Moederdag: hoe-het-volgend-jaar-w√©l-moet’ https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/05/15/moederdag-wat-moeders-echt-willen Tue, 15 May 2018 08:00:35 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36860 Kruimels in mijn bed, gewekt worden met snotterbelkusjes en zelfgeknutselde cadeaus waarvan ik n√≥g steeds moet ontdekken wat het eigenlijk is. Maar… na de nodige ‘dank je wel, prachtig gemaakt schat’, was alles weer back to normal. Dat was het dan weer. Is dit nu wat wij moeders √©cht willen op Moederdag? Begrijp me niet […]

The post ‘Moederdag: hoe-het-volgend-jaar-w√©l-moet’ appeared first on MoodKids.

]]>
Kruimels in mijn bed, gewekt worden met snotterbelkusjes en zelfgeknutselde cadeaus waarvan ik n√≥g steeds moet ontdekken wat het eigenlijk is. Maar… na de nodige ‘dank je wel, prachtig gemaakt schat’, was alles weer back to normal. Dat was het dan weer. Is dit nu wat wij moeders √©cht willen op Moederdag?

Begrijp me niet verkeerd. Ik waardeer alles wat hierboven staat. De zelfgemaakte ontbijtjes op bed met heerlijk versgeperste jus en warme croissantjes. De cadeautjes waar mijn kids alle ziel en zaligheid in gestoken hebben. En ook de snotterbelkusjes op de vroege morgen. Vroeg ja, want uiteraard waren de kinderen weer niet te houden, totdat ze mama hun cadeautjes mochten geven.

Maar hoe leuk ook, nadat ik me had aangekleed, was alles meteen weer normaal. Peuterlief hing aan mijn been alsof het nooit een speciale dag is geweest. En papa? Die was meteen weer ‘uit het oog’ toen mama eenmaal beneden was. Althans, dat maakte ik op uit de hoeveelheid ge-‘mama’ waar ik die dag weer op getrakteerd werd. Fijn natuurlijk, maar dat Moederdag allesbehalve een dagje rust betekende, dat werd mij weer eens hard duidelijk.

Wat moeders echt willen op Moederdag

Maar wat zou ik dan eigenlijk w√©l willen met Moederdag? Naast de snotterbelkusjes en de zelf in elkaar geknutselde cadeautjes uiteraard, want echt hoor, die zou ik voor geen goud willen missen. Dus maakte ik een top 15 met wat moeders echt willen op Moederdag. Of wat ik in ieder geval het liefste op Moederdag zou willen. Misschien een ideetje voor volgend jaar… Papa?

15 x Ik zou op Moederdag…

#1 een gat in de dag willen slapen

En dan ook echt een flink gat, hè. Dus gewoon laten liggen a.u.b, totdat ik ZELF wakker word omdat ik doorligplekken krijg of zin in koffie heb.

#2 ongestoord een kop koffie willen drinken

Een kopje koffie drinken zonder dat ik tussendoor gestoord word, dat lijkt mij hemels. Eigenlijk kan ik beter zeggen: een kop koffie helemaal opdrinken zonder dat ie vroegtijdig is afgekoeld. Want in de regel is het vaker dat ik ergens een koud half opgedronken kopje koffie aantref, die ik dan nog vlug even achterover sla. Moeder heeft namelijk meestal helemaal geen tijd om koffie te drinken.

#3 ongestoord een glas wijn willen drinken (of een fles, dat mag ook natuurlijk)

Minstens zo belangrijk als de kop koffie, dat begrijp je wel. Niet dat je veel last hebt van het feit dat je wijn afkoelt naar verloop van tijd. Maar als we dan tóch een dag voor onszelf hebben, laten we er dan geen doekjes omwinden.

#4 een hele dag geen ge-‘mama’ willen horen

Voor één keer één dag gewoon even NIET! Papa is de man die je moet hebben. Degene die ALLES weet en ALLES kan oplossen. Even geen peuter aan mijn rok, omdat hij de Duplo niet uit elkaar krijgt. Of een kleuter die vanaf de wc schreeuwt dat ik zijn billen moet afvegen.

Kruimels in mijn bed, gewekt worden met snottebellenkusjes en zelf geknutselde cadeaus waarvan ik nóg steeds moet ontdekken wat het eigenlijk is. Maar... na de nodige 'dank je wel, prachtig gemaakt schat', was alles weer back to normal. Dat was het dan weer, Moederdag. Maar is dit nu wat moeders echt willen?

#5 ongestoord willen douchen

En dan het liefst minstens een half uur. Zonder kinderlijk publiek en zonder een stortvloed aan badspeeltjes die onder de douche worden gekieperd.

#6 ongestoord naar de wc willen gaan

Ook zo heerlijk lijkt mij dat. Gewoon even ongegeneerd, alleen en zolang als de Telegraaf dik is. Dus niet wanneer je nét zit, dat je weer nodig blijkt te zijn. Of het kroost besluit dat het leuk is om mee te kijken. Voor één dag eens niet.

>> Lees ook: Rustig naar de wc gaan als moeder? Niet met kleine kinderen

#7 een huis zonder zand willen

Elk jaar twijfel ik weer of ik die verrekte, blauwe, toch al veel te lelijke schelp vol met zand zal verbannen naar de kliko. Maar ieder jaar trap ik weer in de valkuil van lief spelende kindertjes die zandtaartjes bakken. En dan komen diezelfde kindertjes binnen en trekken ze hun schoenen uit…

#8 een bank zonder kruimels willen

Ik wil gewoon eens voor √©√©n dag ergens kunnen gaan zitten, zonder dat ik het eerst moet ontdoen van kruimels. Misschien ligt het aan onze opvoeding, maar √©cht h√®; die kinderen van mij kruimelen als de pest. Broodjes, crackers, koekjes, chipjes… alles wat maar enigszins kan kruimelen, tref je bij ons aan op de bank.

#9 ramen zonder vette handen willen

YES please! Een hele dag gewoon even NIET aankomen dus. Want naar buiten kijken, kan ook best zonder je hoofd en je handen stijf tegen het glas te drukken.

#10 geen wasgoed willen doen

Nou is dit niet de meest slimme van de 15 moet ik toegeven, want we weten allemaal dat die was niet vanzelf verdwijnt. Daarom zou ik nóg liever willen dat ik op Moederdag alle was in één keer schoon en gewassen in de kast kon toveren.

#11 een hele dag geen speelgoed willen zien waarover je nek kunt breken

Als ik mij ergens aan stoor? Want hoe vaak ik het ook opruim, steeds weer glij ik uit over rondslingerende autootjes, wanneer ik met een hete pan uit de keuken kom gelopen. Steeds weer stap ik nietsvermoedend en met blote voeten op die verdomde legoblokjes. Au!

#12 mijn avondeten opeten voordat het koud geworden is

Vlees aan stukjes snijden, aardappels prakken en dampende lepels groente blazen. Negen van de tien maaltijden ben ik drukker met de maaltijd van mijn kinderen dan met wat er op mijn eigen bord ligt.

#13 niet mijn brood hoeven te delen

Wat dat is? Geen idee! Of ik er nu braaf pindakaas, smeerworst of welk ander gewenst boordbeleg op doe, mijn boterham is klaarblijkelijk altijd lekkerder dan wat er op het bord van mijn kinderen ligt.

#14 mijn verhaal vertellen, zonder onderbroken te worden

For God’s sake, mag ik √©√©n keer uitpraten…?

#15 ook heel veel knuffels en ‘ik hou van jou’s’ willen krijgen…

Laten we eerlijk zijn, het is geen Moederdag zonder snotterbelkusjes en t√© veel ‘ik hou van jou’s’. Dat is ‘in the end’ toch eigenlijk wel wat ik het allerliefst op Moederdag wil!

¬†15 suggesties voor dingen die we als moeder √©cht graag willen hebben op Moederdag. En het zijn geen materi√ęle cadeautjes. #moederdag #moeder #verwennen

(c) Can Stock Photo / Paha_L

The post ‘Moederdag: hoe-het-volgend-jaar-w√©l-moet’ appeared first on MoodKids.

]]>
Gratis uitje op de boerderij tijdens Tweede Pinksterdag https://www.moodkids.nl/thema/er-op-uit-thema/2018/05/14/gratis-uitje-campina-open-boerderijdagen Mon, 14 May 2018 09:24:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36834 De weg naar de boerderij die we willen bezoeken op de Campina Open Boerderijdagen is smal en slingerachtig. Auto‚Äôs kunnen elkaar praktisch niet passeren. We rijden langs prachtige huizen, langs druk bezette horecagelegenheden, langs andere toeristische trekpleisters. Dit is het piepkleine dorpje Nigtevegt in het uiterste noordwesten van de provincie Utrecht‚Ķ Het is hier rustig […]

The post Gratis uitje op de boerderij tijdens Tweede Pinksterdag appeared first on MoodKids.

]]>
De weg naar de boerderij die we willen bezoeken op de Campina Open Boerderijdagen is smal en slingerachtig. Auto’s kunnen elkaar praktisch niet passeren. We rijden langs prachtige huizen, langs druk bezette horecagelegenheden, langs andere toeristische trekpleisters. Dit is het piepkleine dorpje Nigtevegt in het uiterste noordwesten van de provincie Utrecht…

Het is hier rustig en vredig, het lijkt bijna het einde van de wereld. Toch rijden we nog wat verder. Want onze toeristische trekpleister behoort toe aan Cor Veldhuisen. Hij is melkveehouder. Vandaag toont hij zijn prachtige werkplek aan iedereen die er maar iets over wil weten. Tijdens deze eerste editie van de Campina Open Boerderijdagen is hij namelijk één van de boeren die een uitgebreide rondleiding geeft. En vertelt hij honderduit over zijn 101 zwartbonte Holstein-koeien. Op Tweede Pinksterdag volgt er een tweede editie op een groot aantal boerderijen verspreid over Nederland.

>> Ook in 2015 en 2016 bezochten we al de Open Boerderijdagen

Leuke weetjes over de boerderij

Op dit prachtige plekje dat gevoelsmatig bijna aan het eind van de wereld lijkt te liggen, bestiert boer Cor zijn melkveehouderij met zichtbaar veel plezier. Dat blijkt wel door de interessante rondleiding tijdens deze Campina Open Boerderijdagen. Ontzettend leuk om zo een kijkje te kunnen nemen bij het reilen en zeilen op een boerderij.

Op tweede Pinksterdag kun je gratis een bezoekje brengen aan één van de deelnemende boerderijen van de Campina Open Boerderijdagen. Laat je informeren over hoe een boerderij werkt, doe mee aan een van de vele leuke doe-activiteiten en proef uiteraard wat lekkers bij de zuivelbar.

Boer Cor vertelt tijdens de rondleiding dat zijn bedrijf beschikt over ruim 50 hectare grasland. Terloops meldt hij eveneens dat er gisteren een kalfje geboren is. Die gaan we uiteraard even bekijken in een kleine, afgeschermde ruimte in de immense stal.¬†Over de stal gesproken: die is verder vrijwel leeg. De koeien van boer Cor lopen namelijk heel bewust, zo veel mogelijk buiten. ‚ÄúDe koe hoort in de wei, zo vinden wij. We streven er naar om ze 96 procent van de tijd buiten te hebben staan.‚ÄĚ

Zelfs de dierenarts van boer Cor vertelt een en ander. Bijvoorbeeld waarom koeien herkauwen, legt uit hoe de vier magen van een koe werken en laat zien hoeveel een koe eet om melk te kunnen geven. Job luistert aandachtig en geniet volop. Onze zoon, dol op feitjes en weetjes, krijgt genoeg informatie te horen. En dat is handig, want daarmee kan hij straks zonder al te veel moeite de koe-quiz invullen. Waarmee alle kinderen uiteindelijk aan het eind een echte koeienmedaille ontvangen. Leuk!

Naast alle toehoorders (een uitgebreid gezelschap van zowel jong als oud) is er √©√©n hele bijzondere vragensteller in ons midden. Olympisch kampioen Epke Zonderland is ook aanwezig en stelt allerlei ge√Įnteresseerde vragen over dit boerenbedrijf. Job spot hem al snel en glundert van oor tot oor. Dat zie je hieronder wel. ūüėČ

Op tweede Pinksterdag kun je gratis een bezoekje brengen aan één van de deelnemende boerderijen van de Campina Open Boerderijdagen. Laat je informeren over hoe een boerderij werkt, doe mee aan een van de vele leuke doe-activiteiten en proef uiteraard wat lekkers bij de zuivelbar.

Er valt ook veel te doen op de Campina Open Boerderijdagen

Tijdens de Campina Open Boerderijdagen zijn er volop leuke doe-activiteiten voor allerlei leeftijden te doen. Er is bijvoorbeeld een boeren stormbaan, je kunt melkbussen heffen, schminken, een sprintbaan, (houten) koeien wachten om gemelkt te worden en uiteraard valt er het nodige lekkers te proeven bij de zuivelbar.

Op tweede Pinksterdag kun je gratis een bezoekje brengen aan één van de deelnemende boerderijen van de Campina Open Boerderijdagen. Laat je informeren over hoe een boerderij werkt, doe mee aan een van de vele leuke doe-activiteiten en proef uiteraard wat lekkers bij de zuivelbar.

Op tweede Pinksterdag kun je gratis een bezoekje brengen aan één van de deelnemende boerderijen van de Campina Open Boerderijdagen. Laat je informeren over hoe een boerderij werkt, doe mee aan een van de vele leuke doe-activiteiten en proef uiteraard wat lekkers bij de zuivelbar.

Over lekkers gesproken; wij kregen van Campina een prachtig oud, houten krat gevuld met allerlei leuks en lekkers om mee te picknicken. Lekker liggend op ons picknickkleed in het hoge gras, met uitzicht op de koeien in de wei, zonnetje erbij en wat eten en drinken. Ik vraag me af: dit is dan misschien wel bijna het einde van de wereld, het lijkt bijna wel het paradijs…

Op tweede Pinksterdag kun je gratis een bezoekje brengen aan één van de deelnemende boerderijen van de Campina Open Boerderijdagen. Laat je informeren over hoe een boerderij werkt, doe mee aan een van de vele leuke doe-activiteiten en proef uiteraard wat lekkers bij de zuivelbar.

Campina Open Boerderijdagen gratis uitje Tweede Pinksterdag

Vind jij het ook leuk om samen met je kids (gratis) een kijkje te nemen op een boerderij? Dat kan! Op Tweede Pinksterdag (21 mei 2018) wordt er nóg een editie van de Campina Open Boerderijdagen gehouden. Er zijn nog heel veel leuke boerenfamilies in Nederland die meedoen aan dit enorm toffe initiatief voor jong en oud.

Kijk hier voor de deelnemende boerderijen

MoodKids is uitgenodigd door Campina om de Campina Open Boerderijdagen te bezoeken.

The post Gratis uitje op de boerderij tijdens Tweede Pinksterdag appeared first on MoodKids.

]]>
Op je 10e naar de ‘middelbare’ school https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/05/12/middle-school-ervaring Sat, 12 May 2018 08:00:04 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36805 Het schoolsysteem ziet er hier wat anders uit dan in Nederland. Zo gaat mijn zoon Tom, 10 jaar, na die ellendig lange zomervakantie, eind augustus naar de middle school. Een soort tussenschool tussen de lagere en middelbare school. Ik vind het persoonlijk best een stap. Dat lieve kleine schooltje wordt ingeruild voor een groot gebouw, […]

The post Op je 10e naar de ‘middelbare’ school appeared first on MoodKids.

]]>
Het schoolsysteem ziet er hier wat anders uit dan in Nederland. Zo gaat mijn zoon Tom, 10 jaar, na die ellendig lange zomervakantie, eind augustus naar de middle school. Een soort tussenschool tussen de lagere en middelbare school.

Ik vind het persoonlijk best een stap. Dat lieve kleine schooltje wordt ingeruild voor een groot gebouw, met veel, heel veel kinderen en ze gaan wisselen van lokaal. Eigenlijk gaat Tom drie jaar te vroeg naar de middelbare school. Dat is mijn idee. En daar is mijn moederhart nog niet geheel klaar voor.

Anders moeten zijn zussen bij Walmart werken

Kijk, hier in Lake Forest zijn drie openbare lagere scholen. Afhankelijk van waar je woont ga je naar school 1, 2 of 3. En dan zijn er ook nog een paar verdwaalde private schools. Dat is voor mensen die heel veel geld voor het onderwijs van hun bloedjes willen betalen. Als we daarvoor zouden kiezen, zou alleen Tom naar school kunnen. De meiden zouden dan fullltime bij Target of Walmart moeten gaan werken om het onderwijs van hun broer te bekostigen. Dus ze gaan hier gewoon naar de public school. En dat is meer dan goed.

Maar dat houdt dus wel in dat Tom volgend jaar naar de nep middelbare school gaat. En daar komen alle 4th graders van school 1, 2 en 3 bij elkaar.

Het schoolsysteem ziet er in de USA wat anders uit dan in Nederland. Zo gaat Bettie's zoon Tom, 10 jaar, na die ellendig lange zomervakantie, eind augustus naar de middle school. Een soort tussenschool tussen de lagere en middelbare school. En dat vindt zij best een stap. Haar zoon Tom overigens niet...

De middle school

Vorige week mochten de ouders een kijkje komen nemen op Deerpath middle school. DPM in de volksmond. Het was gewoon alsof ik op de set van Beverly Hills 90210 rondliep, alsof ik zo Brandon, Dylan en Kelly tegen het lijf zou lopen. Een school compleet met lockers, een heuse cafetaria met slecht eten en een trophy cabinet, gevuld met bekers van allerhande sportprestaties.

Het schoolsysteem ziet er in de USA wat anders uit dan in Nederland. Zo gaat Bettie's zoon Tom, 10 jaar, na die ellendig lange zomervakantie, eind augustus naar de middle school. Een soort tussenschool tussen de lagere en middelbare school. En dat vindt zij best een stap. Haar zoon Tom overigens niet...

Allemaal heel cool en allemaal heel groot. Te groot. Ik ben er nog niet klaar voor. Voor deze stap.

Tom wel. Die vindt het super stoer.

The post Op je 10e naar de ‘middelbare’ school appeared first on MoodKids.

]]>
Kleurrijke salade met chioggia biet, framboos, geitenkaas & walnoot https://www.moodkids.nl/food/2018/05/11/recept-bieten-maaltijdsalade-chioggia Fri, 11 May 2018 08:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36725 Koken blijf ik leuk vinden. Alleen merk ik wel dat ik momenteel, nu ik erg druk ben met andersoortige opdrachten, soms wat inspiratie mis. Dan blijf ik toch wat meer hangen in mijn ‘vaste’ gerechten. Inmiddels staat deze maaltijdsalade ook op ons vaste repertoire. Mijn moeder wilde graag even naar de Hanos in Apeldoorn en […]

The post Kleurrijke salade met chioggia biet, framboos, geitenkaas & walnoot appeared first on MoodKids.

]]>
Koken blijf ik leuk vinden. Alleen merk ik wel dat ik momenteel, nu ik erg druk ben met andersoortige opdrachten, soms wat inspiratie mis. Dan blijf ik toch wat meer hangen in mijn ‘vaste’ gerechten. Inmiddels staat deze maaltijdsalade ook op ons vaste repertoire.

Mijn moeder wilde graag even naar de Hanos in Apeldoorn en vroeg of ik zin had om mee te gaan. Laat ik dat nou echt heerlijk vinden! Eindeloos kan ik daar snuffelen tussen ingredi√ęnten die ik of niet ken of in ons kleine dorp niet kan kopen. Zo kwam ik op de groente-afdeling tweekleurige bietjes tegen. De chioggia-biet! Plaatje om te zien met de twee kleuren ringen. Krijg je meteen en zomergevoel van. Ik had ze al eens geroosterd gegeten, maar nog nooit rauw. En ik had ooit ergens gelezen dat dat kon. Ik nam 4 bietjes mee om eens uit te proberen.

Dat beviel goed. De bietjes zijn wat zoetig van smaak en doen me in de verte een beetje denken aan radijsjes. Maar alleen dan niet dat pittige. Het lekkerst vonden wij ze heel dun gesneden. Ik heb het geprobeerd in de Magimix, maar vond ze daar nog te dik. Ik heb het uiteindelijk gesneden met een mandoline. Heb je die niet. dan kan het ook prima met een dunschiller of kaasschaaf. Samen met Job maakte ik deze maaltijdsalade. Onderaan dit artikel zie je dat we ook een bordje opmaakten als carpaccio voor bijvoorbeeld een voorgerecht. Op een wit bordje een plaatje om te zien, vonden wij. Uiteraard heb je daar dan niet de hoeveelheden voor nodig, die hieronder staan.

Ben je op zoek naar een lekker en vrolijk recept bieten maaltijdsalade? Kies dan eens voor de chioggia biet. Dit leuke, kleurrijke bietje geeft je gerecht al snel een zomers tintje. We maakten een maaltijdsalade met framboos, veldsla, geitenkaas en walnoot. Of serveer het als een chioggia biet carpaccio voorgerecht.

Recept bieten maaltijdsalade met chioggia bieten

voor 3-4 personen als maaltijdsalade (serveer er wat brood bij), als bijgerecht kan het voor 5-6 personen

Ingredi√ęnten:

 • 3 chioggia bieten
 • 150 gram veldsla
 • handje walnoten, in stukjes gesneden
 • bakje frambozen
 • 75 gram zachte geitenkaas
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 1,5 eetlepel honing
 • eventueel zout en peper

Zo maak je de maaltijdsalade:

Schil de bieten met een dunschiller en snijd de bietjes in mooie dunne plakjes. Was de frambozen en dep droog. Snijd of breek de walnoten in stukjes. Meng in een kommetje 2 eetlepels olijfolie, de witte wijnazijn en honing. Breng de dressing eventueel iets op smaak met zout en peper.

Doe de veldsla, chioggia bieten, frambozen en geitenkaas in een schaal. Schenk de dressing over de salade en meng door elkaar. Strooi de stukjes walnoot erover en serveer de salade met brood.

Ben je op zoek naar een lekker en vrolijk recept bieten maaltijdsalade? Kies dan eens voor de chioggia biet. Dit leuke, kleurrijke bietje geeft je gerecht al snel een zomers tintje. We maakten een maaltijdsalade met framboos, veldsla, geitenkaas en walnoot. Of serveer het als een chioggia biet carpaccio voorgerecht.

Chioggia biet carpaccio

Zoals gezegd is dit kleurrijke bietje ook leuk om te serveren als voorgerechtje. Leg de bietjes dakpansgewijs op een bordje. Leg in het midden een plukje (veld)sla met een beetje geitenkaas en walnoot. Schenk de dressing over de carpaccio en maak je opmaak af met twee frambozen.

Ben je op zoek naar een lekker en vrolijk recept bieten maaltijdsalade? Kies dan eens voor de chioggia biet. Dit leuke, kleurrijke bietje geeft je gerecht al snel een zomers tintje. We maakten een maaltijdsalade met framboos, veldsla, geitenkaas en walnoot. Of serveer het als een chioggia biet carpaccio voorgerecht.

The post Kleurrijke salade met chioggia biet, framboos, geitenkaas & walnoot appeared first on MoodKids.

]]>
Dat moment dat je kind om een huisdier vraagt https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/05/10/huisdier-voor-kinderen Thu, 10 May 2018 08:00:20 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36773 ‘Mama, mag ik een konijn?’ De vraag kwam vroeger dan ik had verwacht. Wij zijn namelijk niet de grootste dierenvrienden en mijn kinderen zijn al bang van een klein spinnetje of vlieg. Ze rennen weg als er een hond langsloopt en hoeven niet zo nodig in het konijnenhok of bij de geitjes op de kinderboerderij. […]

The post Dat moment dat je kind om een huisdier vraagt appeared first on MoodKids.

]]>
‘Mama, mag ik een konijn?’ De vraag kwam vroeger dan ik had verwacht. Wij zijn namelijk niet de grootste dierenvrienden en mijn kinderen zijn al bang van een klein spinnetje of vlieg.

Ze rennen weg als er een hond langsloopt en hoeven niet zo nodig in het konijnenhok of bij de geitjes op de kinderboerderij. En ik ben ook echt geen held.

Een huisdier voor kinderen is goed voor ze

Toch denk ik dat een huisdier goed is voor een kind. Het verzorgen, houden van en toch ook in aanraking komen met verdriet als het diertje doodgaat…. Alle levenslessen in √©√©n. Ook de theorie bevestigt dit. Zo krijgen kinderen een groter verantwoordelijksheidgevoel en hebben ze echt een vriendje. Mensen met een huisdier voelen zich minder eenzaam en ervaren minder stress. Je kind kan zelfs minder last krijgen van allergie√ęn of astma op latere leeftijd.

De tip is wel om een konijn, cavia of hamster – categorie knaagdieren waar we naar gaan kijken – pas met zes jaar aan te schaffen. Jongere kindjes kunnen ze nog laten vallen en dan breken ze snel wat, de knaagdieren dan! Ook kunnen ze nog wat schoppen met achterpoten of bijten als je ze niet goed oppakt. Dat kunnen inzien en voorzichtig zijn, moet je kind dus wel snappen.

'Mama, mag ik een konijn?' De vraag kwam vroeger dan ik had verwacht. Wij zijn namelijk niet de grootste dierenvrienden en mijn kinderen zijn al bang van een klein spinnetje of vlieg. Een huisdier voor kinderen is volgens verschillende bronnen goed. Maar Suzanne heeft er zelf nog niet zo'n zin in...

Ik heb er gewoon zo geen zin in!

Mijn dochter is zes jaar dus dat kan. Ik heb er alleen echt geen zin in. Want na een paar uren, dagen of weken, is de lol er vast vanaf. En wie kan dan het hok schoonmaken, het diertje eten geven en af en toe tegen praten? Juist! Ze zei het laatst zelf al: ‘ik ben dan de baas van het konijn dus ik bepaal wie het hok schoonmaakt.’ Tijd voor nog een gesprekje dus…. En anders geef ik gewoon haar broertje de schuld: die laat het konijntje vast vallen ūüėÄ.

Als we toch voor haar zevende verjaardag een huisdier geven, zullen we in ieder geval eens nadenken over het kopen van dit toffe concept: Berry the Pet . Vrienden van mij hebben een pakket bedacht om het verlies van een huisdier te verwerken. Je kind versiert een kartonnen grafkist, je leest in een boekje over Berry die uitlegt hoe afscheid nemen werkt en een gedenkteken maakt, zodat je een plekje hebt om naar terug te gaan. Dat lijkt me super voor kinderen.

Wie weet binnenkort een update, met een kleine viervoeter als extra gezinslid! Ik ben benieuwd wat jullie overwegingen zijn om wel of niet een huisdier te nemen.

Bron: Ouders van Nu

The post Dat moment dat je kind om een huisdier vraagt appeared first on MoodKids.

]]>
Opgekikkerd: een leuk spel voor kinderen met faalangst https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/05/09/opgekikkerd-spel-kinderen-met-faalangst Wed, 09 May 2018 08:00:36 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=36713 Al eerder schreef ik een blog over kinderen met faalangst met tips voor ouders. Ik kreeg het spel¬†Opgekikkerd opgestuurd dat¬†in mijn praktijk, maar ook voor ouders en leerkrachten leuk is om te gebruiken. Op een speelse wijze manieren te vinden om met faalangst om te gaan is voor iedereen hartstikke leuk. Het is een uitgave […]

The post Opgekikkerd: een leuk spel voor kinderen met faalangst appeared first on MoodKids.

]]>
Al eerder schreef ik een blog over kinderen met faalangst met tips voor ouders. Ik kreeg het spel Opgekikkerd opgestuurd dat in mijn praktijk, maar ook voor ouders en leerkrachten leuk is om te gebruiken. Op een speelse wijze manieren te vinden om met faalangst om te gaan is voor iedereen hartstikke leuk.

Het is een uitgave van De Coole Kikker en is net als de andere spellen die ik heb: 3Huisjes en Spring Kikker Spring!¬†(lees hier het artikel) erg mooi en degelijk uitgevoerd en ge√Įllustreerd in vrolijke kleuren.

Al eerder schreef kindercoach Charlotte een blog over kinderen met faalangst met tips voor ouders. Ze heeft nog een tip! Het spel 'Opgekikkerd' dat ze gebruikt in haar praktijk, maar ook voor ouders en leerkrachten leuk is om te gebruiken. Hiermee kun je op een speelse wijze manieren vinden om met faalangst om te gaan.

Opgekikkerd: een leuk spel voor kinderen met faalangst

Ik speelde het spel met een jongen van elf jaar die nogal streng voor zichzelf is en niet snel tevreden is. Hij wil het liefst alles ‘tiptop’ doen. Gaat het werken daardoor beter? Krijgt hij nu wel zijn sommen af als hij het vooral zonder fouten wil doen? Of zit hij dan veel te lang over √©√©n som te piekeren en heeft hij uiteindelijk te weinig tijd voor de rest? Allemaal vragen die ik hem stelde, waardoor hij al begon in te zien dat hij best wat aardiger voor zichzelf mocht zijn. ‘Fouten maken mag, je leert door vallen en opstaan’ is iets dat hij tegen zichzelf zei, toen ik vroeg wat zou helpen.

Door het spel te spelen, kreeg hij n√≤g meer handvatten zodat hij zichzelf kon helpen om dingen steeds beter te doen. En om tegen zichzelf te zeggen: ‘Jammer, ik had gehoopt op een 9 en heb nu een 7. Een prima cijfer. Volgende keer ga ik iets harder werken en wat meer oefenen en probeer ik een 8 te halen’.¬†Of in plaats van te vinden: ‘ik moet alles goed doen’, te zeggen dat niemand perfect is en dat je fouten altijd nog kan verbeteren.

boek charlotte

Inzichten door het spel Opgekikkerd

Tijdens het spel kwamen we er achter dat hij hij een groeimindset heeft. Hij gelooft dat hij door zich in te spannen, zich kan verbeteren. Dat is voor kinderen heel aanmoedigend. Ben je niet goed in taal? Door goed te gaan oefenen, kan je je verbeteren. Je wordt geen talenwonder, maar je kan best leren om zonder fouten te schrijven. Of een nieuwe taal te leren door huiswerk te maken, op te letten en te oefenen.

Al spelende kwamen we op allerlei vragen die ik ook moest beantwoorden en waarbij ik raad vroeg aan hem. Zo kwamen we over van alles te spreken, bijvoorbeeld over zijn grote wens om kampioen te worden met zijn voetbalelftal. Dat gaat vast lukken, want hij is heel vastberaden. Allerlei kwesties kwamen aan de orde: hoe wil jij dat mensen je complimenteren? Kan je jezelf ook complimenten geven en doe je dat ook? Hoe gaan kinderen in de klas met elkaar om en wat is jouw rol?

Hij vertelde ook dat als hij zich wil concentreren, hij ervoor kan zorgen dat hij een glazen bol om zich heen maakt door zich heel erg te focussen op het papier of opgave voor hem. En als hij weer uit de bol wil, dan gaat hij gewoon om zich heen kijken, dan lost de bol vanzelf weer op. Handig voor straks op de middelbare school, om je af te sluiten van de anderen. Die truc heeft hij al in zijn zak!

Lees ook: Een onzeker kind. Met een supertip van zijn juf!

Positieve gedachten ontwikkelen

Opgekikkerd helpt kinderen om van bange, of niet-helpende gedachten af te komen en juist fijne, positieve en helpende gedachten te ontwikkelen. Door dit spel regelmatig te spelen, train je samen met je kind zijn gedachten en zelf heb je er ook veel aan, want welke volwassene heeft altijd helpende gedachten? Niemand toch?

Opgekikkerd is te bestellen via www.decoolekikker.nl

Al eerder schreef kindercoach Charlotte een blog over kinderen met faalangst met tips voor ouders. Ze heeft nog een tip! Het spel 'Opgekikkerd' dat ze gebruikt in haar praktijk, maar ook voor ouders en leerkrachten leuk is om te gebruiken. Hiermee kun je op een speelse wijze manieren vinden om met faalangst om te gaan.

The post Opgekikkerd: een leuk spel voor kinderen met faalangst appeared first on MoodKids.

]]>