MoodKids https://www.moodkids.nl hét meest complete online magazine voor de allerleukste moeders & vaders. Mon, 15 Jan 2018 09:00:08 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.1 Spijker: mooie theatervoorstelling over lastige, ruziënde en onmogelijke ouders https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/01/15/spijker-theatervoorstelling-echtscheiding Mon, 15 Jan 2018 09:00:08 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=35809 Toen één van mijn vriendinnen 15 jaar geleden ging scheiden, miste ze boekjes, of andere dingen voor haar dochters als hulp bij het omgaan met alle veranderingen in hun leven. Gelukkig is daar tegenwoordig veel in verbeterd. Je hebt kindercoaches, KIES (Kinderen in echtscheidingssituaties), websites, buddy’s van Villa Pinedo, Kindbehartigers en allerlei boeken. Kinderen en ouders […]

The post Spijker: mooie theatervoorstelling over lastige, ruziënde en onmogelijke ouders appeared first on MoodKids.

]]>
Toen één van mijn vriendinnen 15 jaar geleden ging scheiden, miste ze boekjes, of andere dingen voor haar dochters als hulp bij het omgaan met alle veranderingen in hun leven. Gelukkig is daar tegenwoordig veel in verbeterd. Je hebt kindercoaches, KIES (Kinderen in echtscheidingssituaties), websites, buddy’s van Villa Pinedo, Kindbehartigers en allerlei boeken.

Kinderen en ouders hoeven niet meer alleen te staan in het zoeken naar ondersteuning. In mijn boek ‘Hoe houd je het gezellig thuis?’ heb ik een aantal tips en leuke werkvormen voor ouders en kinderen om met echtscheiding om te gaan.

boek charlotte

Kinderen en echtscheiding

Ik heb in mijn praktijk regelmatig ouders en kinderen die met echtscheiding te maken hebben. Gelukkig zijn het meestal liefdevolle ouders die hun kinderen op de eerste plaats zetten. En  proberen om die zo prettig mogelijk door te laten gaan. Die luisteren naar het verdriet en de wensen van hun kind. Natuurlijk zijn er ook ouders die overweldigd worden door hun eigen verdriet. Die weinig plaats hebben voor de gevoelens voor hun kind. Of die zoveel wraakgevoelens naar hun ex hebben dat ze daar helemaal door geobsedeerd zijn. Of al snel met een nieuwe partner op de proppen komen en zeggen: ‘Ik ben nu gelukkig, dus we gaan nu genieten en niet meer zeuren over wat geweest is’.

Als kindercoach luister je naar het kind. Help je het met het verwerken en omgaan met de scheiding en geef je de ouders ook tips wat zij kunnen doen en laten.

Spijker: voorstelling over scheiden

Ik heb nog een andere goede tip. Ga met je (klein)kind, buurmeisje of neefje naar deze voorstelling: ‘Spijker, een hartversterkertje voor kinderen met onmogelijke ouders’ van de Toneelmakerij.

Ik was aanwezig bij de try-out in een zaal vol kinderen en ouders, opa’s en oma’s.  Het was een humoristische voorstelling, maar ook met een bittere en verdrietige kant. Het liet goed zien en horen hoe er voor een kind letterlijk ‘geen ruimte’ is in huis als de ouders voortdurend aan het vechten zijn. In dit gezin hadden de ouders het huis in tweeën gedeeld, omdat er geen geld was om in twee huizen te wonen.

Er is tegenwoordig veel informatie voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Je hebt kindercoaches, KIES-coaches, buddy's van Villa Pinedo, Kindbehartigers en allerlei websites en boeken. Ook is er nu een theatervoorstelling: Spijker. Onze kindercoach Charlotte bezocht de try-out.

Ook werden de gevoelens duidelijk die kinderen vaak (onterecht) hebben bij een scheiding. Als ze denken dat het aan hun ligt, omdat de ouders liever een ander kind hadden gehad. Of omdat het denkt dat het de ouders te moeilijk heeft gemaakt. Of dat het hoopt en zijn best doet om de ouders weer bij elkaar te krijgen en dan tot gekke acties komt. Zoals Spijker, die met hulp van een grappig dakloos meisje de boel gaat opschudden en een krankzinnige oplossing zoekt voor het feit dat zijn ouders te veel met elkaar bezig zijn en hem totaal niet zien staan.

Allemaal dingen die wel door de hoofden van kinderen kunnen gaan. Dit toneelstuk is een goede aanleiding om er met kinderen over te praten. Eens te vragen waarmee jouw kind als oplossing zou komen in het geval van ruzie of problemen van ouders.

De voorstelling wordt in het hele land gespeeld (kijk hier voor de speeldata) en zal ook op scholen gespeeld worden. Fijn voor kinderen om op deze manier naar scheiding te kijken en er na afloop in de klas over te praten.

Parentshouse

In de krant las ik vorige week dat er ook in Amsterdam een tijdelijk opvangshuis is voor ouders in scheiding: Parentshouse. Daar kan één van de ouders een tijdje op adem komen en zoeken naar een nieuw huis. Zo krijg je geen toestanden als bij Spijker thuis. Waarin de ouders die helemaal klaar met elkaar zijn, noodgedwongen samen leven. Helaas zijn er niet voor alle ouders plaats in deze Parentshouses en je kan er maximaal een jaar blijven. Maar het kan wel even lucht geven in moeilijke tijden.

Echtscheiding is niet iets dat je als ouders en kinderen louter en alleen samen moet gaan aanpakken. Er is gelukkig steeds meer hulp en begrip van buiten.

Kijk hier voor de speeldata voor de voorstelling Spijker

The post Spijker: mooie theatervoorstelling over lastige, ruziënde en onmogelijke ouders appeared first on MoodKids.

]]>
De Luizenmoeder: nieuwe tv-serie over het lief en leed op de basisschool https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/01/14/luizenmoeders-nieuwe-tv-serie-lief-en-leed-op-basisschool Sun, 14 Jan 2018 09:00:26 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=35810 Let op moeders, vanavond (zondag 14 januari 20.25 uur) op NPO3 start een nieuwe comedyserie namelijk: De Luizenmoeder. En wie zijn kind op de basisschool heeft zitten, weet alles over de verschillende soorten moeders, whatsappgroepen op school en luizenmoeders. Toch?  AVROTROS zegt dat deze miniserie zich afspeelt in een van de meest herkenbare arena’s van Nederland: de absurdistische […]

The post De Luizenmoeder: nieuwe tv-serie over het lief en leed op de basisschool appeared first on MoodKids.

]]>
Let op moeders, vanavond (zondag 14 januari 20.25 uur) op NPO3 start een nieuwe comedyserie namelijk: De Luizenmoeder. En wie zijn kind op de basisschool heeft zitten, weet alles over de verschillende soorten moeders, whatsappgroepen op school en luizenmoeders. Toch? 
AVROTROS zegt dat deze miniserie zich afspeelt in een van de meest herkenbare arena’s van Nederland: de absurdistische wereld van de basisschool.  Een bijzondere minimaatschappij met eigen schoolpleinregels, traktatiebeleid, parkeer-beheer, zwaai-afspraken, hangouders, tienminutengesprekken, verantwoorde verjaardagstraktaties, klassen app-groepjes, klaaroverdiensten… en luizenmoeders.
 

Verhaallijn De Luizenmoeder

Vastberaden om haar nieuwe leven zo snel mogelijk op de rit te krijgen, stort Hannah (Jennifer Hoffman), de nieuwe, net gescheiden moeder met een dochter in groep drie, zich in de wereld die zich afspeelt op en rondom het schoolplein van basisschool de Klimop. Inburgeringscursussen worden helaas niet gegeven dus met vallen en opstaan probeert Hannah zich de mores van het schoolplein eigen te maken, ook al had ze zich voorgenomen zich op deze school niet voor het karretje te laten spannen.Let op moeders, vanaf zondag 14 januari 20.25 uur op NPO3 start een nieuwe comedyserie namelijk: De Luizenmoeder. En wie zijn kind op de basisschool heeft zitten, weet alles over de verschillende soorten moeders, whatsappgroepen op school en luizenmoeders. Toch? 

Vreemde leerkrachten en de allesoverheersende ‘moedermaffia’ maken het haar echter niet makkelijk. Uiteindelijk ontkomt geen enkele ouder er aan, ook Hannah niet. Want voordat je het weet zit je in vijf app-groepjes, beheer je het lief & leedpotje en ben je bestempeld tot luizenmoeder.

Bekijk hieronder de trailer van deze nieuwe comedyserie. Ik heb er zin in! 😉

De Luizenmoeder is vanaf zondag 14 januari om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 3.

 

The post De Luizenmoeder: nieuwe tv-serie over het lief en leed op de basisschool appeared first on MoodKids.

]]>
De magische verslaving van de unboxing video https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/01/13/verslaving-unboxing-video Sat, 13 Jan 2018 14:30:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=35682 In de kerstvakantie was ik ziek. De iPad bood daarom vaak een uitkomst om de kinderen even bezig te houden. Kon mijn vriend de kerstinkopen doen*. Toen ik weer bij de mensen was, was het al te laat. De kinderen waren verslaafde zombies geworden. Verslaafd…aan de wondere wereld van YouTube, in het bijzonder de unboxing video. […]

The post De magische verslaving van de unboxing video appeared first on MoodKids.

]]>
In de kerstvakantie was ik ziek. De iPad bood daarom vaak een uitkomst om de kinderen even bezig te houden. Kon mijn vriend de kerstinkopen doen*. Toen ik weer bij de mensen was, was het al te laat. De kinderen waren verslaafde zombies geworden. Verslaafd…aan de wondere wereld van YouTube, in het bijzonder de unboxing video.

Ofwel het kijken naar nutteloze filmpjes van meisjes of volwassen vrouwen (!!) die dingen uitpakken. Ken je het niet? Lees en huiver. Ken je het wel? Vind je het ook zo erg? Ik snap de filmpjes gewoon niet.

In de kerstvakantie was ik ziek. De iPad bood daarom vaak een uitkomst om de kinderen even bezig te houden. Toen ik weer beter was, was het al te laat. De kinderen waren verslaafde zombies geworden. Verslaafd aan de unboxing video. Nutteloze filmpjes van meisjes of volwassenen die dingen uitpakken. Lees en huiver. 

foto: Pim Geerts

Kinderen zijn wondere wezens. Waarom is het zo fascinerend om te kijken naar iemand die producten uitpakt? De producten zijn meestal surprise-eieren, creaties van klei of slijm maken, mee spelen of uitpakken.

Lees ook: Vijf redenen voor een iPad-offday

De unboxing video

Er zijn twee soorten filmpjes:

#1 Ik begin bij de minst erge: mensen die de spullen centraal stellen en zelf niet in beeld zijn. Je ziet dus alleen handen, vooral lange gepimpte gelnagels. Ze pakken de producten uit en vertellen wat ze zien…echt interessant.

#2 Voor mij de meest raadselachtige: mensen die zichzelf centraal stellen. Van kleine kinderen tot grotere ‘meiden’. Op elk klein ding reageren ze uitzinnig. De ‘oh my god’s, ‘dit is echt zoooo chill’s of ‘cool, cool, cooooool’s vliegen je continue om de oren. Ik kan alleen maar denken: waarom, waarom, waarom?

Mijn dochter vlogt nu ook

De vloggers verdienen er heel veel geld mee. Dat snap ik wel, ze maken kleine meisjes en jongens helemaal gek. Mijn dochter wil nu ook peperdure LOL-ballen kopen van haar zakgeld en wil ook zelf filmpjes maken van slijm. Ik filmde haar, best wel hilarisch.

Dochter: ‘Kijk, ik heb vandaag twee soorten slijm. Ik hoop dat jullie het leuk vinden. Deze heb ik zelf gemaakt en is echt zoooo cool. Wil je weten hoe je deze maakt? Kijk op mijn website hoe je deze maakt.’

Ik: ‘En hoe ziet de andere eruit?’

Dochter: ‘Ja, deze hebben we dus vandaag in de stad gekocht en was helemaal niet duur’.

Ik: ‘Waar heb je deze dan gekocht?’

Dochter: ‘Dat vertel ik de volgende keer. Kijk eens wat een fijne slijm. Vind je dit filmpje leuk? Doe dan een duimpje omhoog.’

Zoon: ‘Als je het niet leuk vindt, dan….’

Dochter (resoluut kapt ze hem af): ‘NEE! Tot de volgende keer allemaal. Doeiiii’

Ze heeft met haar zes jaar dus al door hoe het werkt…Is er ook een unboxing-unfollow functie? Ik zeg: uitpakken en snel wegwezen!

Is jouw kind ook verslaafd aan de unboxing video? En vind je jij het ook zo’n gruwel? Praat met ons mee.

 

*Stiekem wel een goede manier om de taken eens anders te verdelen 😀

The post De magische verslaving van de unboxing video appeared first on MoodKids.

]]>
Ik beken. Ik haat sporten! https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/01/12/haat-sporten Fri, 12 Jan 2018 09:00:01 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=34139 Al jaren ben ik op zoek naar een sport die écht bij me past. Eentje waarvan je zo gepassioneerd bent, dat je met plezier gaat. Ik weet dat er vrouwen zijn die dat hebben. Ik niet. Sporten doe ik omdat het moet. En om eerlijk te zijn, ik sport liever niet. Ik haat sporten! Enkele […]

The post Ik beken. Ik haat sporten! appeared first on MoodKids.

]]>
Al jaren ben ik op zoek naar een sport die écht bij me past. Eentje waarvan je zo gepassioneerd bent, dat je met plezier gaat. Ik weet dat er vrouwen zijn die dat hebben. Ik niet. Sporten doe ik omdat het moet. En om eerlijk te zijn, ik sport liever niet. Ik haat sporten!

Enkele jaren geleden heb ik een tijdje een personal trainer gehad. Eentje die als ik de handdoek al in de ring wilde gooien, me nog toeriep: nog 10, nog 9, nog 8… Een personal trainer die ik -bij elke keer dat hij een getal riep- naar plekken wenste, die niet erg aardig waren. Maar hé, ik deed het wel.

Ik had -zoals altijd- een hele reeks doelen voor mezelf gesteld. Fit worden, afvallen, minder stress, etc etc. Hij had zichzelf als doel gesteld om een sport te vinden waar ik blij van zou worden. Laten we het erop houden dat we beiden onze doelen niet hebben bereikt. Ik denk dat ik door het sporten wel mijn burn-out ongeveer een half jaar heb kunnen uitstellen. Toen kwam de man met de hamer langs. Dag motivatie! Dag opgebouwde spierkracht en conditie!

Ik haat sporten!

Vervolgens heb ik gewoon -ik schaam me gewoon om dit te typen- anderhalf jaar niks gedaan. Helemaal niks. Nou ja niks, wel keihard gewerkt en verder geleefd enzo. Maar helemaal niks aan sport. En ik ben er sinds een paar maanden spuugzat van. Ik zwem nu wekelijks één tot twee keer. Of probeer twee keer, om eerlijk te zijn. Meestal is het maar één keer en ook regelmatig nul keer, want nog steeds erg druk..

Wandel wel (bijna) dagelijks sinds ik een iWatch heb. Oh zo confronterend als je de hele dag achter je pc zit te stressen op een reeks deadlines en je horloge blijft ‘miepen’ dat je je doelen nog niet bereikt hebt. Je moet opstaan, omdat je al een uur zit. Ja hallo, ik heb een deadline! Maar het is net als die vervelende personal trainer. Het werkt wel! Bij mij dan!

En dan over die ‘vervelende’ personal trainer gesproken. Sinds een kleine maand heb ik er weer één. Ik heb een doel! En ik ga het gewoon keihard hier meedelen, omdat ik eigenlijk zo’n lafaard ben die het voor zich wil houden. Want ja, als het dan niet lukt, dan hoef ik het aan niemand mee te delen. Ik heb mijn sportschoenen uit de spreekwoordelijke wilgen gehaald. Voor de foto hangen ze even in onze appelboom. 😉

Al jaren ben ik op zoek naar een sport die écht bij me past. Eentje waarvan je zo gepassioneerd bent, dat je met plezier gaat. Ik weet dat er vrouwen zijn die dat hebben. Ik niet. Ik sport omdat het moet. En om eerlijk te zijn, ik sport liever niet. Maar het roer lijkt om..

>> Lees ook: Mama sport! – 6 smoesjes om niet te sporten

Elke dag een beetje beter

Ik wil fit worden! Meer energie hebben! Ik wil afvallen! En niet een beetje, een heleboel. Waar ik dus meteen weer de mist inga, omdat ik weer teveel wil. Maar ik ga mezelf niet langer voor de gek houden. Ik ben gewoon ongelooflijk ongezond bezig. Veel te zwaar en veel te veel stress. Ik ben 41. Het roer moet om! Nu!

Ten aanzien van sporten beschik ik over heel weinig interne motivatie. Ik hoop dat Tim, want zo heet mijn personal trainer, me weer op een ander pad kan brengen. Ik ga het avontuur met hem aan en hij met mij. Om eerlijk te zijn vind ik het enorm spannend, maar ik ga ervoor.

En Tim heeft een speciaal credo voor me ontwikkeld, namelijk ‘elke dag een beetje beter!’. Ik denk dat ik er een tegeltje van laat maken.. 😉

I’ll keep you posted over mijn sportplannen!

Heb jij ook sportplannen voor 2018? Hoe ga jij het volhouden? Deel het met me op Facebook

 

 

The post Ik beken. Ik haat sporten! appeared first on MoodKids.

]]>
Mijn kind heeft een ochtendhumeur… En ik ook! https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/01/10/ochtendhumeur-kind Wed, 10 Jan 2018 09:00:00 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=35691 Ik begrijp er soms werkelijk helemaal niks van, die peuters. Ze lijken echt van een andere planeet te komen. Peuter en ik liggen dan ook nogal eens in de clinch met elkaar. Vooral ’s ochtends. ‘Ikke wil niet’ is momenteel de meest gehoorde uitspraak bij ons thuis. Helemaal ’s morgens. Of het nu het brood […]

The post Mijn kind heeft een ochtendhumeur… En ik ook! appeared first on MoodKids.

]]>
Ik begrijp er soms werkelijk helemaal niks van, die peuters. Ze lijken echt van een andere planeet te komen. Peuter en ik liggen dan ook nogal eens in de clinch met elkaar. Vooral ’s ochtends.

‘Ikke wil niet’ is momenteel de meest gehoorde uitspraak bij ons thuis. Helemaal ’s morgens. Of het nu het brood is dat in teveel stukjes is gesneden. Of de pindakaas die niet evenredig over de boterham is uitgesmeerd. Op de een of andere manier kan ik het maar niet goed doen in de ogen van mijn peuter.

Discussies over pindakaas

Het begint meestal nog wel ok. Mijn vraag met wat wil je op je brood wordt braaf beantwoord met: “pindakaas mam”. So far, so good. Maar eenmaal voor zijn neus wordt de gesmeerde boterham vaker wel dan niet radicaal door peuter afgekeurd.

Met een beetje geluk blijft het hierbij. In het ergste geval vliegen de broodkorsten je om de oren. En niet alleen om die van mij. Broertjelief treft regelmatig het afgedankte brood van grote broer aan op zijn bord. Nee, gezellig gaat het er meestal niet aan toe bij ons aan tafel.

Ik begrijp er soms werkelijk helemaal niks van, die peuters. Ze lijken echt van een andere planeet te komen. Peuter en ik liggen dan ook nogal eens in de clinch met elkaar. Vooral ’s ochtends. Ik heb namelijk een ochtendhumeur. En mijn kind ook...

 

Hele discussies worden tot op het bot uitgediscusieerd op de vroege morgen. “Ik wil geen pinda-ka-haas”, omdat meneer zich toevallig heeft bedacht. Of: “mijn broodje is stu-huk”, wanneer ik per ongeluk de gesmeerde boterham in stukjes heb gesneden en dit NIET de bedoeling was. Sorry, gisteren was dit het nog wel…

Elke morgen sta ik op en neem ik mij voor de discussie dit keer uit de weg te gaan. Mijn peuter gewoon eens zijn zin te geven, even geen drama. Maar dan steekt de moraalridder in mij de kop op en vind ik het klaarblijkelijk toch weer nodig mijn zoon standjes te geven. By, bye sfeer.

Ik heb een ochtendhumeur en mijn kind ook

Wat ik ook doe, het is vrijwel nooit goed in de ogen van peuterlief. En weet je hoe dat komt? ’s Morgens ben ik niet de meest gezelligste persoon. Ik gok dat mijn peuter met ditzelfde gen toebedeeld is. Beiden kampen we namelijk met een ochtendhumeur van heb ik jou daar.

Voordat ik moeder was, had ik liever dat je helemaal niet tegen mij praatte op het vroege ochtenduur. Nu ik moeder ben is ‘niet’ praten in de ochtend niet echt een optie. Die discussies zullen dus voorlopig nog wel even stand houden, vrees ik. Tenzij…

Geen drama meer, maar rust!

Tenzij ik dus vanaf morgen mij niet alleen voorneem de discussie uit de weg te gaan, maar het ook écht doe. Een keer niet de moraalridder uithangen, maar mijn zoon gewoon zijn zin geven. Zijn boterham met pindakaas opnieuw smeren, als hij dat wil. Even geen drama, maar rust aan tafel. En wat maakt het ook eigenlijk uit? Want gaat een beetje gezelligheid, niet boven wat nu wel en niet hoort? Toch?

> Lees ook: Dat aankleden in de ochtend! Gek word ik ervan!


(c) Can Stock Photo / PhotoEuphoria

The post Mijn kind heeft een ochtendhumeur… En ik ook! appeared first on MoodKids.

]]>
Oorpijn door Oud en Nieuw 2018 #autisme 112 https://www.moodkids.nl/lifestyle/leven-met-autisme/2018/01/09/oorpijn-oud-en-nieuw-2018-autisme-112 Tue, 09 Jan 2018 09:00:07 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=35746 De kinderen waren de eerste week van de kerstvakantie op jeugdkamp. Hadden wij weer heerlijk rust! Ze kwamen op donderdag thuis, beiden met hoge koorts. Griep heerste bij de kinderen. Dus dat was paracetamol geven en naar bed. We wassen jullie morgen wel weer. Inmiddels komt de jaarwisseling rap dichterbij. Daniël is erg onrustig en […]

The post Oorpijn door Oud en Nieuw 2018 #autisme 112 appeared first on MoodKids.

]]>
De kinderen waren de eerste week van de kerstvakantie op jeugdkamp. Hadden wij weer heerlijk rust! Ze kwamen op donderdag thuis, beiden met hoge koorts. Griep heerste bij de kinderen. Dus dat was paracetamol geven en naar bed. We wassen jullie morgen wel weer. Inmiddels komt de jaarwisseling rap dichterbij. Daniël is erg onrustig en Linda geeft geen krimp.

We zijn vrijdagochtend (na een beetje uitslapen en wassen) naar een hotel gegaan, om mijn zwager (hij is arts en had weekenddienst bij het plaatselijke ziekenhuis) gezelschap te houden. ‘s Middags was Daniël even gaan slapen, hij was niet helemaal lekker. Nog wat koorts en gewoon lamlendig. Op een gegeven moment werd hij gillend wakker. Hij had erge oorpijn. Mijn schoonvader was bij hem, ik was beneden. Mijn schoonvader kon me niet bereiken, dus hij liet Daniël alleen om ons te zoeken. Toen ik het berichtje zag, ben ik direct naar de kamer gegaan. Geklopt, maar er werd niet open gedaan. Schoonvader gebeld, nam niet op. En in de tussentijd hoorde ik Daniël gillen van de pijn. Hij was alleen en teveel in paniek om de deur open te doen. Dat waren dus een paar lange minuten tot mijn schoonvader de hoteldeur open kon doen.

Stress van heel veel dingen

In de kamer trof ik een oververhitte, krijsende zoon aan. Dat was geen fijn zicht. Het volgende is het geval. Als Daniël te erg gestrest raakt, krijgt hij oorpijn. We zijn minstens vijf keer met hem naar de huisarts(enpost) geweest om zijn oren te laten checken. Het is nooit oorontsteking. Dus ik was, ondanks het gekrijs, niet voornemens om naar de huisarts te gaan. Ik kwam bij hem zitten en zei dat hij zich moest herpakken. Ja, hij heeft oorpijn. En het doet vast enorm pijn. Ja, het is een tijd geleden, dus schrikt hij ervan. Nee, het is geen oorontsteking. Je hebt gewoon overmatige stress. “Ik weet niet waar ik stress van heb”, zei hij. Wel, waar zullen we eens beginnen qua stress?

 • Je bent een week op jeugdkamp geweest. Dit is bekend terrein, maar toch heftig. Veel kabaal, onduidelijk en dagelijks verschillend dagprogramma, nieuwe kindjes, laat naar bed, etc.
 • Je bent (gisteren) ziek thuis gekomen van jeugdkamp.
 • We hebben de geweldige decembermaand achter de rug.
 • Het is overmorgen Nieuwjaar, daar krijg je ook altijd de zenuwen van..
 • Het is vakantie, dat is ook niet je grootste hobby.
 • Na de vakantie heb je de cito-toetsen. Dat gaf geen stress, gelukkig
 • Moet ik zo nog even doorgaan???

Ik heb hem ook verteld dat deze stress erbij hoort. Ik vertelde dat mijn autistische collega  ook moeite heeft met de maand december. Verder lopen de Facebookgroepen over autistische kinderen ook over van kinderen die totaal van de rel raken van de maand december: Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw.  “Het is echt heel vervelend voor je, maar het hoort erbij. Ik beloof je dat het over een paar dagen voorbij is. Nog heel even volhouden, dus.”

Oorpijn van de stress verdwenen

Na deze opsomming en uitleg kalmeerde hij al snel en was de oorpijn op miraculeuze wijze verdwenen. Hij bleef de dagen erna een beetje gammel. Bij vlagen greep hij nog naar zijn oor. Nu zitten we alleen met een risico dat hij een angst voor de oorpijn gaat ontwikkelen. Ik hoop echt dat hij daar geen issue van gaat maken.

Doordat beide kinderen niet lekker waren, hebben we Oud en Nieuw thuis gevierd met zijn vieren. We zouden naar vrienden gaan, maar met grieperige kinderen leek ons dat geen goed plan. Linda ging goed slapen, maar werd om 22 uur heftig zwetend wakker en zat te gillen in bed. Ze was wakker geworden van de knallen. Wel, kom dan maar mee naar beneden.

Daniël wilde wakker gemaakt worden voor de oudejaarsconference om 22.30 uur. Hij houdt wel van cabaret, dus dit leek logisch. De oudejaarsconference ging alleen compleet langs hem heen. Hij lachte om de helft van de grappen, en soms lachte hij als er geen grap gemaakt werd. Ach, leve de lol. Dus we hebben het grootste deel van de avond met zijn vieren beneden gezeten. Waar de kinderen vorig jaar tot ruim na 01 uur ademloos naar het vuurwerk hebben gekeken, taaiden ze nu allebei om 00.30 uur al volledig af. Zeer begrijpelijk natuurlijk. Op naar een rustiger 2018!

Daniëlle schrijft al meer dan twee jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.


(c) Can Stock Photo / marochkina

The post Oorpijn door Oud en Nieuw 2018 #autisme 112 appeared first on MoodKids.

]]>
Courgettespread, lekker voor op brood of als dip bij de borrel https://www.moodkids.nl/food/algemeen-food/2018/01/08/courgettespread-recept Mon, 08 Jan 2018 09:00:59 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=32261 Van boeken van uitgeverij Loopvis word ik altijd blij. Deze kleine uitgeverij blinkt uit in creativiteit en heeft vaak net iets andere boeken dan de meeste andere uitgeverijen. Zo heb ik een tijdje geleden al geschreven over de rijstrepen uit hun Pindakaas-kookboek, dat hier nog steeds een succes is. Maar ik dwaal af. Al een tijd terug bracht […]

The post Courgettespread, lekker voor op brood of als dip bij de borrel appeared first on MoodKids.

]]>
Van boeken van uitgeverij Loopvis word ik altijd blij. Deze kleine uitgeverij blinkt uit in creativiteit en heeft vaak net iets andere boeken dan de meeste andere uitgeverijen. Zo heb ik een tijdje geleden al geschreven over de rijstrepen uit hun Pindakaas-kookboek, dat hier nog steeds een succes is.

Maar ik dwaal af. Al een tijd terug bracht Loopvis samen met Mascha Perquin-Sarneel het kookboek ‘Arbeidsvitaminen- lekker gezond aan het werk‘ uit. Een boek vol met lekkere en gezonde recepten voor alle momenten van de werkdag. Lekkere lunchideeën en tussendoortjes, maar bijvoorbeeld ook soepen, salades, hartige taarten en borrelhapjes voor tijdens de vrijmibo.

Regelmatig zag ik hem langskomen en elke keer dacht ik ‘ ik moet daar achteraan’, maar op één of andere manier kwam het er steeds niet van. Totdat ik hem eindelijk in handen kreeg. Onze conclusie: wederom een leuk kookboek van Loopvis met lekkere recepten voor lunch en snacks.

Onderstaand recept van courgettespread is echt heerlijk voor op de boterham, bij de borrel of (is het al bijna zomer?) de picknick.

Maak je eigen groentespread voor op brood of als dip of smeersel bij de borrel of je picknick. Deze courgettespread met munt is lekker fris en gezond.

Courgettespread

Ingrediënten:

 • courgette
 • 1 teentje knoflook
 • een eetlepel citroensap
 • 1 takje munt (peterselie of rozemarijn)
 • 75 ml yoghurt
 • olijfolie (om de courgette mee in te smeren)

> Lees ook: Tomatenpesto: dat maak je makkelijk zelf

Bereidingswijze:

Snijd de courgette in plakken en smeer deze in met olijfolie. Gril de courgette in een grilpan, op de barbecue of in de oven totdat deze mooi zacht en bruin is. Als je geen grilpan of gril hebt, kan het ook in een koekenpan. Pel en snipper (of pers) de knoflook en haal de munt van het takje af.

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of staafmixer en draai er een smeuïge spread van. Beleg je boterham met deze spread en een paar plakjes komkommer, tomaat of geroosterde paprika. Het is ook lekker om bij de borrel te serveren. Doe de spread in een leuk bakje of klein weckpotje. Serveer met soepstengels, toast of zoals wij deden met stokbrood tijdens een picknick.

Maak je eigen groentespread voor op brood of als dip of smeersel bij de borrel of je picknick. Deze courgettespread met munt is lekker fris en gezond.

Neem je het mee in je lunchtrommel? Doe de courgettespread dan in een apart bakje of vakje van je lunchtrommel. Anders word je brood een beetje vochtig.

Groentespreads kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

Bestel hier

Arbeidsvitaminen- lekker gezond aan het werk, Mascha Perquin-Sarneel, Uitgeverij Loopvis, 17,50 euro

The post Courgettespread, lekker voor op brood of als dip bij de borrel appeared first on MoodKids.

]]>
Positief starten: over korting en paprikachips https://www.moodkids.nl/opvoeden/2018/01/07/paprika-chips-in-de-usa Sun, 07 Jan 2018 09:00:18 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=35680 Om het jaar bloggend positief te beginnen, ga ik hier nu eens belichten wat er wél leuk is aan Amerika. Want we wonen er wel met veel plezier. Er is natuurlijk het gegeven dat je nergens de volle prijs voor hoeft te betalen. Er is namelijk eeuwig en altijd korting. Echt altijd. Niet alleen tijdens […]

The post Positief starten: over korting en paprikachips appeared first on MoodKids.

]]>
Om het jaar bloggend positief te beginnen, ga ik hier nu eens belichten wat er wél leuk is aan Amerika. Want we wonen er wel met veel plezier.

Er is natuurlijk het gegeven dat je nergens de volle prijs voor hoeft te betalen. Er is namelijk eeuwig en altijd korting. Echt altijd. Niet alleen tijdens Black Friday of Cyber Monday. En als je om de een of andere duistere reden wel het volledige bedrag moet betalen, wacht dan gewoon een week. Ik weet zeker dat er dan weer 40% vanaf gaat. Of je kunt natuurlijk altijd een coupon googlen als je in de rij staat om te betalen. Let wel, dit geldt alleen voor kleding.

Lees ook: Eigen verantwoordelijkheid.. Best lastig in de VS

Paprika chips

De dagelijkse boodschappen zijn dan weer belachelijk duur. Voor een zak chips betaal je zo 4 dollar, terwijl ik de paprika chips van Albert Heijn voor €0,80 echt mis. Maar we houden het positief. En als je elke dag die paprika chips eet, pas je weer niet in die kleren met korting. Eigenlijk goed dat chips bij ons zo duur is.

Bettie woont in de US en wil het jaar vrolijk starten. Daarom hier de voordelen van wonen in Amerika. Over kortingsbonnen en paprikachips.

Als je die kortingskleren bij nader inzien toch niet meer wilt, kun je ze gewoon terugbrengen. En je krijgt heel netjes het aankoopbedrag teruggestort. Niet een zeikerige cadeaubon voor het bedrag dat je hebt uitgegeven. De meeste winkels hebben een 90 dagen return policy. Sommigen geven je zelfs een jaar bedenktijd. Een jaar! Wat een weelde.

Én het biedt mogelijkheden. Zo kun je het kaartje erin laten hangen en het na twee keer dragen weer terugbrengen. Als je er geen paprika chips op hebt geknoeid. Weer een voordeel dat ze dat niet verkopen in de US.

Als je je dan volledig voor de helft van het geld in het nieuw hebt gestoken, krijg je van wildvreemden complimenten op straat, in de kroeg, of in de supermarkt bij de chips. Al moet ik wel zeggen dat het merendeel van de complimenten over mijn schoenen gaat. En waar komen die vandaan?

Ja hoor, uit Nederland. Waar ik het volledige bedrag voor heb betaald.

The post Positief starten: over korting en paprikachips appeared first on MoodKids.

]]>
Popcorn ballen trakteren https://www.moodkids.nl/food/2018/01/05/popcorn-ballen-trakteren Fri, 05 Jan 2018 09:00:13 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=35511 Op deze vrolijke, feestelijke popcorn ballen wil ieder kind toch wel trakteren? Het is een heerlijk klusje om met je handen te maken. Super leuk om samen met je kind te doen. Maak er niet teveel tegelijk, anders eindig je met een pan vol plakkerige popcorn. Popcorn ballen Wat heb je nodig? (voor 8 popcornballen) […]

The post Popcorn ballen trakteren appeared first on MoodKids.

]]>
Op deze vrolijke, feestelijke popcorn ballen wil ieder kind toch wel trakteren? Het is een heerlijk klusje om met je handen te maken. Super leuk om samen met je kind te doen.

Maak er niet teveel tegelijk, anders eindig je met een pan vol plakkerige popcorn.

Popcorn ballen

Wat heb je nodig?

(voor 8 popcornballen)

 • 50 gram popcorn
 • 50 gram marshmallows

Verder:

 • 10 gram roomboter
 • gekleurde bolletjes van de regenboogfantasie strooisel van dr. Oetker
 • cupcakevormpjes
 • vlaggetjes of andere leuke prikkers
 • wat boter of bakspray voor je handen

Zo maak je de popcorn ballen

Doe in een schaal de gekleurde bolletjes of andere versiering. Zet ook de cupcakevormpjes vast klaar.

Smelt in een pannetje de roomboter. Zodra deze vloeibaar is, doe je de marshmallows erbij. Blijf roeren totdat ze helemaal vloeibaar zijn. Pas op dat het niet aanbrandt, want dat gaat vrij snel. Haal de pan van het vuur en roer de popcorn erdoor. Spuit je handen in met bakspray (of vet je handen in met boter). Vergeet dit echt niet, want anders wordt het echt een plakdrama! 😉

Zodra het mengsel voldoende is afgekoeld (zodat je je handen niet verbrandt) vorm je met je handen balletjes van het mengsel. Strooi er vervolgens wat versiering over boven een schaal. Leg de balletjes die klaar zijn in een cupcakevormpje.

Je kunt de balletjes prima een dag van tevoren maken. Bewaar ze wel in een luchtdichte doos. Steek er voor het trakteren een leuke prikker in om er een extra feestje van te maken!

P.S. Je plakkerige pan maak je echt heel makkelijk schoon met heel heet water.

>> Op zoek naar een andere traktatie? Meer gezonde én niet zo gezonde traktaties vind je hier!

 

The post Popcorn ballen trakteren appeared first on MoodKids.

]]>
Healthy appel kaneel havermout muffins https://www.moodkids.nl/food/2018/01/03/healthy-appel-kaneel-havermout-muffins Wed, 03 Jan 2018 09:00:29 +0000 https://www.moodkids.nl/?p=34754 Na de heerlijke overdadige feestdagen ben ik wel weer toe aan iets lichts, gezonds, maar wel lekkers. Deze appel kaneel havermout muffins zijn aan de bovenkant lekker knapperig en onderin lekker romig, maar toch gezond! Door de muffinvorm zien ze er leuk uit en kun je ze ook makkelijk meegeven in de lunchtrommel van je […]

The post Healthy appel kaneel havermout muffins appeared first on MoodKids.

]]>
Na de heerlijke overdadige feestdagen ben ik wel weer toe aan iets lichts, gezonds, maar wel lekkers. Deze appel kaneel havermout muffins zijn aan de bovenkant lekker knapperig en onderin lekker romig, maar toch gezond!

Door de muffinvorm zien ze er leuk uit en kun je ze ook makkelijk meegeven in de lunchtrommel van je kind. Of je eigen lunchtrommel natuurlijk. Een vriendinnetje die niet zo heel erg van havermout houdt, vond deze muffins ook lekker…

Na de feestdagen ben ik toe aan iets gezonds, maar wel lekkers. Deze appel kaneel havermout muffins zijn gezond, lekker knapperig en onderin lekker romig. Je vindt het recept hier.

Healthy appel kaneel havermout muffins

Ingrediënten:

 • 250 gram havermout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snuf zout
 • 2 eetlepels gesmolten boter
 • 480 ml melk
 • 1 ei
 • 25 gram honing
 • 1 appel
 • 1 tl kaneel
 • 60 gram rozijnen

Zo maak je de havermout muffins

Neem twee kommen. In de ene kom doe je de droge ingrediënten; havermout, bakpoeder, kaneel en zout. In de andere kom doe je de boter, melk, ei en honing bij elkaar. Meng de ingrediënten
in beide kommen goed door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen vervolgens samen en meng goed door. Laat het heel even staan, zodat de havermout de melk opneemt en het geheel wat dikker wordt.

Schil ondertussen de appel en snijd deze in blokjes Voeg dan de stukjes appel en rozijnen toe en spatel deze door het mengsel heen. Verdeel het mengsel over 12 muffin vormpjes. Je kunt dit met een ijslepel of gewone lepel doen. Je houdt nog wat melk over op de bodem van je kom, dit is niet erg.

Bak de muffins in 30 minuten op 180 graden gaar en licht bruin. Door het gebruik van honing en rozijnen heb je toch een zoete smaak zonder suiker te gebruiken.

>> Meer havermout recepten vind je hier.

Na de feestdagen ben ik toe aan iets gezonds, maar wel lekkers. Deze appel kaneel havermout muffins zijn gezond, lekker knapperig en onderin lekker romig. Je vindt het recept hier.

The post Healthy appel kaneel havermout muffins appeared first on MoodKids.

]]>