9 typen schoolpleinmoeders waar jij jezelf of andere moeders vast in herkent

Mijn kinderen gaan sinds dat ze 2 zijn naar de peuterspeelzaal, vanaf 3 naar de peuterinstuif (1 dagdeel per week wennen in de kleuterklas) en natuurlijk aansluitend vanaf 4 jaar als kleuter officieel naar de basisschool. Ik loop dus inmiddels al een paar jaar rond op het schoolplein en kan alle typen schoolpleinmoeders zo voor je uittekenen.

Vanochtend dropte ik mijn kind weer af en ik bleef even op het schoolplein rondhangen om te zien hoe het met de andere moeders gaat zo na het weekend. We hebben als moeders best wel wat gemeen – want alle ouders zijn hetzelfde – maar er zijn natuurlijk ook veel verschillen. En nee (!) ik ga geen namen noemen, maar ik denk dat de meeste moeders zichzelf en de moeders op hun eigen schoolplein wel zullen herkennen in een of meerdere van onderstaande types:

De werkende schoolpleinmoeder: Dit is de moeder die niets aan het toeval overlaat en geordend de lunch van haar kind maakt en in de tas doet, met een draaiende motor precies op tijd haar kind op school afzet, een kus geeft en dan hop dat gaspedaal ingedrukt om precies op tijd op kantoor te arriveren.

De ploeterende schoolpleinmoeder: Deze moeder heeft eigenlijk geen tijd, want ze heeft naast haar werk een eigen bedrijf. En toch maakt ze bento’s voor haar kind, is ze luizenmoeder, voorleesmoeder, overblijfmoeder en ploetermoeder. Er zitten wel kringen onder haar ogen, maar hoeveel uren zitten er eigenlijk in haar dag?

De ongeorganiseerde schoolpleinmoeder: Dit is de moeder die zich ’s-ochtendsvroeg bedenkt dat de vakantie voorbij is, het maandagochtend 8 uur is, het brood op en de was nog niet gedaan. Zij komt samen met haar kind rennend het schoolplein op met een zak broodjes van de bakker in de hand. Wie heeft ooit bedacht dat water en brood zielig is?

De ik-blijf-nog-even-hangen schoolpleinmoeder: Dit is de moeder die alles fluitend doet zonder zich ergens druk over te maken, ze heeft zelfs nog even tijd voor een praatje op het schoolplein zonder daarna te laat te komen op haar 1e afspraak.

De altijd blijven lachen schoolpleinmoeder: F*c% het is weer maandag, dat laatste wijntje gisteren was niet zo’n goed idee, maar wacht ik zet mijn feestneus op en lach! Deze moeder weet dat ze het leven niet al te serieus moet nemen. School is school, te laat komen hoort daarbij en ken jij nog iemand die kan rekenen zonder rekenmachine? Nou dan!

De gestresste schoolpleinmoeder: Dit is de moeder die 10 minuten voordat de schoolbel gaat terug fietst naar huis omdat ze haar kind is vergeten. ’s-Middags terugkomt om de lunch voor het overblijven te brengen en voordat je ook maar iets aan haar kunt vragen roept: sorry geen tijd!

De klagende schoolpleinmoeder: Het maakt niets uit of de zon nu schijnt of dat het regent, deze moeder heeft altijd wel wat te klagen, haar motto: een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd!

De ik-sport-dus-ik-besta schoolpleinmoeder: de über sportieve moeder die er strak uit ziet, of die wens heeft, en in sportkleding haar kind afdropt. Ze heeft zeker geen tijd om te kletsen, want er moet gesport worden!

De anders-dan-anders moeder: Dit is de moeder die door anderen wordt gezien als anders. Ze sluipt het schoolplein op om haar kind weg te brengen en lijkt anderen moeders niet eens te zien. Ze trekt zich van niemand wat aan en stopt zelden voor een praatje. Verwaand nest? Nee, waarschijnlijk is ze gewoon verlegen.

Ik denk dat ik al deze moeders zelf ook al weleens (deels) geweest ben, behalve de sportieve type dan, die wil ik over een jaar zijn als mijn jongste dochter naar groep 1 gaat en ik wat meer uren in de dag voor mezelf heb. En weet je wat? Die andere moeders zijn ook maar gewoon moeders!

 

Welk type schoolpleinmoeder ben jij of zou jij willen zijn? Reageren kan hier.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.