By 10 januari 2015 Read More →

Gezond overblijven

Mijn oudste dochter blijft 3 keer in de week over. Wat onder andere inhoudt dat ik drie maal in de week een gevulde lunchtrommel mee mag geven in de hoop een lege lunchtrommel terug te krijgen. Ik probeer dat zo gezond en gevarieerd mogelijk te doen (deze maand natuurlijk helemaal met het oog op #hello15). Wil je weten hoe jouw kind ook gezond kan overblijven?

Deze week heb ik foto’s gemaakt van de lunchtrommeltjes zoals ik mee gaf. De trommeltjes kwamen leeg* terug.

gezond overblijven dutchbento

Maandag kreeg ze een salade mee van komkommer, paprika en kip (uit de Airfryer). Het tien-uurtje was een peer in stukjes. Dinsdag een hardgekookt eitje, paprika, tomaatjes en brood. Als tien-uurtje een rijstwafel (toch koekdag). Tien uurtje van woensdag twee kiwi’s in stukjes. Donderdag wederom brood met druiven en tomaatjes, het tien-uurtje was een appel. Vrijdag was ze ziek maar zou het tien-uurtje ook bestaan uit fruit. Als drinken krijgt ze een thermosflesje met water mee.

Vrijwel iedere week ziet haar lunch er zo uit. Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk te variëren met broodbeleg, groente en fruit. Ook bij het tienuurtje. Maar dat lukt niet altijd.

dutchbento week5

Gezond overblijven – dutchbento

Wanneer ik in de ochtend het ontbijt van mijn kinderen klaar maak, maak ik ook de tienuurtjes en lunchtrommel klaar. Heel veel tijd heb ik dus niet. Af en toe heb ik tijd voor een echte bento. Maar veel vaker maak ik er een dutchbento van. Een term die we zelf hebben bedacht voor mijn net-geen-echte-bento-maar-wel-gezond-en-mooie-trommels al zeg ik het zelf 🙂 .

gezond 10 uurtje snack today moodkids

Dutchbento staat dus voor een lunchtrommeltje met gezonde inhoud welke er smaakvol uitziet, en snel klaar te maken is.

Dit past er in een dutchbento trommel:

  • Brood (volkoren-, spelt-, meergranenbrood, etc.)
  • Vers Fruit (of gedroogd)
  • Salade
  • Groenten
  • Noten
  • Groene Smoothie
  • Eitjes
  • (een servet en vork bij kleine stukjes)

TIP: Zorg er voor dat de trommel er aantrekkelijk uitziet! Zo zet ik het brood bijvoorbeeld rechtop, dat ziet er leuker uit, en maak ik gebruik van gekleurde cupcake vormpjes om lekkere dingen in te doen.

Steeds vaker maak ik ‘s-ochtends een groene smoothie voor mezelf klaar. En steeds vaker vragen de kinderen of ze het mogen proeven. Dikke kans dus dat er binnenkort ook een groene smoothie mee naar school gaat!

Gezond overblijven – 10-uurtje

Naast een dutchbento krijgt mijn dochter een flesje water mee naar school en een gezond 10-uurtje. Voorbeelden van gezonde 10-uurtjes vind je hier.

*Soms maak ik iets te veel klaar en krijgt mijn dochter haar lunch net niet op tijdens het overblijven. Meestal eet ze het restant na schooltijd onderweg naar huis in de auto op.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: #hello15, Food, Dutch Bento

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.