By 16 september 2018 Read More →

Cultuur snuiven met kinderen

Een museum bezoeken met kinderen doen we best regelmatig. We vinden het leuk om ze af en toe wat kunst en cultuur mee te geven. Ze hebben dus beiden een museumjaarkaart (en wij ook). Zo kunnen we altijd besluiten ergens naar binnen te gaan, zonder dat je over de prijs hoeft na te denken. Soms sta je na een half uurtje alweer buiten natuurlijk. Zeker met die twee wervelwinden van mij.

Hierbij een lijstje musea waar we erg blij van werden of zelfs vaker terug gaan.

Lees ook: Coole musea voor kinderen in Nederland en Coole musea voor kinderen in Vlaanderen België

Tips voor museum bezoeken met kinderen

# Maritiem museum in Rotterdam

Vooral met mooi weer een heel fijn museum. Dan kan er uiteraard volop met water gespeeld worden. Maar ook de wisselende tentoonstellingen zijn altijd heel interactief met een speurtocht of punten die je kunt verdienen. Ook was er toen wij er waren in de hal een enorme knutselhoek met hele toffe materialen. Echt wel een paar uur vermaak dus! Meer info

# Museum Speelklok in Utrecht

Een klein maar fijn museum. Normaal zijn we niet zo van de rondleidingen, maar hier is dat echt wel een aanrader. De gids brengt je langs de normale collectie en alleen dan gaan ook de orgels en piano’s aan. Je kinderen zullen verbaasd kijken naar een piano die uit zichzelf speelt en de enorm orgels in de danszaal! Ook zijn hier regelmatig voorstellingen in de vakanties. Wij gaan in de herfstvakantie weer, want ik zag dat er een tentoonstelling komt over muziekrobots. En robots zijn cool! Meer info.

# Nemo in Amsterdam

Een leuk dagje uit met kids is een bezoekje aan Nemo. Toen wij er waren, met kinderen van 3 en 5 was het museum nog wat té groot. Ik denk dat het leuker is als ze wat ouder zijn. We hebben ons wel supergoed vermaakt op het dak bij een soort waterterras (neem droge kleren mee) en vlakbij de uitgang. Daar kun je in een hele grote zeepbel staan en met elkaar praten vanuit twee kanten van de ruimte. Meer info.

# Militair museum in Soest
Ik heb zelf wat minder met het onderwerp, maar de ligging van dit museum is fantastisch. De eerste keer dat we hier kwamen had het gesneeuwd, helemaal mooi in de bossen en hei. Alleen om het museum wandelen is al tof en de vliegtuigen en jeeps waar je in kunt zijn heeeeeel tof als je 4 bent. Binnen staan militaire voertuigen door de jaren heen en kun je ook een ridder met een zwaard slaan…dat gaat mij net iets te ver, maar de kinderen vinden het prachtig. Meer info.

Een museum bezoeken met kinderen doet Suzanne regelmatig. Ze zette haar favo spots op een rijt. Check ook zeker onze coole musea met kinderen per provincie.

foto: Pim Geerts

# Villa Zebra in Rotterdam

Helaas is in dit kindermuseum in Rotterdam de museumjaarkaart niet geldig. Toch is een bezoekje écht de moeite waard! Het museum is opgedeeld in twee delen: een gedeelte voor kinderen van 3 tot 6 jaar en eentje voor 7- tot 12-jarigen. Ik ben alleen bij het gedeelte voor de kleintjes geweest en dat was leuk! Er zijn stukjes waar alleen je kind in kan en hij of zij het dus zelf kan ervaren. En er is een groot knutselgedeelte met voldoende materiaal zonder voorbeelden om je fantasie op hol te laten gaan. De topper is het café dat midden in het museum staat. Je kind kan spelen met een groot poppenhuis terwijl jij rustig van je koffie geniet…relatief rustig uiteraard…met heel veel kinderen om je heen ?. Meer info.

# Spoorwegmuseum in Utrecht

Bijna geen museum te noemen, eerder een klein pretpark. Want wat een toffe attracties zijn er, voor alle leeftijden. Een soort achtbaan voor de ouderen, een simulatie voor durfals en een mini-treintje voor de kleintjes. Ook de treinen zelf zijn goed voor wat geschiedenisles. Maar het allerlangst staan mijn kinderen altijd bij de in-/uitgang te kijken naar de sprookjesachtige filmpjes die zich in de koffers afspelen. Meer info.

# Nijntje museum in Utrecht

Het Nijntje museum mist eigenlijk nog in het rijtje. En dat kan als Utrechtse eigenlijk niet. Dus dan toch: het Nijntje museum. Kinderen vinden het super, ik vind dat ze overprikkeld raken. Al die primaire schreeuwerige kleuren en de open ruimtes maken van mijn kinderen in ieder geval schreeuwende weglopers. Wel een leuk verkeersplein, jammer dat zelfs ouders daar ruzie kunnen maken, zoals tijdens ons laatste bezoekje. Wie recht had op de vrijgekomen driewieler…. Meer info.

Ook leuk:

  • een leuke kindvriendelijke tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. Wij waren bij Hyperrealisme, levensechte beelden. Superspannend en interessant! Waar iedereen langs de edele delen van het naakte beeld van een mevrouw liep, stond mijn dochter te wijzen ‘check die binnenkant!’. Meteen ook een lesje seksuele voorlichting gehad ?.
  • Een leuk dagje uit met kinderen kan ook naar het Watermuseum in Arnhem. Op een interactieve manier leggen ze uit hoe ons polderlandje droog blijft. En weet jij uit hoeveel water jezelf eigenlijk bestaan?
  • Het museum voor Beeld en geluid in Hilversum met allemaal filmpjes en programma’s van vroeger. Je kunt je eigen Buurman en Buurman filmpje editen en Top Pop naspelen!

Er is ook een lijstje van musea waar onze kinderen nog niet klaar voor waren… Zo zijn we snel weggerend bij het Fotomuseum in Rotterdam toen mijn zoon op de foto’s ging slaan en stonden we snel buiten bij het Gemeentemuseum in Den Haag toen ze net iets te hard gilden.

Hebben jullie nog tips of juist flops? Ik ben benieuwd! Deel jouw tips voor leuke museum bezoeken met kinderen met ons op Facebook. En check ook MoodKids’ overzicht van coole musea voor kinderen. Handig per provincie gerangschikt!

Een museum saai? Echt niet!! Breng een bezoek aan een museum kinderen! Per provincie een lijst met de leukste musea voor kids.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Er op uit, Thema

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..