Kruidnoten over? Maak deze luchtige pannenkoekjes

De pepernoten of eigenlijk kruidnoten liggen als vanaf september al in de winkels. En zo verzamel je aardig wat kruidnoten in deze periode. Blijven natuurlijk lekker om gewoon te eten, maar wat kun je nou nog meer doen met al die kruidnoten?

Het is zo zonde om ze achterin de kast te laten liggen. Nou, op die vraag heeft het boek ‘Maak van de noot een deugd!’ het antwoord!

Maak van de noot een deugd

Het boek dateert al uit 2011 en won in 2012  de Gourmand World Cookbook Award, maar ik kende het dus helemaal niet. Het boek is super grappig geïllustreerd in jaren 50 vintage stijl en staat vol met verrassende recepten. Allemaal recepten met kruidnoten! Wat dacht je van kruidnoten door je salade, pasta saus,  als bindmiddel door je stoofpotje of bonbons met spijs en chocolade. Er zijn veel meer mogelijkheden dan ik dacht! Ik krijg er nu al zin in. En omdat het al een ouder boek is, is het voor een zacht prijsje te koop op bijvoorbeeld Bol.com

Ik koos ervoor om de luchtige pannenkoekjes te maken uit het boek. En ik kan je vast verklappen dat door het gebruik van stijfgeklopt eiwit deze pannenkoekjes inderdaad erg luchtig en erg lekker werden! Heerlijk als ontbijt of lunch.

Luchtige pannenkoekjes met kruidnoten

(voor ongeveer 16 pannenkoekjes)

Ingrediënten: 

  • 4 eieren
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 deciliter melk (Tip: Gebruik karnemelk in plaats van melk voor wat frissere pannenkoekjes)
  • 100 gram kruidnoten, verkruimeld
  • snufje zout

En zo maak je de luchtige pannenkoekjes met kruidnoten

Scheid de eieren. Klop het eiwit samen met het zout tot het stijf is. Kluts in een andere kom de eidooiers, bloem, bakpoeder en melk tot een mooi beslag. Schep dan zo luchtig mogelijk het stijfgeklopte eiwit erdoorheen.

Verwarm een koekenpan met anti- aanbaklaag op middelhoog vuur. Giet wat beslag in de pan. Niet teveel,  een rondje zo groot als een appel is perfect. Strooi wat van het kruidnotengeruis over de pannenkoeken als ze nog zacht zijn aan de bovenkant. Keer om als de onderkant goudbruin is en niet meer aan de pan kleeft. Bak ook de andere kant bruin

Dat ziet er toch super cool en smakelijk uit zo’n enorme stapel pannenkoekjes met kruidnoten! Meteen op eten na het bakken, want dan zijn ze het allerlekkerst. Alsof we langer kunnen wachten.. Haha!

Bestel hier

Maak van de noot een deugd, Marije Sietsma, Uitgeverij Loopvis, 6,90 euro

Andere lekkere Sinterklaas recepten:

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Brenda van Bindsbergen is moeder van Thomas (2006) en Sophie (2008). Dol op tijdschriften, tijgerprint en thee. Brenda schrijft over haar (soms chaotische, maar nooit saaie) leven als gescheiden moeder.