Zelf speculaas bakken

Niets zo lekker als zelfgemaakte speculaas. En helemaal leuk om samen met je kind te maken. De geur van de speculaas als het in de oven staat, brengt je meteen in Sinterklaas sfeer.

Hoewel deze speculaasbrokken natuurlijk altijd lekker zijn!

Speculaas bakken

Dit heb je ervoor nodig:

  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 100 gram harde boter
  • 2 eetlepels melk
  • 1 ei plus 1 eetlepel melk
  • 100 gram geschaafde of blanke amandelen

Bereidingswijze:

Zeef de basterdsuiker in een kom en meng het zout, het bakmeel en de speculaaskruiden erdoor. Snijd de boter met 2 messen door het mengsel in de kom en kneed daarna alles goed maar snel door onder toevoeging van de melk. Laat het deeg een nacht afgedekt op een koele plaats rusten.

Het deeg heeft daarna wel even nodig om weer een beetje zacht te worden voordat je het uit kunt rollen. Je kunt het deeg ook weer even soepel maken met keukenapparatuur met deeghaken. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het speculaasdeeg tot een 1 cm dikke laag uit op de bakplaat. Klop het ei los met de melk en bestrijk het deeg ermee. Strooi de geschaafde amandelen erover of leg op regelmatige afstand van elkaar gehalveerde blanke amandelen.

Bak de speculaas iets onder het midden van de oven in 20-25 minuten gaar en lichtbruin.  Neem de bakplaat eruit en laat de speculaas iets afkoelen.Snijdt hem dan in brokken en laat deze op de bakplaat helemaal afkoelen.

Van dit deeg kun je ook pepernoten bakken. Maak daarvoor kleine balletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze met de vingertoppen iets platter en bak ze in circa 8 minuten goudbruin en gaar. Of maak er koekjes van met leuke uitsteek vormpjes. Als je het deeg dun uitrolt worden ze lekker krokant. Geniet ervan!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sinterklaas, Algemeen, Food

Auteur:

Brenda van Bindsbergen is moeder van Thomas (2006) en Sophie (2008). Dol op tijdschriften, tijgerprint en thee. Brenda schrijft over haar (soms chaotische, maar nooit saaie) leven als gescheiden moeder.