By 3 december 2015 Read More →

Pepernoten appeltaart en warme chocoladeletter melk

Met de leftover kruidnootjes gaan we bakken. Met pepernoten maken we een heerlijke appeltaart en we drinken warme chocomelk van de overgebleven chocoladeletters. De recepten vind je hier.

Ken je dat, een sinterklaasavond waar iedereen elkaar chocoladeletters geeft? En die pepernoten waar je op het laatst eigenlijk geen trek meer in hebt? Weggooien is zonde, vaak zijn ze nog best een tijdje houdbaar.

Hieronder een tweetal recepten wat je met je pepernoten en chocoladeletters kunt doen na Sinterklaas.

CODEAFBEELDING

#1 Bakken met pepernoten: Recept appelkruimeltaart met pepernoten bodem

Ingrediënten:

  • 200 gr roomboter (ongezouten)op kamertemperatuur
  • 200 gr suiker
  • 1 ei
  • 400 gr tarwebloem
  • 750 gr appels (bv. jonagold)
  • kaneel
  • en een handjevol pepernoten

bakken met pepernoten en chocolade letters

Stap 1 – Appels schillen en in kleine blokjes snijden. Doe de gesneden appel in een kom voeg hierbij 200 gram suiker en kaneel. Zet deze vervolgens in de koelkast.

Stap 2 – Verwarm de oven voor tot 200 C. Beleg de bodem van de taartvorm met bakpapier en sluit deze.

Stap 3 – Bij het maken van het deeg is het belangrijk dat de tarwebloem gezeefd wordt. Doe het meel, ei, suiker en de roomboter (bij voorkeur eerst in kleine blokjes snijden) in een kom. Mix het geheel goed tot er een kruimeldeeg ontstaat.

Stap 4 – Verdeel circa tweederde van het deeg over de bodem van de springvorm. Duw het deeg plat tegen de bodem van de vorm. Druk hier de pepernootjes in. Je hoeft geen rand te maken.

Stap 5 – Haal het appel mengsel uit de koelkast en verdeel deze over de bodem.

Stap 6 – Verkruimel de rest van het deeg en verdeel het boven de appelblokjes.

Stap 7 – Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen. Verwijder daarna de vorm en smullen maar!

bakken met pepernoten

#2 Recept warme chocolademelk van letters

Ingrediënten:

  • chocoladeletters, 200 gram
  • Volle melk, 1 liter
  • snufje kaneelpoeder
  • suiker, 50 gram
  • vanillesuiker, 2 zakjes
  • slagroom

Stap 1 – Chocolade smelten. Breek de letters in stukken en doe deze samen met een scheut melk in een pannetje. Laat alles, samen met de kaneel, de suiker en de vanillesuiker op een laag vuur rustig smelten.

Stap 2 – Overige melk toevoegen. Als het geheel gesmolten is dan kun je de overige melk toevoegen. Roer het goed door en wacht tot alles goed verwarmd is. Je chocolademelk is nu klaar!

Stap 3 – Slagroom. Klop de slagroom, verdeel de chocolademelk over de glazen of mokken en doe er lekker wat slagroom op.

Geniet ervan!

2 Comments on "Pepernoten appeltaart en warme chocoladeletter melk"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Ariaene De Regt schreef:

    Dit is precies wat mijn dochter wil zaterdag. … n pepernoten – appeltaart. We gaan bakken!

  2. Moniek Vd Windt schreef:

    Wat een leuk idee !!! Maar…..pepernootjes zijn hier zo op hoor……vaak bewaar ik nog een paar zakjes tot maart/april en dan vinden ze het toch een feest als ik een zakje tevoorschijn tovert !!! Maar ik ga dit recept zeker eens uitproberen, lijkt me heerlijk !!

Posted in: Sinterklaas, Algemeen, Food
Manja Oort

Auteur:

Manja is 32 jaar oud, grafisch vormgever en vooral ook moeder van twee heel eigenwijze kinderen: zoontje Dex (2011) en dochtertje Puck (2015). Klik op Manja's naam hierboven voor meer informatie over haar.

Simple Share Buttons