Friese Pepernoten uit het boek Smûk

Het boek Smûk van Wimke Tolsma ligt al een tijdje bij me thuis. Wimke was tot begin 2015 gastblogger voor MoodKids. Ik ben nog steeds dol op haar blogs. Wimke is een heerlijk nuchtere dame uit Friesland, enorm creatief, bedenkt de leukste dingen en maakt prachtige foto’s.

Helaas stopte ze kort nadat ik bij MoodKids begon. Gelukkig bleef ze actief op haar eigen blog en social media. Ik was dan ook reuze benieuwd naar haar boek Smûk. De aankondiging beloofde veel. ‘Zoals de Denen hygge hebben, de Zweden lagom, de Japanners ikigai, hebben wij als Nederlanders nu Smûk’. Zo, die staat!

Wimke Tolsma heeft een prachtig boek geschreven over Fries geluk. Met Smûk beleef je de vier seizoenen op diverse manieren. Wij kozen voor het recept van de Friese pepernoten.

Smûk

Gezellige, knusse en eenvoudige momenten, die noemden ze bij Wimke thuis in Friesland Smûk. Dat typeert ook direct haar boek. Kleine, leuke, kneuterige momentjes. Wimke heeft haar boek ingedeeld in vier seizoenen. Elk seizoen heeft rond de 15 DIY´s enrecepten. Zo lees je bijvoorbeeld in de lente over zaadbommen of paaseieren, in de zomer over buitenkaarsen en zelfgemaakte scrub, in de herfst vind je suikerbrood en weefraam en vind je bij de winter kerstballen opleuken en een bessenkrans voor vogels.

Allemaal fijne momentjes die je kan delen of ondernemen met anderen. Het boek is prachtig en ruim uitgevoerd, bijvoorbeeld met hardcover en met heldere foto’s in de voor Wimke eigen stijl. Wimke heeft echt een geweldig boek neergezet. Een boek wat leuk is om te geven of op je verlanglijstje te zetten voor de feestdagen.

Uiteraard moest er ook nog wat getest worden uit het boek. Wij waren benieuwd naar de Friese pepernoten. En dat was een succes. Ze smaken anders dan de reguliere peper- of kruidnoten. Ze zijn wat taaier, groter en er zit ontzettend veel smaak aan. Je proeft de honing en anijs. Wij maakten ze misschien iets te groot. Maar daar houden we wel van. 😉

Friese pepernoten uit het boek Smûk

Wimke Tolsma heeft een prachtig boek geschreven over Fries geluk. Met Smûk beleef je de vier seizoenen op diverse manieren. Wij kozen voor het recept van de Friese pepernoten.

Wat heb je nodig?

 • 170 gram honing
 • 80 gram bruine suiker
 • 125 gram volkoren tarwemeel
 • 125 gram bloem
 • half zakje bakpoeder
 • 1 eetlepel melk
 • snufje zout
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 1 theelepel gemalen anijs
 • zonnebloemolie
 • 1 ei om te bestrijken

Zo maak je de Friese pepernoten

Verwarm de honing met de bruine suiker in een steelpan totdat de suiker grotendeels is opgelost.

Doe de meel, bloem, kruiden (speculaas en anijs), zout en het bakpoeder bij elkaar in een kom en roer alles goed door. Giet het suiker- honingmengsel erbij. Meng alles goed door elkaar. Doe een scheut zonnebloemolie in een schone kom en kneed daarin met je handen het deeg goed door. Als je liever een keukenmachine gebruikt, kan dat natuurlijk ook. Vet dan ook de kom van de keukenmachine even in met zonnebloemolie. Als het deeg een mooie bol is, doe je het in een vel huishoudplastic en laat je het 30 minuten rusten in de koelkast.

Haal het deeg na een half uur uit de koelkast en maak lange strengen van het deeg en snijd die in gelijke stukje, zodat je even grote pepernoten krijgt. Niet te klein, ongeveer 5 gram per stuk. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.

Rol de stukjes deeg tot bolletjes en leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat en bestrijk de pepernoten nog even met een geklopt eitje. Bak de pepernoten in ongeveer 18 minuten bruin.

Pepernoten uit Friesland. #recept #sinterklaas

Bestel Smûk hier

Smûk, Wimke Tolsma, uitgeverij Kosmos (verkrijgbaar in print en ebook)

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.