By 24 november 2016 Read More →

Zo help je je Stuiterpietje de Sinttijd door

Voor veel kinderen is de Sinterklaastijd een heel spannende en onrustige tijd. Voor sommige kinderen (met bijvoorbeeld autisme of ADHD) kan het een zeer stressvolle tijd zijn en dus ook voor de ouders.

Toen mijn kinderen klein waren en we Sinterklaas vierden met de buren, zaten alle volwassenen er op Sinterklaasavond helemaal afgedraaid en doodmoe bij want behalve dat je de cadeaus moet kopen, surprises en gedichten wil maken, moet je het ook nog eens rust, regelmaat en structuur in het leven van je stuiterpietjes aanbrengen. Hoe doe je dat?

zo voorkom je stuiterpietjesillustratie Ingrid Robers

Zo voorkom je druk gedrag met Sinterklaas

#1 Maak een aftelkalender (of gebruik deze leuke gratis sinterklaaskalender download!) waarop je alle belangrijke data zet: Sinterklaasavond, Sinterklaas op school, schoen zetten etc. Zo weet het kind waar hij of zij aan toe is, dat scheelt al veel zenuwen.

#2 Maak afspraken. Zorg dat je met andere ouders afstemt hoe vaak jullie kinderen hun schoen zetten en wat ze erin krijgen, zo voorkom je teleurstellingen en onbegrijpelijke dingen zoals dat het ene kind een mooie doos Lego krijgt en het andere alleen iets van marsepein. (Probeer trouwens de hoeveelheid suiker te beperken. Ik weet het, dat is heel moeilijk!)

#3 Speel en Geniet! Laat je kind zich verkleden als Sint en Piet zo vaak hij/zij wil. Daarvoor hoef je geen mooie pakken aan te schaffen: voor Sint is een mijter van karton en een rode lap stof al heel goed en voor Piet een muts met een veer en een kleurig shirt en broek. Laat ze langs de deuren gaan en pepernoten strooien in de buurt.

#4 Ga knutselen: leuk is om met gekleurd marsepein Pietjes te maken, of het paard van Sinterklaas. Of gewoon met klei: sensopatisch spel (met je handen in de modder, deeg, klei of zand en water) geeft rust bij kinderen.

#5 Bak pepernoten of speculaaspoppen. Je kan ook taai- of speculaaspoppen versieren met tubes gekleurd glazuur (bij de supermarkt te koop).

#6 Dreig niet met in de zak stoppen e.d. als kinderen iets ‘stouts’ doen (zeg dat ook tegen grootouders!).

#7 Doseer informatie op een dag: beperk de boeken, televisie en filmpjes over Sinterklaas. Voor je het weet worden ze er helemaal mee doodgegooid.

#8 Kinderen voor wie het echt heel moeilijk is kan je beter eerlijk vertellen dat Sint en Piet niet bestaan. Zorg wel dat ze het geheim kunnen houden voor kinderen die nog geloven. Dit boek helpt je daarbij!

#9 Voor deze kinderen geldt ook dat je ze van tevoren kunt vertellen wat Sint voor cadeau’s gaat kopen.

 

#10 Laat ze hun schoen niet in het weekend zetten: dan zijn ze heel vroeg wakker en dan is er geen sprake meer van lekker uitslapen. Dus neem de donderdagavond bijvoorbeeld: vrijdag moeten ze immers nog naar school?

#11 Geef op pakjesavond als laatste cadeau een nieuwe pyjama onder hun kussen. Dan krijg je ze op een leuke manier naar bed.

#12 Maak een aparte hoek in huis met alle Sinterklaas spullen: verkleedkleren, boekjes, spelletjes en knutselspullen.

#13 Neem op 6 december nadrukkelijk afscheid van Sinterklaas en alles eromheen.

Kortom zorg voor structuur, niet te veel informatie en loop ook niet teveel feestjes af. Immers… Kerstmis komt er ook nog aan!

Heb je nog andere goede tips? Deel ze met ons op Facebook. Vullen we ons artikel aan. 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sinterklaas, Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.