By 25 juli 2014 Read More →

Sensopathisch spel wat is dat?

Sensopathisch spel is de benaming voor het spelen met materialen zonder vaste vorm zoals zand, water, klei, verf, enz. Ook kun je heerlijk sensopathisch spelen met scheerschuim, maiszetmeel, meel, kralen, peulvruchten en nog veel meer! Van dat spel wat we zelf stiekem nog erg leuk vinden, maar wat vaak ook wat rommel geeft en lang niet altijd mag. Zelf betrap ik me er nog altijd op dat ik als ik een taart bak het deeg altijd langer kneedt dan strikt noodzakelijk, om het maar niet te hebben over hoe lang ik soms onder de douche sta…

sensopatisch spel wat is dat

Senso staat voor zintuig en pathisch voor beleven, dit spel draait dus om het zintuiglijk beleven en is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam! Kinderen leren veel van het spelen met deze (vaak rommelige) dingen, ze leren niet alleen het materiaal goed kennen en wat je ermee kan doen, ze leren ook veel over zichzelf. Vind ik dit fijn? Wat vind ik niet fijn? Vaak is sensopathisch spel rustgevend en kunnen kinderen terwijl ze aan het knoeien zijn allerlei emoties en gebeurtenissen verwerken. Daarnaast oefenen ze hun motoriek tijdens het spelen, friemelen, scheppen, pakken, schenken, noem maar op! Ik ga in dit artikel niet al te diep in op alle theorie over het sensopathische spel, maar als je er meer over wilt weten, ik heb er een heel leuk boek over geschreven 🙂

Bij sensopathisch spel kan het voelen centraal staan, maar ook het zien, horen, ruiken of proeven. Of meerdere zintuigen tegelijk! Het leuke van sensopathisch spel is dat baby’tjes dit spel al spelen, (denk aan in badje gaan) maar volwassenen doen het ook nog. Veel spelletjes zijn dus voor heel veel verschillende leeftijden geschikt. Daarnaast kost sensopathisch spel vaak niet veel, het materiaal waar je mee speelt heb je vaak al wel in huis, je moet er alleen even op komen om het anders dan normaal te gebruiken… Hier wil ik je mee helpen! Met leuke spelsuggesties om heerlijk sensopathisch te spelen!

Sensopathisch spel, dat klinkt heel ingewikkeld, maar het valt dus reuze mee! 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Sharon Vleugel is schrijfster, pedagogisch medewerkster kinderafdeling ziekenhuis, leerkracht en blogger op spelspeelspelen.nl. Ze heeft een grote voorliefde voor sensopathisch spel en schrijft al haar ideeën hierover op. Theorie, maar vooral ook veel spelideeën om lekker te spelen, rommelen, knoeien en leren! Spelen met zand, water, klei, verf, scheerschuim en nog veel meer! Sharon woont samen met haar man, peuter (2012) en baby'tje (2014) in Zeeland.