De 10 leukste buitenspelletjes voor je kind

buiten spelen spelletjes inspiratie

Buiten spelen gebeurt bij ons thuis nóg meer als het lekker weer is. Ik weet het: ‘slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’. Mijn kind vindt dat ook. Maar hij is ook meer het warmbloedige type zoals zijn vader. Ik (de koukleum in huis) denk pas echt aan buitenspelletjes als de zon schijnt. Of als ik knettergek van de kinderen die binnenspelen word. Dat moet ik ook bekennen… 😉

Hier wordt veel gevoetbald, gefietst en op de trampoline gesprongen. Meestal vermaken Job en zijn vriendjes zich daar de hele middag mee. Maar soms staan ze ineens naast mijn bureau (ik werk vanuit huis) en wordt er licht klagelijk gezegd ‘we weten niet meer wat we moeten doen. We vervelen ons’. Vaak is dat de opmaat naar de vraag of ze tv mogen kijken of met de tablet mogen spelen. Mijn uitdaging: weer iets verzinnen wat ze weer in de spelmodus brengt. Ik probeer regelmatig dingen te bedenken waarbij ze hun fantasie en verbeeldingskracht kunnen gebruiken. Iets waar ik als ambassadeur van CliniClowns nog bewuster mee bezig ben.

Verbeeldingskracht 

De kracht van de verbeelding is namelijk iets dat bij CliniClowns een belangrijke rol speelt. Een infuuspaal kan ineens een infuusDOELpaal worden. Voor je het weet, is het een goal en speel je in het Nederlands elftal. De clowns zijn in staat om in no-time aan te sluiten bij de belevingswereld van een kind. Met een beetje verbeeldingskracht speelt iedereen zo mee. Het visualiseren van verbeeldingskracht doet CliniClowns in hun werk met kinderen en met mensen met dementie. Dat zorgt voor de grootste verrassingen. Voor iedereen die meedoet en dus ook voor de clowns zelf. Ze laten spel gewoon ontstaan.

 

Bij kinderen werkt dat vaak ook zo. Als je ze (kosteloos) materiaal aanbiedt, dan weten ze daar vaak wel hun weg mee te vinden. Vindt je kind dat wat lastiger, dan kun je je kind ook een handje op weg helpen. Hieronder 10 tips met materiaal en spelsuggesties. Kies zelf of je ze op weg wilt helpen

10x buitenspelletjes met verbeeldingskracht

1# Oud papier of kranten

Geef je kinderen een stapel oud papier of kranten en maak er een wedstrijdje van. Wie maakt de mooiste hoed of het mooiste vliegtuig? Of voor oudere kinderen: wie maakt het vliegtuig dat het verst kan vliegen? Mooie manier van hergebruik toch? Zo wordt jouw stapel kranten ook meteen opgeruimd. 😉

2# Gooi de verkleedkleren eens naar buiten

Toen ik nog juf was, zette ik regelmatig de verkleedkleren buiten, zodat kinderen er buiten mee konden spelen. Door de ruimte en andere omgeving wordt de fantasie en verbeeldingskracht op een andere manier geprikkeld. Ik vond dat altijd erg leuk om te zien. Zo werd de zandbak ineens een kasteel, werden bezems paarden en kinderen daardoor ridders en prins(ess)en.

3# Stoepkrijt

Ik heb echt altijd stoepkrijt in huis. Kost niks en staat garant voor veel plezier op. Een buitje (of de tuinslang erover) en het is weer weg! De ouderwetse hinkelbaan blijft leuk. Maar wat dacht je van deze? Laat de kinderen elkaar omtrekken en teken je favoriete outfit. Of maak een personage van jezelf. Altijd prinses willen zijn, of brandweerman? Dit is je kans. Ook leuk: een schietschijf maken en dan met waterballonnen of met een pittenzak gooien. Of wat dacht je van een autobaan?

spelen buiten spelletjes inspiratie

Buiten spelen gebeurt hier veelvuldig. Regelmatig bedenk ik buitenspelletjes die fantasie en verbeeldingskracht van kinderen extra stimuleren. Onze top 10!

4# Oude lappen bewaren

Oude dekbedovertrekken, (tafel)lakens en gordijnen? Altijd bewaren. Zet een bak met wasknijpers neer en de kinderen vermaken zich prima met het bouwen van hutten. ’t Summum van hutten bouwen? Dat is natuurlijk picknicken in de hut.

5# Spelen met de wind

Met wat touwtjes, plastic zakken, krantenpapier en (veel) wind vermaken kinderen zich prima. Maak vliegers, vliegtuigen of ren gewoon met een plastic zak met een draadje eraan vast. Zo makkelijk kan een vlieger zijn. Spreek wel met de kinderen af dat alles netjes moet worden opgeruimd… Meer windspelletjes vind je hier.

6# Waterbaan

Spelen met water vinden bijna alle kinderen leuk. Of ze nu 2 of 10 zijn. Je biedt gewoon wat aan op hun eigen niveau. Ook hier kun je kosteloos en in een handomdraai iets leuks van maken. Zet een grote bak of waterbaan klaar. Maak bootjes van kurken. Met wat rietjes kun je er een race van maken. Ideeën voor spelen met water, vind je hier.

waterspelletjes, wateractiviteiten, zomer, buitenspel

7# Spelen met een bol wol

Regelmatig loopt Job mijn kantoor binnen met de vraag of ze wol mogen hebben. Vaak heb ik wel een bol liggen van de rommelmarkt of zo. Elke keer gebeurt er wel wat anders mee en is de achtertuin soms een dradenbende van hier tot Tokio. Koop je dikke wol, dan kun je die weer heel makkelijk uit elkaar halen en opnieuw oprollen voor hergebruik. Zie hieronder enkele favoriete wolspelletjes:

  • Spelen er meerdere kinderen bij je? Ga in een kring staan. Eén speler heeft de bol wol vast en houdt het uiteinde goed vast. Dat kind zegt de naam van iemand uit de kring en gooit de bol wol naar die speler. Het uiteinde houdt hij vast. Zo gaat dat door, totdat er een spinnenweb ontstaat. Gooi een lichte bal (bijvoorbeeld strandbal) in het midden en nu is de opdracht dat de kinderen de bal in de lucht houden. De bal mag de grond niet raken
  • Laserstralen (zo noemt Job het). Doel is om de bank te beroven, zonder de lasterstralen te raken. Die lasterstralen maak je heel makkelijk. Wikkel een bol wol (bij voorkeur dikke draad en felle kleur) om boom, bank, stoel, hek etc. Haal de bol wol heen en weer, op verschillende hoogtes. Laat de kinderen bankbiljetten of goud maken. Leg de schat in het midden van de draden en probeer nu de de schat te pakken zonder de draden aan te raken.

8# Grote dozen

Met een grote doos kunnen kinderen zich uitstekend vermaken. Zo wordt een kartonnen doos een huis, een vliegmachine of een postkantoor. Zet de doos (zie punt 10) erbij en het huis wordt meteen ook nog ingericht met gordijnen. 😉

speelhuis budget maken

9# Knikkerbaan

Zet een pallet rechtop (tegen iets aan). Zet een doos met wc-rolletjes neer, scharen, een hamer met spijkers en een zak bombers (grote knikkers). Vind je dat nog wat te spannend, dan kan het ook met punaises. Laat de kinderen hun eigen grote knikkerbaan maken.

10# Vrij spel met een doos met kosteloos materiaal

Stukjes hout, lappen, wol, wc-rolletjes, eierdozen en ga zo maar door: verzamel ze in een doos op een plek waar jij er geen last van hebt. Heb je misschien een schuur en nog wat ruimte? Bewaar dan (grote) dozen, pallets, spijkers en schroeven, een oude hamer of schroevendraaier. Zet alles buiten en geef de kinderen de vrije hand. Echt, de meest geweldige creaties komen te voorschijn.

Heb jij nog leuke ideeën? We horen ze graag via Facebook.

buitenspelen spelletjes tips

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.