By 2 mei 2015 Read More →

Zo maak je zelf een budgetproof interactief speelhuisje

Mijn opa en oma hadden een speelgoedwinkel (ja, echt!) en het speelgoed dat ze inkochten werd vaak in hele grote, kartonnen dozen geleverd. En laten we eerlijk zijn, voor veel (kleine) kinderen is de verpakking vaak leuker dan het speelgoed zelf. Hele zondagen heb ik huizen zitten knutselen. Ramen uitsnijden, een huisnummer erop tekenen, bepalen waar de deur moet komen… En als het huisje af was, mochten mijn zusje en ik pudding eten in ons bouwwerk. Wat een tijd!

Dus toen mijn moeder met deze kartonnen doos aan kwam zetten, wist ik meteen wat het moest worden. Een dooshuisje! Stevie is zelf nog te klein om met een mesje ramen uit te snijden, dus hebben we dit samen gedaan. Uiteindelijk werd het een heel interactief huisje.

speelhuisje maken

Ook een speelhuisje maken?

Een paar budgetproof opties:

 • Maak een brievenbus en zorg dat de post er ook echt uitgehaald kan worden. Deze brievenbus is gemaakt van een cornflakes doos.
 • Plak een kraal of een dopje op bij de deur, bij wijze van bel. En vergeet het huisnummer niet.
 • Maak een sleutelgat en geef er een oude sleutel bij. Een speelgoedsleutel kan natuurlijk ook.

speelhuis budget maken

 

 • De bloemetjes die je ziet op de foto’s zijn van plastic en papier. Het is een hobbysetje van vroeger, maar volgens mij zijn deze nog steeds te koop. Met andere nepbloemen kan dit ook. Ik maakte kleine gaatjes in de doos, waar ik de bloemen in stak. Ze zijn dus ook te ‘plukken’ en weer terug te zetten. Zorg voor een vaasje of, in dit geval, een bloembak aan het raam (een bakje van IKEA).
 • Maak ramen en gebruik kleine lapjes stof voor de gordijnen. Voor een peuter is het openen van de ramen, uit het raam kijken en spelen met de gordijnen al een feest op zich.
 • Toevallig had ik dit vogelhuisje liggen. Leuk voor op het huisje. Vergeet de vogel niet!
 • Hang een waslijntje op en geef er kleding en wasknijpers bij. Misschien heb je ook nog een klein mandje dat als wasmand kan dienen.
 • Maak een winkeltje met een luifel. Van een paar velletjes papier (rood en wit) maakte ik het luifeltje echt ‘winkelachtig’.

speelhuis van karton maken

 • In het huisje zelf maakte ik een paar haakjes (HEMA, IKEA) en een schap om kleine spulletjes op te zetten. Het schap is gemaakt van een paar restjes karton.
 • Omdat peuters dolgraag naar zichzelf kijken: hang foto’s (van je zoon/dochter) en een spiegeltje op.
 • Een paar (eigen) tekeningen en kleurige plaatjes doen het ook goed. En slingers, want het is feest! Pudding eten in het dooshuisje! Met dit huisje is al veel gespeeld. Ik heb ‘m zelfs al eens naar de speeltuin achter ons huis gesleept. Uren lol voor de kindjes!

Ik weet dat dit niet het ALLERmooiste speelhuisje is dat je ooit zult zien. Van hout en mooi geschilderd, wauw! Ook gaaf, maar dan was het niet meer budget. Ik wilde je graag laten zien wat je in een uur kunt doen en ook nog eens voor nop. Een kartonnen doos, een mesje, wat restjes knutselmateriaal en spulletjes die je in huis kunt vinden en je inlevingsvermogen/creativiteit. Daarbij heb je wellicht iets aan de tips die hierboven staan.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: zelf maken, DIY

Auteur:

Britt woont met Dennis en dochter Stevie (2011) in het Brabantse Bergeijk. Creatief bezig zijn zit er al van jongs af aan in (‘ik weet niet beter’) en op haar website deelt Britt dan ook DIY-projecten, recepten, schrijfsels en sneak peeks van opdrachten die haar, via die website, toekomen. Daarnaast geeft ze groepslessen aerobics, streetdance en yoga aan kinderen en volwassenen. Britt typeert zichzelf als ‘lichtgroen’; veel bewegen, gezond eten met zo af en toe een uitschieter en recycling/hergebruik waar kan.