By 21 januari 2017 Read More →

7x leuke binnenspelletjes met kinderen

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar hier wordt door onze 8-jarige zoon regelmatig de zin ‘ ik verveel me zo’ uitgesproken. Bakken vol met speelgoed, maar niet weten wat je wilt spelen. Of heeft het daar niks mee te maken? En vraagt je kind gewoon om wat extra aandacht? 

Bij ons is dat laatste regelmatig het geval. Job heeft aangegeven liever niet meer naar de BSO te willen. Met twee zzp’ers die vanuit huis werken, kan dat prima. Het betekent alleen niet dat wij vanaf schooltijd alleen maar met hem bezig kunnen zijn. Werk en huishoudelijke taken liggen ook nog op ons te wachten. Geen probleem, want Job kan heel goed alleen spelen. Hij moet ook wel als enig kind. Af en toe komt hij wel even ‘aandacht tanken’. Niks mis mee! We helpen hem dan op gang met zijn spel of spelen samen een spelletje. We hebben een aantal spelletjes met kinderen die maximaal 10 minuten duren. Leuk als onderbreking en soms nog leerzaam ook!

We hebben 7 leuke spelletjes met kinderen op een rij gezet, die max. 10 minuten duren. Handig om even snel tussendoor te spelen of waarmee je je kinderen even kunt afleiden. Je leest ze hier.

7x leuke spelletjes die weinig tijd kosten

1. De koning en de lakei

De ene is de koning en de ander lakei. Elke keer als de koning niet kijkt, trekt een lakei een gek gezicht naar de koning. Als de lakei betrapt wordt, krijgt hij een waarschuwing. Maar daarna doet hij het gewoon nog een keer! En nog een keer…  Speeltip? Na drie waarschuwingen kan de koning de lakei ontslaan. Het spel is dan afgelopen, tijd om de rollen om te draaien. Speel je dit met meer kinderen? Dan zijn er meer lakeien.

2. Raad het voorwerp

Verzamel (stiekem) wat voorwerpen bij elkaar. Blinddoek je kind en laat hem of haar raden wat het voorwerp is.

3. Wie blaast het hardst?

Maak per persoon een propje van (verschillende kleuren) papier en geef ieder een rietje. Maak een start en een finish en maak er een wedstrijdje van. Wie blaast zijn propje het eerst over de finish?

4. Dobbelsteen knikkeren

Nodig? Een pot met knikkers, een grote knikker en een dobbelsteen. Leg op de grote knikker een dobbelsteen. Eén persoon is de doelman, de ander de werper. Maak een lijn waarachter de werper moet staan. Het doel is met een knikker de dobbelsteen eraf te werpen. Als de werper erin slaagt de dobbelsteen eraf te gooien, dan ontvangt de werper van de doelman net zoveel knikkers als het aantal ogen op de dobbelsteen. Als de werper mist, mag de doelman de knikker houden. Ieder mag 5 keer werpen. Degene die aan het einde van het spel de meeste knikkers heeft, is de winnaar.

> Lees ook: Leren tellen tips plus gratis download telbladen

5. Woord voor woord spelletje

In dit spel verzin je samen een nieuw verhaal. Dat mag overal over gaan. Je praat om beurten en je mag steeds maar één woord per keer zeggen. Je verzint vooraf de naam van het verhaal, zodat je al een beetje weet waar het over gaat. Daarna begin je met ‘Er was eens…’ Probeer niet te lang na te denken over welk woord je gaat zeggen en reageer snel. Loopt de hele zin in de soep, zeg dan ‘punt’ en begin een nieuwe zin.

6. Voorwerpen onthouden

Leg verschillende voorwerpen op tafel. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, bepaal je het aantal voorwerpen. Laat je kind 10 seconden naar de voorwerpen kijken en leg er dan een theedoek over. Laat je kind de voorwerpen benoemen. Een andere variant is om je kind te laten kijken naar de voorwerpen. De theedoek vervolgens over de voorwerpen leggen. Je kind even weg sturen en één voorwerp weg te halen. Laat je kind terugkomen en laat je kind raden welk voorwerp is weggehaald.

7. Variant op ‘ik ga op reis en neem mee’

Ik denk dat iedereen het spelletje ‘ ik ga op reis en neem mee’ wel kent toch? Voor de zekerheid: één persoon start met ‘ik ga op reis en neem mee’ en benoemt een voorwerp dat hij of zij meeneemt. De volgende persoon zegt dan vervolgens ‘ ik ga op reis en neem mee’, benoemt dan het voorwerp van de eerste persoon en voegt daar een voorwerp aan toe. Zo vervolgt zich het spel. Leuk (en educatief!) is om het spelletje te koppelen aan een winkel. Bijvoorbeeld: ‘ ik ga naar de bakker en koop daar …. Of de groenteman of de slager of de drogist et cetera. De regels zijn hetzelfde als ‘ ik ga op reis en neem mee’.

Nog meer spelletjes?

CliniClowns heeft een boekje gemaakt met spelletjes, die jij als ouder met je kind kan doen. Het woord-voor-woord-spelletje (#5) komt uit het boekje en laat zien hoe de CliniClowns werken.

Hun clowns weten vooraf niet waar het spel of verhaal dat ze spelen heen gaat. Ze laten alle ideeën en gedachten daarover los, zodat alles in het hier en nu gebeurt. Dat leidt tot de grootste verrassingen, voor iedereen die meedoet en dus ook voor de clowns zelf. Ze laten het gewoon ontstaan.

Deze spelsuggestie en nog 7 nieuwe spelletjes vind je in het boekje dat je hieronder kunt downloaden. Laat je ook verrassen en test ze uit samen met je kind!  Je kunt het boekje hieronder downloaden. Daarvoor betaal je eenmalig 2,50 euro en steun je CliniClowns.

Weten wat CliniClowns allemaal doet? We hebben als online ambassadeur dit jaar al verschillende artikelen over CliniClowns geschreven. Je vindt ze hier.

MoodKids is online ambassadeur van CliniClowns

We hebben 7 spelletjes met kinderen op een rij gezet, die max. 10 minuten duren. Handig om even snel tussendoor te spelen of om je kind even af te leiden. #spelletjes #binnenspelen #binnenspelletjes

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.