By 19 oktober 2016 Read More →

Leren tellen tips plus gratis download telbladen

Goed leren tellen is belangrijk. Niet alleen de telrij opnoemen, maar ook weten wat getallen betekenen. Dat kun je thuis op vele speelse manieren oefenen. We hebben leuke tips op een rij gezet. Ook kun je deze telbladen t/m 10 gratis downloaden.

De meeste kleuters kunnen al (een beetje) tellen als ze naar groep 1 gaan. Sommige peuters tellen ook al driftig mee. ” Een, twee, drie, vijf”, hoor je dan met een glimlach aan. Wat de getallen exact betekenen, weten ze vaak nog niet.

Op school wordt in groep 1 en 2 uiteraard goed geoefend, maar ook thuis kun je natuurlijk spelenderwijs oefenen. Zo leert je kind echt tellen. En dat is belangrijk, want tellen is de basis van het leren rekenen.

Leren tellen

De eerste ervaring met getallen is dus tellen. Tellen begint met het aanleren en opzeggen van de telwoorden. Getallen opzeggen in een vast rijtje. Telversjes helpen daarbij. Op internet vind je legio telversjes en telliedjes waarvan de meest bekend toch wel ‘hoedje van papier’ en ‘er zaten zeven kikkertjes’ zijn.

De volgende stap is verband leggen tussen telwoorden en het daadwerkelijke aantal. Dat is eigenlijk pas het echte tellen. Dus bijvoorbeeld bij 3 poppen ook daadwerkelijk 3 zeggen.

Hieronder vind je wat suggesties van dingen die je samen spelenderwijs kunt oefenen.

 Spelletjes thuis leren tellen

  • Laat je kind thuis zelf snoepjes, koekjes, tomaatjes of druiven tellen en verdelen. ‘We zijn met z’n drieën. Iedereen mag er drie.’
  • Ook met deze werkbladen, die je gratis kunt downloaden, is tellen een feestje. We maakten een telblad van 1 t/m 5 en een telblad van 6 t/m 10. Tellen kan met stukjes of balletjes klei, maar je kunt het natuurlijk ook met knikkers of pepernoten doen. Plastificeer je het werkblad, leg je er een doorzichtige placemat over of doe het in een plastic insteekhoes, dan kun je het werkblad vaker gebruiken. Sterker nog, leg het bij de kleispullen. Dan zal je kind deze zo pakken in het spel.

Leren tellen plus gratis downloads

  • Maak je samen een wandeling? Tel samen stappen. Eikels zoeken in het bos? Hoeveel heb jij er al geraapt?
  • Tel zelf hardop als je samen de tafel dekt. Met hoeveel mensen zijn en hoeveel borden, vorken, messen en lepels heb je nodig?
  • Laat je kind tellen tot waar hij komt. Tel verder samen. Herhaling is de kracht!
  • Speel bordspelletjes waarbij je gebruik maakt van een dobbelsteen en je kind stapjes vooruit moet zetten. Laat je kind hardop tellen.

.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.