Eten volgens de nieuwe richtlijnen

Heb ik weer! Eten we hier al jaren roomboter in plaats van margarine, omdat ik dacht dat het (naast heel lekker natuurlijk) ook echt beter was. Komt de Gezondheidsraad* begin november in ‘richtlijnen goede voeding 2015’ met een nieuw advies uit: “Vervang boter en harde margarine (in pakjes) door zachte margarineproducten (in een kuipje)”…
Soms weet ik het als moeder gewoon even niet meer. Wat kun je nu beter wel en niet eten als je gezond wil leven? Een ding staat natuurlijk wel vast. Ik wil mijn gezin het beste geven. Jij toch ook? Maar wat is dat dan, het beste?

Richtlijnen goede voeding 2015
Het Voedingscentrum komt komend voorjaar met een nieuwe Schijf van Vijf. Deze wordt gebaseerd op de publicatie Richtlijnen goede voeding 2015 welke 95 bladzijden conclusies uit 29 achtergronddocumenten omvat. Hieronder alvast de samenvatting zodat je zelf aan de slag kunt met het nieuwe eten. Als je dat wilt natuurlijk.

Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen:

#1 Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit.

#2 Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.

#3 Eet wekelijks peulvruchten.

#4 Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.

#5 Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.

#6 Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.

#7 Drink dagelijks drie koppen thee.

#8 Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten.

#9 Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.

#10 Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.

#11 Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.

#12 Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.

#13 Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

#14 Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.

#15 Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.

Gezond en gevarieerd eten
Als ik het advies mag geloven zijn we hier thuis al met al nog niet zo slecht bezig. Groente en fruit, we halen de 400 gram zeker niet iedere dag, maar doen ons best. Met ons brood zit het ook wel goed, want vrijwel altijd volkoren/bruin. De zuivelinname van de kinderen verdient mogelijk nog wat aandacht. Vlees en vis kan ik afvinken, net als thee en koffie. En de meisjes drinken natuurlijk geen alcohol. Suikerhoudende drankjes ook niet. Voor alles geldt uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Maar met de noten, peulvruchten en zachte margarine- of halvarineproducten mag ik nog wel aan de slag. Tijd dus om eens te kijken of ik dat in ons eetpatroon kan toevoegen door het bijvoorbeeld in een DutchBento te verwerken!

DutchBento volgens de nieuwe schijf van vijf
Als je hier al langer meeleest ben je waarschijnlijk al wel bekend met DutchBento en onze speciale DutchBento Facebookpagina. Zo niet? Lees het artikel over gezond overblijven dan eerst even.

#1 DutchBento met Noten

Dutchbento Noten

Een trommeltje gevuld met: muesli-noten broodjes, noten en frambozen.

Wat er zo gezond is aan noten? Noten zijn enorm voedzaam en rijk aan vetten en eiwitten. Door het eten van 15 gram ongebrande en ongezouten noten per dag heb je 20% minder kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn noten een echte brainfood.

#2 DutchBento met Halvarine

DutchBento Margarine

Een trommeltje gevuld met: Een komkommer/sla/kaas sandwich en worteltjes met zelfgemaakte hummus dip.

Wat er zo gezond is aan margarine en halvarine? Vetten zijn belangrijk voor de groei van je kind. Blue Band Goede Start! bevat naast de essentiële vetten en vitamine A, D en E, ook vitamine B1, B2, B6 en B12 en extra calcium. En 4 besmeerde boterhammen met Blue Band (20g) per dag leveren een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid . De benodigde dagelijkse inname is 2g alfa-linoleenzuur en 10g linolzuur.

#3 DutchBento met Peulvruchten

DutchBento peulvruchten

Een trommeltje gevuld met: knapperige peulvruchtensalade.

Wat er zo gezond is aan peulvruchten? Peulvruchten (bonen, erwten, linzen, kiemgroenten) bevatten plantaardige proteïnen die gezonder zijn dan dierlijke proteïnen. Peulvruchten worden daarom gezien als een goede vleesvervanger.

 

* De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement. De publicatie ‘richtlijnen goede voeding 2015 kun je makkelijk online vinden en diende als bron voor dit artikel.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food, Dutch Bento

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.