Fabels en feiten over melk

Foodtrend hier, foodhype daar.. Je weet met al die foodhypes toch haast niet meer wat je moet eten? Twijfel, angst en onzekerheid worden er gezaaid. En dat alles over iets alledaags als voeding. Wel of geen koolhydraten, wel of geen brood, wel of geen melk, wel of geen suiker, wel of geen powerfoods, vul maar aan. Keuzes die we elke dag moeten maken. Soms lijkt het er op dat we ons compleet laten gek maken door de foodtrends van het moment. We gaan massaal aan de boerenkool (want een vergeten superfood), blenderen er op los, eten ons rond aan noten en pure chocolade (want gezond) en mijden melk en brood (want ongezond). Ach en laten we de havermout niet vergeten.. Draaien we niet een beetje door met z’n allen?

Wat is er eigenlijk mis met de ouderwetse gezonde variatie? Wat is er mis met je kunt alles eten en of drinken als het woordje TE er maar niet voor staat? In mijn ogen niets! Als je maar voldoende zelfdiscipline hebt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor beweging. Want naast gezonde voeding is voldoende beweging voor kinderen natuurlijk ook belangrijk.

Toegegeven, dat gaat me qua voeding bij de kinderen gemakkelijker af dan bij mezelf, terwijl ik juist het goede voorbeeld moet geven. Ik vind het soms best lastig.

fabels en feiten over melk

(School-)melk
Vandaag is het Wereld Schoolmelkdag. Waarbij het belang van schoolmelk centraal staat. Waar eind jaren ‘30 elke basisschool schoolmelk schonk, ken ik zelf geen enkele school in onze buurt waar vandaag de dag nog schoolmelk wordt geschonken. Terwijl dat er toch nog zo’n 2.800 (van de 6.549 basisscholen in Nederland)* zijn.

Op Wereld Schoolmelkdag -een initiatief van de VN- worden wereldwijd activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van melk voor opgroeiende kinderen. Zo sloeg Campina (leverancier van schoolmelk in Nederland) de handen ineen met instructeurs van Arie Boomsma’s Vondelgym voor een sportieve middag met lunch in het Vondelpark. Ook wij kregen een uitnodiging. Dus vanmiddag ga ik samen met mijn meiden richting Amsterdam. Want wie wil er nu niet sportief bezig zijn met Arie? 😉 >> BEKIJK HIER DE FOTO’S !

Het belang van het drinken van melk stond recent ook al ter discussie. In de bestseller De Voedselzandloper lazen we al dat melk niet goed voor je is. Er is zelfs recent een boek uitgekomen genaamd Melk de witte sloper vol met tips en menu’s om (koe)melk-vrijer te leven.. Heel even begon ik aan melk te twijfelen. Maar auteur Alissa Hamilton wist mij na het zien van Humberto Tan’s RTL Late Night niet te overtuigen van haar gelijk. Ik vraag me nu dus af: is het niet drinken van melk opnieuw een foodhype?

Hoe gezond is het drinken van melk?
Zelf drink ik één glas volle melk (in mijn café latte) op een dag. Mijn oudste van 6 drinkt met smaak een bekertje volle melk bij haar ontbijt in de ochtend en op dagen dat ze niet overblijft ook nog eentje tijdens de lunch. Dit terwijl ze als baby last had van een koemelkallergie. De jongste van 4 lust geen melk en drinkt het dus helemaal niet. Doe ik mezelf en/of mijn kinderen hiermee te kort, drinken we wel genoeg melk of juist te veel? Hoogste tijd om de voors en tegens van het (niet) drinken van melk eens onder de loep te nemen.

Melk is gezond
Voorstanders geven aan dat melk rijk is aan calcium, kalium, fosfor en de vitamines B2 (riboflavine) en B12. Schoolmelk draagt bij aan de inname van deze voedingsstoffen die kinderen dagelijks nodig hebben voor onder andere de gezondheid van hun spieren en botten. Melk en melkproducten zijn (nog steeds) een onderdeel van de Schijf van Vijf.

Melk is ongezond
Tegenstanders zeggen dat melk helemaal niet zo gezond is als ons altijd wordt voorgeschoteld. Onderzoek toont aan dat het niet beschermd tegen botontkalking, maar de kans erop juist verhoogd**. Gezegd wordt dat ons lichaam niet gebouwd is om koemelk te verteren. Melkproducten zouden de kans op parkinson, osteoporose, kanker, acne en meer kunnen verhogen.

Conclusie
Persoonlijk vind ik de aanbevolen hoeveelheden in de Schijf van Vijf wat achterhaald. Zo vind ik 6 boterhammen op een dag of de 200 gram aardappels, echt veel te veel. Net als de bijna halve liter melkproducten. Daarentegen vind ik de hoeveelheid groente aan de lage kant. Daarmee niet zeggend dat deze voedingsmiddelen slecht of ongezond zijn. Ik eet ze persoonlijk allemaal, alleen in andere hoeveelheden. Ik drink mijn hele leven al melk en ik geloof ook niet dat ik daar op korte termijn mee ga stoppen. Een tijdje terug heb ik geprobeerd mijn ene portie volle koemelk op een dag te vervagen door plantaardige melk. Niet te drinken vond ik dat toen. TE veel melk drinken we het in ieder geval niet, want TE veel daar denk ik al jaren (in theorie) hetzelfde over.

* bron http://www.onderwijsincijfers.nl
** bron Voedselzandloper onderzoek 118

[ssba]
Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.