By 27 september 2015 0 Comments Read More →

Voedingssupplementen voor kinderen
: is het nodig?

In je loopbaan als mama (of papa) heb je soms van die momenten. De twijfel slaat weer eens toe en je vraagt je af of je het allemaal wel goed (genoeg) doet. Ook op het gebied van voeding. Want goede voeding is belangrijk. Geven we onze kinderen niet te veel of juist te weinig? En horen daar ook multivitamine supplementen voor kinderen bij? In dit artikel geen hapklaar antwoord op de (on)zin van voedingssupplementen voor kinderen, maar eerder een uitnodiging om je mening te ventileren of je ervaringen te delen.

Goede voeding voor het kind (lees: de mens) is als brandstof voor de auto. Kortom, zonder goede voeding geen vooruitgang. Maar zijn we die kinderlijfjes nu daadwerkelijk aan het voeden of zijn we louter maagjes aan het vullen?
 Farmaceutisch levensmiddelen laboratorium Geigy uit Karlsruhe geeft wellicht deels antwoord op deze vraag. Uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van groente en fruit de afgelopen decennia dramatisch is afgenomen. Onderstaande tabel spreekt boekdelen.

voedingssuplementen kinderen

5 ons groente en 10 stuks fruit
Een simpel rekensommetje doet vermoeden dat de vuistregel van 2 ons groenten en 2 stuks fruit niet langer meer als gouden standaard beschouwd mag worden. Maar wat dan? Een aangepast voedingspatroon met andere producten en misschien wel een halve kilo groenten en 10 stuks fruit per dag? Of toch een aanvullend vitaminen en mineralencomplex voor onze generatie van morgen?

Voedingssupplementen voor kinderen

Voedingssupplementen voor kinderen
Mocht je voor de voedingssupplementen kiezen dan staat het volgende moment van keuzestress voor de deur. Want welk preparaat is nu het beste voor je kind? Voor het schap van voedingssupplementen bij de (homeopathische) drogisterij kijkt de ene verpakking je nog frisser aan dan de andere.
 Het is goed je te realiseren dat de substanties in al die fris ogende verpakkingen niet dezelfde weg naar het schap afgelegd hebben als die medicijnen moeten afleggen vooraleer ze in de apotheek terecht komen. De controle op voedingssupplementen ligt bij de Voedsel en Waren Autoriteit. Er wordt dus niet gekeken naar (bij)werking zoals bij medicijnen. Voor je het weet, kan het dus zomaar zo zijn dat je je kind – hoe goedbedoeld dan ook – alleen maar meer vulmiddel geeft in plaats van dat je dat lijfje echt voedt.

Weet wat je kiest
Als je besluit een vitaminepreparaat aan je kind te geven, kies dan voor een product waarvan bekend is dat de samenstelling en de opneembaarheid van de gebruikte stoffen goed is. 
In mijn praktijk heb ik goede ervaringen met supplementen van Bonusan, Vitals en Orthica.

Om magnesium als voorbeeld te nemen: er bestaan heel veel verschillende chemische structuren van magnesium waarbij het menselijk lichaam de ene magnesiumverbinding veel makkelijker kan opnemen dan de andere. Deze biologische beschikbaarheid – de mate van opneembaarheid – kan vergroot worden door synergetische (meewerkende) stoffen toe te voegen. Denk hierbij aan een goede verhouding tussen magnesium en calcium. Maar ook de vitaminen B3, B6, C, D, F, het mineraal zink en het aminozuur taurine blijken voor een maximale benutting van magnesium onmisbaar te zijn.

Voor magnesium geldt dat de volgende verbindingen goed opneembaar zijn:

  • citraat
  • tauraat
  • glycanaat
  • chloride
  • lactaat
  • malaat

De goedkoopste vorm is magnesiumoxide. Dit betreft een laxeermiddel en dient dan ook vermeden te worden. Ook glutamaat en aspartaat dienen vermeden te worden. Dit betreffen giftige vormen die eveneens een laxerende werking hebben. Stearaat en carbonaat zijn helemaal niet opneembaar, laat staan werkzaam.

Weet dus wat je kiest, kies bewust! 
Vraag zo nodig advies aan een deskundige.

[ssba]
Posted in: Lifestyle, Algemeen, Food

Auteur:

Monique woont samen met haar twee mannen en twee golden retrievers, nabij het ‘drie-provincien-punt’ Limburg-Brabant-Gelderland. Als geestelijke gezondheidkundige (mental health scientist) heeft ze een fascinatie voor gedrag in relatie tot de werking van het menselijk brein. In haar neurofeedbackpraktijk, Neuronique is ze sterk gericht op kwaliteit en werkt ze zoveel mogelijk vanuit wetenschappelijke onderbouwingen. Maar soms haalt de praktijk de wetenschap in! Want Monique is ook een tikje eigenwijs…