Opgekikkerd: een leuk spel voor kinderen met faalangst

Al eerder schreef ik een blog over kinderen met faalangst met tips voor ouders. Ik kreeg het spel Opgekikkerd opgestuurd dat in mijn praktijk, maar ook voor ouders en leerkrachten leuk is om te gebruiken. Op een speelse wijze manieren te vinden om met faalangst om te gaan is voor iedereen hartstikke leuk.

Het is een uitgave van De Coole Kikker en is net als de andere spellen die ik heb: 3Huisjes en Spring Kikker Spring! (lees hier het artikel) erg mooi en degelijk uitgevoerd en geïllustreerd in vrolijke kleuren.

Al eerder schreef kindercoach Charlotte een blog over kinderen met faalangst met tips voor ouders. Ze heeft nog een tip! Het spel 'Opgekikkerd' dat ze gebruikt in haar praktijk, maar ook voor ouders en leerkrachten leuk is om te gebruiken. Hiermee kun je op een speelse wijze manieren vinden om met faalangst om te gaan.

Opgekikkerd: een leuk spel voor kinderen met faalangst

Ik speelde het spel met een jongen van elf jaar die nogal streng voor zichzelf is en niet snel tevreden is. Hij wil het liefst alles ’tiptop’ doen. Gaat het werken daardoor beter? Krijgt hij nu wel zijn sommen af als hij het vooral zonder fouten wil doen? Of zit hij dan veel te lang over één som te piekeren en heeft hij uiteindelijk te weinig tijd voor de rest? Allemaal vragen die ik hem stelde, waardoor hij al begon in te zien dat hij best wat aardiger voor zichzelf mocht zijn. ‘Fouten maken mag, je leert door vallen en opstaan’ is iets dat hij tegen zichzelf zei, toen ik vroeg wat zou helpen.

Door het spel te spelen, kreeg hij nòg meer handvatten zodat hij zichzelf kon helpen om dingen steeds beter te doen. En om tegen zichzelf te zeggen: ‘Jammer, ik had gehoopt op een 9 en heb nu een 7. Een prima cijfer. Volgende keer ga ik iets harder werken en wat meer oefenen en probeer ik een 8 te halen’. Of in plaats van te vinden: ‘ik moet alles goed doen’, te zeggen dat niemand perfect is en dat je fouten altijd nog kan verbeteren.

Inzichten door het spel Opgekikkerd

Tijdens het spel kwamen we er achter dat hij hij een groeimindset heeft. Hij gelooft dat hij door zich in te spannen, zich kan verbeteren. Dat is voor kinderen heel aanmoedigend. Ben je niet goed in taal? Door goed te gaan oefenen, kan je je verbeteren. Je wordt geen talenwonder, maar je kan best leren om zonder fouten te schrijven. Of een nieuwe taal te leren door huiswerk te maken, op te letten en te oefenen.

Al spelende kwamen we op allerlei vragen die ik ook moest beantwoorden en waarbij ik raad vroeg aan hem. Zo kwamen we over van alles te spreken, bijvoorbeeld over zijn grote wens om kampioen te worden met zijn voetbalelftal. Dat gaat vast lukken, want hij is heel vastberaden. Allerlei kwesties kwamen aan de orde: hoe wil jij dat mensen je complimenteren? Kan je jezelf ook complimenten geven en doe je dat ook? Hoe gaan kinderen in de klas met elkaar om en wat is jouw rol?

Hij vertelde ook dat als hij zich wil concentreren, hij ervoor kan zorgen dat hij een glazen bol om zich heen maakt door zich heel erg te focussen op het papier of opgave voor hem. En als hij weer uit de bol wil, dan gaat hij gewoon om zich heen kijken, dan lost de bol vanzelf weer op. Handig voor straks op de middelbare school, om je af te sluiten van de anderen. Die truc heeft hij al in zijn zak!

Lees ook: Een onzeker kind. Met een supertip van zijn juf!

Positieve gedachten ontwikkelen

Opgekikkerd helpt kinderen om van bange, of niet-helpende gedachten af te komen en juist fijne, positieve en helpende gedachten te ontwikkelen. Door dit spel regelmatig te spelen, train je samen met je kind zijn gedachten en zelf heb je er ook veel aan, want welke volwassene heeft altijd helpende gedachten? Niemand toch?

Opgekikkerd is te bestellen via www.decoolekikker.nl

Al eerder schreef kindercoach Charlotte een blog over kinderen met faalangst met tips voor ouders. Ze heeft nog een tip! Het spel 'Opgekikkerd' dat ze gebruikt in haar praktijk, maar ook voor ouders en leerkrachten leuk is om te gebruiken. Hiermee kun je op een speelse wijze manieren vinden om met faalangst om te gaan.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.