Hoe help je je kind zijn emoties te verkennen?

Soms vergeet je als ouder dat je kind moet leren wat emoties zijn. Je kind kan huilen en dan denkt het zelf dat het verdrietig is, maar hij is boos. Hij kan denken dat hij buikpijn heeft, maar het is een gespannen gevoel omdat hij ergens tegenop ziet. Als ouder moet je dan helpen om de juiste gevoelens bij het juiste gevoel te verwoorden.

Er zijn verschillende spelvormen die je kan gebruiken om emoties en gevoelens samen met je kind te verkennen en te benoemen. In mijn boek Hoe houd je het gezellig thuis? kan je een paar makkelijke spelletjes vinden, maar er zijn ook nog andere leuke spelletjes. Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet. En je kunt Het Gevoelsspel (#3) winnen!

Met deze spelletjes leren kinderen emoties benoemen

#1 Spring Kikker Springspel

Dit is een leuk spel om gevoelens als bang, boos, blij en verdrietig te verkennen. Je legt de 6 kartonnen rondjes op de vloer met daarin deze vier emoties en een met een vraagteken en een met wat doe je eraan?

Vervolgens stel je je kind de bijbehorende vragen en laat hem gaan staan op de bijbehorende emotie. Als hij het niet weet, kan hij op het vraagteken gaan staan. Vragen als: ‘Je mag niet meespelen op het schoolplein.’ Of:’ Je krijgt een hond voor je verjaardag’ of ‘Je wordt op straat uitgescholden – ben je boos, bang, blij of verdrietig?’ Al die vragen en antwoorden helpen je kind om emoties te verkennen en helpen jou om te zien of hij de emoties al herkent. Als je wilt doorvragen laat je het kind op het rondje met Wat doe je eraan? gaan staan.

Spring Kikker springspel – Anne Kooijman – uitgeverij PICA  – 57,95 euro

Soms vergeet je als ouder dat je kind moet leren wat emoties zijn. Als ouder help je je kind om de juiste gevoelens bij het juiste gevoel te verwoorden. Kindercoach Charlotte geeft tips voor spelletjes waarin kinderen leren emoties benoemen.

#2 Lekker-in-je-vel-spel

Een stapje verder gaat het lekker-in-je-vel-spel. Daarbij heb je kaartjes met allerlei gevoelens zoals: ontspannen, kalm, verdrietig, bang, wanhopig, trots, actief. Achterop het kaartje wordt verwoord hoe dat voelt. Bijvoorbeeld kalm: je voelt je los en relaxed. Je doet wat je rust geeft. Niets hoeft. Ontspannen…

Je kan een kaartje trekken en aan je kind vragen hoe dat voelt: bang bijvoorbeeld. Dan vraag je: wat maakt je bang? Wat helpt je als je ergens angstig voor bent?

Lekker-in-je-vel-spel – uitgeverij Dubbelzes – 11,95 euro 

Soms vergeet je als ouder dat je kind moet leren wat emoties zijn. Als ouder help je je kind om de juiste gevoelens bij het juiste gevoel te verwoorden. Kindercoach Charlotte geeft tips voor spelletjes waarin kinderen leren emoties benoemen.

#3 Het Gevoelsspel

Een ander mooi vormgegeven spel is Het Gevoelsspel van Kids & Coach en en Mijn Dagritme Pictogrammen. Voor ouders, docenten en begeleiders van kinderen. Het leert een kind zijn gevoelens te herkennen, te begrijpen en onder woorden te brengen. En leert situaties op te lossen en zich in te leven in anderen.

Het stelt vragen als: Kan een dier jaloers zijn? Achterop staan dan nog wat diepgaander vragen.

  1. Maak de volgende zin af: ‘Ik ben wel eens jaloers op…’
  2. Wat doe jij als je jaloers bent?
  3. Beeld een jaloers persoon uit.
  4. Ken jij iemand die jaloers is op jou?

Of: Van regen word ik somber? Met achterop:

  1. Wat maakt mij somber?
  2. Maak een tekening van een somber gezicht.
  3. Wat is het tegenovergestelde van somber?

Onderaan deze pagina kun je meedoen aan de winactie van Het Gevoelsspel.

Het Gevoelsspel – Linda Honing & Sanne Dols – 14,95 euro

Soms vergeet je als ouder dat je kind moet leren wat emoties zijn. Als ouder help je je kind om de juiste gevoelens bij het juiste gevoel te verwoorden. Kindercoach Charlotte geeft tips voor spelletjes waarin kinderen leren emoties benoemen.

#4 GROK

Als laatste het spel GROK. Een kaartspel dat woorden geeft aan gevoelens en behoeften gebaseerd op Geweldloos Communiceren. Dit vind ik een heel fijn spel om de gevoelens en behoeftes achter gedrag te ontdekken. Er zijn twee soorten kaarten: met gevoelens en met behoeftes. Er worden allerlei manieren beschreven hoe je het spel kan spelen: van luchtig, eenvoudig (voor kinderen vanaf 8 jaar) tot diepgaand met enige kennis van Geweldloos Communiceren bij één of meer spelers.

Jonge kinderen kun je gevoelens laten uitbeelden, of een gevoelig verhaal laten vertellen. Oudere kinderen kan je laten vertellen: ik zou me zo kunnen voelen wanneer… Of: ik heb die behoefte (aan vrijheid, waardering etc) wanneer….

Allemaal spelletjes om je kind op een speelse manier te helpen zijn gevoelens te ontdekken en er woorden voor te vinden. Heel fijn voor een kind om op die manier beter met zijn emoties om te kunnen gaan!

GROK: geweldloos communiceren – Christine King & Jean Morrison – uitgeverij Earthgames – 43,20 euro

Het spel GROK is momenteel in herdruk. Op www.earthgames.nl kun je je inschrijven voor de de nieuwsbrief en word je op de hoogte gehouden van de voorintekenactie die binnenkort start!

GROK doos open

Winnaar het Gevoelsspel

 

Gefeliciteerd Marieke van Dord uit Geldermalsen!

MDP stuurt het spel naar je op!

 

 

Orthopedagoog en kindercoach Charlotte Borggreve heeft een boek geschreven: ‘ Hoe houd je het gezellig thuis?”. Het is een doe-boek met praktische tips en methodes, die Charlotte zelf in haar praktijk gebruikt. Dingen die je makkelijk zelf met je kind kunt doen, gewoon als spelletje of gezellig samenzijn.

Meer informatie over haar boek vind je hier.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.