Waarom complimenten geven zo belangrijk is

Hoe vaak geef jij je partner en kinderen een compliment? Sta je daar weleens bij stil? Best een relevante vraag, want elkaar complimenten geven is belangrijk en fijn!

Waarom is het fijn om elkaar complimenten geven? Alles wat je aandacht geeft wordt groter. Dus kort door de bocht: als je negatief gedrag bestraft, maak je het negatief gedrag groter. En als je positief gedrag beloont, maak je het positief gedrag groter. Ziedaar de kracht van goede en welgemeende complimenten!

Complimenten versterken het zelfvertrouwen en beïnvloeden gedrag. Dus wat is er mooier dan een goed compliment te geven waarmee je de ander echt raakt?

duim omhoog

 

 

>> LEES OOK: Leer je kind geloven in wat mogelijk is. Het werkt!

Je hebt verschillende manieren van complimenten geven:

  • Bedanken: fijn dat je…wat lief van je…bedankt dat je…
  • Roddelen: in het bijzijn van je kind aan iemand anders vertellen waarom je trots op hem bent.
  • Non-verbaal: High Five, duim omhoog, klappen, knipoog, glimlach.
  • Vraag: “Hoe heb je dit voor elkaar gekregen? Wat is je geheim?”
  • Aanmoedigen: “Dat was een goede poging, hoe ga je het de volgende keer aanpakken dat het helemaal lukt?”
  • Speels: “Je houdt me voor de gek…Dat kan niet waar zijn!”

Zorg er wel voor dat je gedrag complimenteert. Als je altijd tegen je kind zegt wat ben je slim, kan dat tot faalangst leiden: het kind gaat erin geloven dat het slim is en mag dan geen slechte cijfers halen. Beter is: wat heb je dat slim gedaan/aangepakt. Niet: wat ben je lief, want als het dan een keer iets stouts doet, denkt het dat het geen lief kind meer is. Maar wat aardig dat je dat zegt. Of wat ben je lief aan het spelen.

>> LEES OOK: Zo ontwikkel je een groeimindset!

Maak het concreet, eerlijk en op maat: “Wat fijn dat je je zo snel hebt aangekleed, dan hoeven we ons niet te haasten.” Of: “Je droogt de glazen heel voorzichtig af, ik kan merken dat je er rekening mee houdt dat ze breekbaar zijn.”

Je kan er een gewoonte van maken om elkaar elke week (of elke dag) een compliment te maken. En vraag dan eens hoe de ander het vond om dat compliment te krijgen. Hoe reageerde iedereen? Wat veranderde of verbeterde er voor het gezin?

Geven jullie elkaar bewust complimenten? We horen het graag!

Orthopedagoog en kindercoach Charlotte presenteert a.s. zaterdag haar nieuwe boek ‘ Hoe houd je het gezellig thuis?”. Het is een doe-boek met praktische tips en methodes, die Charlotte Borggreve in haar praktijk gebruikt. Dingen die je makkelijk zelf met je kind kunt doen, gewoon als spelletje of gezellig samenzijn.

Wil je meer informatie over het boek of wil je zaterdag bij de presentatie zijn? Kijk dan hier voor meer informatie.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.