By 24 december 2014 Read More →

Taart op een stokje met appel-cranberry vulling

Deze mini appel-cranberry taart op een stokje zijn ideaal. Als traktatie. En ze doen het ook leuk op het buffet bij het kerstdiner (op school).

Ze zijn ideaal! Deze mini appel-cranberry taart op een stokjes. Ze zijn namelijk multi inzetbaar voor de aankomende feestdagen. Je kunt ze meenemen als traktatie, ze staan leuk op een feestelijk buffet bij het kerstdiner op school en doen het goed bij een toetje.

Of geniet er gewoon lekker zelf van – bij een warme chocomelk bijvoorbeeld. ^_~

appel-cranberry taart op een stokje

Taart op een stokje

(voor circa 20 stuks)

Wat heb je nodig?

voor het deeg:

 • 1 ei
 • 400 gram tarwebloem
 • 10 gram bak poeder (dit hoeft niet als je zelfrijzend bakmeel neemt)
 • 100 gram rietsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eetlepels honing
 • 3 theelepels kaneel
 • 1 mespuntje zout
 • 250 gram roomboter (koude!)

Voor de vulling:

 • 1 grote appel (ik gebruikte Golden Delicious)
 • ½ cup gedroogde cranberries
 • 2 theelepels honing
 • Het sap van 1 mandarijntje

Keukenspullen:

 • bakpapier
 • vershoudfolie
 • cakepop stokjes
 • deegroller
 • Ster uitsteekvorm

Voor de afwerking:

 • fijne kristalsuiker
 • een beetje eiwit of melk

Maak het deeg:

Doe het tarwebloem, bakpoeder, ei, de suiker en vanillesuiker, honing, kaneel en zout in een kom. Snijd met twee messen de roomboter hier doorheen, totdat je een kruimeldeeg krijgt. Kneed dit alles daarna verder tot je er een bal van kunt maken. Maak het deeg lekker plat (zodat het snel ijskoud kan worden) en stop het in vershoudfolie. Leg dit vervolgens in de koelkast voor ongeveer 1 uur zodat je een mooi stevig deeg krijgt.

Maak de vulling:

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd dan de appel erg fijn samen met de ½ cup Cranberries. Doe dit mengsel in een kommetje en giet hierop de twee theelepels honing en het sap van 1 mandarijntje. Ik heb meer mandarijnen in huis dan citroenen… Toevallig smaakt dit mandarijnensap net wat beter erbij in verband met de cranberries. Die smaken namelijk een beetje zoetzurig van zichzelf, dus als je er citroen bij wilt doen, dan kan dat (maar dan word het wat zuurder). Roer het geheel goed door en zet de vulling afgedekt weg in de koelkast tot je het nodig hebt.

taart op een stokje maken

Maak de taartjes:

Bekleed twee (en als je hebt zelfs drie) bakplaten met bakpapier en verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.

Bestuif je werkblad met wat bloem en doe ook gelijk een beetje op je deegroller. Pak de helft van je deeg uit de koelkast. Kneed het 1 keer licht door en rol het uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Pak tijdens het uitrollen het deeg op (na een paar keer rollen) en doe er desnoods nog wat bloem onder zodat het niet vast kan blijven plakken op je werkblad.

Probeer nu zo veel mogelijk ster-vormen uit dit deeg te steken. Leg dan de stervormen op de bakplaten en doe hierop gelijk de stokjes, duw ze er lichtjes in vast. Pak nu de andere helft van je deeg uit de koelkast en rol dit uit. Steek vervolgens de stervormen uit totdat je genoeg sterretjes hebt om de andere sterren-helften mee te kunnen bedekken. Doe nu 1 theelepeltje vulling op ieder sterretje en dek ze af met hun andere helft. Sluit ze netjes aan en af op elkaar. Ik duwde lichtjes zo’n cakepop stokje rondom ieder sterretje. Smeer ze dan in met wat eiwit of melk en strooi er de fijne kristalsuiker overheen.

Taartjes bakken

Zorg dat je de suiker die ernaast valt weghaalt, anders gaat het in de oven smelten en karameliseren en dat wil je niet aan je sterretjes hebben zitten. Ik tilde ze over op een schoon stukje bakpapier met een glaceermes / plaatmes.

Nu kun je de bakplaten in de oven zetten. Zet je timer op 15 minuten. Check het gebeuren na 12 minuten even, want het kan zijn dat ze bij jou misschien iets eerder klaar zijn dan bij mij, de ene oven is de andere niet. Als ze goudbruinig zijn en het heerlijk appeltaartig in je huisje ruikt zijn ze klaar!

Hoe zet je dat dan neer? Nou, ze zijn bijvoorbeeld leuk om in een vaas met kerstballen te prikken of decoreer ze met lintjes en zet ze in zo’n speciale cake pop houder. Op een kopje warme drank passen ze ook net en dan worden ze lekker een beetje warm.

>> Pin op je eigen Pinterest bord <<

Deze mini appel-cranberry taart op een stokje zijn ideaal. Als traktatie. En ze doen het ook leuk op het buffet bij het kerstdiner (op school).

Je kunt hierop natuurlijk ook variëren, hè. Maak ze eens in andere vormen en met andere vullingen. Of go hartig! Maak ze eens van hartig taartdeeg en vul ze met spinazie en feta. Laat je fantasie de vrije loop en ik hoop dat je van dit idee zult smullen!

Fijne feestdagen! Groetjes en liefs, Mijntje.

Nog meer inspiratie voor lekkere kersthapjes

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Kerst, Algemeen, Food, Trakteren

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.