By 6 december 2018 Read More →

Kerst cupcakes met 3 verschillende kerstbomen

Nu Klaas weer onderweg naar Spanje is, richten wij ons op kerst. De aankomende tijd delen we verschillende ideetjes met je voor lekkere dingen voor kerst. Op school, voor kerst thuis of gewoon omdat je zin hebt om te bakken in deze periode. Ik trap vandaag af met Kerst cupcakes. 

Voor de kerst cupcakes heb ik als symbool gekozen voor de kerstboom, die hoort er toch echt wel bij met Kerst. Ik laat je 3 verschillende kerstbomen zien, die je kunt gebruiken op de cupcakes. Van heel makkelijk tot iets ingewikkelder. Voor ieder wat wils. Of maak juist een heel bos met verschillende soorten kerstbomen.

Meer kerst inspiratie vind je hier

Basis voor kerst cupcakes

Je begint met het bakken van de cupcakes. Dit is de basis voor alle drie de varianten. De cupcakes vormen de grond in de potjes. Ik heb daarom aan de Basismix Cupcakes van Dr. Oetker cacao toegevoegd om ze een bruiner kleurtje te geven.

Wat heb je nodig:

Zo maak je de kerst cupcakes:

Zorg dat de eieren en boter op kamertemperatuur zijn. Verwarm de (hetelucht)oven voor op 175 graden. Doe de Mini Cupcake Vormpjes in de bakvorm.

Doe de mix, de eieren, de melk en boter in een beslagkom en roer het geheel met de mixer op de laagste stand door elkaar. Voeg 1,5 eetlepel cacaopoeder toe en klop het met de mixer gedurende 1 minuut op de hoogste stand tot een glad beslag. Verdeel het beslag met 2 lepels over de mini cupcake vormpjes.

Plaats de bakvorm op een bakplaat in het midden van de oven en bak de cupcakes in ca. 22 minuten gaar. De cupcakes zijn gaar als je met je vinger licht op de cupcake drukt en deze terugveert. Haal de bakvorm uit de oven en laat de cupcakes goed afkoelen.

Zodra ze zijn afgekoeld, kun je de kerst cupcakes (met vormpje) in de terracotta minipotjes doen.

3 verschillende kerstbomen voor de kerst cupcakes

* Kerst cupcakes met een kerstbomenprikker

Deze kerst cupcakes met een kerstbomen prikker zijn echt easy peasy. Ik heb deze prikkers bij Hema gekocht, maar je vindt nu in bijna elke winkel wel leuke prikkers. Of maak zelf prikkers met de leuke, gratis download op Bakken.nl, die je uitprint en op een cocktailprikker plakt.

Knip of breek een klein stukje van de cocktailprikker af, steek ze in de cupcakes en klaar! In een half uurtje (inclusief bakken) heb je 24 leuke boompjes.

** Kerst cupcakes met een marsepeinen kerstboom

Deze cupcakes kosten iets meer tijd om te maken. Reken per marsepeinen kerstboom op 1-2 minuutjes. Overigens ook een klusje wat je kind heel goed kan doen. Job vond het leuk om te maken. En ik hoef denk ik niet te vermelden dat er op wonderlijke wijze heel wat marsepein in zijn mond belandde…

Wat heb je nodig:

  • groene marsepein. (In ons dorp was dat niet te verkrijgen, dus heb ik het zelf gemaakt door gele en blauwe marsepein goed door elkaar te kneden.)
  • gouden, zachte parels uit de Chocofantasie decoratiestrooisel van Dr. Oetker.
  • lollystokjes (Wibra)
  • (eventueel) poedersuiker

Bereid de cupcakes zoals hierboven beschreven. Maak van de marsepein kegels.  Met een schaartje (met een scherpe punt) knip je kleine stukjes in. Hoe schuiner je je schaar houdt, hoe langer de takken van de kerstboom worden (zie foto hieronder).

Knip een lollystokje in drieën en druk deze voorzichtig onderin de kerstboom. Prik de kerstboom vervolgens in de cupcakes. Druk tot slot nog een gouden parel bovenin de kerstboom. Je kunt er ook nog wat poedersuiker overheen strooien als sneeuw. Hoe dat eruit ziet, zie je op de eerste foto in dit artikel. Bestrooi je ze met poedersuiker, plaats dan de parel als laatste.

*** Kerst cupcakes met botercrème en kerstbomen van chocolade

Deze cupcakes kosten relatief gezien het meeste tijd. Zoonlief vond deze wel het allerlekkerst. De chocolade kerstbomen kun je overigens rustig al een paar dagen eerder maken. Vind je het maken van de kerstboompjes van chocolade teveel werk, dan kun je natuurlijk ook een kant en klaar (kerstbomen) chocolaatje gebruiken.

Wat heb je nodig:

Kerstbomen chocolade maken

Print de kerstboom download. Leg deze onder een vel bakpapier alvast klaar. Smelt de witte chocolade au bain marie in een kom die je op een pan kokend water plaatst. Voeg, zodra de chocolade gesmolten is, een paar druppels groene kleurstof toe. Meng goed door elkaar in de kom. Vul met een lepel de spuitzak en druk de chocolade naar beneden. Knip een klein puntje van de spuitzak af.

Vul de figuur met chocolade, druk onderin een lollystokje in en spuit daar nog wat chocolade op, zodat het stokje goed vast zit. Druk er -direct na het spuiten- wat zilveren zachte parels in als kerstballen. Verschuif de download en herhaal het spuiten. Maak er zoveel als je nodig hebt. Laat de chocolade goed afkoelen, zodat het weer hard wordt. Je kunt ook de gespoten chocolade (op een bakplaat) een kwartiertje in de koelkast leggen. Dan zijn ze sneller hard.

Botercrème maken

Klop de zachte boter op de laagste stand met de mixer met garden in 1 minuut glad, smeuïg en zonder klontjes. Voeg de melk en de mix voor de botercrème toe. Roer het geheel in ca. 1/2 minuut op de laagste stand door elkaar totdat de massa iets dikker wordt. Ga met een lepel over de bodem en de randen van de kom zodat alle boter goed loskomt en door de botercrème gemengd kan worden. Klop de massa in ca. 1 minuut op de middelste stand tot een luchtige botercrème. Pak de spuitzak, doe er eventueel nog een gekarteld spuitmondje in en schep met een lepel de  botercrème in de spuitzak.

Spuit de botercrème van buiten naar binnen op de cupcakes (in de potjes). Het is leuk als je nog een stukje cupcake laat zien, als grond in het potje. Steek als laatste de chocolade kerstbomen erin.

Meer inspiratie voor bakken met Kerst

Op Bakken.nl vind je nog veel meer bakinspiratie voor Kerst. Je vindt er tevens leuke kerstfiguren, voor op je taart die je gratis kunt downloaden.  Dr. Oetker geeft ook 500 figuren setjes weg, je kunt meedoen met de winactie op deze paginaDe actie loopt tot en met 16 december 2018.

Ga je zelf ook bakken voor het kerstdiner op school of Kerst? Deel dan je creatie op social media met #kerstopdetaart. Voeg je ook de #moodkidsnl toe, dan maak je kans op een cadeautje, die wij maandelijks uitdelen aan iemand die zijn post deelt met de #moodkidsnl.

Dit artikel is in samenwerking met Dr. Oetker geschreven.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Kerst, Algemeen, Food, Trakteren

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.