By 11 september 2018 Read More →

Hoe krijg je meer vogels in je tuin?

Nu we langzaam weer richting herfst (en winter) gaan, lanceert Vogelbescherming Nederland een grote campagne voor vergroening van de Nederlandse tuinen. Steeds meer Nederlanders bestraten hun tuin en daarmee verjagen ze -onbewust- de vogels uit hun tuin. Weet jij welke vogels in je tuin leven?

Op MijnVogeltuin.nl heeft de Vogelbescherming een unieke postcode-scanner gelanceerd waarmee je in no-time kunt ontdekken welke vogels er in je tuin leven. Met gepersonaliseerde tuintips krijg je advies hoe je je tuin groener en daarmee aantrekkelijker kunt maken voor vogels. Handig, want uit onderzoek blijkt dat mensen blij worden van vogels en dieren in de tuin. Maar dat ze niet goed weten wat ze kunnen doen om daadwerkelijk meer vogels in de tuin te krijgen. Dat geldt in ieder geval voor mij. Veel verder dan voer ophangen in de winter kom ik eigenlijk niet.

Overzicht welke vogels in je tuin leven

De website werkt eenvoudig. Na het invullen van je postcode op vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin krijg je 10 vogels te zien die in jouw buurt leven. Door jarenlang onderzoek weet Vogelbescherming precies hoe de verspreiding van de tuinvogels in Nederland is. Je maakt vervolgens de keuze voor welke 5 vogels je tips wilt ontvangen.

 Wil je meer vogels in je tuin? Check deze handige tips voor jouw tuin.

Vervolgens kies je of je een balkon hebt of een tuin (kleiner of groter dan 50 vierkante meter).

Duiven heb ik genoeg, dus ik kies voor: merel, roodborstje, koolmees, winterkoning en pimpelmees. Wil je later je keuze aanpassen, dan kan dat. Na het opgeven van je emailadres krijg je in je inbox een link naar jouw persoonlijke pagina met tips voor meer vogels in je tuin. Ook krijg je jaarlijks circa 8 e-mails met tips!

Tot een jaar geleden hadden we ongelooflijk veel merels in de tuin. Helaas is het dit jaar veel minder. Waardoor het komt, weten we niet goed. Ook de buren geven aan minder vogels in de tuin te hebben. Eén van de tips die wij hebben gekregen is dat Merels dol op fruit zijn. In het naseizoen bijvoorbeeld ook op appels. Laten wij nou 2 laagstam appelbomen in de tuin hebben. De tip die wij kregen is om niet al het fruit van de bomen te plukken, maar er ook wat aan te laten zitten. Na verloop van tijd valt dat vanzelf op de grond. En dan is het een welkome hap voor merels, zanglijsters en spreeuwen. Ze vinden het zelfs lekker als vruchten een beetje beginnen te rotten.

Dit jaar heb ik dus wat appels laten hangen. Ben benieuwd of dat meer merels gaat opleveren.

Ook weten welke vogels er in je tuin zitten? Kijk op www.www.vogelbescherming.nl en doe de test!

Ideeën om zelf vogelvoer te maken

Op MoodKids hebben we inmiddels al veel ideeën verzameld om zelf vogelvoer te maken. Een leuke herfstactiviteit samen met je kinderen. Hieronder een overzicht van de artikelen die we al eerder geschreven hebben.

Wil je meer vogels in je tuin? Check deze handige tips voor jouw tuin.

(c) Can Stock Photo / cibetka

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.