Tafelen met kinderen: gezellig of drama?

Hoe goed we ons best ook doen, tafelen met kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Tafelmanieren die te wensen overlaten, gegil, geprop of gewoon compleet weigeren te eten. Dat heerlijke soepje en de slierten spaghetti die door de keuken vliegen. Gelukkig kun je daar achteraf vaak hartelijk om lachen, maar op het moment suprême …

Simpeler aan tafel

Uit een recent onderzoek over de opvoeding van onze kids bleek dat de meeste ouders daar ook last van hebben. Ze zouden wel wat meer versimpeling aan tafel willen en laten alle foodtrends liever aan zich voorbij gaan (quinoa, Goji-bessen, kokossnippers, wagyu en amandel melk). De ‘good old basics’ – de schijf van vijf van (melk, brood, kaas, groente, fruit en vlees) waar ze zelf mee zijn opgegroeid, blijken het bij veel ouders nog steeds goed te doen.  Koken net als mama dus.

Tafelen met kinderen bij anderen

Om je een hart onder de riem te steken hebben we video’s van andere ouders verzameld van grappige eetmomenten, leuke eetmomenten en vermoeiende eetmomenten aan tafel. Ze horen er allemaal bij en we kennen ze als moeder allemaal. Versimpelen maakt het makkelijker, maar je moet er wel wat voor doen.

Natuurlijk weten we allemaal dat het bij een ander ook gebeurd, maar is het niet vreselijk leuk dat nu ook eens echt te zien?

http://youtu.be/2sEgIpCccbA

Tafelen met kinderen hier in huis

Ook hier hebben we onze eigen eetrituelen. De meiden zijn inmiddels op een leeftijd dat ze best een beetje kunnen helpen. Met plezier (en soms wat minder) dekken ze de tafel. Ze weten waar het bestek moet liggen, dat we servetten gebruiken en dat we onderzetters en opscheplepels nodig hebben voor de schalen en pannen (ja die gaan hier gewoon op tafel!). Ik kook – net als mijn moeder vroeger deed – zoveel mogelijk met de seizoenen. Met pure ingrediënten kun je eigenlijk altijd wel iets lekkers op tafel zetten. De schijf van vijf – ik weet dat er ook veel kritiek op is – is voor mij nog steeds een goede houvast.

tafelmanieren

Tuurlijk, de meiden hebben voorkeur voor pizza (zelfgemaakte), pesto pasta (met zelfgemaakte pesto) en pannenkoeken (ja, die natuurlijk ook zelfgemaakt) – oh en sushi maar dat past niet echt in dit rijtje. Maar ‘doorsnee’ maaltijden van vlees, aardappelen en groente gaan er dus ook gewoon in. Of niet, maar ze proberen het wel. Zelf probeer ik er op te letten dat mijn kinderen op een dag met ontbijt, tussendoortjes, gezond overblijven en het warme eten in de avond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Want dat is mijn verantwoordelijkheid. Die gezonde basis moet ik ze als ouder meegeven. En tot nu toe lukt dat aardig.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.