10 x naar buiten in de Herfst

De herfst is dé tijd van het jaar om samen met je kinderen de natuur te beleven. En dat is veel makkelijker, leuker en dichterbij dan je denkt! Scharrelkids (onderdeel van IVN) geeft je 10 buitentips die je in eigen tuin of buurt kunt doen of maken.

meisje-met-paddenstoel

TIP 1 : Natuurparfum
Neem een plastic bekertje mee naar het bos en doe hier wat water in. Laat de kinderen hier allemaal dingen in doen die ze onderweg vinden en volgens hen lekker ruiken. Gebruik en stokje om alles fijn te stampen in je bekertje. Wat voor lekkere herfstgeuren kun jij maken?

TIP 2 : Knutsel met gekleurde blaadjes
In de herfst liggen overal blaadjes met de mooiste kleuren. Als je met je nagel een klein gaatje maakt in een blad, kun je het steeltje van een ander blad hier doorheen steken. Zo kun je van alles maken, mooie kettingen, een kroon, een blad mobiel of misschien wel een heel blader-huis voor een diertje! Wat kun jij allemaal voor moois maken?
Tip: Als je mooie bladeren mee naar huis neemt en lamineert (of er een bladerbroche mee maakt !), kun je ze nog veel langer bewaren!

TIP 3 : Vogels helpen
Vogels vinden in de herfst en in de winter wat minder makkelijk eten. Daarom kun je ze helpen door een vetbol te maken. Smelt wat frituurvet in een pan en gooi daar een hand vol kleine zaden (uit de dierenwinkel) in. Giet het mengsel daarna in een plastic bekertje en laat het hard worden. Hang je vetbol ergens in de tuin aan een hek of in een boom. Hier vind je nog meer tips om zelf vogelvoer te maken. Welke vogels komen er allemaal bij jou eten?

TIP 4 : Spiegelen
Neem een spiegeltje mee het bos in en kijk eens naar dingen die je normaal niet ziet. Kijk met een spiegel onder je neus naar boven, kijk onder paddenstoelen, kijk onder blaadjes van een struik of kijk in holletjes in bomen. Wie verstoppen zich daar allemaal?

TIP 5 : Klei schilderij
Koop een stuk klei in de winkel en maak er met een deegroller een grote plak van. Ga met de kinderen naar het bos of het park en verzamel allemaal mooie herfst dingen uit de natuur. Steek ze thuis in de klei en maak er wat moois van. Je kunt ook alles een naambordje geven en je eigen natuurmuseum thuis maken.

TIP 6 : Verzameltocht
Maak een lijst met dingen die de kinderen in het bos of in een park moeten zien en/of verzamelen. Of ga op fotosafari door het bos. Laat kinderen dingen doen en daar een foto van maken. Bijvoorbeeld: Zitten op een omgevallen boomstam, een hut bouwen, bedekt zijn met bladeren etc.

TIP 7 : Herfst armband
Maak een plakband-armband voor de kinderen door een stuk dik tape met de plakzijde naar buiten om hun arm te doen. Maak een wandeling door het bos en laat de kinderen allerlei blaadjes, bloemetjes en andere kleine natuur dingen op hun armband plakken. Thuis kun je kijken wat alles is, en je kunt er nog een stuk tape overheen plakken om de vondsten te bewaren. Houd je bladeren over? Maak dan een Herfstkroon!

TIP 8 : Kleuren zoeken
Neem steentjes of knikkers in allerlei kleuren mee naar het bos of een park. Laat kinderen alle steentjes/knikkers bij iets leggen wat bijna dezelfde kleur heeft. Welke kleuren zijn het moeilijkst te vinden?

TIP 9 : Herfst tuinieren
Ga met de kinderen een moestuin maken, hier is niet veel grond voor nodig. Een klein stukje in de tuin of zelfs een plantenbak is genoeg om sla, radijs of zelfs pompoenen of paddenstoelen te kweken. Laat de kinderen zelf een plan maken voor hun herfstmoestuin en de informatie over verzorging kun je samen zoeken.

TIP 10 : Spoor afdruk maken
Ga diersporen zoeken in het bos en bewaar ze! Knip een rand van karton die om het spoor heen past en maak de rand helemaal goed dicht. Giet gips in het karton, laat het drogen en maak zo een mooie afdruk van je gevonden spoor. Als je thuis bent kun je je dierspoor ook schilderen of versieren met andere dingen uit de natuur.

vliegenzwam

Herfst Buiten Spelen : Speuren naar paddenstoelen

Ken jij de parasolzwam, de geweizwam en het vuurzwammetje al? In oktober organiseert IVN meer dan 150 paddenstoelenactiviteiten op verschillende plekken in heel Nederland: speurtochten, kabouterpaden, knutselactiviteiten en meer. Ga met een IVN-natuurgids op pad en beleef, ontdek en leer meer over paddenstoelen! Klik hier voor meer informatie over de herfstactiviteiten.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit, Thema

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>