Belangrijke vragen over hoogsensitiviteit + antwoorden en tips

#hoogsensitief #sensitief #hooggevoelig #hoogsensitiviteit

Voor kinderen die hoogsensitief zijn, is hun hoogsensitiviteit soms ook best lastig. Want hoe komt het nu dat ze zich soms niet meteen op hun gemak voelen in een nieuwe omgeving. Of als het heel druk is, ze zich plotseling heel moe voelen. Soms krijgen ze letterlijk hoofd- of buikpijn van de drukte.

Gelukkig kunnen ze ook heel intens genieten en vaak hebben ze een sterke intuïtie. Omdat ze sterk met anderen meevoelen, kunnen ze moeilijk onrecht verdragen. Ze kunnen heel zorgzaam zijn voor anderen en heel hard hun best doen om iedereen gelukkig te maken. Dat kan fijn zijn, maar ook erg vermoeiend!

Als kinderen dit herkennen, is het fijn om tips te krijgen hoe met deze gevoelens en hoogsensitiviteit om te gaan. Ze hebben misschien ook vragen over hoogsensitiviteit. Het boek De Hoogsensitiviteit Survivalgids is daarbij een fijn hulpmiddel. Het boek is helemaal gericht op kinderen om het zelf te lezen en zelf in praktijk te brengen. Het behandelt een groot aantal onderwerpen en geeft tips om ermee om te (leren) gaan. Ik zet er een aantal op een rijtje.

Belangrijke vragen over hoogsensitiviteit + antwoorden en tips

# Wat betekent het om hoogsensitief te zijn?

Je doet veel indrukken op en reageert daar vervolgens heel intens op.

# Welke vormen van hoogsensitiviteit bestaan er?

Bijvoorbeeld: een gevoelig lichaam, sterke emoties, fijn aanvoelen van situaties en gevoelig voor nieuwe situaties. Die worden aan de hand van voorbeelden nader uitgelegd, zodat een kind of jongere een beter beeld vormt wat er zoal te verwachten is als je hoogsensitief bent.

# Welke problemen kan hoogsensitiviteit veroorzaken?

Hoogsensitiviteit kan verschillende problemen veroorzaken. Ik noem er een paar: je kan slaapproblemen krijgen omdat je ‘knop’ niet uitgaat. Of je wordt opeens heel boos omdat het je allemaal te veel wordt.

# Hoe overleef je hoogsensitiviteit?

Bij de survivaltocht heb je bondgenoten nodig. Een van die bondgenoten is RUST. Dat is je redding. In het boek krijg je tips om de rust op te zoeken door je bijvoorbeeld op je adem te richten en je af te vragen hoe het met je is. Als je dan voelt dat het in je lijf te druk is, kan je ervoor gaan zorgen dat je je kan afzonderen om weer op adem te komen. Maar ook krijg je tips om andere gedachten te maken: bijvoorbeeld in plaats van te zeggen:”Ik kan dit niet” zeg je: “Ik vind het moeilijk maar ik wil het wel proberen met kleine stapjes”.

# Hoe maakt hoogsensitiviteit je leven leuk?

Bijvoorbeeld door je fantasie te gebruiken om je uit moeilijke situaties te redden.

# Wat is er nog meer handig om te leren?

Leren los te laten. Maar ook dingen als genoeg water drinken en regelmatig eten komen aan de orde. Heel belangrijk voor je!

# Welke handige tips zijn er?

Wat vind je ervan om als het je te veel wordt om een trukendoos te krijgen met tips als: neem een warm bad, houd een dagboek bij, gooi alles eruit (op een plek waar niemand je hoort), start je eigen project, vraag je niet langer af wat anderen van je vinden…enzovoorts?

# Welke hulp is er voor je?

Op de laatste bladzijden van de Hoogsensitiviteit Survivalgids vind je tips waar je hulp kan vinden en welke leuke doe-dingetjes je kan doen. Speciaal voor ouders en andere volwassenen zijn er ook belangrijke vragen over hoogsensitiviteit met uitleg en tips hoe je je hoogsensitieve kind thuis, in de klas en op de (sport)club het beste kan helpen.

Bestel hier

De Hoogsensitiviteit Survivalgids, An Michiels i.s.m. Luc Descamps, Uitgeverij Abimo, ISBN 9789059326125

Meer lezen over hoogsensitiviteit?

Kinderen die hoogsensitief zijn hebben zelf ook vragen over hoogsensitiviteit. Een aantal vragen hebben we op een rij gezet. Evenals een boekentip.

Het boek is naar ons opgestuurd voor deze review.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.