Help… ik voel zoveel!

Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen hooggevoelige kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.Help ik voel zoveel: over hooggevoeligheid bij kinderen

Sommige kinderen banjeren lekker door het leven. Die zijn veerkrachtig, optimistisch en hebben zelfvertrouwen en komen goed mee op school. Dat is fijn voor hen en ook voor hun ouders.

Mijn eigen kinderen hadden dat bij tijd en wijle, maar er waren ook perioden dat het minder lekker ging. Dan waren ze stout op school of thuis humeurig. Kreeg ik klachten dat ze achter in de klas grappen en grollen zaten te maken of er was gedoe met vriendinnen. Nu ze volwassen zijn, maak ik weer andere ups and downs mee. Je bent immers eens en voor altijd ‘ouder’.

Help… ik voel zoveel!

In mijn praktijk zie ik regelmatig (heel) gevoelige kinderen. Die niet zo makkelijk met de dagelijkse beslommeringen om kunnen gaan, omdat ze altijd hun antennes uit hebben staan en daar erg moe van worden, onrustig of verward. Je kunt die kinderen hooggevoelig noemen, maar dat maakt niet zoveel uit, want het is en blijft lastig. Er zijn verschillende goede boeken over geschreven en recentelijk kreeg ik het boek  ‘Help ik voel zoveel!’ van Carla van Wensen toegestuurd.

Het boek is speciaal voor kinderen geschreven. Het heeft ontspanningsverhalen, spelletjes, vragen en opdrachten en tips waarmee kinderen hun gevoeligheid kunnen ontdekken en kijken wat het beste werkt om ermee om te gaan. Een fijn boek om samen met ouders of grootouders door te nemen en voor leerkrachten of kindercoaches zoals ik, is het handig omdat er allerlei werkvormen in staan die je samen met een kind kan gaan doen.

Lees ook: Wat is een hoogsensitief of hooggevoelig kind?

Voelsprieten bij gevoelige kinderen

Zo ging ik laatst met een meisje uit mijn praktijk een tekening maken van de voelsprieten die zij heeft. Sommigen waren lang. Bijvoorbeeld in de klas had ze snel last van geluiden: knisperen van papier, geluid van krassende pennen. Andere voelsprieten waren kort: ze had bijvoorbeeld geen last van geurtjes. De voelsprieten kregen elk een andere kleur: rood voor de geluiden (oren) voelspriet, want die stond vaak op alarm. Het geursprietje had ze groen gemaakt, want geuren vond ze fijn. Vooral als er iets van buiten uit de tuin naar binnen waaide. Al pratende kwam ze met oplossingen die ze kon inzetten als ze last van een voelspriet had. Ze kon bijvoorbeeld naar haar buik adem halen (ook iets dat ze bij mij had geleerd en dat in het boek staat) of met helpende gedachten komen. ‘Ik doe nu net alsof ik water in mijn oren heb en niets hoor’.

Help ik voel zoveel: over hooggevoeligheid bij kinderen

Maar lange voelsprieten zijn niet altijd onhandig of lastig vond het meisje. Nee hoor, ze had er ook veel plezier van. Met haar oren kon ze alle geluiden in het veld goed horen: de krekels, de bromvliegen en de verschillende vogels. Dat vond ze juist fijn! En wellicht kon ze er in haar leven en met haar werk nog veel aan hebben: denk maar aan muzikanten of ornithologen (vogelkundigen), die hebben veel aan oren die veel horen!

Lees ook: Tips voor het omgaan met hoogsensitieve kinderen

Voelen hoe iemand anders zich voelt

Er zijn ook kinderen die goed kunnen voelen en vaak heel goed aanvoelen hoe iemand anders zich voelt. Dat kan fijn zijn, want dan kunnen ze anderen helpen. Maar soms is dat ook lastig in een drukke klas. Als ze moeten opletten of concentreren, wordt dat moeilijk als een vriendinnetje stilletjes aan haar tafel zit. Je kind gaat zich dan zorgen maken en kan dan niet meer goed zijn werk doen. Dit boek helpt je kind om reddingsacties te verzinnen door bijvoorbeeld te visualiseren. Ze leren om bijvoorbeeld een piramide in gedachten te nemen en er in te gaan zitten. Een piramide geeft kracht en bescherming. De muren zijn dik en er kan bovenin een gat zitten waar de zon door schijnt. Dat kan je kind helpen om zich niet meer zo kwetsbaar en gevoelig te voelen.

Eén van de spelletjes die Carla aanraadt is om het kwaliteitenspel te spelen, een heel fijn spel om kinderen te helpen sterker te worden en met hun gevoeligheden om te gaan.

Kortom, ‘Help ik voel zoveel’ is een handig boek voor  snel overprikkelde en (hoog) gevoelige kinderen van 7-11 jaar en hun ouders.

Bestel hier

‘Help ik voel zoveel!’ – Carla van Wensen -Uitgeverij SWP

Kindercoach Charlotte komt regelmatig heel gevoelige kinderen tegen, die altijd hun antennes uit hebben staan en daar moe van worden. Hoe ga je daarmee om? Handige boekentip!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.