By 25 oktober 2018 Read More →

7 tips die je moet weten om zindelijkheidstraining door te komen

Wij hebben een peuter. Zo’n eentje die het allemaal best wel in de smiezen heeft, maar steevast het potje of de WC mijdt. Ik kan hem soms wel uit die luiers kijken. Realiteit is echter dat ik vaker naar een luier met de restanten van mijn zoon erin kijk, dan mijn zoon eruit.

Het is duidelijk een gevalletje van een lange adem hebben. Ik geef je 7 tips om de zindelijkheidstraining door te komen.

7 tips om de zindelijkheidstraining door te komen

#1 Heb geduld

Je hoort wel eens verhalen van peuters die net na hun tweede verjaardag, hupsakee, zindelijk zijn. Nou, ik kan je verklappen.. die van ons echt niet hoor. Ook wij dachten die zindelijkheidstraining wel even te fixen. Resultaat is dat ik nu al ruim een jaar vanaf de bank naar een afzichtelijk, lachend berenpotje zit te staren. Het hebben van een lange adem bij potjestraining is dus essentieel, heb ik gemerkt. Een sterke maag overigens ook, want man wat stinken die peuters.

#2 Erger je niet

Dat potje dus. Een lelijker object in je woonkamer kun je niet verzinnen. Denk je dat je het met de bontgekleurde baby speeleilanden en herrie-makende loopstoeltjes gehad hebt? Think again! Poepen en plassen moet leuk zijn. En dus zijn de potjes dat ook… voor de kleinste mens dan althans. Erger je er niet aan! Ook niet aan alle brilverkleiners en wc-opstapjes, waarover je je nek nog wel even gaat breken de komende tijd.

Ben je ook bezig met zindelijkheidstraining met je peuter? Houd deze 7 tips in de gaten en echt het komt vanzelf goed! Plus links naar interessante info.

#3 Beloon je een ongeluk

De hele trukendoos hebben we al voor de dag gehaald, geloof me. Van beloningskalenders tot aan buitensporig theatrale opvoeringen in het kleinste kamertje. Nummer 1 of 2 op het potje of de wc maken we leuker dan een bezoek aan de Julianatoren én de Apenheul tegelijk. Of het allemaal gaat baten, moet zich trouwens tot op de dag van vandaag nog uitwijzen (zie #1).

#4 Let op signalen

Ergens op een moment nadat je kind 18 maanden oud is, bivakkeert het ineens verdacht vaak ergens in een hoekje zo vlak na het eten. Daarna vult de kamer zich met een onaangename lucht waar zelfs de hond niet tegen op kan. ‘It giet oan’, het zindelijk worden is begonnen. De nummer 2 herkennen ze trouwens vaak als eerste, maar is meteen ook het engst om te doen op een potje of een wc. Let dus goed op signalen, stel je kind gerust en help hem of haar een handje. En niet letterlijk natuurlijk hè.

#5 Vergeet je privacy

Heb niet de illusie dat je tussen de 18 maanden en totdat je kind écht zindelijk is ook maar één keer ongestoord en alleen naar de wc kunt gaan. Ze moeten natuurlijk wel zien hoe het moet. Naar de wc gaan leren ze dus van jou. En dat betekent dat je de komende maanden, zo niet jaren, alleen vergezeld van een peuter het kleinste kamertje bezoekt. Gezellig samen jouw behoefte analyseren (“hé, nu lijkt ie op een slak mama?”) en triomfantelijk de boel uitzwaaien terwijl je de spoelknop indrukt. Jippie!

#6 Praat poep en plas

Poepen is te gek en plassen is een feest. De komende tijd praat je de g#dganse dag over poep en plas alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat is het natuurlijk ook, maar niet om in een huiskamer vol met visite tijdens de thee uitvoerig te bespreken. Overigens met het erover praten alleen stopt het niet. Je leest er iedere avond over voor, je zingt erover én je behandelt elk wc beurt alsof het je laatste avondmaal is.

#7 Word niet boos

Een beetje een deuropener als je het mij vraagt, want boos worden als je kind in zijn broek of luier plast, helpt echt NIET! Ja, je wast je een slag in de rondte van alle plasbroeken. En ja, je dweilt je een ongeluk. En weer ja, je moet je stoffen bank tijdelijk plasproof maken (tenzij het hoogzomer is natuurlijk en je jouw kind lekker buiten in z’n blote kont kan laten rondrennen). Maar ik herhaal het nog maar een keer: word – niet – boos. Wanneer ze bang worden om hun behoefte te doen, ben je nog veel verder van huis, trust me!

Zindelijkheidstraining is een beetje zoals bevallen, zeg ik altijd. Niet dat het zoveel pijn doet. Althans, als er op jouw mooie stoffen bank wordt geplast, doet dat behoorlijk zeer. Maar wanneer het zover is, en je kind ein-de-lijk zindelijk is, ben je plots vergeten wat een moeite het allemaal heeft gekost. Neem tot die tijd gewoon deze 7 tips in acht, dan kom jij die zindelijkheidstraining wel door!

Nog meer tips over zindelijkheid vind je hier


(c) Can Stock Photo / oksun70

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.