By 24 april 2015 Read More →

Poepluier? Knijp nooit je neus dicht!

Je bent net ouder geworden en je baby poept elke dag. Je maakt je ongerust als er een dag niet wordt gepoept of als je baby de poep er niet gemakkelijk uitkrijgt. Geen ervaring mee? Gelukkig.

Toch kun je je daar vast wel iets bij voorstellen: een baby die rood/paars aanloopt, kreunt en een hard buikje heeft. Vreselijk om te zien. Maar jouw baby poept lekker en maakt jou blij. Weet je baby eigenlijk ook dat jij daar blij mee bent?

 

signaal poepen, baby poepen, baby niet poepen

 

>> Ken je het geheim van de babyromper al? Die helpt je met poep-ongelukjes <<

Non-verbaal het verkeerde signaal geven

Een baby kan nog niet praten en we weten niet precies wat en wanneer een baby taal in de zin van het woord begrijpt. Dus tot die tijd moet de baby het vooral doen met non-verbale uitingen, zoals gezichtsuitdrukkingen en verbaal met toonhoogte en volume van de stem. Bij het luier verschonen laten de meeste ouders uitgebreid merken wat zij van die troep vinden. Logisch, want poep stinkt, poep is vies, poep is troep! Dat doen zij door ‘bah’ of ‘bleehh’ te roepen, de neus op te halen, wegdraaien van het hoofd of een uitdrukking van afkeer of walging te laten zien.

De baby ligt bij het verschonen en heeft of probeert contact te maken met degene die verschoont. De baby ziet, hoort en voelt afkeer en afwijzing en begrijpt niet dat de vieze gezichten en uitroepen voor de poep bedoeld zijn. Zo kun je onbewust, onbedoeld en ongewild je baby het gevoel geven, dat hij/zij faalt of niet goed genoeg wordt bevonden. Dat wil geen ouder! Daardoor zou een kind (on)bewust kunnen besluiten, dat het beter is om poep op te houden met als doel een blije reactie te krijgen en zich gewaardeerd en fijn te voelen.

Zo geef je wel het juiste signaal aan je baby

  1. Doe, praat en kijk zoals je je voelt: blij dat je kind (heeft ge)poept.
  2. Maak oogcontact, kijk vrolijk, geef je kind een big smile, en zeg bijvoorbeeld ‘goed zo’ of ‘wat een lekkere poep’.
  3. Of maak grapjes zoals ‘lekkere stinkerd, wat ben ik trots op jou’ of ‘wat ben jij toch een heerlijke poepdoos/drollendraaier’.

Poepen hoort er bij, voor groot en klein! Shit happens…en het liefst elke dag!

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Hadassa Voet is integratief kindertherapeut en moeder van vier volwassen kinderen (3 dochters, 1 zoon) en sinds 2012 trotse (oppas)oma van een kleindochter en kleinzoon. Lees meer >>