By 7 februari 2018 Read More →

‘Geef dat kind een slok jenever’ volgens de vrolijke opvoedtantes

Ik ben helemaal vrolijk, nadat ik het uitermate geestige boekje ‘Geef dat kind een slok jenever‘ van de ‘Vrolijke opvoedtantes Els en Do’ heb gelezen. Een heel grappig no-nonsenseboek met allerlei antwoorden op opvoedvragen, die hen door ouders gesteld werden en die eerder in Kek Mama zijn verschenen.

In het boek ‘Geef dat kind een slok jenever. Opvoedvragen beantwoord met de kennis van toen en nu‘ geven ze antwoord op vragen als bijvoorbeeld hieronder:

‘Ik erger me aan vriendinnen die onze telefoongesprekken altijd onderbreken als hun kind iets aan ze vraagt. Waarom zeggen ze niet gewoon: ‘Nou even dimmen Marietje. Mama is aan het bellen.’ Bij hun antwoord halen ze vaak de opvoedmethodes van de vorige generatie(s) aan of vragen een oude buurvrouw die zelf negen kinderen heeft opgevoed om raad.  ‘De tantes raden u aan om duidelijke spelregels met uw vriendinnen af te spreken. Tijdens het bellen wordt niet met kinderen geconverseerd. Is dat niet mogelijk dan raden wij aan de betreffende vriendinnen louter nog te whatsappen. Dat zal ze leren.’

Of: ‘ Ik ben gek op mijn dochters van zes en acht, maar niet op hun geruzie (…) Ik word er zo moe van, lieve tante Els en Do. Wat te doen?’  ‘Laat uw dochters het zelf uitzoeken en ga ondertussen heerlijk op de bank liggen met een fijn boek, tijdschrift of uw smartphone. Als het geruzie te luidruchtig wordt, zet u een koptelefoon op.’

Generatieverschil in opvoeden

Dorine, Els en ik zijn alledrie van de generatie die in de 50-er jaren geboren zijn en die ook zelf bewust voor kinderen gekozen hebben. Zo’n beslissing om een kind op de wereld te zetten is eigenlijk te groot, zeggen Do en Els. De meeste kinderen worden tachtig jaar en ouder. Dus dat is een behoorlijk project. Als ouder word je dan gedwongen in de rol van gastheer en -vrouw die hun kinderen hebben uitgenodigd op een feest. Als de gasten zich dan niet amuseren, hebben de ouders gefaald. De generatie ouders van nu worstelt vaak met de vraag: ben ik een luie ouder of een helicopterouder?  Wat moet ik doen: mijn kind het zelf laten uitzoeken of voor hem op de bres springen? Geef ik hem wel genoeg complimenten? Of prijs ik hem weer te veel de hemel in? Et cetera.

De generatie van onze ouders hadden die keuzes niet. Die waren in de oorlog opgevoed en die vonden dat je aanvaarding moest leren en daarvoor had je ontberingen nodig. Dat is de generatie die huilbaby’s in de kelder liet slapen. zodat niemand ze hoorden. Die (ok extreem) een slokje jenever door de fles melk van hun kind mengde zodat het daarna heerlijk sliep. Die als hun kind gepest werd, vond dat ze maar moesten leren om voor zichzelf op te komen. Lukte dat niet, nou ja pech. Daar werd je hard van.

Tips van de tantes bij echtscheiding

Een paar lekkere nuchtere tips van de Opvoedtantes omtrent echtscheiding:

  1. Bij een nieuwe partner minstens een jaar wachten met hem of haar uitnodigen thuis. Dan pas weet je of de man of vrouw in kwestie een blijvertje is. “Het grote misverstand van de eenentwintigste eeuw is dat kinderen gelukkig zijn als hun ouders gelukkig zijn. Tot op zekere hoogte klopt het, maar er is een grens. Ouders die hun kinderen lastig vallen met hun liefdesleven.”
  2. Of deze tip bij een nieuwe partner van je ex waar je kinderen enthousiast over zijn en die jij juist een trut vindt. “Kruip in de huid van moeder Theresa. Verman u. U zou juffrouw Trut eigenlijk moeten koesteren. Hoe, dat weten wij ook niet precies. Voodoo? Mindfulness? Meditatie? Therapie? Een nieuwe man? Tinderen? Een boek over jaloezie lezen? Wij wensen u alle kracht van de wereld.”
  3. Wat dacht je van het antwoord op de vraag: hoe vertellen wij onze kinderen dat we gaan scheiden?’ “Samen. Doe elkaar voor Het Gesprek een belofte – dat jullie je gezamenlijk product, de kinderen – piekfijn zult afleveren. Houd een gezinsomhelzing en zeg dat jullie er alles aan gaan doen om vriendjes te blijven. En blijf dat. Al kan je elkaars ogen wel uitkrabben.”

Succes en veel plezier met de oergeestige maar ook echt fijne en ontnuchterende opvoedadviezen van tante Do en tante Els!

Bestellen?

Geef dat kind een slok jenever – Dorine Hermans en Els Rozenbroek – Uitgeverij Het Spectrum – 15 euro

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.