Word geen slaaf van je kinderen. Luie ouders hebben gelijk!

Een tijd geleden las ik een leuk boek van Tom Hodgkinson: Luie ouders hebben gelijk. Hij beschrijft daarin zijn ideeën over hoe je je kind het beste kan opvoeden. Overigens tot grote hilariteit van zijn vrienden, want die vinden hem totaal geen expert op dat gebied..

Het is een zeer grappig boek, maar ook een boek met goede ideeën die mij zeer aanspreken. Hodgkinson gaat uit van het antwoord dat D.H.Lawrence al in 1918 gaf op de volgende vraag: ‘Hoe moet de opvoeding van een kind worden aangepakt?´. De eerste regel is: laat hem zijn gang gaan. De tweede regel is: laat hem zijn gang gaan. De derde regel is: laat hem zijn gang gaan. Dat is de hele aanpak.”

 

Manifest voor de luie ouder

Hodgkinson laat het opvoeden dus op zijn beloop. Volgens hem is zijn eerste kind het moeilijkst is en zijn derde het makkelijkst. Hij wijt dat aan het steeds meer (leren) loslaten van zijn kinderen. En met loslaten of je kind zijn gang laten gaan pleit hij niet voor verwaarlozing. Het gaat hem om zorgeloos in plaats van onzorgvuldig. Ik citeer een aantal dingen uit zijn Manifest voor de luie ouder:

  • Wij zijn tegen het idee dat het ouderschap een inspannende bezigheid is.
  • Wij beloven plechtig dat we onze kinderen hun gang laten gaan en ons nergens mee te bemoeien.
  • We drinken alcohol zonder ons daarover schuldig te voelen.
  • We verkwisten geen geld aan gezinsuitjes en vakanties.
  • Wij blijven zo lang mogelijk in ons bed liggen
  • We werken beide zo min mogelijk, vooral als de kinderen klein zijn.
  • Tijd is belangrijker dan geld.
  • Een vrolijke chaos is beter dan verschrikkelijk netjes.
  • Wij verwelkomen verantwoordelijkheid.

Tips voor lui ouderschap

# Streef niet naar perfectie

Hij geeft het advies om niet naar perfectie te streven. Ben je als moeder of vader doodop van een niet-doorslapende baby of dreinende kleuter? Ga er dan gewoon eens lekker een weekje tussenuit en laat een ander (tante, oom of grootouder) voor je kind zorgen. Geheid dat je na een week een uiterst tevreden en veranderd kind terug ziet. Gun je kinderen en jezelf een adempauze.

# Laat je kinderen hun gang gaan in de natuur

Hodgkinson is een groot voorstander van met je kinderen de natuur ingaan in plaats van ze bezig te houden in een pretpark of ballenbak. Mijn kinderen zijn in de stad opgegroeid, maar wij hadden gelukkig een buitenhuisje in de natuur waar wij in de weekenden en vakanties naartoe konden. Daar was geen televisie of internet. Ze konden daar eindeloos spelen, terwijl wij lekker met vrienden aan het kletsen waren of een boek zaten te lezen. Ga niet elk weekend je kinderen vermaken, maar laat ze zich lekker vervelen of thuis een hut bouwen onder de tafel.

# Word geen slaaf van je kinderen

Slaap gerust lang uit, dan gaan ze zelf wel hun boterham klaarmaken. Doe een lekker dutje tegelijk met je kind, in plaats van allerlei dingen te gaan doen. Neem soms een dag vrij om bij te slapen. Of laat de oppas zich een dag met je kinderen bezighouden, terwijl jij lekker in bed ligt, een wandeling maakt of naar het café gaat.

Stoei, maak lawaai, zing, maak muziek en dans, terwijl je met z’n allen de afwas doet. Zorg voor veel vriendjes voor je kinderen, die houden elkaar bezig. En zorg ook voor gezelschap voor jezelf. Dat leidt lekker af en de kinderen vermaken zich met elkaar, terwijl jullie gezellige gesprekken voeren of slap zitten te ouwehoeren.

# Geef je kinderen verantwoordelijkheid

Geef je kinderen verantwoordelijkheid door ze voor zichzelf te laten zorgen. Laat ze hun eigen ontbijt en lunchtrommeltje klaar maken. Laat ze helpen met eten maken, of hun kamer opruimen et cetera.

In Mali is het de gewoonste zaak van de wereld dat je kinderen je helpen. Bij een vriendin van mij maakte haar 14-jarige tweeling zonder morren een heel diner klaar voor de hele familie met aanhang. En dat elke dag. Een Angolese vriend van mij, die in Frankrijk woont, laat zijn dochter van vijf zijn biertje of telefoon brengen, terwijl hij er ongeveer naast zit. Dan denk ik wel eens: nemen wij in ons land onze kinderen niet te veel uit handen en waarom? Waarom zo rennen en draven terwijl het veel relaxter kan?

Probeer het maar eens om wat meer een luie ouder te zijn. Kijk maar hoeveel effect het op het welzijn van jou en je kind heeft!

Is Lui ouderschap iets voor jou? Of echt totaal niet? Praat mee op Facebook.

 

Waarom rennen en draven we zoveel voor onze kinderen? Hodgkinson pleit voor lui ouderschap waar je je kind zijn gang laat gaan! Werkt dat voor jou?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.