Ruziënde kinderen. Gek word je ervan!

Ruziënde kinderen kunnen je als ouder tot wanhoop drijven. Kindercoach Charlotte geeft handige tips hoe je hier als ouder mee om kunt gaan. Je leest ze hier.

Mijn kinderen (en ik ook vroeger met mijn broer) hebben flink ruzie gemaakt. Heb ik daar altijd op de juiste manier op gereageerd? Nou nee. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, zou ik veel verstandiger en met inzicht hebben gereageerd op mijn ruziënde kinderen.

Nou ja dat is maar de vraag hoor! 😉 In ieder geval minder in de trant van: ‘En nu houden jullie op!’ Of ‘Zoek het samen ff uit!’ Een studie naar vechten bij broertjes en zusjes wees uit dat 93% van de 7-jarigen ruzie maakten en 24% hiervan vocht echt vaak.

Ruziënde kinderen kunnen je als ouder tot wanhoop drijven. Kindercoach Charlotte geeft handige tips hoe je hier als ouder mee om kunt gaan.

Waarom maken kinderen ruzie tot vechten aan toe?

Je kind:

 1. verveelt zich en wil wat actie.
 2. heeft honger en wordt daar geïrriteerd of zelfs agressief van.
 3. is overgestimuleerd en ontlaadt dat in bijten, krabben, slaan etc.
 4. is boos of gefrustreerd. En heeft die emoties niet kunnen uiten op het moment zelf. Of kent de juiste woorden niet om die emoties onder woorden te brengen.
 5. wordt door een broertje of zusje geslagen, door een ouder of een kind op school en kopieert dat gedrag.

In mijn boek ‘Hoe houd je het gezellig thuis?‘ heb ik de badkamertruc opgenomen. Als je kinderen ruzie hebben, ga je met een boek naar de badkamer en zeg je: ‘Ik reken erop dat jullie het samen zonder elkaar pijn te doen of te schelden, oplossen’. Een goede truc en het kan werken, mits je kinderen weten hoe ze ruzies moeten oplossen en uitpraten.

 

Een aantal tips in omgaan met ruziënde kinderen

 • Leer je kind zijn gevoelens onder woorden te brengen en zoek samen met je kind een gezonde manier om deze gevoelens te uiten. Je kan het even time-out geven om weer kalm te worden, maar geef het daarna time-in om te bespreken wat er eigenlijk gebeurde. Welke gevoelens eronder lagen en hoe het die de volgende keer op een prettige manier kan uiten. ‘Hé Sam, vertel je zusje eens hoe boos je bent.’
 • Kies geen kant. Tenzij je echt ziet dat een kind de ander vanuit het niets aanvalt. Kinderen zijn er erg goed in om toneel te spelen. Mijn jongste zoon kon altijd erg dramatisch doen, zodat we zijn broer vaker de schuld van de ruzie gaven.
 • Reageer niet met geweld op geweld. Blijf rustig. Ga niet schreeuwen, maar treedt wel ferm op. ‘Anna, dat is geen goede actie om je zus te slaan. Ga jij maar even naar je kamer en bedenk hoe je voortaan kan laten weten dat je grens bereikt is.’
 • Omgaan met woede en frustratie moeten kinderen leren. Het brein moet geprogrammeerd worden hoe het met stress omgaat. Het is dus belangrijk dat jij je kind leert om op een gezonde manier te reageren. Gevoelens te (h)erkennen, ze te benoemen, erover te praten en ze dan op een prettige manier te uiten. Zonder gevaar voor zichzelf of anderen. Als je dat niet doet, zal het als volwassene ook met vechten reageren op een stress-situatie.

Samen huisregels opstellen en bespreken

De gezinsvergadering is een goed moment om de regels te bespreken en vast te leggen. Bijvoorbeeld:

 1. In dit huis doen we elkaar geen pijn.
 2. Speels vechten is ok, maar beide partijen moeten het eens zijn dat je dit echt wil.
 3. Als je ruzie maakt over speelgoed, pakken we het af totdat jullie een manier gevonden hebben om het te delen. Vraag een volwassene om te helpen als het je samen niet lukt om eruit te komen.
 4. Als je zo boos of gefrustreerd bent dat je wil slaan, ga dan naar een volwassene om je te helpen om je gevoelens op een gezonde manier te uiten.
 5. Elkaar uitschelden doen we hier niet. Vraag ook weer hulp van een ouder als je je zus of broer duidelijk wil maken dat iets je niet bevalt.

Bespreek deze regels met je kinderen en laat ze regels toevoegen of veranderen. Het praten hierover maakt ook dat ze leren om over gevoelens te praten in plaats van ze af te reageren op een ander.

Herkenbaar? Hoe ga jij thuis om met ruziënde kinderen? Praat met ons mee op Facebook.


(c) Can Stock Photo / prometeus

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.