By 31 augustus 2016 Read More →

Organiseer thuis eens een gezinsvergadering

Een leuke manier om meer structuur te krijgen thuis is de gezinsvergadering. Samen maak je nieuwe afspraken, evalueert oude en kun je dingen samen delen. Lees hier de tips van kindercoach Charlotte hoe je dit nu organiseert.

In de vakantie is het heerlijk als je de teugels lekker kan laten vieren. Laat opstaan. Niet op je kleren letten. Eten als je zin hebt. Laat naar bed. Noem maar op. Maar nu de scholen beginnen is het belangrijk om langzaam weer in het gareel te komen en structuur te krijgen. Een leuke manier om dat voor elkaar te krijgen is door een gezinsvergadering te houden.

In mijn boek ‘Hoe houd je het gezellig thuis? 30 manieren om je kind en jezelf op te voeden leg ik uit hoe je dat aanpakt. Veel gezinnen raad ik aan om zo’n gezinsvergadering één keer per week te organiseren waarin je van alles kan bespreken en afspreken: taken in huis, bedtijd, et cetera. Het is opvallend dat veel media, het Parool, Vriendin en Hart&Ziel, die over mijn boek schreven de gezinsvergadering als één van de tips voor de lezers namen. Kennelijk spreekt het aan!

Plan een gezinsvergadering

Dus heel handig om een gezinsvergadering te plannen als je het komende schooljaar goed in wil gaan.

  • Maak een lijst van alle dingen die in huis moeten gebeuren. Schrijf erbij welke taken jij en je partner nemen. Zorg dat er een paar taken overblijven voor de kinderen: voor elk kind een paar leuke en minder leuke taken. Laat de kinderen dan opschrijven welke leuke taak ze kiezen en welke minder leuke taak. Maak duidelijke afspraken wanneer de taak wordt gedaan, hoe en met wie.
  • Maak in de vergadering ook afspraken over hoe jullie om willen gaan met huiswerk maken, kamer opruimen, eten, TV kijken of computergebruik. En wanneer je kind wil praten over dingen die wel en niet goed gaan. Meteen na school? Of ’s avonds voor het slapen gaan?
  • Met pubers spreek je af hoe en wanneer ze je laten weten of ze hulp nodig hebben. Zodat jullie ervoor zorgen dat jullie bijtijds kunnen helpen of bijsturen en niet als het rapport er al is. Spreek je vertrouwen uit dat je puber zijn best doet en maak afspraken wat je best doen precies is: huiswerk maken (Wanneer? Hoe lang? Met/zonder overhoren? Etc). Opletten in de klas (dus niet achterin gaan zitten lol trappen) et cetera. Zodat je puber zich niet te veel gecontroleerd voelt. Daar houden ze namelijk niet van! 😉
  • Je kan in de gezinsvergadering ook met thema’s werken. Wat verwacht je van je kind als de sfeer in de klas niet fijn is, als er gepest wordt bijvoorbeeld. Of hoe het met andere kinderen (inclusief broertjes en zusjes omgaat).

Zo kan je van alles verzinnen om te bespreken.

Gezinsvergadering

Serieus genomen

Zo’n gezinsvergadering maakt dat je kind zich serieus genomen voelt en leert om zijn zegje te doen maar ook om naar anderen te luisteren en verschillende argumenten af te wegen. Het geeft een rustpunt in de week: organiseer het op een vrijdag of zondagavond en zorg voor iets lekkers. Neem de tijd en zorg ook voor een leuke vraag of ga moppen tappen.

Als je het elke week doet, hoef je niet alles tegelijk te bespreken en kan je ook kijken of iets werkt. Zo niet, dan bespreek je dat de week erna en zoek je er een oplossing of alternatief voor.

Wie doet wat tijdens de gezinsvergadering

Spreek van tevoren af of je belangrijke en verregaande beslissingen meteen neemt in de vergadering of dat je een aparte ‘commissie’ samenstelt. Die praat er dan nog over en komt bij de volgende vergadering met een voorstel. Zo voorkom je dat je je gedwongen voelt om een beslissing ter plekke te nemen. Soms wil je er als ouders onderling nog apart over praten of met één van de kinderen.

Spreek ook af wie er voorzitter is: een vaste of roulerende. Bij sommige onderwerpen kan je met een praatstok werken. Wie de stok vasthoudt mag praten, de anderen luisteren. En notuleer, zodat iedereen weet wat er is afgesproken.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.