By 1 februari 2017 Read More →

Mogen jouw kinderen snoepen? Of houd je de boot af.

Mijn vriendin S. en ik hadden laatst een gesprek over onze dochters – inmiddels 28 – en op de basisschool dikke vriendinnen. Ik zei gekscherend dat haar dochter bij ons altijd meteen een boterham met hagelslag smeerde, omdat ze thuis geen zoetigheid kreeg. Zij vertelde dat ze zich altijd ergerde aan mij, omdat ik een bak snoep op tafel had staan waar de kinderen ongelimiteerd uit mochten pakken.

Het is allebei niet waar. Maar het tekent wel de verschillende opvoedingsstijlen die je ook vaak bij ouders op school ziet. Het ene kind heeft witte boterhammen met hagelslag en een zogenaamd gezonde chocolade-volkorenkoek bij zich. Het andere kind hapt in een bruine boterham met kaas en knabbelt aan een wortel.

En als je dan als school voorschrijft wat kinderen moeten eten, heb je de poppen aan het dansen! De ouders die toch al gezond eten aan hun kinderen meegeven, vinden het verregaande betutteling. De ouders die niet zo met gezond eten bezig zijn, zijn bang dat ze nu heel anders moeten gaan leven. En dat de school zit op te letten of ze het wel goed doen.

Tussendoortjes en lunches

Als kinderen een ontbijt krijgen voor ze naar school gaan, kunnen ze om 10 uur volstaan met het eten van fruit, wat noten of gedroogde appels of abrikozen, rozijnen of rauwkost.

Kijk hier voor leuke tips voor gezonde tussendoortjes.

De lunch kan je zo lekker mogelijk maken als je wil. Gemakkelijk een bruine boterham met pindakaas smeren (wat ik voor mezelf vroeger altijd deed op de middelbare school). Of je best doen op afwisselende lunchboxjes. Laat vooral je kinderen met ideeën komen en hun eten zelf klaarmaken! Op MoodKids en het internet is er genoeg te vinden en iedereen weet tegenwoordig wel dat je gezond moet eten en wat het beste is. En anders kan je dat wel ergens lezen in één van de vele boeken die daarover verschijnen.

Ik tilde me, toen mijn kinderen op de basisschool zaten een breuk aan die drinkpakjes, totdat ik daar zo genoeg van had dat ik ze van de ene op de andere dag cold turkey heb laten gaan op water. Hartstikke gezond, vooral als je zelf ook het goede voorbeeld geeft. En als je toch iets met een smaakje mee wil geven, kan je water lekker pimpen of een lekkere smoothie maken en meegeven.

We hadden wel koekjes, maar nauwelijks snoep (echt waar S!), omdat we daar zelf ook niet van houden. De kinderen aten wel een koekje, maar vergaten er ook vaak naar te vragen. Nog steeds doen we weken met een rolletje koekjes. En de chocoladeletters slaan na verloop van maanden wit uit.

 

Mogen jouw kids snoepen of geef je liever gezonde dingen? Kindercoach Charlotte pleit voor bewustzijn bij kinderen en daar hoort snoepen gewoon bij.

Snoepen

Leer je kind maat te houden, vertel hem wat zoetigheid doet met zijn tanden en zijn lichaam en laat hem twee keer per dag zijn tanden poetsen en regelmatig naar de tandarts gaan. Het is belangrijk dat je je kind leert omgaan met de verleidingen in het leven: omgaan met zoet is daar een van.

Ik ben geen voorstander van gezonde traktaties als rauwkost of rijstwafels. Er is per jaar in een klas met dertig kinderen nog geen één verjaardag per week, dus dat snoep valt reuze mee. Maak er geen overdreven gedoe van met snoepzakken en snoeptorentjes. Maar bak een lekker koekje of cakeje, versier dat eventueel. Sommige ouders gaan helemaal los met de leuke traktaties en internet staat er helemaal vol mee. Zeker doen, als je een creatief persoon bent met genoeg tijd. Maar je kan ook iets eenvoudigers bedenken en je kinderen laten meehelpen. Ik herinner me nog een avond voor een verjaardag dat ik alle kinderen uit de straat had geplukt om even te helpen met de cakejes versieren. Dat was toen in 5 minuten gebeurd!

> Kijk hier voor heel veel leuke traktatie-tips!

Als je je kinderen laat snoepen, kies dan lichte snoepjes uit als spekjes of marshmallows en je kan ook gezond en halal snoep kopen, zoals van het merk Goody Good Stuff.

In mijn praktijk heb ik altijd een paar koekjes of snoepjes staan. Ik let wel op dat die niet graai- graai naar binnen gaan, en vraag ook altijd aan de ouders of ze het goed vinden dat hun kind een koekje of snoepje krijgt. En kinderen krijgen een kopje thee of een glaasje met roosvicee of limonade zonder toevoegingen.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.