By 7 januari 2017 Read More →

Geen gestress! Tips voor een relaxte start van de schooldag

Ongelooflijk hoe snel de vakantie is omgevlogen. Er is voor ons nog één vakantieweek over. Volgende week maandag mag zoonlief alweer naar school. En dan is het afgelopen met de relaxte start van de ochtend. Hup, hup, hup en alle zeilen bij zetten om op tijd op school te komen.

De weken voor de vakantie was het echt elke ochtend een geren en gevlieg om op tijd op school te komen. Dat kan anders. We pakken de oude draad weer op. Dit zijn mijn tips om zonder gestress op tijd op school te komen.

Tips voor een relaxte start van de dag

Tip 1: Check de schoolagenda

Ik kwam gisteravond tot de ontdekking dat Job al meteen begint met schoolzwemmen, dus moeten we al om 8 uur op school zijn. Wel zo handig dat ik daar nu al achter kom. Zo sneu als hij op de eerste dag al de bus heeft gemist. Misschien hebben jullie nog een extra studiedag na de vakantie? Je zal niet de eerste ouder zijn die alleen op het schoolplein staat. Oeps!

Heeft je kind nog huiswerkopdrachten moeten maken deze vakantie? Job kreeg een tafelboekje mee. Ook die zit inmiddels in zijn schooltas. Wat me meteen brengt naar het tweede punt.

Tip 2: Leg alle tassen weer klaar

Zoek de schooltas vast op. Ik hoop voor jou dat de lunchtrommel van 2 weken geleden er niet meer in zit. 😉

Wij hebben de zwemspullen ook alweer bij elkaar gezocht. Dinsdag heeft hij gym, dus ook die staat al klaar. Misschien de maat van de gymkleren en met name de gymschoenen nog even checken? Job heeft inmiddels al 3 weken geen gym meer gehad, doordat ze met school de week voor de vakantie geschaatst hebben. En meneer heeft van alle pepernoten en kerstkransjes blijkbaar een groeispurt gehad. Want zijn gymschoenen waren te klein..

Heb jij de gymspullen mee naar huis genomen? Niet vergeten. In januari in je ondergoed en op blote voeten gymen is echt geen pretje!

Tip 3: Leg samen kleren klaar

Mijn zoon bedenkt echt niet wat hij zelf aantrekt, dus als ik het ’s avonds niet neerleg loopt hij rustig de hele ochtend in zijn boxershort rond totdat ik het heb klaar gelegd. Ik ben totaal geen ochtendmens, dus die vertragende factor levert mij irritatie en stress op. Wij leggen daarom ’s avonds zijn kleren al klaar.

Van meisjes-moeders hoor ik juiste het tegenovergestelde vaak. Daar weten dochters juist wel wat ze aan willen trekken. En dat ligt natuurlijk net in de was…  Wat dan weer leidt tot oeverloze discussies… Leg dan ook ’s avonds de kleren klaar, maar doe het samen. En maak meteen de afspraak wat samen klaar gelegd wordt, wordt ’s ochtends zonder discussie aangetrokken. Dat scheelt een boel gestress.

Tip 3: Denk alvast na over de lunch en tussendoortjes

Bedenk dit weekend al wat je je kind wil meegeven als gezond 10-uurtje of in de lunchtrommel. Plannen daarvan zorgt voor een gevarieerde inhoud. Zet meteen de trommels, bekers/flesjes al klaar. Hebben jullie als gezin ook besloten om even back-to-normal te gaan qua eten en drinken? Maak dan bijvoorbeeld van water drinken een feestje met deze tips.

Tip 4: Zet het ontbijt van tevoren klaar

Ontbijten is belangrijk. Zeker voor je kind. Lees hier maar waarom. Ben jij net zoals ik ook geen ochtendmens? Dek dan ’s avonds al de ontbijttafel, zodat je ’s ochtends alleen nog de spullen uit de koelkast erbij hoeft te zetten. Terwijl je kind rustig ontbijt, kun jij ook alvast de lunchtrommel smeren.

Tip 5: Zet de wekker en ga op tijd naar bed

De afgelopen weken nog even ’s avonds een extra aflevering van Netflix meegepakt? Wij wel. En dus ook eigenlijk elke avond iets te laat naar bed. Het ochtendritueel loopt een stuk relaxter als je zelf als ouder ook uitgerust bent.

Moeite mee? Stel je bedtijd in. Dat kan bijvoorbeeld met een alarm op je gsm. Ken je de handige bedtijd functionaliteit van de iPhone al? Die zit onder de klok. Stel in wanneer je naar bed wilt en wanneer je wilt opstaan en hij geeft voor beiden een signaaltje.

Dit waren mijn tips om maandag weer in het gareel te komen. Heb jij zelf nog een handige tip voor een relaxte start van de ochtend? Deel hem dan op Facebook

(c) Can Stock Photo / mikailain

Zijn deze tips iets voor jou? Bewaar ze op Pinterest

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.