Wat doe jij met alle kindertekeningen?

Kinderen en tekenen: een heerlijke combinatie! Van het eerste gekras, naar de eerste koppoter, de weergave van het eigen huis, het eerste familieportret of die gave fantasiecreatie. Door te tekenen kunnen kinderen zich creatief uiten, talenten ontplooien en vaardigheden ontwikkelen.

Met een beetje geluk (of ongeluk 😉 ) produceren je kinderen stapels tekeningen. Alleen van de peuterspeelzaal heb je waarschijnlijk al een flinke stapel vol krabbels, handafdrukken en geplakte vormen. Dat wordt naarmate ze ouder worden, alleen maar meer. Je huis slibt dicht als je daar niet een beetje georganiseerd mee omgaat.

Handig is om direct de datum op de tekening te zetten. Ook al doe je er verder nog niks mee en stop je ze in een map of tas. En daarna?

Kindertekeningen bewaren of anders inzetten

We hebben ter inspiratie een aantal leuke ideeën voor je op een rij gezet.

1# Maak een boek

De meeste tekeningen maken kinderen vaak tot en met hun vijfde levensjaar. Kies uit die periode de mooiste tekeningen uit. Je kunt natuurlijk gewoon met een multomap en insteekhoezen of een plakboek werken, maar nog leuker zijn fotoboeken die je online maakt. Scan alle tekeningen en plaats ze in chronologische volgorde. Zet er eventueel nog een leuke anekdote over de tekening bij. Zo krijg je een heel persoonlijk boek. Deze boeken nemen niet veel ruimte in en zijn super leuk om mee te geven als je kind bijvoorbeeld het huis uit gaat.

2# Doe mee aan een goed doel

Crayola, producent van kleurartikelen, knutselsets en innovatief kleurspeelgoed (bekijk onze review van de viltstiftenfabriek maar eens), heeft samen met SOS Kinderdorpen een hele leuke actie bedacht. Zij bieden hulp aan kansarme kinderen in 134 ontwikkelingslanden en gebieden. Want ieder kind verdient het om zich te kunnen ontwikkelen tot een zelfstandige volwassene, binnen een veilig thuis.

Bij deze actie van Crayola kunnen kinderen ”. De opdracht? Maak een tekening van het ideale thuis voor ieder kind. Een plek waar zij een gevoel van veiligheid en vrijheid krijgen. Een prachtig onderwerp om met je kind te bespreken. Want wanneer voelt iets als thuis? En wanneer voel je je veilig? Ambassadeur Kim-Lian van der Meij, zelf moeder van 3 kinderen, zet zich in voor deze actie en ging langs bij een basisschool in Amsterdam die druk aan het tekenen waren. Bekijk de leuke video trouwens hier!

Alle geüploade tekeningen zijn nu op te zien op en kan er geboden worden op je favoriete tekeningen. De opbrengsten komen volledig ten goede aan SOS Kinderdorpen. De opbrengsten komen volledig ten goede aan SOS Kinderdorpen.

Samen met Job deed ik natuurlijk mee. We bekeken bovenstaande video en de website van SOS Kinderdorpen. Job was onder de indruk van het verhaal van Nala. Samen praten we nog wat na. Hij vond het vooral verdrietig dat zij geen familie heeft. Want bij een veilig thuis hoort familie. Job is niet zo’n tekenaar, maar nu ging hij echt heel hard aan de slag.

job-tekent-voor-crayola-helpt

Jobs tekening

Hij tekende een regenboog als glijbaan voor onder de grond (links), “omdat je daar veilig kan wonen als je bang bent”. “In de kelder zit een tandarts, want als je last hebt van je tanden hoef je maar één stap te zetten of via de glijbaan naar beneden te glijden”. Hij tekende ook ons gezin (ik heb een fancy roze rok aan. 😉 ). “Want met elkaar is het gezelliger en heb je vriendschap. Want alleen zijn is saai en verdrietig”. Hij heeft ook een luchtballon getekend, want daarmee kun je naar je vriendjes of naar school toe. Hieronder zie je het eindresultaat van een trotse Job! De tekening staat inmiddels op de Crayola helpt website

het-eindresultaat-van-crayola-helpt

3# Maak een knuffel

Je kunt van het poppetje dat je kind tekende, een leuke knuffel laten maken. Dat is bijvoorbeeld mogelijk bij Mol plus Mier. Onderstaand voorbeeld komt van hun website. Een geweldige herinnering toch?

maak-van-een-kindertekening-een-knuffel

Zelf een knuffel maken, kan natuurlijk ook. Scan de kindertekening, print hem op transferpapier (bijvoorbeeld van de Hema) en strijk op lap stof met een lichte kleur. Leg er nog een lap stof onder (dat mag best contrasterend zijn). Knip ze tegelijkertijd uit (met een marge van circa 2 centimeter) in de vorm die je wilt hebben. Doe de ‘mooie’ kanten naar buiten, speld vast en naai rondom dicht. Laat de onderkant nog even open voor de vulling. Vul je knuffel en stik daarna dicht.

4# Maak een expositie

Een klein jaar geleden bezochten we samen met Job een opening in een lokale galerie. Nu komen we daar wel vaker, maar het was bij hem net of het kwartje toen pas viel. Hij was gefascineerd door de expositie, de sfeer, de hapjes (as usual) en vooral de rode stickers naast de verkochte kunstwerken. We legden hem van alles uit.

Sinds ik dus een half jaar geleden in het boek Artie Farty het idee van een kinderexpositie las, neem ik me voor om dit met Job te doen. Het idee is om je kind 10 à 20 tekeningen te laten uitkiezen en daar een plekje voor in huis of in de tuin uit te kiezen. Dat hoeft niet spannend te zijn. Dat kan ook gewoon met een plakbandje aan de ijskast. Laat je kind vervolgens een eigen expositie organiseren. Denk aan uitnodigingen, een opening, hapjes en drankjes, verkoopprijzen en (natuurlijk!) rode stickers voor verkochte kunstwerken.

Artie Farty is overigens een boek waar ik al een artikel over portret tekenen en een artikel over bouwen met rietjes over heb geschreven.

5# Maak een vlaggenlijn

Heb je, net als ik, een kind dat moeilijk afscheid kan nemen van dingen, dus ook van eigengemaakte tekeningen? Maak dan van die tekeningen een vrolijke vlaggenlijn voor in de kinderkamer of de gang. Gebruik deze download, knip het vlaggetje uit. Trek hem eventueel over op dik karton. Dan heb je een stevige mal. Leg de mal op de kindertekeningen, trek over en knip uit. Vouw aan de bovenzijde een rand van circa 1 cm en plak de vlaggetjes vast aan een touw of lint! Ziet er vrolijk uit toch?

maak-vlaggetjes-van-oude-kindertekeningen

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, zelf maken, DIY

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.