By 20 november 2016 Read More →

Sint en zijn temperamentvolle piet

Het leven met een (temperamentvol) kind is soms uitdagend*. Altijd als ik denk ‘waarom gaat alles toch zo moeilijk’, probeer ik weer even om te denken en voor te stellen wat er in het koppie van mijn dochter omgaat. En vallen alle moeilijke momenten weer even op zijn plaats.

De woedeaanvallen die we de laatste tijd helaas weer hebben? We hebben gewoon de Sintkriebels!

Lees ook: wanneer is je kind pittig

Sinterklaas is een kindervriend die wel zomaar je huis binnenkomt

Sinterklaas staat voor gezelligheid, pepernoten en cadeautjes. Maar ook voor ’s nachts je huis binnenkomen, onverwachtse acties van gekke pieten en onverklaarbare dingen. ‘Hoe kan het dan dat de Sint hetzelfde inpakpapier heeft als wij?’, ‘Ik heb net nieuwe schoenen, straks pikt Piet ze!’ Of een handje móeten geven aan de Sint. Het toppunt was dat ze vorig jaar ineens zo boos werd dat ze de peen in de schoen moest doen. En vervolgens haar schoen gewoon niet zette.
 
Het leven met een temperamentvol kind is soms uitdagend. En de Sinterklaas-tijd met alle spanningen helemaal. De woedeaanvallen? We hebben de Sint kriebels! Lees Suzanne's blog hier.
 
Sinterklaas bestaat hier het hele jaar
 
Mijn dochter heeft een haat-liefde verhouding met de man met de mijter. Ze is namelijk het hele jaar door Sinterklaasliedjes aan het zingen en vindt het raar dat er in juli geen filmpjes over de Sint op Netflix staan. Ook de luisterpiet is er volgens haar het hele jaar. Anders zou hij toch niet weten of ze lief was? Afgelopen zomer wilde ze ineens haar schoen zetten. Ik bereidde haar op de teleurstelling voor dat ze niks zou krijgen. “Nou ik wil het toch gewoon proberen.”  En daar ging ze. Hoe bedoel je sterke wil?

Sinterklaas niet als dreigmiddel gebruiken

Met straffen of waarschuwen heb ik wat moeite. Mensen die zeggen dat de politie komt als hun kind niet luistert om iets voor elkaar te krijgen (afgezonderd als een kind gevaarlijk in het verkeer doet of zo), bereiken hier niet zoveel mee denk ik. Een collega zei dat ze rond de Sinttijd veel dreigde met de zak van Sinterklaas, het al dan niet krijgen van cadeaus et cetera. Ik doe dit – zeker omdat ik denk dat mijn dochter het stiekem gewoon te spannend vindt – niet. Als temperamentvolle meid is ze erg opmerkzaam. Ik had de luisterpiet een opmerking laten maken in een gedicht. Dat hij wel heel vaak poep en plas hoorde. Dat hebben we nog een hele tijd gehoord kan ik je vertellen, ook voor alle andere ‘vieze’ woorden werden we op onze vingers getikt.….terwijl ik gewoon naar de wc wilde.
 
Dit jaar wil ze na één keer schoen zetten ook ineens niet meer. Wat het precies is? Ze zegt dat ze gewoon geen cadeautjes meer wil. Zou het toch de spanning zijn of voelt ze aan dat niet alles klopt in het verhaal? Hoe dan ook, zit ik dan met ‘al’ mijn schoencadeautjes!
 
 
*Kinderen die temperamentvol zijn, zijn gevoelig, intens, opmerkzaam en hebben een sterke eigen wil – aldus Eva Bronsveld in haar bijbel/boek Temperamentvolle kinderen.
 
 
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..