By 27 december 2015 Read More →

Wanneer is je kind pittig?

Opvoeden: wanneer is je kind pittig of vol temperament? Wordt je kind wel erg boos als iets niet lukt? Flipt je kind compleet als je zegt dat zijn favoriete bord in de vaatwasser zit? Moet hij meer dan een dag bijkomen van een drukke dag? Dan zou het zomaar kunnen dat je een temperamentvol kind hebt...

Heb je ook het gevoel dat je kind wel erg boos wordt als hem iets niet lukt? Of flipt je kind compleet als je zegt dat het bord in zijn lievelingskleur in de vaatwasser zit? En moet hij meer dan een dag bijkomen van een drukke dag?

Dan zou het zomaar kunnen dat je een temperamentvol kind hebt. En dat is hard werken…maar ik wil je laten zien dat het ook erg leuk is!

Het ene kind is het andere niet

Ik zit in een cafeetje. En zie een moeder met een vriendin kletsen terwijl haar kind rustig in de buggy zit. Ik heb ondertussen het zweet onder mijn oksels staan en heb nog geen fatsoenlijk woord gewisseld met mijn gezelschap (sorry mam!).

Mijn dochter is namelijk boos en krijst inmiddels alles bij elkaar. Het wordt gênant, er is geen land met haar te bezeilen en we besluiten te gaan. En dat allemaal om een ijsje dat in een beker zat en niet in een hoorntje…. Oh nee! Dit soort ‘kleine’ drama’s hadden we elke dag. Ik werd er moedeloos van. Herkenbaar? Het is minder geworden!

> Lees ook: Zo ga je om met een temperamentvol kind

wanneer is je kind pittig

Foto gemaakt door Pim Geerts

Wanneer is je kind pittig?

In een boek van opvoedkundige Eva Bronsveld wordt uitgelegd dat sommige kinderen nu eenmaal intenser, gevoeliger en opmerkzamer zijn dan anderen. En een bovengemiddeld sterke wil hebben. Zij noemt dat temperamentvol.

 • Het intense uit zich in superenthousiasme, gepassioneerd iets doen, luidruchtig zijn, erg verdrietig en heeeeel erg boos kunnen zijn.
 • Bovengemiddeld gevoelig, omdat het kind zich erg goed kan inleven in anderen of zelfs voelen wat een ander voelt. Ik merk soms eerder aan mijn dochter dan aan mezelf als ik niet lekker in mijn vel zit: ze is dan chagerijnig en onredelijk.
 • Ook zijn pittige kinderen vaak nog opmerkzamer dan anderen. Nóg opmerkzamer, want alle kinderen hebben veel door, maar mijn dochter vraagt bijvoorbeeld ‘mamma, waarom poepen koeien op hun eigen eten’? En ziet het meteen als ik een nieuwe jurk heb, dus ik kan nooit meer aankopen geheim houden voor mijn vriend!
 • De sterke eigen wil is herkenbaar voor elke (peuter)moeder. Als je pittige kind iets in zijn hoofd heeft gehaald, is het bijna onmogelijk om hem iets te laten doen wat jij op dat moment wil. Goed bedoelde adviezen als afleiden werken vaak niet. Hij vertrouwt op zijn eigen mening. Dat is erg gaaf om te zien, maar vaak zó onhandig getimed of lastig.

Accepteren en omdenken

Je kind snapt vaak ook niet waarom hij iets doet en voelt heel veel. Daar kun je tegenin gaan, maar je kunt je kind niet veranderen. Wel de manier waarop je ermee omgaat. Ook ga ik me niet schamen voor het gedrag van mijn dochter, hoeveel blikken ik ook soms krijg. Het gedrag op een andere manier bekijken heeft mij heel erg geholpen. Probeer ook om te denken!

 • doordrammen betekent doorzettingsvermogen
 • luidruchtig betekent enthousiast
 • liegen betekent veel fantasie hebben*
 • brutaal betekent geen blad voor de mond later
 • onvoorspelbaar betekent never a dull moment

Het accepteren is misschien al de helft van de ‘oplossing’. De andere helft? Die vertel ik later een keer!

*Geen vrijbrief uiteraard!

Bron: Temperamentvolle kinderen – Eva Bronsveld

[ssba]

1 Comment on "Wanneer is je kind pittig?"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Tina Bosch-Huisman schreef:

  Wow.. wat een eyeopener… Mijn oudste dochterr is heel slim, maar ook heel ( hoog) gevoelig.. dat is al een uitdaging. Nu zag ik bij mijn jongste ook veel daarvan, maar toch ook weer niet.. maar dit verhaal…zou over mijn jongste kunnen gaan..

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..