Zo ga je om met een temperamentvol kind

Laatst belde de buurvrouw aan met de vraag of ze me kon helpen. Zelfs buitenhuis was de woedeaanval van mijn dochter dus te horen. Ik wuifde het weg en zei dat ze het gewoon even moeilijk had.
Een jaar geleden was ik waarschijnlijk huilend in de armen van de buurvrouw gevallen. Ik heb geleerd anders met driftbuien om te gaan. Heb jij het soms lastige gedrag van je kind al leren omdraaien?  En wil je meer lezen over de manier waarop je met een temperamentvol kind om kan gaan? Lees dan hoe ik het aanpak!
Hulp van buiten
Zoals ik eerder blogde heb ik hulp gezocht bij een pedagoog Ook heb ik de nodige boeken gelezen. Je moet wat als je vaker dan je lief is met je handen in het haar zit. Of met je handen over je oren beter gezegd. Mijn dochter hield het gillen vaak wel vijf kwartier vol. Ook verder lijkt alles meer moeite te kosten bij het opvoeden. En inmiddels wijt ik dat niet meer aan mezelf (in ieder geval niet meer helemaal). Het boek Temperamentvolle kinderen van Eva Bronsveld was een echt eyeopener. Zoals ik eerder beschreef zijn sommige kinderen net wat intenser, gevoeliger, opmerkzamer dan anderen. Met een hele sterke eigen wil.
Hoe ga jij om met je pittige kind?
Foto gemaakt door Pim Geerts
Een beter milieu begint bij jezelf
Je kunt erg onzeker worden als niks vanzelf gaat. En je van buitenaf steeds weer goedbedoelde tips krijgt. Ik heb zo vaak gehoord dat ik ‘gewoon’ consequent moest zijn. Een keer zei iemand zelfs dat mijn dochter maar een week bij hun in huis moest logeren en dat het dan wel goed zou gaan. Ik hoorde alleen nog maar ‘je doet t niet goed’ en liep op mijn tenen. Wat kun je beter doen? Accepteren dat jouw kind nu eenmaal zo is en niet expres vervelend doet. Vind je het lastig dat hij bijvoorbeeld nooit iets doet omdat je het nu eenmaal vraagt, altijd erg aanwezig is óf je niet twee dingen op een dag kunt doen? Zie ook het mooie ervan in dat je kind zich niet zomaar laat beïnvloeden, een echte gangmaker is of geniet van de (relatieve) rust van een middagje thuis. En vergelijk jezelf niet met anderen.
Zo wordt het makkelijker met een temperamentvol kind *:

# Blijf zelf rustig: boos worden werkt vaak alleen maar averechts. Een kind dat alles intenser beleeft zal ook enorm onder de indruk zijn als je je stem verheft. Mijn dochter krimpt letterlijk ineen. Zorg daarom dat je zelf niet uit je slof schiet. En haal bijvoorbeeld diep adem, tel tot 10, ga vaker sporten etc.

# Koester de momenten dat het wél goed gaat: om er van te leren (wat gaat er anders op die momenten), maar ook om eraan terug te denken als het een keer moeilijk gaat. Het is een fase, het is een fase, het is een monster, het is een fase…

# Vertel steeds wat de planning is: Structuur en duidelijkheid is erg belangrijk voor pittige kinderen. Als je dus van tevoren de dag doorneemt weet je kind wat hij kan verwachten. Ook eenmaal buiten de deur is het goed om je kind te vertellen wat jullie gaan doen. Dat heeft bij ons in ieder geval voor veel minder openbare woedeaanvallen gezorgd. En ook al probeer ik me niet te schamen, is dat toch prettig :-).

# Laat je kind meebeslissen: Een kind met een sterke eigen wil vindt het lastig dat iemand anders beslist hoe de dag eruit ziet, wat hij moet eten en ga zo maar door. Laat je kind wat meer beslissen zodat hij wat meer gevoel van controle krijgt. En is het echt zo erg dat je kind dat streepjesshirt dat je niet mooi vindt aan wil op een bloemetjes maillot? Of zonder jas naar buiten gaat? Neem die jas mee en geef hem gewoon als hij het koud krijgt. We beslissen al zoveel!

# Accepteer en benoem de emoties van je kind: hoe rot is het als je iets heel erg vindt en je te horen krijgt ‘ah joh, dat is niet erg’. Ook al gaat het om het feit dat een koekje doormidden is gebroken. Help je kind ook om zijn emoties te begrijpen. Die zijn soms zo verwarrend. Als je blij bent dat je een jurk van Frozen kreeg van Sinterklaas,  maar je eigenlijk hoopte op nieuwe stiften, dan kan dit toch uitdraaien op een drama. Benoem dit dan. En zeg dat je kind misschien even moet ontladen als je ziet dat het teveel wordt. Mijn dochter schreeuwt soms een paar keer hard..zonder dat ze echt over de rooie gaat.

En tot slot: kijk naar je kind. Zorg voor rust als je ziet dat hij te geprikkeld is, plan rust in de dag na een dagje uit en probeer dat hij voldoende slaap krijgt. Wij zitten nu weer even in een lastige periode, mijn dochter is net naar de basisschool en best moe. Maar het is ook fantastisch hoe leuk ze het vindt. Dit kunnen wij!
 
*Let op! Deze tips werken bij mij het beste. Elk kind reageert anders dus kijk wat voor jullie werkt.
 
[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..