By 18 september 2016 Read More →

Het nieuwe straffen en belonen

Mijn dochter is lekker aan het tekenen. Ik zeg haar dat ik vind dat ze zo mooi kan tekenen. Zeg ‘goed bezig, wat knap’ etc. Haar reactie? Ze gooit het papier op de grond en gromt iets van ‘mislukt, ik kan het niet’. En weigert vervolgens het blaadje op te ruimen. Wat had ik beter kunnen doen?

Complimentjes geven mag, maar teveel is ook niet goed en moet ik haar dan straffen voor het niet opruimen…? Ik heb de verschillende meningen over straffen en belonen opgezocht.

Hoe positief kun je zijn? Over positief opvoeden

Mensen die positief opvoeden willen hun kinderen een veilige en stimulerende omgeving geven. Dat doe je bijvoorbeeld door je kind een complimentje of schouderklopje geven als je ziet dat hij iets goed doet. Zo is de kans groot dat hij het de volgende keer weer doet. Dat werkte! Mijn dochter gilde én speelde op de piano. Ik zei ‘wat speel je mooi piano’ en het gillen hield spontaan op. Fijn!

> Lees ook: Grenzen stellen is belangrijk!

Negeren werkt

Doet je kind iets dat niet door de beugel kan? Ga er niet te snel of te vaak op in. Door het te negeren, gaat het vanzelf weg. Ook is het belangrijk een aantal basisregels te hebben en te zorgen dat je kind veilig kan spelen zonder dat je de hele tijd hoeft op te letten. Vooral het laatste geloof ik erg in. Wij schreeuwden op een gegeven moment steeds naar ons zoontje als hij weer de hagelslag probeerde te pakken. Wat een rust toen we de hagelslag in de bovenkastjes gingen bewaren.

belonen-of-straffen

foto: Pim Geerts

Supernanny: time-out op de naughty chair

De methode van straffen en belonen van supernanny Jo Frost gaat nog een paar stapjes verder. Ze adviseert ouders veel complimentjes te geven, goed gedrag te belonen met een stickervel plus beloning én slecht gedrag te straffen. Je legt je kind goed uit wat niet mag en als hij dit toch doet, krijgt hij een time-out op een vaste plek, zoals een stoel of de trap: de naughty chair. Mijn dochter liep altijd weg of ging lachen als we haar in de hoek zetten….niet echt onze methode ?.

Aandacht geven is het nieuwe straffen en belonen

Er is best veel kritiek op straffen en belonen. Door positief op te voeden leer je je kind dat hij externe beloning nodig heeft. Terwijl hij iets uit zichzelf moet willen doen. Complimenten werken verslavend waardoor je kind er op gaat wachten. En alleen dingen doet waarvan hij weet dat hij ze goed kan. Niet straffen lijkt ook niet goed, omdat je kind met negatief gedrag eigenlijk iets tegen je wil zeggen. En je hulp nodig heeft. Met wel straffen door bijvoorbeeld een time-out, ga je niet in op de onderliggende reden waarom je kind dit doet. En sluit je zijn emotie (en je kind) buiten.

> Lees ook: Waarom complimenten geven zo belangrijk is

Wat dan?

Wat zou je dan wel kunnen doen? Je kind echte aandacht geven, kijken wat hij nodig heeft en niet overdrijven. Prijs vooral de inspanning die je kind heeft geleverd, niet zozeer het resultaat. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je doet wat goed voelt. Voor mij betekent dit een mix van soms een complimentje geven over de tekening zelf als hij echt heel mooi is, soms zeg ik ‘lekker bezig’ en soms…zeg ik gewoon even helemaal niks. En ik moet nog een ei leggen over hoe om te gaan met negatief gedrag. Iemand tips?

 

bronnen: positief opvoeden, kiind, jmouders

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..