By 22 augustus 2016 Read More →

Structuur voor dummies

Een pittig kind - en trouwens elk kind- heeft behoefte aan structuur. Maar hoe bied je dat als je zelf niet zoveel routine (nodig) hebt? Suzanne legt uit.

Een pittig kind – en trouwens elk kind- heeft behoefte aan structuur. Maar hoe bied je dat als je zelf niet zoveel routine (nodig) hebt? Ik doe natuurlijk mijn uiterste best, en we hebben inmiddels onze draai gevonden….

Waarom heeft een kind structuur nodig?

Bij mij start verandering met begrip. Begrip waarom routine nodig is. Het begon al als baby. De babyboeken staan vol met varianten op rust-reinheid-regelmaat. En ook later vind je regelmaat als het antwoord op alles. En ze hebben vaak nog gelijk ook! Ik schreef eerder al over het belang van een slaapritueel.

Er komt op een dag veel af op een kind dat moeilijk is om allemaal te verwerken. Ook door de behoefte aan controle wil een (pittig) kind graag meer voorspelbare events op een dag. Een temperamentvol kind kan van de leg zijn van een kleine wijziging of verandering. Zo ook mijn dochter. Vorige week was ik een nachtje weg met een vriendin. De week daarna was het inslapen ineens weer een drama en had ze ook weer een paar flinke woedeaanvallen. Mama kan nooit meer weg ?.

> Lees ook: Wanneer is je kind pittig? 

Structuur voor dummies

foto: Pim Geerts

Het begint bij het instellen van regels

Bij ons betekent structuur en vooral regels ook veel minder strijd. Jammer dat je niet een keer spontaan kan doen, maar doordeweeks brengt mama naar bed en in het weekend papa. En we hebben ook een tafelschikking, want het was huilen als ik ineens naast m’n zoontje zat of ze wilde dat we na elke gang een stoelendans deden. Deze regels hebben bizar veel rust gebracht! En er vooral niet vanaf wijken, zoals niet één maar twee snoepjes, dan is het weken zeuren om toch twee snoepjes.

Meer structuur? Maak een planning

Probeer de dag voorspelbaar te maken. Dat begint al met opstaan. Houd dezelfde volgorde aan van opstaan, kleren uitzoeken, naar de wc gaan, eten etc. Welke volgorde maakt niet, áls je maar structuur hebt! En dan begint de dag die je samen doorspreekt. Dat geldt vooral in het weekend natuurlijk. Vanaf een jaar of vier kun je een kind betrekken bij de invulling van de dag en bijvoorbeeld twee keuzes geven of een blok met vrij spelen aan te geven. Een hulpmiddel is een planbord/gezinsplanner. Ik hoorde er goede verhalen over dus we hebben sinds kort ook zo’n bord.

Gewoon van de Hema (anderen zijn nogal duur). Het begon slecht: ik had een verdeling gemaakt in verplichte nummers (school, school met bso, korte schooldag et cetera), extra dingen, wie doet wie naar bed en wat gaan we eten. De eerste dag stond tortilla op het menu. Ik had er ook een tekening van gemaakt, want dan snappen kinderen het ook. Alles liep anders, maar het werd geen tortilla…gelukkig is een pizza ook rond, dus geen man over boord ?. Tot nu toe werkt het schema goed en worden de magneten goed gebruikt, ook die van kerst!

> Lees ook: Zo ga je om met een temperamentvol kind

Bereid je goed voor

Het is goed om een beetje voorbereid te zijn en vooruit te werken. Dus zet de dag van tevoren al de ontbijttafel klaar of kook de avond van tevoren al. Een vriendin van mij doet zelfs aan ‘broodmanagement’. Ze smeert alle boterhammen voor de hele week en vriest het in. Zelfs boterhammen met pindakaas, hagelslag en ham zijn nog lekker tijdens de lunch op donderdag.

Bij ons lukt het dus aardig om structuur te bieden. Maar ik denk dat we nog wel wat hulp kunnen gebruiken. Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie gouden tips!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..