Het slaapritueel: ik word er zooo moe van…

Ik ben niet zo’n fan van de avonden. Of vooral het begin van de avonden. En eigenlijk vooral sinds ik kinderen heb. Waar is de tijd gebleven dat het niet uitmaakte hoe laat je thuis was. Je om half 8 met bord eten voor de tv neerplofte om na een half uur weer op de fiets te stappen naar een vriendin of sportafspraak?

Sinds ik kinderen heb is het – net als de helft van Nederland – vroeg naar huis, langs kinderdagverblijf, bso, eten opwarmen of in het ergste geval nog eten koken, en na een heel kort spelletje begint het slaapritueel….het ergste van de avond.

Slaapritueel is goed voor je kind

Mijn eerste kind zat tegen een huilbaby aan. Vooral de avonden waren moeilijk. Na het uitvoerig raadplegen van verschillende internetfora, kwam ik tot een aantal conclusies:
1- inbakeren kan helpen en in een dwangbuis liggen is niet zielig
2- ‘snacken’ (om de 30-45 minuten drinken) hoort erbij volgens de lactatiekundige: ‘jij zit ook met een chipje op de bank’
3- een vast ritueel met naar bed gaan is erg belangrijk

>Lees ook: Voor op je tablet: gratis download met lieve verhaaltjes voor het slapen gaan

Vaste activiteiten

Dus hebben we braaf een aantal vaste activiteiten bedacht om onze dochter de prikkels van overdag los te laten en zich voor te bereiden op slapen. Inmiddels is dit geworden: tanden poetsen, plassen, boekje lezen op onze kamer en dan naar haar eigen bed. Daar liggen we nog even samen in en spreken de dag, de dromen die gaan komen en de volgende dag door. En het werkt! Waarom staat het me dan zo tegen?

slaapritueel

foto: Pim Geerts

Ik hou helemaal niet van regelmaat

Ik ben niet de meest gestructureerde persoon en doe zelf dagelijkse dingen vaak in een andere volgorde. Daarom vind ik het lastig om elke avond precies hetzelfde te moeten doen. Zeker als iedereen al zo moe is en ze dus wel uit gaan proberen, willen rekken of het programma om gaan gooien. Helaas bleek mijn dochter hier helemaal niet tegen te kunnen, toen ik een tijdje wel eens van het slaapritueel afweek. En kregen we van de pedagoog weer ‘slaaptraining’. Ik moet er dus gewoon nog een tijd aan geloven.

>Lees ook: zo valt je kind wel in slaap

Niet helemaal een ontaarde moeder...

Uiteraard ben ik blij dat het werkt en geniet ik ook echt van het één-op-één contact tijdens het slaapritueel. Je hoort dingen die echt heus gebeurd zijn op school (van de juf mag ik niet drinken overdag) tot dromen die gaan komen (met jou en mijn broertje bij een krokodil op bezoek). Ik voel me dan ook best wel eens een slechte moeder als ik het probeer af te raffelen of met mijn gedachten alweer afdwaal naar beneden: nog wat werken, koffie, keuken opruimen, spullen klaar zetten voor morgen en zei ik al koffie??

Wat vinden jullie er eigenlijk van? Hoe ziet jullie slaapritueel eruit? Misschien kan ik nog wat inspiratie opdoen!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..