By 16 december 2015 0 Comments Read More →

Hoe mijn tevreden baby in een huilbaby veranderde

In de eerste weken na zijn geboorte was ons zoontje het een rustige tevreden baby, die alleen huilde als hij honger had. Naarmate de weken verstreken werd hij steeds onrustiger. Hij huilde vaak, waarbij hij zich steeds helemaal overstrekte. Ook zijn flessen dronk hij steeds onrustiger en hij had vaak de hik. Hij had ergens last van, maar ja.. het is een pasgeboren baby, die hebben nou eenmaal buikkrampjes, dus dat zal het dan wel zijn dacht ik.

Toch zat het me niet lekker. Hij schrok vaak wakker tijdens het slapen, dan schoten zijn handjes in de lucht en wakker was hij. Het waren vermoeiende weken, waarin ik vaak naast z’n bedje stond, om even z’n handjes vast te houden, zodat hij zichzelf niet steeds wakker wapperde. Hij sliep heel weinig en wij dus ook. Maar ook dat namen we voor lief. Dat gaat nou eenmaal zo met kleine baby’s, toch?

reflux en inbakeren

Huisbezoek consultatiebureau arts
Na een maand hadden we weer een regulier bezoekje aan het consultatiebureau. Ik vertelde de arts mijn bevindingen over het slapen, het huilen en het overstrekken. Van het laatste gaf onze baby haar ter plekke een mooie demonstratie. Oh zei ze, ik denk dat ik jullie even thuis een bezoekje kom brengen, want het is nu wat druk en ze wilde ons nog wat vragen stellen. Ze nam dan meteen een inbakerdoek mee, want dat zou hem goed kunnen helpen bij het slapen. Nou graag!

Dezelfde middag kwam de arts van het consultatiebureau nog langs. Ze vertelde ons dat toen ze Dex zag huilen en overstrekken ze direct iets herkende. Haar kinderen hadden namelijk alle drie verborgen reflux gehad. Toen de consultatiebureau arts ons zoontje vast had, zag ze hem ook “terugslikken”. Dit in combinatie met het overstrekken en onze verhalen over dat hij zo vaak de hik had, zo maar uit het niets heel hard begon te brullen (jantje lacht, jantje huilt) en onrustig dronk tijdens de fles, maakte dat zij dacht aan verborgen reflux.

Reflux, wat is dat?
Ze legde ons uit dat reflux bij baby’s vaker voorkomt. Reflux wil zeggen, dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Meestal komt dat doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s nog niet helemaal ontwikkeld is. Baby’s geven dan vaak nog wat melk terug. Bij verborgen reflux, komt de maaginhoud ook omhoog, maar de baby spuugt het niet uit. Waardoor het niet opvalt dat de baby reflux heeft. De maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en dan zakt het weer terug naar beneden. Het vervelende van dit laatste is, dat zodra de voeding in de maag komt, het wordt vermengd met maagsap. Dit bevat agressief zoutzuur. De maag zelf heeft een dikke slijmvlieslaag die de maagwand hiertegen beschermt. De slokdarm heeft dat niet. Doordat de baby de opgekomen maaginhoud weer terug slikt, komt dit zuur nog een keer langs de slokdarm. En je kunt je voorstellen, dat dit op den duur niet heel fijn meer aanvoelt. De slokdarm kan dan ook gaan ontsteken.  Ze gaf ons een aantal tips om de klachten te doen verminderen.

Tips om reflux klachten te verminderen: 
#1 het bedje bij het hoofdeinde iets verhogen. Hierbij moesten we wel goed opletten, dat hij hierdoor niet naar benden rolde en onder z’n dekentje terecht kwam. Onder z’n voetjes legden we daarom een opgerold handdoekje, zodat hij ook niet naar beneden kon zakken.
#2 Johannes broodpitmeel in de voeding doen om de voeding wat te verdikken, zodat het minder snel terug omhoog komt.
#3 Wat langer omhoog houden na de voeding.

Reflux en inbakeren
Tot slot raadde ze ons aan onze zoon in te bakeren*. Nog nooit van gehoord! Ze deed ons voor hoe het moest. Hiervoor gebruikte ze een speciale “Pacco inbakerdoek”. Hier wikkelde ze hem in. Onze baby was er in eerste instantie niet blij mee, ik ook niet. Daar lag hij dan als een kleine ontevreden mummy. Ik werd er zelf helemaal claustrofobisch van. Maar ze raadde ons aan het toch door te zetten, dus we hebben het nog een aantal keer geprobeerd en ja hoor.. eindelijk sliep hij langer achter elkaar, zo fijn! Voor hem meer rust en voor ons meer slaap. Na een week of twee de tips gevolgd te hebben, leken toch niet alle klachten te verminderen. Waarschijnlijk was zijn slokdarmpje al flink geïrriteerd en zo zijn we uiteindelijk toch bij de huisarts terecht gekomen. Die schreef hem een maagzuurremmer voor en de klachten verdwenen geleidelijk aan. Hoera voor onze oplettende consultatiebureau arts!

Bron: Maag, lever, darm stichting

* het is verstandig een deskundige te raadplegen als je inbakeren overweegt.

[ssba]

Auteur:

Manja is 32 jaar oud, grafisch vormgever en vooral ook moeder van twee heel eigenwijze kinderen: zoontje Dex (2011) en dochtertje Puck (2015). Klik op Manja's naam hierboven voor meer informatie over haar.