By 16 april 2016 Read More →

Alles op z’n kop op de basisschool

Toen mijn dochter 3,5 was, keek ik haar zowat naar de basisschool. Lekker cliché, want volgens mij zegt elke moeder dit: “ze was er echt aan toe”. Ze vuurde de hele dag een vragenvuur op me af, was met letters bezig en praatte vaak over een denkbeeldige jongensjuf. Nu ze naar school gaat, vindt ze het ook wel erg vermoeiend en moeilijk. En ik ook. We zijn kapot!

Plan niet teveel in

Ik had het wel gedacht en ook vriendinnen met schoolgaande kinderen waarschuwden me ervoor. Plan de eerste maanden erg weinig in de weekenden, bedankt voor deze belangrijke tip! Ook verwachtte ik dat het leren haar wel makkelijk zou afgaan – het is een slimme meid – en dacht vooral dat het sociale aspect moeilijk zou worden. En dat is het ook. Wie wil naast haar zitten in de kring en naast wie loop je naar gym. Dan heb ik het nog niet eens over speelafspraken buiten schooltijd. Ze is de ene dag de beste vriendin van die en de andere dag is dat zelfde kindje stom. Best lastig om dan iets af te spreken. Na ruim een maand had ze de moed om met iemand iets af te spreken. En het werd een drama! Waarschijnlijk zo spannend dat ze heel onaardig ging doen….

> LEES OOK: Mijn spraakzame kleuter gaat naar school

Basisschool: moe, moeder, moest

Ze zeggen wel eens dat moeder de overtreffende trap van moe is. En dat is het leven ook met twee kleine kindjes. Mijn dochter is kapot na een week met vijf dagen school en twee dagen bso. Ik schreef eerder over de hulp die we hebben gezocht bij woedeaanvallen. Nou, het leek hier in huis weer op een spookhuis met al dat gegil en gekrijs. Extra vroeg naar bed dus maar. En zowaar, het grommen ’s ochtends is afgelopen!

Suzanne's dochter was toe aan de basisschool. Nu gaat ze en komt ze kapot thuis van school. Dat heeft thuis effect en nu is Suzanne ook heel moe. Lees maar.

 foto: Pim Geerts

> LEES OOK: Waarom “hoe was het op school?” geen goede vraag is

Ineens veel minder betrokken en op de hoogte
Het gekke is ook dat je rol als ouder verandert. Ineens is je kind veel minder vaak thuis en wordt zijn wereld een stuk groter. En je kind vindt deze zelfstandigheid zo bijzonder, dat hij ineens alles voor zichzelf houdt. Vragen zoals “Welk grapje heb je vandaag verteld? Welke spelletjes heb je gespeeld? Wat vond je het leukst?”, worden standaard beantwoord met “ik ben geen grapjas, ik hou niet van spelletjes, niks”. De tips van mijn collega-blogger werken nog niet zo!

Zo’n blij en groot kind
Ook al is het veel en vermoeiend, mijn dochter is zo blij op de basisschool. Ze voelt zich zo groot, leert nieuwe dingen en stelt zich elke dag weer iets meer open voor anderen. Inmiddels gaat ze zingend naar school en zie ik kindjes vragen om naast haar in de kring te zitten. Wat denk je? Ze zegt soms glashard nee….het komt wel goed met onze grote meid!

Hoe ging de overgang naar school bij jullie kinderen?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..