Hulp nodig bij het opvoeden? Je bent niet de enige!

Soms kun je als ouder echt met je handen in het haar zitten. Wanneer je kind van 1 steeds weer zijn bord op de grond gooit om vervolgens hard te huilen dat hij er niet bij kan. Of je kind van 2 bij alles wat je voorstelt NEE roept en keihard de tegenovergestelde richting op rent. Of als je je kind van 3 herkent als een echte threenager. Elke leeftijd kent zijn leuke en minder leuke kanten. En jij bent echt niet de enige die dat soms lastig vindt.

Erover praten helpt meestal goed
Je hart luchten bij vriendinnen is fijn. Een feest van herkenning meestal. ‘Mijn dochter slaapt ook zo slecht de laatste tijd’. ‘Vorige week sloeg mijn zoon ook een ander kindje’. ‘Woedeaanvallen? Oh dat heeft die van mij ook. Na een paar minuten afkoelen op de gang komt ze weer naar de kamer voor een knuffel.’ Maar wat doe je als je je hier niet in herkent? En je kind bijvoorbeeld standaard ieder kind slaat dat in de weg staat of woedeaanvallen van minstens drie kwartier heeft zoals bij ons het geval was? En ook het consultatiebureau niet met nieuwe tips komt? Misschien is het dan tijd voor de hulp van een professional. Een pedagoog. Schaam je er niet voor en wacht vooral niet te lang met in actie komen. Want van uitstel komt misschien afstel..

hulp bij opvoeden Foto gemaakt door Pim Geerts

Een pedagoog biedt inzicht
Een pedagoog laat je de momenten waarin het verkeerd gaat van een afstandje bekijken. Hierdoor zie je wanneer en vooral waarom het soms mis gaat. Uiteraard bespreek je ook wat je anders kunt doen om te voorkomen dat je in deze situaties belandt.

Wij maakten een soort familieopstelling met Playmobil poppetjes. Grappig om je gezin eens zo te zien én verrassend verhelderend. Je stijgt echt even boven de situatie uit. Wij zagen hierdoor dat onze dochter meer structuur nodig had dan dat wij haar boden. Ze werd onzeker van het niet weten wat er ging gebeuren en wilde daarom alles zelf bepalen. Zo hield ze controle.

Belangrijke eyeopeners:

  • Je kind doet niet expres vervelend. Je kind heeft je hulp hard nodig.
  • Kijk goed naar je kind. Is hij bijvoorbeeld vaak vervelend omdat hij moe is? Zorg dan dat hij eerder op bed ligt.
  • Een kind houdt vaak van voorspelbaarheid dus hou je vast aan strakke rituelen. Of zoals in ons huishouden van Jan Steen: verzin rituelen en hou je er dan aan!
  • Bedenk wat je belangrijk vindt om je kind mee te geven voor de toekomst en denk daaraan op momenten dat het mis gaat…is het echt zo erg dat je kind zijn favoriete speelgoed niet wil delen met andere kinderen en dit niet laat afpakken? Hij komt in ieder geval voor zichzelf op…het liefst zonder een klap te verkopen, dat wel :).

Eindelijk kan ik meepraten
Hoe het nu gaat? Een stuk beter! We leggen meer uit aan onze dochter, kijken beter wat ze nodig heeft. En de woedeaanvallen? Als ze er al zijn duren ze nog maar tien minuutjes. Erg fijn voor iedereen. Ik kan dus eindelijk ‘oh dat heeft die van mij ook!’ roepen.

Hulp nodig bij het opvoeden? Hier twee tips:

  • Kijk ook of je zorgverzekering een deel van de kosten vergoedt. Vaak hoef je er maar een paar keer heen om grote veranderingen te zien.
  • Het is belangrijk dat je een klik met de pedagoog hebt dus bel van tevoren voor een korte kennismaking. Je vertrouwt immers je kind aan hem of haar toe. Klein detail: vaak hoeft je kind zelf niet mee naar de gesprekken, het draait meer om hoe jij en je partner er mee omgaan: pijnlijke realitycheck!
[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..