By 9 juli 2015 Read More →

Wie bepaalt? Jij of je kind?

Ken je dat gevoel dat jouw kind de regels bepaalt? Vanaf welke leeftijd kan jouw kind zelf kiezen wat hij op zijn boterham krijgt en waar doe je goed aan? Bij ons in huis werkt het op deze manier: wij bepalen eerst en daarna mag hij bepalen.

Peuterpuberteit

Peuterpuberteit

De peuterpuberteit is aangebroken bij ons in huis. Dat betekent dat meneer gewoon zijn drinken en zijn eten weigert en zelf bepaalt wanneer hij van tafel af gaat. Wij denken daar anders over. Hij mag van tafel wanneer hij klaar is en wanneer wij klaar zijn met eten. Niet eerder! En wil je niet eten? Prima, dan krijg je ook geen toetje of een stukje fruit. Na een 5 minuten-fase van keihard gehuil, heeft hij dan toch besloten een aantal hapjes te nemen om vervolgens alsnog een toetje te krijgen. Tja, dát hebben we beloofd.

>> LEES OOK: Hoe overleef ik mijn peuter?

Ik wil GEEN kaas!

Maar hoe zit het met het kiezen van beleg op de boterham? Laat je hem al kiezen of bepaal jij nog steeds wat hij eet? Wij hebben een standaardregel die waarschijnlijk bij heel veel gezinnen geldt: eerst hartig en dan zoet op de boterham. Als je dan vraagt: wat wil je op je boterham dan zegt hij natuurlijk pasta, daarom vragen we het hem maar niet. Maar we stellen de vraag anders: wil je kaas of wil je worst? Dan kan hij kiezen uit twee soorten hartig beleg en maakt hij alsnog de keuze zelf wat hij het lekkerst vindt. Zo krijg je niet het peuterpuber-gedrag van ‘Ik wil GEEN kaas!’. Daarna mag hij kiezen wat hij op zijn tweede boterham wil, maar ook daarin krijgt hij altijd twee keuzes.

>> LEES OOK: Heb jij ook een kieskeurige eter?

Geef twee opties

Vanaf welke leeftijd kan een kind eigenlijk kiezen wat goed voor hem is? Hij weet alleen wat lekker is en dat is dan iets wat hij graag wil. Dat kan resulteren in huilbuien als hij niet dat ene koekje krijgt wat hij wil hebben. Maar wat als je hem twee opties geeft? Dan heeft hij uiteindelijk toch nog zelf gekozen en krijgt hij dat idee ook. Vraag daarom niet: ‘Wil je fruit of koekje?’, maar vraag: ‘Wil je een appel of een peer?’ en dan kiest hij zelf. Zo krijgt hij uiteindelijk toch zijn zin en bepalen wij wat hij eet.

Wij bepalen samen

Wij denken dat een kleine van circa 2,5 jaar goed in staat is zelf te kiezen, als je hem de juiste alternatieven aanreikt. Het kiezen tussen lekkere dingen en dingen die moeten, dat is nog een beetje lastig, maar wanneer je het op de juiste manier brengt, wordt het leven voor ons en voor hem een stuk aangenamer.

Maak het leuk

Wat ook altijd helpt, is het presenteren van de boterham of de cracker of het stukje fruit. Zo kun je een boterham uitsteken met sterren, hartjes of zelfs met auto’s en dan alsnog beleggen. Dat vindt je kind echt wel leuk en daardoor gaat hij ook sneller eten. Fruit kun je uitsteken in de vorm van een bloem, je kan er balletjes van maken of het op een unieke manier neerleggen op het bord. Want wie wil er nu niet een prachtige boterham? Die smaakt toch veel lekkerder dan een gewone!

Op zoek naar leuke ideeën voor eten met kinderen? Kijk eens hier.

 Esther gastblogger moodkids

Esther Edens

Esther Edens is getrouwd met Wilmer, moeder van Sijmen (2013) en zwanger (augustus uitgerekend).

Ze bakt, maakt smoothies, organiseert graag en bezoekt events en festivals. Schrijven doet ze voor werk en plezier. Ze krijgt er energie van! Daarnaast is ze dol op lezen, haken, eten en grappige uitspraken van kids.

Meer lezen over Esther? Check haar blog www.esth.nl

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Dit artikel is geschreven door een gastblogger. In het artikel staan een of meerdere links naar de betreffende blogger website. Klik er eens op en laat je inspireren!