By 8 november 2014 Read More →

heb jij ook een kieskeurige eter?

Gisteren aten we spruiten. Daar hou ik heel erg van. Mijn kinderen niet helaas. Toch aten we gisteren spruiten. Mijn kinderen niet, die aten geplette reuze doperwten. 😉 Het ging erin als koek. Maar helaas hebben wij ook weleens strijd aan tafel.

Kieskeurige eter

Bijna de helft van alle kinderen tussen de 4 en 24 maanden wordt door de ouders bestempeld als een ‘kieskeurige eter’. Kinderen weigeren om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Gevaar daarvan is dat kinderen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen en niet gevarieerd genoeg eten. Dat kan op latere leeftijd zorgen voor problemen in eetgedrag en eetpatroon. Nog los van de stress die het veroorzaakt voor ouders.

Volgens wetenschappers van Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht bepaalt de textuur van voedsel of jonge kinderen hun eten laten staan of opeten. Smaak en kleur zijn minder van belang. Dat blijkt uit onderzoek bij kinderen tussen 2,5 en 4 jaar. De wetenschappers adviseren om vroeg te beginnen met kinderen te laten wennen aan verschillende texturen van voedsel en niet alleen te variëren met smaken.

Ze komen tot deze conclusie door in een onderzoek met kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar kinderen yoghurt te geven. Er werd gestart met roze yoghurt met frambozensmaak. Tijdens het experiment werd de kleur aangepast zonder de frambozensmaak te veranderen. Blauw en groen mét frambozensmaak werd de yoghurt. De kinderen aten lekker door. Daarna werd de kleur weer roze en werd de smaak veranderd in appel of citroen, ook geen effect. In de laatste fase van het experiment werd de textuur van de yoghurt veranderd door kwart stukjes framboos of frambozenpulp toe te voegen. En toen wilden de peuters niet meer proeven.

kieskeurige eter peuter

Advies voor ouders van een kieskeurige eter

Op basis van het onderzoek adviseren de wetenschappers om kinderen al vroeg te laten wennen aan verschillende structuren in de voeding. Ouders van kieskeurige eters weten vaak niet wat ze moeten doen als hun kind weigert te eten. Met deze studie wilde men achterhalen welk aspect van de voeding het voor kinderen moeilijk maakt om iets wel of niet te proeven. Variëren in smaak is dus belangrijk, maar in textuur ook. Babyvoeding is er in verschillende smaken, maar bijna altijd in puree-vorm.

In het vervolgonderzoek zullen de onderzoekers gaan bestuderen of de resultaten ook gelden voor het eten van groentes. Dat wacht ik dus nog af. Worden de geplette reuze doperwten weer gewoon spruiten. Ik hou je op de hoogte.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van dr. Anne Roefs en prof. dr. Anita Jansen in het kader van het Eatwell-project van Maastricht UMC+ en Universiteit Maastricht. In het wetenschappelijk tijdschrift Appetite publiceren de onderzoekers hun resultaten.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>