By 27 maart 2015 Read More →

Zo laat je kinderen nieuwe groente eten

Samen aan tafel eten staat voor aandacht voor eten, elkaar en gezelligheid. Althans in het ideale scenario zou het zo moeten zijn. De realiteit is soms anders (lees hier meer over ons Aan tafel-moment). In sommige gevallen is samen eten juist het meest stressvolle moment van de dag. Bijvoorbeeld als je een moeilijke eter hebt. Of als je je kind nieuwe groente wilt laten eten, terwijl ze nog niet eens een hapje willen proeven! En als ze het al niets eens willen proeven, hoe krijg je het ze dan in hemelsnaam een nieuwe smaak aangeleerd?

Deze 10 uitgangspunten helpen ons om onze kinderen een nieuwe groente te laten eten. Misschien helpen ze jou ook:

#1 Maak er geen punt van

Hoe meer druk je legt op je kind hoe groter zijn aversie tegen de nieuwe groente wordt. Stimuleren is beter dan dwingen!

#2 Een hongerig kind probeert eerder

Laat die tussendoortjes even zitten op de dag dat je een nieuwe groente wilt uitproberen. Een hongerig kind zal eerder geneigd zijn iets uit te proberen.

#3 Eén hapje is ook proberen

Een bord vol nieuwe groente is wellicht wat overdreven. Eén hapje van deze nieuwe smaak is ook al knap. Grotere kinderen kun je zelf een hoeveelheid laten opscheppen. (Regel bij ons: wat je zelf opschept moet je opeten, hier vind je nog meer tafelregels)

#4 Herhaling

Hoe vaker een kind iets nieuws mag proeven hoe gewoner het wordt.

#5 Moestuintjes

Wie heeft ze vandaag de dag niet in huis staan! Een super leuke manier om je kind iets nieuws te leren eten. Zelfgekweekt is machtig interessant en de meeste kinderen vinden groenten lekkerder als ze het zelf hebben zien groeien en mogen oogsten.

#6 Niet vervangen maar combineren

Als je steeds iets anders aanbiedt wanneer je kind niet wil proeven of eten, leert je kind het nooit. Combineer verschillende kleuren groenten met de nieuwe smaak. Kinderen houden nu eenmaal van felle kleuren. En wat er leuk uitzie gaat eerder op.

#7 Geef het goede voorbeeld

Laat je kind zien dat jij zelf ook nieuwe dingen probeert. Maar ook oudere broertjes of zusjes kunnen een voorbeeld zijn. Kinderen kopiëren hun idolen nu eenmaal graag. Jammer voor mij, want zuurkool vind ik echt heel viehies, maar ja, alles voor mijn kind…

#8 Zelluf doen

Neem je kind mee naar de supermarkt (tip: zo voorkom je een supermarkt scene) en laat hem zelf een groente kiezen die hij nog niet eerder gegeten heeft. Je kunt daar best sturing aan geven door bijvoorbeeld te zeggen: vandaag zoeken we een groene groente die we nog niet eerder gegeten hebben. Of vandaag eten we groente welke begint met de letter ..

#9 Geen gezeur

Dit is bij ons een echte regel. Zeuren dat je het niet lekker vindt heeft geen zin (sorry mama zuurkool is niet viehies), laten we daar dan ook maar niet aan beginnen. Blijft het gezelliger aan tafel.

#10 Heb geduld !

En we sluiten af met een open deur. Een nieuwe groente of smaak lekker vinden gebeurd echt pas nadat deze vijf tot tien keer is geproefd. En dat is dus best vaak.Niet opgeven en gewoon de tijd er voor nemen.

TIP: Heb je een baby? Begin dan op tijd met het variëren van smaken. Dat maakt het voor jouw en je later eenvoudiger om nieuwe smaken aan te leren.

kind groente etenKind groente eten beeldcredits: canstockphoto

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.